kokosowe - 19941 przepisów (strona:90/1330)

Deser Rafaello z brzoskwiniami 181

nadrobienie zaległości na blogu :-). By umilić Wam ten piątkowy wieczór, zapraszam na deser Rafaello z brzoskwiniowym akcentem.     Składniki: (na 4-6 porcji)   Krem kokosowy z białej czekolady: 250 g śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 200 g białe czekolady, posiekanej 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego, np. Amaretto   Dodatkowo: słoiczek niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego(...)najlepiej z kawałkami owoców 30 g płatków migdałowych do dekoracji pralinki Rafaello do dekoracji   Przygotowanie:   Krem kokosowy z białej czekolady: 50 g śmietanki kremówki 30% podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie ciepła, ale nie gorąca dodać do niej posiekaną białą czekoladę i mieszać, aż się roztopi. W razie potrzeby podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu

Nastoletnie Wypiekanie
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 212

moje dania były smaczne i zdrowe, a jak przy okazji dobrze wyglądają jestem w pełni usatysfakcjonowana ;) wszak jemy również oczyma. Składniki na około 4-6 porcji: 1 l mleka kokosowego lub 0,5 l mleka kokosowego i 0,5 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów(...)podzielić na pół. Każdy doda je sobie na talerzu wg uznania. Przystępujemy do gotowania :) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na dno garnka wlać ok 100 ml mleka kokosowego, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę mleka kokosowego, lub tak jak pisałam wcześniej , mleko i śmietankę kokosową. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę

Jemy Pijemy
Drożdżowe koperty z budyniem kokosowym 310

Jedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia!     Składniki: (na ok. 12 sztuk)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego(...)mleka 100 g cukru 1 jajko szczypta soli 60 g masła, stopionego i przestudzonego Budyń kokosowy: 500 ml mleka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 80 g wiórek kokosowych Kakaowa posypka: 30 g zimnego masła 30 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 10 g kakao kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: białko

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 185

wiele sposobów, aby przemycić zdrowe składniki do codziennej diety. Nasiona chia (szałwia hiszpańska) należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru(...)ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy

mojewypiekiinietylko
Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem 106

bowl ? Bo ze zwykłego smoothie można wyczarować coś więcej niż tylko koktajl! Podstawą w jego przygotowaniu jest zrobienie nieco gęstszego smoothie niż zazwyczaj, dlatego nie żałuję awokado, czy mleka kokosowego (źródeł cennych tłuszczy!). To, co wrzucicie na wierzch to już Wasza inwencja. Mogą to być orzechy, suszone lub świeże owoce, pestki, nasiona, czy wiórki kokosowe. Według mnie najlepsze smoothie(...)przygotować nie tylko na śniadanie. W przypadku diety carb back loading możesz zaserwować sobie je wieczorem jak kolację albo po prostu nie dodawać banana, a na wierzch wrzucić wiórki kokosowe i orzechy. Spróbuj koniecznie! ;) * SKŁADNIKI na 1 porcję Smoothie: 1 banan 1 awokado garść liści jarmużu lub szpinaku 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka młodego jęczmienia Dodatki: figi suszone amarantus

Food Square
Bezglutenowe raffaello 154

Któż z nas nie uwielbia tych małych słodkich kuleczek kokosowych... W internecie znajdziecie wiele przepisów jak przygotować domową wersję tych smakołyków. W większości zawierają one cukier, masło, mleko w proszku czy też pokruszone wafelki. Jeśli chcecie uniknąć jedzenia takich składników zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Tylko trzy składniki wystarczą, aby przygotować zdrowe kuleczki w domu - bez cukru, glutenu i nabiału(...)Składniki: 3 łyżki płatków jaglanych* 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych wiórki kokosowe do obtoczenia (jedna łyżka) Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową lub zmielone wiórki i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, przełożyć do pojemnika

Chocolate Muffin Blog
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 142

zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku, liści limonki kaffir, trawy cytrynowej, kolendry, kuminu i galangalu. Zielone curry jest ostre, bardzo przyjemnie i kwiatowo pikantne. W połączeniu z kokosowym mlekiem te ostre i wyraźne smaki są nie do pobicia. Bakłażana i cukinię myjemy. Oba warzywa zostawiamy w skórce, kroimy w około centymetrowe ćwierćplasterki. Pora rozcinamy nie do końca wzdłuż(...)siekamy. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, odcinamy polędwiczki które kroimy pod skosem na pół. Piersi kroimy na półcentymetrowe plastry w poprzek włókien. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucamy na gorący połowę przeciśniętego czosnku i startego imbiru oraz kurczaka. Mięso smażymy po około 5 minut z obu stron, tylko do zamknięcia, nie trzeba go rumienić. Usmażone mięso wyjmujemy

Karo in the Kitchen
Ciasto trociniak 239

bazie biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj. trociny, a w rzeczywistości to podrumienione wiórki kokosowe :)  Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne :) Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki.  Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35/40 cm: biszkopt 4 duże jajka 4 płaskie łyżki(...)łyżki zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) warstwa zielona 3 galaretki o smaku agrestowym 5 jabłek (odmiany, które szybko nie ciemnieją, np. delikates, gloster) warstwa kokosowa 1 opakowanie wiórek kokosowych (100 g) 15 g masła  3 łyżeczki zwykłego cukru Na samym początku przygotować budyń. Mleko wlać do rondelka. Połowę szklanki zimnego mleka odlać i rozrobić w nim proszek

