kilka chwil roboty do pełni szczęścia :) :) :) Czekoladki pistacjowe Przepis na ok 25 sztuk Potrzebujemy: Masa: 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 5 łyżeczki wiórków kokosowych 3 łyżeczki ksylitolu / cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego ok. 13-15 łyżeczek masła pistacjowego Primavika Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 5-6 łyżek mleka sojowego waniliowego 2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie(...)Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy w szklance mleka sojowego. Do gotowania dodajemy olej kokosowy, wiórki kokosowe i ksylitol. Po ugotowaniu dodajemy 10 łyżeczek masła pistacjowego (ewentualnie można zblendować pistacje, jeżeli ktoś nie ma masła). Wszystko blendujemy na gładką masę i mokrymi rękami formujemy niewielkie kuleczki i lekko je spłaszczamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Roztapiamy czekoladę
Bananowe PoleOstatnio tak za mną chodziły gofry że nie mogłam się powstrzymać i musiałam przyrządzić gofry bez cukru z mąki orkiszowej razowej oraz mleku kokosowym. Są bardzo smaczne, idealne dla osób będących na diecie o niski indeksie glikemicznym, bez mlecznej i bez cukrowej. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000 0,5 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody(...)łyżki oleju kokosowego 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu Dodatkowo: 1 kilogram truskawek Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitom i ubijamy, ucierając dodajemy olej kokosowy, wlewamy mleko kokosowe i wodę gazowaną, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy i odstawiamy na pół godziny żeby ciasto napęczniało. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, wylewamy chochlą porcję
Bajeczna KuchniaBardzo smaczny deser na bazie ryżu i mleka kokosowego. Najlepiej smakuje ciepły, od razu po przyrządzeniu. Możemy go wzbogacić smakiem sezonowych owoców, ja wykorzystałam dżem truskawkowy z całymi owocami i szczyptą cynamonu. Użyłam też domowego mleka kokosowego , polecam je bardzo do wszelkich deserów i wypieków. 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego 1 szklanka wody 4 łyżki(...)cukru szczypta soli kilka łyżek dżemu truskawkowego szczypta cynamonu 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryż opłukać na sitku, osączyć i wsypać do małego garnka, najlepiej z grubym dnem. Wlać mleko kokosowe, wodę, cukier i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn. Mieszać od czasu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniektórzy lubią i na słodko i na kwaśno. Składniki na spód: 200 g daktyli 50 g płatków owsianych 3 łyżki płatków amarantusa 6 łyżek gorącej wody 75 g wiórków kokosowych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Składniki na masę cytrynową: 5 dużych cytryn (idealnie jeśli nie są woskowane(...)minut. Po tym czasie odcedzić na sicie, osuszyć i zblendować na gładką masę. Płatki amarantusa zalać gorącą wodą i odstawić aż wchłoną całą wodę. Dodać roztopiony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i siemię lniane. Ponownie zblendować. Masę przełożyć do miski, dodać wiórki kokosowe, delikatnie zmielone (warunek niekonieczny) płatki owsiane i amarantus. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Zagnieść kulę. Będzie dość mokra
gutfutPlacuszki są z ciemnej mąki, kokosu i mango. Bardzo dobre i szybkie śniadanie lub kolacyjka. Jajka z cukrem ubić, następnie dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Gdyby jajka były bardzo duże to dodać o jedną płaską łyżkę maki więcej. Mango obrać i pokroić w kostkę. Na koniec dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć(...)złoty kolor. Podawać polane miodem lub posypane cukrem pudrem. Thermomix -nałożyć motylek, do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier czas 1 minuta, obroty 3 – zdjąć motylek,dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe, wymieszać czas 1 minuta, obroty 3 – mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta, wymieszać kołpystką. – reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńgodzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do tego dobierasz sobie dodatki jakie lubisz - u mnie z bananem, truskawkami i kawałkami mango. