się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru(...)blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Dobrze schłodzone mleko kokosowe ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Krem będzie bardziej gęsty jeśli wykorzystamy jedynie jego stałą część mleka, ja jednak polałam od serca nie rozwodząc się zbytnio. Wyszłam z założenia, że masa zgęstnieje
sama złodyczkuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki".SKŁADNIKICiasto125 g masła125(...)biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi, a przed samym podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.*Ciasto wychodzi dość słodkie więc ilość cukru można zmniejszyć.**Najlepiej aby był to dżem domowej roboty lub taki z dużymi kawałkami wiśni
Złote przepisyupiec je w formie do "orzechów" - wtedy można by pokusić się o wersję nadziewaną kremem :) Składniki: skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklanka mielone midały 0,5 szklanki wiórki kokosowe 0,5 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała(...)czekolada lub dla uczulonych na mleko wegańska polewa do ciast: masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany) 40g mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki cukier puder 1 łyżka aromat waniliowy 3 krople całe migdały i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Mielony len mieszamy z mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby spęczniał. Miękką margarynę rozcieramy z cukrem
głodny alergikTarta kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem(...)Tarta kokosowa z czereśniami Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 50g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 70g masła 1 łyżka zimnej wody szczypta soli masa jogurtowa 300g jogurtu greckiego 50g wiórków kokosowych 20g cukru pudru 1 łyżeczka mąki pszennej 2 białka szczypta soli galaretka czereśniowa 300g czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 100ml wody + 2 łyżki
Smakołyki BerenikiKCAL Przepis na wegańskie pancakes z purée z batatów i malinami to pomysł na pożywne i smaczne śniadanie na słodko. Jest… ZOBACZ PRZEPIS FIT DESER RAFFAELLO – zdrowy kokosowy deser w 10 minut Przepis na fit deser Raffaello – zdrowy deser w pucharku, który przygotujesz w 10 minut! Ten kokosowy deser przygotujesz na… ZOBACZ PRZEPIS FIT Malinowa chmurka(...)możesz użyć również innych owoców –… ZOBACZ PRZEPIS Fit deser z truskawkami i nasionami chia – wegański przepis Przepis na fit deser z truskawkami, nasionami chia i mlekiem kokosowym to pyszne deserki, które przygotujesz w jedyne 20 minut.… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej – bez cukru! Przepis na kulki mocy z tahini
Via Gustozdecydowana większość moich przepisów Ucieszy osoby z celiakią i nietolerancją glutenu , bo do jej przygotowania użyłam mąki gryczanej oraz jaglanej. Słodka dzięki nadzieniu na bazie suszonych daktyli i mleczka kokosowego, a także lekko orzeźwiająca dzięki owocom leśnym. Tarta ma niski ładunek glikemiczny – w sam raz dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu Tarta(...)owocami leśnymi – bez cukru, glutenu, laktozy Pyszna tarta skąpana w promieniach słońca Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji): 150g mąki jaglanej, 150g mąki gryczanej, 100g zimnego oleju kokosowego (lub masła jeśli nie musisz wykluczać laktozy z diety), 2 duże jajka , łyżka sproszkowanej wanilii (można zastąpić 4 kroplami ekstraktu waniliowego), 400g gęstego mleczka kokosowego z puszki (zarówno gęsta
Natka Pietruszkiwypadku jest wyczucie. Jeśli wlejesz w ciasto zbyt dużo płynu, po prostu się rozpadnie – straci kształt i nie będzie nadawało się do pokrojenia. Pamiętaj, że ciasto makowo-kokosowe może wchłonąć znacznie więcej płynu niż biszkopty, dlatego to właśnie je warto nasączyć mocniej alkoholem. Aby to zrobić, wystarczy użyć łyżki lub niewielkiej chochelki. Okrągłe biszkopty możesz sączyć(...)każde) 15 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 6 żółtek 250 g masła 80 g cukru 1 łyżka pasty waniliowej Ciasto makowe: 6 białek 150 g wiórek kokosowych 150 g maku 200 g cukru Polewa: 80 g masła 2,5 czubatej łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 36% Dodatkowo: 400 g dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
okolicepalnika.pljaglanej – 2 szklanki wody (do kaszy), – 100g daktyli (3/4 szklanki) + woda po daktylach, – 2 łyżki kakao, – 1 miarka odżywki białkowej – 1,5 łyżki oleju kokosowego. POLEWA: – 75 czekolady gorzkiej 70% bez cukru bądź gorzkiej 80-90%, – 150g mleczka kokosowego PRZYGOTOWANIE: Spód: Daktyle kroimy na drobno, wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem do przykrycia(...)kasza będzie gotowa (ok 20 minut) dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy, by nie powstały grudy, complete dodajemy stopniowo również mieszając. Na koniec dodajemy 1,5 łyżki oleju kokosowego. Przygotowaną kaszę blendujemy na gładką masę i wylewamy do formy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekolada + mleczko kokosowe (mieszamy).Następnie gotową polewą wylewamy na spód i schładzamy wszystko w lodówce
