kokosowe - 19941 przepisów (strona:96/1330)

Pieczony łosoś z sosem tajskim i soczewicą 144

się na talerzu z łososiem. Sama soczewica ma na tyle neutralny smak, że idealnie pasuje do tego dania, bo główną w nim rolę odgrywa łosoś podkreślony lekko pikantnym sosem kokosowym PIECZONY ŁOSOŚ z SOSEM TAJSKIM  i CZARNĄ SOCZEWICĄ Składniki: (2 porcje) 2 porcje łososia po 150 g sól i pieprz 2 łyżki oleju 3/4 szkl czarnej soczewicy Beluga(...)tajski na mleku kokosowym: 2 szalotki 2 łyżki oleju kokosowego 1 szkl mleka kokosowego 1/4 łyżeczki garam masali lub tandori 1 łyżka sosu rybnego Przygotowanie: Łososia posypujemy solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy olej, na nim skórą do dołu układamy kawałki łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. W lekko osolonej wodzie

Bon appetit mon amie
Fit placki z kalarepą i marchewką 169

marchewką. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy zetrzeć warzywa, doprawić i usmażyć. Nie lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu, w szkole lub pracy, ale też świetne rozwiązanie dla osób, które jedzą wytrawne śniadania Placki(...)dodatkowo nie zawierają glutenu, bo użyłam jedynie mąki kokosowej i kukurydzianej. Smak mnie zaskoczył, bo gdyby nie specyficzne przyprawy, te placuszki nadawałyby się do zjedzenia na słodko i pewnie kolejnym razem zrobię je np. z dodatkiem cynamonu lub dodam jeszcze jabłko Mam nadzieję, że pomysł wam się spodoba i spróbujecie kiedyś je zrobić Jeśli macie ochotę na więcej przepisów

Fitkot
Ciasteczka " samo zdrowie " :) 725

oraz zwierzęcego tłuszczu. Nie zawierają one bowiem ani tego pierwszego, ani drugiego, a tłuszczu jest tu niewiele - to zaledwie ćwierć szklanki oleju rzepakowego ( który można zastąpić bardzo zdrowym olejem kokosowym ). Zamiast zwykłej mąki użyłam mąki kokosowej. Ostatnio eksperymentuję z wypiekami na bazie tej właśnie mąki. Nie jest to jednak mąka " łatwa ", jakkolwiek to brzmi...:). Przede wszystkim daje się jej dużo(...)mniej niż mąki pszennej, gdyż chłonie więcej płynów. W internecie znalazłam informację, że odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej. Jest to więc spora różnica w proporcjach, ale to sprawia, że mąka kokosowa jest bardzo wydajna, co nie pozostaje bez znaczenia jeśli weźmiemy pod uwagę jej cenę, gdyż do tanich nie należy. Wracając do ciastek - są naprawdę

Opowieści z piekarnika
Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi 477

Przepyszne jest to ciacho, wilgotne, mocno czekoladowe z kulami serowo kokosowymi które już uwielbiam ;) Składniki na tortownicę o śred 21 cm Ciasto czekoladowe: 100 g masła 180 g cukru 3 całe jajka 250 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml letniego mleka 1 i 1/2 łyżki kakao 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej Serowo kokosowe kulki(...)sera, nie rzadkiego (użyłam Mój ulubiony)  około 50-80 g wiórek kokosowych 1 małe jajko 50 g cukru ( ewentualnie) jeśli kulki nie chciały by się lepić, to dodać do 2 łyżek mąki kokosowej ewentualnie 1 łyżka masła o ile twaróg jest chudy i suchy Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna