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zrobić na wodzie kokosowej. Jeśli nie masz wody - z rób własne mleko kokosowe - przepis pod linkiem . Składniki (1 porcja): - 3 łyżki nasion chia - 50-60 ml mleka kokosowego(...)wody kokosowej - ulubione sezonowe owoce Nasiona zalej mlekiem/wodą, wymieszaj i odstaw na 1-2h do lodówki. Gdy nasiona zaczną robić się kleiste, przełóż je do szklanki. Połowę porcji nasion chia przełóż do szklaneczki/słoiczka (na dno możesz wyłożyć porcję owoców - u mnie truskawki), następnie niewielka warstwa ulubionych owoców (u mnie plasterki banana i mango), następnie wyłóż pozostałą porcję
CookYourselfmuszę zjeść śniadanie, które doda mi energii i ta energia będzie stopniowo uwalniana. Idealnym rozwiązaniem jest jaglanka, ale nie byle jaka jaglanka, ta prezentowana dzisiaj, jest przygotowana na mleku kokosowym i z jedną łyżeczką oleju kokosowego -pamiętacie ma być energetycznie, truskawkami zerwanymi jeszcze w kapciach z ogrodu mamy, z dodatkiem syropu różanego i płatków migdałowych. Nie używam cukru, więc jaglankę(...)zróbcie sobie pyszne śniadanie! Udanego treningu ;-) SKŁADNIKI: - 1 porcja kaszy jaglanej (do kupienia też www.naturalniezdrowe.com.pl ) - świeże truskawki około 10 sztuk - 1 łyżka płatków migdałowych - 150 ml mleka kokosowego - szczypta soli - 1 łyżeczka oleju kokosowego - ksylitol do smaku (do kupienia też www.naturalniezdrowe.com.pl ) - syrop różany - kilka kropel dla aromatu W rondelku gotujemy kaszę na mleku kokosowym
SMYKWKUCHNIdomu. Ten eksperyment w formie tortu bounty był bardzo udany. Oto mój pomysł na prezent na Dzień Ojca - taki smakołyk na pewno ucieszy każdego tatę! Słodki nieduży tort, mocno kokosowy i czekoladowy, przełamany słodko-kwaśnymi truskawkami, a w środku niespodzianka - krem na bazie pysznej i mega zdrowej kaszy jaglanej. Nawet nie wiedziałam, że można z niej coś takiego wyczarować. Przepis(...)domowego cukru waniliowego Krem bounty: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok 125 g) 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka oleju 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła Polewa: 50 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao 50 g czekolady mlecznej 80 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki miękkiego masła Poza tym: kilka ładnych truskawek
Anioszek w kuchnibatonach owsianych będzie dobrym pomysłem. I nie myliłam się - batony smakują jak kokosanki, a dodatek żurawiny sprawia, że są lekko kwaskowate, co równoważy ich słodycz. Polecam miłośnikom kokosowych smaków! :) Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm. Batony kokosowo-owsiane: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 80 g brązowego cukru 300 g płatków owsianych 150 g wiórków kokosowych(...)żurawiny 75 g rodzynek Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i wsypujemy cukier. Mieszamy wszystko podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. W misce łączymy płatki, kokosa oraz resztę dodatków. Wszystko przesypujemy do garnka i mieszamy z masą kokosową. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem) i dokładnie ugniatamy. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 30 minut
Cooking MonsterZupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową to orientalna wersja tradycyjnej zupy z botwinki. Mleczko kokosowe nadaje jej delikatności, a imbir z kolendrą i kminem rzymskim – zdecydowanego charakteru. Jeśli lubicie kumin to wiecie jak mały jego dodatek może odmienić danie. Dla mnie botwinka w tej zupie nabrała zupełnie innego wymiaru. Jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Do tego(...)Resztki zupy zabrałam do pracy i przyznam, że na następny dzień, gdy wszystkie smaki się przygryzły, zupa była jeszcze intensywniejsza. To magia sezonowych warzyw. Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży (listki, łodyżki i buraczki) 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 2 ząbki
