synka), a w tym przypadku również wegański. Inspiracja Moje Wypieki. Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka cukru kryształu 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej 150 gr śmietanki kokosowej (u mnie 3/4 Vitasia, puszka 400 ml) * 50 gr masła roślinnego (u mnie Planta) w temperaturze pokojowej * dwie szczypty soli (wedle upodobań) W małym garnuszku z bardzo grubym dnem umieścić cukier(...)się czarny, kilka razy tego doświadczyłam. Wówczas taki spalony karmel nie nadaje się już do niczego, nie warto dodawać do niego śmietany czy masła, bo będzie gorzki smak. *śmietankę kokosową można kupić w sklepie lub uzyskać w następujący sposób. Puszkę z mlekiem kokosowym umieścić w lodówce na kilka godzin lub całą noc, nie wstrząsać , delikatnie otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać
moj przepis naPuszysty, czekoladowy biszkopt, słodka masa kokosowa i ciemna polewa czekoladowa. Bajeczne ciasto, za które zabierałam się już od jakiegoś czasu. Połączenie kokosu z czekoladą jest strzałek w dziesiątkę! Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Muszę przyznać, że smakuję wręcz identycznie :) Doskonałe dla osób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach(...)Biszkopt czekoladowy: 5 jajek w temperaturze pokojowej 150 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 50 g ciemnej czekolady, startej Masa kokosowa: 600 ml mleka 300 g wiórków kokosowych 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 120 g masła Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekaniezdjęcia środka tortu, ale z całą pewnością mogę powiedzieć, że był naprawdę pyszny! Goście oraz solenizant byli bardzo zadowoleni. Tort składa się z dwóch kakaowo-orzechowych biszkoptów przełożonych wkładką kokosową, kremem, dżemem oraz mnóstwem posiekanych orzechów włoskich. Troszkę pracochłonny, ale efekt końcowy na pewno nam to wynagrodzi ;) Serdecznie polecam! Składniki: Biszkopt kakaowo- orzechowy: 4 jajka w temperaturze pokojowej szczypta soli(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g zmielonych orzechów włoskich ½ szkl. cukru ¾ szkl. mąki pszennej Wkładka kokosowa: 2 białka w temperaturze pokojowej 1/3 szkl. cukru 80 g wiórek kokosowych 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem orzechowy: 300 g zmielonych orzechów włoskich 300 ml mleka 225 g cukru pudru 300 g masła miękkiego
Nastoletnie WypiekanieMięciutkie ciasto smakiem przypominające murzynka , ale to co najlepsze to masa kokosowa, która według mnie smakuje tak samo jak ta z batonika Bounty. SKŁADNIKI (forma 20x 20 cm) Ciasto: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia MASA KOKOSOWA 5 łyżek kaszy manny 120 g wiórków kokosowych(...)dwie równe części. Pierwszą części ciast wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 C Masa kokosowa Wszystkie składniki masy kokosowej zagotować często mieszając do momentu aż zgęstnieje. Po 25 wyjmujemy ciasto z piekarnika, na nie wylewamy jeszcze ciepłą masę kokosową wyrównujemy, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy
RAROSSADziś przepis błyskawiczny, zarówno w umieszczaniu tutaj, jak i w przygotowaniu. Polecam głównie za wspaniały smak, ale też dlatego, że może je zjeść właściwie każdy. Delikatne i bardzo kokosowe, świetne na niepogodę jako poprawiacz humoru i idealne na wspólne, rodzinne pitraszenie niedzielnego śniadania. Placuszki kokosowe z bananem 200ml śmietanki kokosowej 100ml wody 2 jajka 70g mąki pszennej 55g mąki(...)orkiszowej 30g rozpuszczonego masła banan śmietanka kokosowa do ozdoby Śmietankę i wodę zmiksować z jajkami, dodać mąkę, zmiksować, na koniec wlać powoli masło. Smażyć placuszki na malutkim ogniu, na odrobinie oleju kokosowego aż się lekko zarumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas banan i kapka śmietanki kokosowe, jeśli nie mamy takowej na stanie może być równie dobrze syrop klonowy, miód
Przepysznik - BLW i nie tylkoweekend proponuję placuszki na mleku kokosowym z bananem w kawałkach. Połączenie kokosa i banana jest jednym z moim ulubionych, a gdy do tego poleje się placki syropem klonowym, można wprost rozpłynąć się z rozkoszy. Polecam wszystkim wielbicielom egzotycznych smaków. Placuszki kokosowe z bananem 3 jajka 120g mąki pszennej 125ml mleka kokosowego 125ml śmietany 18% 2 banany łyżeczka soku z cytryny(...)wiórki kokosowe i syrop klonowy Jajka zmiksować z mlekiem, śmietaną i mąką na gładką masę, po czym odstawić na 30 minut (niecierpliwym polecam w tym czasie wypić kawę). Banany obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto przemieszać i wykładać po dwie łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Podsmażyć lekko z jednej strony
Przepysznik - BLW i nie tylkotarg i kupcie zapas jeżyn! Z przepisu wychodzi ok. 9 porcji (takich jak na zdjęciu) lecz wszystko zależy od wielkości Waszych porcji! :) Jedna, 90g = 105 kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona do lodówki dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne) - 400-500g jeżyn (2 pudełka) - sok z połowy cytryny Jeżyny płuczemy, delikatnie osuszamy, wybieramy brzydkie lub zepsute sztuki(...)wyrzucamy. Następnie umieszczamy je w plastikowym pudełku i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Jeśli nie mamy mleczka kokosowego trzymanego w lodówce dłużej niż 24h, wkładamy go do lodówki na czas zamrażania jeżyn. Po ich całkowitym zamarznięciu, przekładamy je do misy blendera wraz ze śmietanką kokosową i woda kokosową i sokiem z cytryny. (Śmietanka i woda tworzą się