Gotowanie...to proste !
Sernik kokosowy znakomity 150

wodnej dodatkowo go nawilża i sprawia, że rozpływa się w ustach. Najlepiej upiec go dzień wcześniej. Zapraszam...    Składniki na spód: 220g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych 50g wiórków kokosowych 50g gorzkiej czekolady 100g masła ja dałam śmietankowe Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zmiksować dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (23cm) wyłożyć(...)dokładnie papierem do pieczenia. Spód wylepić masa ciasteczkową i wstawić do lodówki. Składniki na pastę kokosową: 150g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru Wiórki miksować dokładnie blenderem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany. Jednak żeby uzyskać taką masę trzeba mieć dobry blender

Kubki smaku
Przepis #111 Wegańskie ciastka "Oreo" bez pieczenia 254

wymaga dużo czasu no i można je zjeść praktycznie od razu. Dzisiaj przed Wami kolejna propozycja na wegański bezglutenowy deser- na wzór ciastek "Oreo". Kakaowo owsiane ciastko przełożyłam kokosową masą na bazie mleczka kokosowego. Musicie je koniecznie spróbować!  Wartości odżywcze ( na jedno ciastko): 187 kcal w tym: B: 5 g; W: 13 g; T: 13 g.   Składniki(...)typową szklanką) - 80 g zmielonych płatków owsianych (mąki owsianej) - 30 g masła orzechowego 100% - 70 ml mleka roślinnego - 1 łyżka kakao - 4 kostki gorzkiej czekolady Nadzienie - 100 ml mleczka kokosowego - 50 g wiórek kokosowych - 1 łyżka miodu lub innego słodzika Wykonanie   Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy zmielone płatki/mąkę. Dodajemy mleko, masło oraz kakao. Wlewamy

Health-Fit-Life
Malinowa chmurka z kokosem 927

Moja wersja słynnego już ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód,  galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że  ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja(...)Ciasto kruche: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru  waniliowego 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła Krem śmietanowo-kokosowy: 500 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 50 ml likieru kokosowego 4 listki /łyżeczki żelatyny Galaretka z malinami: 1/2kg malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe Dr.Oetker 3 szklanki wody

Wanilia i Kardamon
Ciasto bez pieczenia KOKOS – MANGO (wegańskie, bezglutenowe) 397

innych dań. Link do pulpy mango – https://wesoil.pl/przetwory-owocowe/259-mango-pulpa-850g-4316734032061.html Spód: 150 g płatków jaglanych 60 g kokosu 200 g daktyli 2 łyżki kakao 3 łyżki pulpy mango Część kokosowa: 500 ml mleczka kokosowego 70 g kokosu 1 łyżka oleju kokosowego 2 płaskie łyżeczki agar – agar + 50 ml ciepłej wody Część mango: 700 g pulpy mango 2 płaskie łyżeczki(...)kokos, kakao i pulpę mango. Całość wymieszaj, a następnie ręcznie lub za pomocą ręcznego blendera wyrób lepką masę – tak, aby rozdrobnić daktyle. Gotową masą wylep spód formy. Mleczko kokosowe podgrzej. Agar wymieszaj z ciepłą wodą. Do ciepłego mleczka kokosowego dodaj kokos, olej kokosowy i agar rozmieszany z wodą. Całość gotuj około 5 minut co jakiś czas mieszając. Gotową masę

Via Gusto
Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia 146

Rolada kakaowo-kokosowa to świetny sposób na wykorzystanie wiórków, które zostają nam po przygotowywaniu mleka i śmietanki kokosowej . Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. 100 g kaszy jaglanej 75 g orzechów laskowych 8 daktyli 2 łyżki kakao 200 g wiórków kokosowych (mogą być wiórki po produkcji mleka kokosowego) 100 g margaryny bez mleka(...)miękką margarynę oraz płynny miód mieszamy mikserem do połączenia składników. Na papierze do pieczenia wykładamy około 0,5 centymetrową warstwę masy kakaowej w kształcie prostokąta. Na wierzchu układamy masę kokosową. Zwijamy ciasno roladę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej, tym lepiej). Gotowe! * Wybierając margarynę trzeba zawsze dokładnie sprawdzić skład. Wiele margaryn na rynku zawiera dodatek mleka

