kokosowe - 19941 przepisów (strona:105/1330)

Kokosowe scones z rokitnikiem 109

wspomniałam o zdrowym odżywianiu, mam dla Was przepis na zdrowe śniadanie ( lub drugie śniadanie ). Śniadaniowe bułeczki scones pojawiły się u mnie w wersji "healthy". Przygotowałam je na mące kokosowej, dodałam płatki migdałowe oraz dżem z rokitnika. Bułeczki są bardzo syte. Rano zjedzcie je, popijając zieloną herbatą lub zbożową kawą. Jeśli zaś wolicie zabrać je do pracy czy szkoły, jako drugie(...)śniadania, to bardzo dobrze. Bułeczki na pewno zaspokoją Wasz przedpołudniowy głód. To jak, gotowi na śniadanie takie, że Łoooo .... ? Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/3 szklanki amarantusa ( możecie pominąć, dodając więcej mąki kokosowej ) 70 g oleju kokosowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 2 czubate łyżki dżemu z rokitnika Łowicz 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

kolorowotorcikowo
Zdrowy deser a la bounty 193

Uwielbiamy kokosowe desery. Dziś polecam Wam pyszny i do tego zdrowy deser a la bounty. Idealny dla dzieci, jak i dorosłych. Przygotowuje się go na bazie kaszy manny. Chwila w kuchni i już można się zajadać pysznym kokosowym deserem. Moje dzieci go uwielbiają, ja zresztą też. Spróbujcie. Czasem starczy wykorzystać naprawdę proste składniki, by stworzyć coś pysznego Składniki(...)porcje) 1 szklanka mleka 2 pełne łyżki wiórków kokosowych 1 płaska łyżka cukru kokosowego 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki śmietanki 30%* 1/2 wafelka ryżowego w czekoladzie mlecznej Sonko syrop ryżowy do polania deseru (lub podobny) *można zastąpić np. mleczkiem kokosowym, ale polecam tą wersję Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleka, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i zaczynamy

Słodkie okruszki
KETO PĄCZKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 287

pączki nawet dla najbardziej wymagających osób: niskowęglowodanowe bez glutenu, laktozy i cukru Są naprawdę pyszne, delikatne, naturalnie słodkawe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku Składniki: 100 g śmietanki kokosowej (gęsta część schłodzonego mleka kokosowego ) 40 g mąki migdałowej 20 g mąki kokosowej 1 jajko 2,3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu opcjonalnie słodzik (keto, LCHF), ksylitol lub cukier(...)małym rondelku. Formować z ciasta za pomocą 2 łyżeczek malutkie kulki. Smażyć z obu stron na średniej wielkości ogniu do zrumienienia. Pączki można podawać same lub posypane wiórkami kokosowymi, stewią w proszku (keto, LCHF) lub ksylitolem/cukrem pudrem. Ewentualnie można zrobić lukier (mleko kokosowe i sok z limonki) lub polewę czekoladową (olej kokosowy i kakao). Smacznego! — BTW całości samego ciasta

Ola la LCHF
GOFRY OWSIANO – KOKOSOWE 148

słodkie same w sobie i można kombinować z dodatkami U mnie dzisiaj zostały podane z domowej roboty dżemem z kiwi. SKŁADNIKI : płatki owsiane – 1 szklanka – 200 g wiórki kokosowe – ¼ szklanki – 50 g mleczko kokosowe z puszki – ½ szklanki – 100 ml olej kokosowy – 1 łyżka banan – 1 sztuka jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 1 łyżeczka miód – 1 łyżeczka olejek(...)waniliowy – kilka kropel odrobina oleju do wysmarowania gofrownicy PRZYGOTOWANIE : Płatki owsiane wsypać do blendera razem z wiórkami kokosowymi. Blendować do momentu, aż całość przybierze wygląd mąki. Przełożyć do miski. Wlać mleko kokosowe z puszki, miód i kilka kropli olejku waniliowego. Obrać banana i rozgnieść widelcem, dodać do masy. Wbić jajko, dodać proszek do pieczenia, łyżkę oleju kokosowego i wszystko dokładnie

kuchniabellissima.wordpress.com
Ciasto kokosowe z ananasem 196

Pyszne ciasto z budyniową masą. Ananas nadaje masie budyniowej bardziej wyrazisty smak. Idealna propozycja na "słodki weekend" w doborowym towarzystwie. Fani kokosowych smaków również znajdą tutaj coś dla siebie. Składniki (blaszka 30x20):  ciasto: 1/2 kostki masła 35 dag mąki 10 dag cukru 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowo-kokosowa 3 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka(...)łyżek cukru puszka ananasów masa kokosowa 2 jajka 10 dag cukru 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła Sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto. Masło rozdrabniamy. Wlewamy 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier, jajka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto do czasu aż stanie się elastyczne. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ananasy kroimy na małe kawałki. Sok zachowujemy i przelewamy

Pobite gary Barbary
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 123

się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta curry czeka w spiżarce, jest i mleko kokosowe. Mrożona fasolka i krewetki są wszędzie. Niech się dzieje curry! Krewetki szybko odmrażamy na sicie pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się z nich warstewki lodu. Pozbawiamy krewetki ogonków, kroimy(...)połowy. Jeśli używacie szalotek – kroimy je na ćwiartki. Odkładamy do osobnej miski. W moździerzu tłuczemy razem kolendrę i kumin. W woku lub grubym, głębszym rondlu rozgrzewamy bardzo mocno olej kokosowy. Wrzucamy na niego kolendrę i kumin, smażymy mieszając 2 minuty, aż przyprawy zaczną podskakiwać i uwolnią aromat. Dodajemy do naczynia czosnek i imbir – smażymy mieszając kolejne dwie minuty, żeby dodatki