Be Fit Be Strongszybko wyjęła składniki na babeczki. To chyba jedna z rzeczy jaką można zrobić w ekspresowym tempie. 1 i 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl napoju kokosowego Alpro 3 duże jajka 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/cukier waniliowy 125 g masła w temp pokojowej 3/4 szkl cyklu trzcinowego 1 szkl wiórek kokosowych 400 g śmietanki Polskiej 36% Mlekovita(...)łyżeczki cukru z palmy kokosowej Szybkimi ruchami przesiała mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w jednej misce. Do drugiej dodała jajka, napój kokosowy i wanilie. Miksowała całość dodając masło i cukier, zajęło to jej ok 3 min. Kiedy masa była puszysta i kremowa połączyła obie miski w 3 turach zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Na końcu wsypując aromatyczne
Malinowe Pocałunkikokosowe pralinki z fasoli a'la Rafaello (z migdałem w srodku)~ Bardzo długo zwlekałam z tym przepisem, bo nie byłam przekonana do "surowej" fasoli na słodko...Ciasta z fasoli jak najbardziej, ale coś nie pieczonego...? Oczywiście nie żałuję że się przełamałam bo te pralinki były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być(...)puszki) ~łyżka oleju kokosowego (płynnego) ~25g mąki kokosowej ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~kilka sztuk migałów ~wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę, olej i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Z masy nabieramy porcje, lekko spłaszczamy, na środek kładziemy migdał, sklejamy boki i formujemy ładną kulkę. Tak przygotowane pralinki
breakfast of dreamsdeser. Smakują podobnie jak lemingtony (kokosanki). Cztery składniki, minuta moczenia, minuta mielenia, trzy minuty kulgania i gotowe. Trufle z daktyli: 18 daktyli 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia 2 płaskie łyżki oleju kokosowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='18 daktyli 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia 2 płaskie łyżki(...)oleju kokosowego'; document.write(" "); W czajniku gotujemy wodę na wrzątek. Zalewamy wrzątkiem daktyle i zostawiamy na jedną minutę, aż lekko zmiekną. Do malaksera (ja użyłam pojemnika z nożem siekającym dołączonego do blendera) wsypujemy wiórki, dodajemy namoczone daktyle, kakao oraz olej kokosowy. Miksujemy wszystko na gładką masę przez 1-2 minuty. Następnie odrywamy małe kawałki masy i kulgamy niewielkie kuleczki o średnicy
Poezja smakuMuffinki z nadzieniem budyniowym i kokosową pianką" Zastanawiałam się co zrobić z białkami, które pozostały mi po którymś z poprzednich wypieków i tak narodził się pomysł muffin z kokosową pianką. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 budyń waniliowy(...)szklanka mleka 2 łyżki cukru Kokosowa Pianka: 4 białka 15 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Składniki suche, tj. mąkę, cukier
Słodka Kraina WypiekówKokosowe Ciasto z galaretką" Ciasto: 2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej) 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy(...)blaszkę, pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 2 białka Wiórki wsypujemy do mleka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając ok 7-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo
Słodka Kraina WypiekówPrzed nami jesień a ja proponuje Wam deser w iście tropikalnym stylu :) mamy tu mango, mleczko i płatki kokosowe. Idealna propozycja na śniadanie, pudding przygotowujemy wieczorem, rano pozostaje jedynie ułożyć warstwy a jak się Wam bardzo spieszy można pominąć ten krok i ułożyć całość musu z mango na warstwie z chia bez tworzenia kilku warstw :) Super zdrowe śniadanie gotowe :) Składniki(...)duże porcje: 4 łyżki nasion chia 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki syropu klonowego 1/2 dużego mango lub 2 małe 2 łyżki płatków kokosowych (można zastąpić wiórkami kokosowymi) Do miski wlać mleczko ko ko sowe, syrop klonowy i wsypać nasionka chia. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie ziarenka były namoczone. Przykryć, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Mango
Moja Galeria Smakutaty. Uwielbia on tego rodzaju słodycze, więc stwierdziłam, że nieco odchudzę jego smakołyki, by grzech ich spożywania był nieco mniejszy. Są mniej słodkie, ale w smaku całkiem przypominają popularne kokosowe kuleczki. Ponadto są banalne w wykonaniu, więc każdy może pobawić się w ich przygotowanie! Kaloryczność jednej kuleczki (przy 20 sztukach) jest prawie 3 razy niższa niż sklepowej wersji! Jedna(...)70kcal. Składniki: - 50g suchej kaszy jaglanej (pół woreczka) - 300ml mleka (bądź np. 100ml mleka i 200ml wody - jak chcecie) - 15-20 sztuk migdałów - 1 łyżka pasty kokosowej (można pominąć, jest to zmielony miąższ kokosa lub wiórki prawie na masło) - 1 łyżka miodu lub ksylitolu (lub więcej, jak wolicie słodsze) - 1 łyżka oleju kokosowego - 80g wiórków kokosowych - laska wanilii Jeżeli nasze
Be Fit Be StrongWychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) - 2 banany *jeżeli nie mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować 2-3 banany(...)będzie równie pyszne! Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek. Smażymy na patelni muśniętej olejem kokosowym bądź oliwą z oliwek na średnim ogniu, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W międzyczasie możemy przygotować sos. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej struktury. Po usmażeniu układamy na talerzu i polewamy sosem. U mnie z wiórkami
Be Fit Be Strong