kokosowe - 19941 przepisów (strona:107/1330)

Musli z owocami - bezglutenowe, chrupiące :) 92

rozpoczęcie dnia. Ponad to odżywcze i szybkie, bo zalanie ich mlekiem czy jogurtem zajmie Ci niecałą minutę :) Musli przygotowałam z bezglutenowych składników. Chrupiących i słodki efekt dała mieszanka oleju kokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie :D). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco i przyjemnie słodko :) Składniki: 100 g płatków owsianych(...)bezglutenowych  100 g płatków quinoa 100 g płatków teff  50 g oleju kokosowego  50 g cukru kokosowego  50 g masła orzechowego "crunchy" Owoce liofilizowane: 15 g banana (ELENA) 15 g ananasa (ELENA) 15 g mandarynki (ELENA) 15 g wiśni (ELENA) Przygotowanie: Wszystkie rodzaje płatków wsyp do miski i wymieszaj.  W rondelku rozpuść olej kokosowy

Zdrowie na języku :P
CIASTO Z MALINAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 133

Były maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu(...)czasu, zjeść je "zapakowane" w pyszne, słodkie ciasto, na przykład takie: Składniki na blachę 25 x 25 cm: 2 szklanki mąki kokosowej, 1 szklanka mąki owsianej, 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie kokosowe), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 szklanka malin. Wykonanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO NA NIEDZIELĘ. KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I ŚLIWKAMI (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA). 111

płatki migadałów bądź kokosa, by wyglądało bardziej efektownie. Co tu więcej pisać? Bierzcie się do roboty, bo jest pyszne! Składniki: spód: 100g mąki gryczanej, 100g mąki amarantusowej, 80g oleju kokosowego schłodzonego w lodówce, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli himalajskiej. warstwa owocowa: 1 laska rabarbaru, 5 śliwek ( następnym razem podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego(...)jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia. Wykonanie: Mąkę gryczaną, amarantusową i sól mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy i uganiatamy ciasto. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wylepiamy ciastem okrągłą formę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Owoce kroimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 186

formę o średnicy 27cm: Spód:  2 szklanki mąk bezglutenowych, u mnie: - 3/4 szklanki mąki amarantusowej, - 3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej) - 1/2 szklanki mąki grycznej, 5 łyżek oleju kokosowego, 80 ml wody, 3 łyżki ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku(...)szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa": 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty), sok i starta skórka z jednej cytryny (ekologicznej), 1/2 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek syropu daktylowego, klonowego lub innego roślinnego słodzika. Masa jabłkowa

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernik z Raffaello 658

razem postanowiłam upiec sernik o smaku mocno kokosowym z kulkami Raffaello .    Jest nie za bardzo słodki a wiórki kokosowe nadają mu ciekawej tekstury :) Polecam bo wart jest przetestowania a swoim urokiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych - 30 g masła ( roztopić) Masa serowa : - 1 kg sera białego(...)mnie z wiaderka ) - 3 białka - 200 ml śmietanki 30% - 1 szklanka cukru pudru - 1 szklanka wiórek kokosowych - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego i migdałowego - 2 paczki Raffaello ( ok 23 sztuki ,reszta do ozdoby na wierzch ) Na wierzch : - serek mascarpone 250 g - 2 duże łyżki cukru pudru - wiórki kokosowe - kilka kulek Raffaello Sposób wykonania : Ciastka zmiksujemy

Wypieki Rene
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 165

duża) 400 g mąki  4 jajka 200 g brązowego cukru  225 ml oleju roślinnego  400 g drobno startej marchewki 100 g wiórków kokosowych (1 pełna szklanka) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta(...)sprawdzając patyczkiem czy nie jest w środku surowe. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Składniki na krem kokosowy: 400 g serka śmietankowego (kanapkowego, użyłam "Mój ulubiony" z Wielunia) 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru  1 szklanka wiórków kokosowych   Przygotowanie: Wiórki kokosowe miksujemy

bistro mama
Wegańskie desery kokosowe od KOKO YOGO :) 129

Koko Yogo to marka oferująca bezmleczne, roślinne produkty wegańskie zawierające bakterie probiotyczne. Dostępne są desery kokosowe oraz jaglane, a także mleko kokosowe i mus z mango. Do testów otrzymałam desery, także to ich recenzje będzie mogli wkrótce przeczytać.  Desery Koko Yogo to doskonała alternatywa dla osób uczulonych na mleko i produkty mleczne, osób, które są diecie wegańskiej i bezglutenowej(...)pyszności produkowane są ręcznie, bez użycia jaj, mąki, cukru czy soi. Użyte składniki pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych, są wysokiej jakości i pozbawione konserwantów. WŁAŚCIWOŚCI KOKOSOWEGO DESERU KOKO YOGO produkowany z naturalnych roślinnych składników przydatność do spożycia 28 dni  zawiera wyselekcjonowane roślinne bakterie probiotyczne zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA)  jest produkowany ręcznie z naturalnych (nie homogenizowanych/ konserwowanych) składników

Zdrowie na języku :P
Kremowa bezglutenowa owsianka z musem kokosowym :) 172

dzięki czemu energii wystarcza mi na przynajmniej 3-4 godziny :) W dzisiejszej pysznej miseczce można znaleźć gęstą i kremową owsiankę, której głównym atutem jest niezwykle aromatyczny, mocno wyczuwalny mus kokosowy. Sprawia, że owsianka wychodzi bajecznie smaczna i intensywnie kokosowa. Dodatkami są masło orzechowe, wiórki kokosowe i maliny (jak dobrze, że zamroziłam kilka torebek na przyszłe miesiące :D).  Składniki(...)płatków owsianych bezglutenowych  250 ml napoju roślinnego  1 łyżka musu kokosowego (Look Food) 1 łyżeczka błonnika owsianego (Look Food) 1 łyżeczki stewi  (Look Food) dodatki - maliny, masło orzechowe, wiórki kokosowe  Przygotowanie: Do rondelka przełóż płatki, stewię, błonnik i mus kokosowy. Całość zalej mlekiem. Gotuj do momentu powstania gęstej masy.  Gotową przelej do miseczki i ułóż