Dieta bez mleka
WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM 263

zweganizowaną wersję tego ciasta. Choć należy do tych bardziej pracochłonnych i kalorycznych to zachęcam Was do jego wypróbowania. WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM Składniki na karmel: 1/4 szkl cukru kokosowego  Targroch * 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30): 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki sody 150g margaryny** 2/3 szkl. cukru(...)kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną) lub nową w 100% rośliną margarynę marki "Kasia" ( ogólnie  dostępna  i o wiele tańsza) . Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego.  ***Można użyć również skrobi/mąki z Tapioki. Przygotowanie: Do rozgrzanego rondelka wysyp cukier i rozpuść go mieszając przez około minutę. Następnie wlej mleczko kokosowe i szybko wymieszaj

wegujemy
Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia 130

wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Składniki. Spód. 15 dkg daktyli 5 dkg oleju kokosowego 10 dkg orzechów włoskich Nadzienie: 20 dkg orzechów nekrowca 2 łyżki syropu z agawy 5 dkg chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1 łyżka soku z cytryny 2 dkg oleju kokosowego(...)owoc persymona 1 łyżka cukru kokosowego 1 łyżka soku z cytryny Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Przygotowanie. Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową

mecooks
Piernik odchudzony 100

grzańców i wszelkiego rodzaju słodkości i przekąsek z korzennymi aromatami. Ten wypiek idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole, więc zapiszcie go na przyszły rok. ;) Piernik: 8 łyżek oleju kokosowego 100g suszonych śliwek 100g suszonych daktyli 5 łyżek miodu 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej np. Inki 2 łyżeczki sody(...)oczyszczonej 250ml mleka + 1 szklanka 2 jajka 150g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki mąki kokosowej Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do zmięknięcia na kilka-kilkanaście minut. W oddzielnym naczyniu mieszamy 250ml mleka i jajka. Do blendera wrzucamy daktyle i śliwki, dodajemy olej kokosowy oraz miód i blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy przyprawę do piernika, cynamon, kakao

Cooking Monster
Tarta z awokado i słonecznikiem w miodzie 120

posmakowała, Babci, która wpadła na chwilkę również. Warto wypróbować i być otwartym na nowe smaki.  Składniki: Spód: 100 g daktyli bez pestek + wrzątek do zalania 30 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej  40 g masła orzechowego 30 g wiórek kokosowych 50 g słonecznika łuskanego Nadzienie z awokado: 2 dojrzałe awokado (ok. 300 g po obraniu) 20 g oleju(...)kokosowego 80 g płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżeczka żelatyny (4 g) 20 ml zimnej wody Słonecznik w miodzie: 50 g słonecznika 20 g płynnego miodu Dodatkowo: garść świeżej żurawiny do dekoracji Przygotowanie: Spód: Słonecznik łuskany zmielić (np. w młynku do kawy). Daktyle zalać w miseczce gorącą wodą do pokrycia, przykryć talerzykiem

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO BOUNTY 317

Jeśli ktoś lubi wiórki kokosowe to trafił idealnie. Wilgotny czekoladowy biszkopt i moc kokosu przyprawia o zawrót głowy!   Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½  szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy ½ szklanka cukru 20-25 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła Ponadto: 1 czekolada(...)koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170 o C. Masa : Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko

Słodki Zakątek
Bounty -ciasto, które zachwyci 195

Ciasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza.      SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj  28 dag cukru  16 dag mąki pszennej   4 dag kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka(...)szklanki cukru  cukier waniliowy  35 dag wiórek kokosowych  budyń śmietankowy  250 g masła Polewa czekoladowa 1.2 kostki masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka zelatyny 2 łyżki wody 5 łyżek śmietany WYKONANIE  Pieczemy ciemny biszkopt.   Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier

W kuchennym oknie Ewy