Czynniki pierwszeminutes Cook Time 15 minutes Total Time 40 minutes Servings 16 sztuk Author Modern Cavegirl Ingredients Ciasto parzone 240 ml wody 57 g oleju kokosowego rafinowanego 3 łyżki erytrytolu 50 g mąki kokosowej 1 łyżka łusek babki jajowatej 1 łyżeczka gumy guar 0,25 łyżeczki(...)wanilii 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kamień winny; zdrowy zamiennik proszku do pieczenia) Kawowy krem budyniowy 3 żółtka 1 szklanka mleka kokosowego (ok. 200 ml) 1 saszetka kawy rozpuszczalnej (ok. 3 g) opcjonalnie (można zastąpić kawą instant z cykorii) 0,5 łyżeczki glucomannanu (można zastąpić mąką
Modern Cave Girlwymaga też trudno dostępnych składników. Często publikuję na blogu przepisy na curry , ponieważ jest to świetne rozwiązanie dla wszystkich narzekających na permanentny brak czasu. Curry z indykiem i mleczkiem kokosowym spełnia wszystkie moje oczekiwania, mogę je przygotować w niespełna 30 minut albo przyrządzić w wolnowarze. Myślę, że Tobie także spodoba się ten przepis na indyka po indyjsku w sosie curry(...)blogu znajdziesz też inne przepisy na curry . Curry z indyka z mleczkiem kokosowym Indyk w sosie curry około 500 g filetu z indyka pokrojonego w średniej wielkości kostkę pół łyżeczki kurkumy w proszku pół łyżeczki chili w proszku 3-4 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku około 1,5 cm imbiru obranego ze skórki duża
Cztery FajeryCook Time 25 minutes Total Time 35 minutes Servings 2 porcje Ingredients Suflet jogurtowy 2 jajka 2 łyżki erytrytolu czubate 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 160 g gęstego jogurtu kokosowego 2 łyżki mąki kokosowej płaskie 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu; można zastąpić proszkiem do pieczenia Sos budyniowy (na więcej porcji) 150 ml mleka(...)kokosowego 1 łyżka erytrytolu czubata 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki glucomannanu można ewentualnie zastąpić 0,5 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy (na więcej porcji) 100 g wiśni mrożonych lub świeżych w sezonie 0,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki glucomannanu można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia 5 kropli stewii w płynie lub płynnego słodzika na bazie
Modern Cave GirlPorcje 2 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 25 minut Składniki Suflet jogurtowy 2 jajka 2 łyżki erytrytolu czubate 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 160 g gęstego jogurtu kokosowego 2 łyżki mąki kokosowej płaskie 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu; można zastąpić proszkiem do pieczenia Sos budyniowy (na więcej porcji) 150 ml mleka(...)kokosowego 1 łyżka erytrytolu czubata 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki glucomannanu można ewentualnie zastąpić 0,5 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy (na więcej porcji) 100 g wiśni mrożonych lub świeżych w sezonie 0,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki glucomannanu można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia 5 kropli stewii w płynie lub płynnego słodzika na bazie
Modern Cave GirlTrzeba sobie osłodzić trochę brak słońca i poprawić humor. 1 opakowanie kisiel malinowa 1 opakowanie budyń czekoladowy malina 1 opakowanie kisiel Jabłko 300 ml mleczka kokosowego 250 g malin mrożonych 1 gruszka beziki Mleczko kokosowe 82 % wkładam na noc do lodówki. Połowę malin przekładam do rondelka, wlewam 150 ml wody i gotuję aż zrobią się miękkie(...)przelewam do garnka, podgrzewam i zdejmuję z ognia. Wsypuję kisiel malinowy i mieszam. Kisiel przelewam do trzech szklanek, odstawiam do przestygnięcia. Na zimnym układam po kilka malin. Mleczko kokosowe otwieram,i zdejmuję łyżką gęstą śmietankę kokosową. Zostawiam 175 ml wody kokosowej, którą wlewam do garnka i zagotowuję. Wsypuję budyń czekoladowy i mieszam. Jak przestygnie lekko, przelewam do szklanek. Odstawiam
wesoła kuchniakakao -50g ksylitolu Nutura Fistaszki w karmelu -40g prażonych fistaszków Nutura -100g syropu ryżowego -50g pasty orzechowej Nutura -15g (2 płaski łyżki) płynnego oleju kokosowego - 1/2 łyżeczki soli (jeśli pasta orzechowa nie jest słone) Krem orzechowy -250g serka ricotty -70-80g (3-4 pełne łyżki) pasty orzechowej Nutura -15g (2 płaskie łyżki(...)cukru kokosowego Nutura -15g (2 płaskie łyżki) mąki kokosowej Praliny -reszta biszkoptu (ścięta góra) -2-3 łyżki pasty orzechowej -odrobina mleka -rozdrobnione fistaszki Polewa -3/4 -1 tabliczki czekolady (u nas na maltitolu) -olej rzepakowy (ok łyżka) Dodatkowo -łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia blatów) KAKAOWY BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek
Candy Pandas