Zdrowie na języku :P
Babka piaskowa kokosowa 151

Jest to proste ciasto, a właściwie babka kokosowa krojona na kromki. Ciasto ze sporym dodatkiem wiórków kokosowych i moją ulubioną polewą czekoladową zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy przykryjemy je luźno folią aluminiową. W dłuższym zachowaniu świeżości pomaga również właśnie ta polewa, nie pozwalając ciastu na szybkie wyschniecie. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest sypkie, jak babka piaskowa(...)zatem lubi babki piaskowe i kokosowe smaki, temu bardzo polecam ten wypiek :) Babka piaskowa kokosowa keksówka dł. 29 cm 200 g miękkiego masła 180 g cukru 4 jajka w temp. pokojowej 150 g mąki tortowej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g wiórków kokosowych Polewa: 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka

Posadzone i zjedzone
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 131

jest Ekohurtownia .  TRUSKAWKA płatki owsiane (37%) * morele * kawałki truskawek (koncentrat soku jabłkowego, mus jabłkowy, mus truskawkowy * pektyna, koncentrat soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy  Po otwarciu opakowania czuć(...)rozdrobnione, a występują w całości. Pyszne owocowe kulki  mogą osłodzić nam popołudniową przerwę :) JABŁKO I CYNAMON  płatki owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  Jak one pachną!!! Przecudownie

Zdrowie na języku :P
Wegańska szarlotka 138

domu. Owocowy farsz będzie się zapiekał w towarzystwie kruchego ciasta przygotowanego na bazie wegańskiej margaryny, jeżeli jednak nie uda Ci się jej dostać, spróbuj sięgnąć po schłodzony olej kokosowy – wówczas nie zagniataj ciasta zbyt długo. Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm: Ciasto: 2 szklanki mąki  1 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku(...)pieczenia szczypta soli 170g wegańskiej margaryny 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie) 1 kg jabłek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżeczki cukru (lub według uznania) 1 łyżeczka cynamonu Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę

Roślinna - blog wegański
Kokosowy deser z chia i mango 104

Kolejny deser z nasionkami chia,tym razem z mango,które jest moim ulubionym owocem egzotycznym. Dla przypomnienia deser kokosowo - malinowy z chia 1 szkl. mleka kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki nasion chia 1 mango 1 łyżka płatków kokosowych   Nasiona chia,wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą(...)szklanek przełożyć napęczniałe nasionka wraz z mlekiem. Mango obrać i zmiksować na mus. Mus przełożyć do szklanek,udekorować płatkami kokosowymi

Kolorowa kuchnia Elki
Morelowy pudding ryżowy! 124

Morelowy pudding ryżowy ze smażonym na maśle kakaowym mini bananem,  jagodami w syropie klonowym, surowymi pistacjami i malinami MORELOWY RYŻ NA MLEKU KOKOSOWYM /przepis własny/ Składniki: 5 łyżek ryżu arborio (dobrze sprawdzi się też jaśminowy) 250 ml mleka 100 ml mleka kokosowego bio łyżka kremu kokosowego  kopiasta łyżeczka mąki kokosowej bio szczypta soli 2 łyżki syropu klonowego(...)łyżeczka masła kakaowego bio Przygotowanie: Mleko zagotować w rondelku. Wsypać ryż wraz z solą i dobrze rozprowadzić. Gotować do czasu, aż wchłonie cały płyn. Następnie dodać pokrojone morele, krem kokosowy i syrop. Na koniec zagęścić mąką kokosową. Na patelni rozpuścić masło kakaowe. Banana przekroić na pół i smażyć na małym ogniu, uważając by się nie przypalił. Ryż przełożyć do miseczki

Poranek na słodko
Makowiec w wersji mini. 115

Nowym Roku,  szampańskiej zabawy sylwestrowej, samych sukcesów, realizacji marzeń,  optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :)  Szczęśliwego Nowego Roku! Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą,  borówkami,  serkiem waniliowym* i cynamonem *serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu :( Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową /przepis własny(...)mąki pszennej graham 30 g bio mąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka  bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać jajko, sól, jogurt

Poranek na słodko
Kawowy mini torcik z quinoy bez pieczenia, bez glutenu, bez laktozy 144

osoby, dla większej liczby łasuchów polecam zrobić podwójną, lub potrójną ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 3 łyżki ekspandowanej quinoy 4 świeże daktyle 5 łyżek wiórków kokosowych 2 filiżanki dobrej kawy z ekspresu 50 ml mleka kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżeczek cukru kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka rodzynek Wykonanie: Zaczynamy od wykonania spodu - daktyle bez pestek blendujemy(...)powstałą masę mieszamy z wiórkami kokosowymi i ekspandowaną quinoą i wykładamy do małej (12 cm średnicy) formy, równo ugniatamy.  Następnie przygotowujemy piankę - quinoę i mleko kokosowe starannie blendujemy (dobrze żeby te składniki były letnie, lub przynajmniej w temperaturze pokojowej), dodajemy cynamon i namoczone wcześniej rodzynki, wszystko mieszamy. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w połowie filiżanki gorącej kawy posłodzonej

Quinoa Raz!