Karo in the Kitchen
Deser z kaszy manny - pina colada 182

tamtych smaków, coraz częściej szukam nowych - kaszka z czekoladą, ze śliwkami lub karmelizowanymi jabłkami zadowoli niejedno podniebienie. I tak ostatnim moim "wynalazkiem" stała się kaszka gotowana na mleku kokosowym. Smakuje rewelacyjnie! A gdy podałam ją na zimno z musem ananasowym, deser skradł serca wszystkich gości. Uwaga: podaję dwa sposoby przygotowania kokosowej kaszki manny, w obu przypadkach wychodzi pyszna(...)pomyślał, że to nie zwykła kasza manna:) Składniki (na 2 porcje): wersja 1: 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki kaszy manny 1-2 kostki białej czekolady wersja 2: 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki kaszy manny 1-2 kostki białej czekolady 2 krążki ananasa (świeży lub mrożony) granat i listki mięty do dekoracji Wersja 1: Mleko

Obiad gotowy
Deser z quinoą, chia, grejpfrutem i galaretką z retsiny 119

kilku warstwowy deser, oczywiście nie mogło zabraknąć quinoy :)  Składniki: 6 -7 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki białych nasion chia 1 mały grejpfrut sweetie 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki kokosowej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego kawałek świeżego imbiru (około 2 cm) 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) 150 ml greckiego wina retsina 50 ml wody(...)płaskie łyżeczki żelatyny Wykonanie: Nasiona chia zalewamy dzień wcześniej mlekiem kokosowym z cukrem pudrem (ja osobiście wolę nie dosładzać) od czasu do czasu mieszamy, aż napęcznieją. Przekładamy je do szklanek, lub pucharków i zostawiamy na noc w lodówce.  Następnego dnia, obieramy jednego niedużego grejpfruta sweetie, filetujemy go i oddzielamy pestki. 4-5 cząsteczek odkładamy, a resztę układamy na puddingu

Quinoa Raz!
Indyk w kokosowym curry (wolnowar) 320

sobie delikatne, a zarazem wyraziste w smaku dania. Wcześniej w slowcookerze przygotowywałem pulled pork i jest to cały czas jeden z moich ulubionych przepisów. Dzisiaj piersi z indyka w kokosowym curry. Połączenie mleka kokosowego, curry, bazylii oraz chilli jest niewiarygodnie trafione. Uwielbiam ten słodko-ostry smak. Indyka spokojnie możecie zastąpić kurczakiem. I nie żałujcie soli, długo gotowane potrawy mają(...)tendencję, że wychodzą zdecydowanie mniej słone niż przygotowywane tradycyjną metodą. Składniki: 1kg piersi z indyka (dostosuj do wielkości swojego wolnowaru) papryka chili/jalapeno drobno posiekana 6 ząbków czosnku puszka mleka kokosowego 1 drobno pokrojona czerwona papryka 3 łyżki bazylii (suszonej) 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chilli 2 cebule pokrojone w kostkę

PaleoLife
Ciasto kokosowo- orzechowe 125

Ciasto idealne dla wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ". Składniki: ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa kokosowa: 3/4 szklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych(...)około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły. Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masa kokosowa: Białka z solą ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę,  i wiórki. Delikatnie wymieszać. Masa orzechowa: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas

Pysznie & Pięknie
Śląska kopa 170

tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na kokosowe blaty: 2 białka 70 g cukru 100 g kokosu Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Masę kokosową przełożyć(...)migdałów 50 ml wódki 50 ml soku z brzoskwiń owoce granatu Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki. Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy

Domowa cukiernia Ewy
Wegański sernik kokosowy :) 145

Będąc w posiadaniu wegańskich deserów kokosowych od KOKO YOGO postanowiłam przygotować z ich udziałem coś w stylu sernika. Dokładnie sernika w wersji na zimno, kokosowego z przepysznym spodem. Trochę miałam problemów z dobraniem odpowiedniej ilości agaru, ale w końcu się udało. Biorąc agar rozpuśćcie go w jak najmniejszej ilości wody, aby masa była zwarta i bardziej kokosowa niż wodnista. Całość(...)wyszła bardzo dobra, a przepis na spód wykorzystam jeszcze nie raz, bo jest przepyszny 😋 Masa "serowa": 2 desery kokosowe - 320 g (KOKO YOGO) 20-25 g agaru wrzątek do rozpuszczenia agaru 8 kropli stewi w płynie (lub inne słodzidło) Spód: 100 g daktyli 50 g masła orzechowego 100% 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Spód - wszystkie składniki przełóż do malaksera

Zdrowie na języku :P
Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT) 988

pestek) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej  1,5 łyżki przyprawy do piernika 250 ml wody  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g oleju kokosowego (można użyć masła) 45g cukru kokosowego (może być trzcinowy)  2 jajka 120g mąki orkiszowej (może być też np. pszenna pełnoziarnista) Polewa: 50g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki oleju kokosowego Daktyle(...)kawą i przyprawą korzenną umieścić w rondelku i zalać wodą. Całość gotować (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblendować na gładką masę. Miękki olej kokosowy należy utrzeć z cukrem i kolejno z jajkami oraz pastą z daktyli. Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia - po czym stopniowo dodać do pozostałych składników i  dokładnie wymieszać. Ciasto przelać formy

Di gotuje