Poezja smakukaszy jaglanej Przepis na blachę ok. 25x25 cm Potrzebujemy: Masa biała: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek 1 łyżeczka oleju kokosowego 1-1,5 łyżki ksylitolu/cukru 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielonych) Masa karmelowa: 1,5 szklanki daktyli (zalanych wrzątkiem na ok. 30 min) 3 łyżki wody po daktylach 3 łyżki mleka(...)waniliowego 2 łyżeczki oleju kokosowego garść całych orzechów ziemnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego + trochę orzechów zmielonych/całych do posypania na wierzch Przygotowanie: 1. Masa biała: Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem i gotujemy na mleku waniliowym z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem
Bananowe Polepocz ōntku chciołech wszyskim tym, co niy lubiōm wiórkōw kokosowych (kōłkōsraszpli), pedzieć, żeby sie niy nerwowali, bo w tym daniu ich niy znojdōm. Te ciasto, we wtorym je tōnkanoł ryba, zrobiōłech ze mlyka kokosowego, a to je całkym inkszo inkszość 1 . A wiym, co gołdōm, bo moja Baba niy lubi kōłkōsraszpli i inkszych rafaelo-podobnych rzeczy, ale za to dania(...)mlykym kokosowym jy ze smakym, a nawet to, co je driny 2 we kokosie, choć jak dō mie to je prawie to samo, jak te suche wiórki. Co by szło na to pedzieć: kobiyty… Co potrza? 0,5 filetu ze dorsza trocha m ōnki pszynnyj puszka mlyka kokosowego ze 3 łeżki mōnki kukurydzianyj (abo, jak niy mołcie, to moge
Chop w kuchnijest szybki w wykonaniu, wystarczy zagotować, coś tam pomieszać, wystudzić, przelać i wstawić do lodówki. A potem delektować się tą kremową, lekko galaretowatą konsystencją. Tym razem postawiłam na smak kokosowy, nie miałam czasu na zakupy, ani na rozmrażanie owoców, więc otworzyłam słoik z jeżynami w syropie kandyzowanym , które robiłam w zeszłym roku i z nich zrobiłam frużelinę, którą pokryłam panna(...)cottę. Bardzo lubimy kokosowy smak, więc dla nas wyszło idealnie. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) ok. 70 g cukru trzcinowego 4 - 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Dodatkowo: chipsy kokosowe mus owocowy lub tak jak u mnie frużelina Sposób wykonania: Do rondelka wlałam śmietankę i mleko kokosowe, wsypałam cukier
Blondynka GotujeWiecie, że nawet nie spodziewałam się, że te ciasteczka wyjdą takie popękane :D Był to efekt niezamierzony, ale jak najbardziej zadowalający. Ciacha są pozbawione glutenu, mocno kruche i bardzo kokosowe. A żółta barwa jest wynikiem dodania wiejskich jajek, które nie tylko kolorem ale i smakiem znacząco odbiegają od tych dostępnych w marketach. Ciastka kokosowe robi się na prawdę bardzo szybko(...)łatwo. Są fajną propozycją na smaczną i zdrową przekąskę, a do tego ciekawie się prezentują z tymi charakterystycznymi pęknięciami :) Składniki (6 sztuk): 125 g mąki kokosowej (Incola) 75 g mąki jaglanej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 80 g syropu z agawy 80 g oleju kokosowego Przygotowanie: Olej kokosowy lekko podgrzej, aby jego konsystencja była płynna. Wszystkie
Zdrowie na języku :Prabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w cieście lub plackach. Dziś zapraszam Was na waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym). Jak dla mnie pozycja obowiązkowa w sezonie ;) Śniadanie z rabarbarem musi być. Moje dzieci też przepadają za tymi placuszkami. Placuszki wychodzą puszyste z słodko-kwaśną nutą, jak dla nas idealne(...)trzeba je smażyć przez dłuższą chwilę na minimalnym ogniu, aby dokładnie usmażyły się w środku (placuszki są grubiutkie). Ale tu z pomocą przychodzi wspaniałe dobrodziejstwo jakim jest olej kokosowym ;) Ja mam wielki słój oleju od Woj-len, więc mogę smażyć (nie tylko placuszki) do woli. Jeśli tak jak ja lubicie rabarbar, zapraszam Was również na rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe . Składniki
Słodkie okruszki