wypieki więc ja też postanowiłam spróbować. Jak na pierwszy raz to jestem mile zaskoczona smakiem i łatwością z jaką można przygotować deser z tymi nasionkami. 1 szkl. mleczka kokosowego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżeczki 2 łyżeczki miodu 1 szkl. malin Nasiona chia i 2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać z mlekiem kokosowym,posłodzić 1 łyżeczką miodu(...)odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Do dwóch szklanek nałożyć napęczniałe nasionka. Maliny zmiksować z łyżeczką miodu,rozłożyć do szklanek napełnionych chia ,posypać wiórkami kokosowymi i udekorować malinami
Kolorowa kuchnia ElkiKolejna moja propozycja zdrowej słodkiej przekąski z kaszy jaglanej 1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować(...)przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Zmiksować blenderem na papkę,dodać zmielone migdały,wiórki kokosowe,miód i malibu. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki orzecha włoskiego i każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkiswoim kolorem i rozgrzeje w tę paskudną pogodę. Składniki dla 3 osób: 1 łyżka domowej bulionetki 1 litr wody 1 dynia (ok. 2½kg) 1 cebula 150ml mleczka kokosowego 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki sól, pieprz czarny do smaku szczypta papryki ostrej Dodatkowo: 1 łyżka mleczka kokosowego pestki dyni grzanki(...)oraz ziemniakami. Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. C1ebulę kroimy w piórka i zmiękczamy na łyżeczce oleju kokosowego. 2. Upieczoną dynię, lekko przestudzoną obieramy ze skórki, dodajemy wraz z cebulą do bulionu, dolewamy także mleczko kokosowe. Gotujemy całość 5 minut, a następnie miksujemy. Doprawiamy szczyptą ostrej papryki
Kuchnia w czekoladziegodzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do tego dobierasz sobie dodatki jakie lubisz - u mnie z bananem, truskawkami i kawałkami mango. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zrobić na wodzie kokosowej. Jeśli nie masz wody - z rób własne mleko kokosowe - przepis pod linkiem . Składniki (1 porcja): - 3 łyżki nasion chia - 50-60 ml mleka kokosowego(...)wody kokosowej - ulubione sezonowe owoce Nasiona zalej mlekiem/wodą, wymieszaj i odstaw na 1-2h do lodówki. Gdy nasiona zaczną robić się kleiste, przełóż je do szklanki. Połowę porcji nasion chia przełóż do szklaneczki/słoiczka (na dno możesz wyłożyć porcję owoców - u mnie truskawki), następnie niewielka warstwa ulubionych owoców (u mnie plasterki banana i mango), następnie wyłóż pozostałą porcję
CookYourselfDzisiaj przepis na kostkę czekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego ( przepis ), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym. KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Składniki: (forma 25x30) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta(...)soli masa kokosowa: 1,5 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych 1 łyża mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 3/4 szklanki wody 100 g masła polewa: 120 g czekolady 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek
Bon appetit mon amieCiasto drożdżowe masą kokosową z dodatkiem wanilii i mleczka kokosowego wysmarowałam, w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam. Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować, więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam(...)zdążyłam. Takie drożdżówki do szkoły, pracy czy na imprezę będą w sam raz, malutkie, smaczne, do zjedzenia na dwa, jeden raz. Składniki: nadzienie: 300 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 200 ml mleka kokosowego 100 g cukru trzcinowego, 10 g cukier z prawdziwą wanilią, 2 jajka, ciasto: ok. 750 g mąki tortowej typ 450, 40 g świeżych drożdży
Moniki SmakołykiBezglutenowe ciasto o delikatnie kokosowym smaku z aromatycznymi śliwkami. Kruche, delikatne, idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku, ale przerobiłam na wersję bezglutenową i wyszło naprawdę smaczne, letnie ciasto. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: ciasto: 250g Mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej 100 g cukru 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia(...)masła 1 jajko 8 łyżek wiórków kokosowych Owoce: 1,5 kg śliwek 100 g brązowego cukru 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie) cukier puder Wszystkie składniki na ciasto poza wiórkami kokosowymi umieść w misce i zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę i podziel ciasto na 2 części w proporcji 40/60
Kuchnia bezglutenowapomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka słodka przekąska będzie idealna dla malucha i dla starszego dziecka do szkoły. Banalnie proste - wiesz(...)więcej) szklanki musu jabłkowego (wycisnęłam jabłka "deserowe" w wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam 2 łyżki cukru nierafinowanego) opcjonalnie: rodzynki orzechy płatki kokosowe 1/2 łyżeczki zmielonego