Ugotować
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI Z OWOCAMI ( Bua Loi Chi ) – kuchnia tajska 168

Dziś znów popędzimy w kierunku Azji, a dokładnie do Tajlandii. Co tym razem wymyśliłam? Bua Loi Chi czyli kokosowy deser z pereł tapioki! Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka.Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku.Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Perełki z tapioki używa się przeważnie do wyrobu deserów, pudingów oraz jako dodatek do słodkich(...)napojów. Duże perełki stosuje się zazwyczaj do napojów, małe do deserów. Ja dziś przygotowałam dla Was przepyszny, kokosowy deser z tapioki z dodatkiem owoców – mango, oraz porzeczek w karmelu. Całość tworzy fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze. Deser jest świetnym pomysłem na imprezę – podany w formie „finger foodów” będzie zachwycał nie tylko podniebienie

Ostra na Słodko
Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy 273

Pyszny, szybki i prosty przepis na domowe mleko roślinne z użyciem kokosa. Świetnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją laktozy i wegan. :)   O przepisie na domowe mleko kokosowe mówiła mi już moja Siostra, ale niestety nie miałam wtedy jeszcze sprawnego blendera, gdy w końcu się w niego wyposażyłam postanowiłam go wykorzystać i zrobić własne mleko kokosowe, które uwielbiam. Przyrządzenie(...)kilka chwil, a cena jest nieporównywalnie niższa od tych, które widzimy w sklepach. Poza tym domowe znaczy PEWNE, bo wiemy, co jemy, a w tym przypadku pijemy. :) Domowe mleko kokosowe:   200 g wiórek kokosowych 1 l wody przegotowanej lub niegazowanej wody mineralnej Wiórki wsypujemy do garnka i zalewamy je wodą. Odstawiamy do nasiąknięcia

Cooking Monster
Wegańskie lody jagodowe z octem balsamicznym i tahini z solą himalajską {v, bg, sf}. 185

przypadki nie wierzę, wiedziałam, że wyczaruję z nich coś pięknego. „Dżem!” pomyślałam. Wzięłam się za jego przygotowanie i tak jakoś wyszło, że dolałam do niego mleka kokosowego. Przypadek? Nie sądzę! Tak właśnie powstały lody, a ocet balsamiczny to już od dawna chodził mi po głowie. Pewnie wielu z Was łapie się w tym momencie za głowę i myśli(...)Jednak uprzedzam, to już nie będzie to samo! Wegańskie lody jagodowe z ocetem balsamicznym i tahini z solą Składniki Część jagodowa 250g jagód 2 łyżeczki octu balsamicznego 250ml mleka kokosowego 2 łyżki stewii z erytrytolem 1 łyżka cukru kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego Część tahiniowa 60ml tahini 1 szklanka mleka kokosowego 2 płaskie łyżki stewii z erytrytolem 2 łyżki cukru

Fill The Bowl
Ciasteczka karmelowo-kokosowe z płatkami owsianymi 150

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Zainspirowałam się przepisem z blogu: w jej kuchni . Masło zmieniłam na olej kokosowy, co było rewelacyjnym pomysłem. Ciasteczka dzięki temu stały się bardziej kokosowe i cudownie pachnące. Same w sobie są niezwykle pyszne, lekko miękkie i wprost rozpływające się w ustach. (Nie należą do kategorii ciastek kruchych i chrupiących.) Kolejne pyszności, które pobiły moje(...)serduszko i będą (a właściwie już są) często przyrządzane. Sami spróbujcie! (około 20 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 100g cukru 100g wiórek kokosowych 130g oleju kokosowego (waga w stanie stałym) 4 łyżki miodu   1/2  łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wody (gorącej) Mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe przesypać do miski i dokładnie

Di gotuje
Zapiekany kokosowo-owsiany deser z cynamonowym jabłuszkiem 183

cynamonowym jabłuszkiem. To taka moja luźna wariacja na temat popularnego crumble. Tak przygotowany deser możecie podać również np. w towarzystwie gałki lodów. Do przygotowania deseru użyłam wspaniałego oleju kokosowego. Naprawdę warto mieć go w swojej kuchni. Osobiście polecam Wam olej kokosowy Woj-len . Sprawdziłam i jestem naprawdę z niego zadowolona. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych 3 łyżki oleju kokosowego(...)łyżki cukru (w zależności od tego jak słodkie desery lubicie)* 2 łyżki mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 4 małe jabłka cynamon * ilość cukru należy dostosować do własnych upodobań, można go również zastąpić zdrowszym odpowiednikiem Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Układamy w jednym większym (ewentualnie w dwóch mniejszych) naczyniach do zapiekania. Po wierzchu posypujemy całość cynamonem. Do miski

Słodkie okruszki
Ciasto Śnieżny puch 63777

jakiegoś czasu szaleje w sieci. Słysząc wiele dobrych opinii, postanowiła, że i ja wypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Najbardziej Śnieżny puch zasmakował mojemu Tacie, który uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos ;) Serdecznie polecam Wam ten przepis. Jest banalnie prosty(...)wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe) 500 ml wrzącej wody   Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru     Przygotowanie:   Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free) 258

osób które nie jedzą glutenu :) Sernik inspirowany jest przepisem z bloga Smaki Weroniki. Zapraszam do przygotowań!    Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 3 duże jajka 2 czubate łyżki wiórków kokosowych skórka(...)otarta z 1 limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania boków cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie) skórka otarta z limonki do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy mleko kokosowe i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania

My Culinary Art