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnadzieję, że zachęci to Was do wypróbowania tych pyszności w przyszłości ;) Owocowo - owsiany baton z jagodami goji i kokosem rodzynki (30%) * daktyle (23%) * płatki owsiane (12%) * olej kokosowy (8%) * wiórki kokosowe (8%) * proteinowe chrupki sojowe * mielone migdały * nasiona dyni * jagody goji (2%) * koncentrat soku cytrynowego * aromat Po otwarciu opakowania czuć delikatną woń kokosową. Sam batonik smakuje intensywnie kokosowo(...)zaznaczyć, że batonik jest bez dodatku cukru, pszenicy, natomiast jest źródłem białka. Owocowo-owsiany baton z nasionami chia i jagodami rodzynki (30%) * daktyle (23%) * płatki owsiane (13%) * olej kokosowy * nasiona chia (5%) * proteinowe chrupki sojowe * mielone migdały * jagody (koncentrat soku jabłkowego, olej słonecznikowy) (3,5%) * pestki dyni * morele * koncentrat soku cytrynowego * aromat Pierwsze co poczułam po otwarciu
Zdrowie na języku :Pkaloryczna. W rosole z kurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego. Znajdzie się tu też bogactwo witamin i minerałów pochodzących z warzyw – wszystko co najlepsze ukrywa się pod ich skórką, dlatego warzywa do tego bulionu nie są obierane – nawet czosnek(...)naturalne źródło smaku umami , witaminy D, cynku, witamin z grupy B. Zawierają wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy (do kupienia w Piotrze i Pawle lub w sklepach z żywością orientalną). Olej kokosowy, jeden z najwyżej nasyconych tłuszczy naturalnych, to olej z ujemną wartością kaloryczną – jego strawienie wymaga większej energii niż przyswojona z niego (wynika to ze specyficznej budowy trójglicerydów tego tłuszczu), dodatkowo
Karo in the Kitchensklepach ze zdrową żywnością. Można z powodzeniem zastąpić ją preparowanym ryżem, amarantusem, kaszą jaglaną lub ewentualnie pokruszonymi drobno waflami ryżowymi. Masa składa się z kaszy jaglanej, bananów i mąki kokosowej użytej jako zagęszczacza. Całość pokryta jest warstwą pysznej czekolady. Spód: 1 szklanka ekspandowanej gryki, kaszy jaglanej lub amarantusa 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu Olej(...)dodać grykę i wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć masę, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki lub zamrażarki. Masa: 2 łyżki kaszy jaglanej, ugotowanej 1 banan 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka masła orzechowego Składniki zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na utwardzony spód. Ponownie schłodzić. Polewa: 1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego 4 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju kokosowego
Chocolate Muffin Blogzrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy 2,5 szklanki mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 300 g wiórek kokosowych kilka(...)kropel aromatu rumowego na wierzch ok 200 g malin 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy do śmietanki 2-3 garście wiórek kokosowych Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem
Monia miesza i gotujezdjęciach jest z nutellą z awokado, osobiście wole z cynamonem). Dobra dość pisania, przejdźmy do sedna czyli do przepisu: Kruchy spód: 1½ szklanki mąki z tapioki ⅓ szklanki mąki kokosowej ⅓ szklanki oleju kokosowego ⅓ szklanki mleka koksowego. 1 jajko 3 łyżki miodu sól Wypełnienie tarty: Dynia Hokkaido (400 gram puree) 3 jajka ¾ szklanki mleka kokosowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru(...)łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli Przygotowanie kruchego spodu: Na małym gazie w garnuszku mieszamy razem olej kokosowy, mleko i miód doprowadzając wszystko do wrzenia. Do miski dajemy : ½ szklanki mąki z tapioki, mąkę kokosową, ostudzoną miksturę z garnuszka, szczyptę soli oraz jajko i wszystko razem mieszamy, aż składniki się połączą. Na sam koniec dosypujemy pozostałą ilość mąki
PaleoLifepierwszej grupy, Raw Energy. Druga, Raw Protein będzie dostępna TUTAJ za jakiś czas :) RAW ENERGY MARAKUJA & COCONUT DAKTYLE (68%) * KOKOS (27%) * SOK ZAGĘSZCZONY Z MARAKUI (5%) Kokosowy batonik z dodatkiem marakui. Pachnie bardzo intensywnie, z tym, że nie potrafię zidentyfikować tego zapachu. Wydaję mi się, że to chodzi o kokos, który nie wiadomo dlaczego powoduje taki(...)ogóle. Nie jadłam nigdy marakui także nie mogę powiedzieć czy jest ona wyczuwalna. Jedyne co najbardziej czułam to ten dziwny smak. W strukturze batonika można wyczuć wiórki kokosowe, których jest nawet bardzo dużo. Baton jest słodki, niekiedy z nutką kwaśności, a po ugryzieniu i przełknięciu pozostawia jakby piekący posmak na końcu języka. Mi nie smakował kompletnie, ale nie zrażajcie się
Zdrowie na języku :P