wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych. Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka! Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszedł mi sklep Gustus ( http://www.egustus.pl/ ) i najnowsza patelnia(...)które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem. SKŁADNIKI: * filet z indyka – 300 g * czerwona pasta curry – 50 g * mleczko kokosowe – 250 ml * limonka – 1 szt * cukier trzcinowy – 1 łyżka * orzeszki ziemne – 150 g * olej kokosowy – 1 łyżka * prażona cebulka -2 łyżki * świeża kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkopost jest z jego udziałem, dzisiaj przepis, który wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie miałam za dużo składników w lodówce, zobaczyłam, że zostało jeszcze wiórków kokosowych więc postanowiłam zrobić z nich krem w blenderze, dodałam miodu, wody ulepiłam kule, podzieliłam je na kilka mniejszych i wstawiłam do piekarnika, po 5 minutach w domu unosił się cudowny(...)aromat kokosa, muszę przyznać, że smakują świetnie biorąc pod uwagę ilość składników, a dodatkowo przydadzą się kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego, które wzmacniają odporność i działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo , na sezon grypowy jak znalazł :) Składniki : 3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki miodu (ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor) w wersji wegańskiej syrop klonowy opcjonalnie jeśli chcecie podrasować smak możecie
zdrowa vege kuchniadodatkiem kardamonu i masła. Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki(...)sztuk 500 g pszennej mąki 20 g świeżych drożdży 50 g kokosowych wiórków 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 żółtko 250 ml podgrzanego mleka, 37ºC 100 g cukru sok i otarta skórka z jednej limonki 70 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli Nadzienie 1 białko 80 g cukru 100 g migdałów 300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki
codojedzeniaciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja Ciasta na niedzielę . Ponieważ wypiek jest z dowolnego przepisu, u mnie – muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji. Składniki na 33 muffiny: - 3 i ¾ szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wiórków kokosowych - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - ¾ szklanki oleju kokosowego - ¾ szklanki słodkiej śmietany - esencja migdałowa - ok. 85g jagód goji - truskawki - cukier puder do oprószenia Do jednej miski dodajemy jajka, śmietanę – ubijamy rózgą – dodajemy olej kokosowy i esencję migdałową – łączymy składniki. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki, cukry i jagody goji – mieszamy. Łyżką łączymy składniki
mojewypiekiinietylkoodstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki mleczka kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru Schładzamy śmietankę i serek mascarpone (najlepiej(...)spędziły minimum 2 godziny). Śmietankę ubijamy na sztywno (aż powstanie bita śmietana). Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu
Moje-pitraszenieKruche ciasto z kremem i czekoladą Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki gryczanej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy) 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 200 g daktyli bez pestek 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam(...)ryżowe) 4 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 łyżki agawy Dodatkowo: dżem wiśniowy do przełożenia spodu wiórki kokosowe do udekorowania ciasta Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam
nietadietaKruche ciasto z kremem Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam(...)widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Krem: Kaszę jaglaną wypłukałam pod wodą, przełożyłam
nietadietaSernik Składniki na masę sernikową: 2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki orzechów nerkowca mleko kokosowe BIO (gęsta część) agawa/ksylitol 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii rodzynki/suszone jeżyny Składniki na spód: 1 szklanka mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki(...)widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. Masa sernikowa: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam pod bieżącą, gorącą wodą. Następnie wsypałam do garnka, zalałam wodą
nietadietaSerniczek - Jagielniczek Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki ryżowej 100 g oleju kokosowego BIO agawa Składniki na część jaglaną: 1 opakowanie kaszy jaglanej 350-400 g 10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki/śliwki/daktyle agawa (można zastąpić cukrem) Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka(...)ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki oleju kokosowego Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam
nietadietaZupa z krewetkami i mlekiem kokosowym Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym. Oj, pyszna to była zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do zrobienia. Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 1,5 litra wody 2 gałązki trawy cytrynowej 3 cm kawałek imbiru 2 dkg grzybów mun 25 dkg krewetek 2 ząbki czosnku 3 ostre papryczki(...)łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru trzcinowego Pół puszki mleka kokosowego Świeże listki kolendry Grzyby zalej zimną wodą i po 10 minutach wstaw do gotowania, gotuj przez 10 minut. Krewetki obierz z pancerzyków, pancerzyki odłóż do garnka zalej wodą, dodaj jedną lekko zgniecioną i przekrojoną na pół trawę cytrynową, dodaj połowę imbiru, pokrojonego na drobne kawałeczki i zagotuj. Pogotuj
Kuchnia na wzgórzutych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. A przy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki(...)mleka 4 łyżki mąki pszennej 14 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru 200 g masła Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto makowe: Margarynę rozpuszczamy a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i makiem. Dokładnie mieszamy całe ciasto. Wylewamy na foremkę około
Tagebuch po polskujajek szczypta soli 200 g cukru 300 g orzechów włoskich zmielonych 35 g bułki tartej dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej Na masę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym) 200 g kokosu 3 małe kieliszki wódki lub likieru kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 200 g masła(...)piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać wódkę lub likier i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Przygotować budyń
Passions hobbies lifeOtwarte niedawno mleko kokosowe, coraz szybciej znika z pojemnika. A póki jeszcze jest tam obecne, korzystam z niego jak tylko mogę i szukam na nie miejsca w większości posiłków. Dzisiaj świetnie spisało się jako element kokosowej polewy/kremu, którym posmarowałam pyszny karobnik z suszonymi śliwkami. Te jednoporcjowe tofurniki są naprawde moim ulubionym daniem, co zapewne widać, ponieważ pojawiają się u mnie(...)Quentin Tarantino po raz kolejny sprostał zadaniu i pozytywnie mnie zaskoczył. Film polecam osobom, które lubią nieprzewidywalne i pełne dziwnych wydarzeń kino. SKŁADNIKI: 60g tofu naturalnego łyżka mleka kokosowego 2 garści suszonych wiśni łyżeczka karobu łyżeczka agaru szklanka wody banan łyżka mąki kokosowej 2 łyżki mleka kokosowego WYKONANIE: wodę gotujemy, dodajemy agar i energicznie mieszamy (stale gotując
healthy dreamsSkładniki (na 12 porcji) Na spód : - 4 łyżki masła orzechowego (ok. 100g), - 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g), - 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g), - 6 łyżek miodu (ok. 144g). Na nadzienie: - 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml) - 2 łyżki miodu (ok. 48g), - 4 łyżki mleka kokosowego(...)łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g). Do posypania - łyżka wiórków kokosowych (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Łączymy ze sobą płatki owsiane, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód. 2. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachRozpływające się w ustach buraczane naleśniki z kokosowym twarożkiem i konfiturą z moreli. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania z pewnością będzie udany :) 2 małe upieczone buraki (ok 300g) 2 jajka 3/4 szklanki mleka ryżowo-kokosowego 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka płynnego miodu odrobina oleju do natłuszczenia patelni 3 kopiaste łyżki naturalnego twarożku 3 łyżki(...)gęstego mleczka kokosowego 7-8 łyżeczek konfitury morelowej bez cukru szczypta cynamonu opcjonalnie liofilizowane truskawki i wiórki kokosowe Upieczone buraki obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, mlekiem i miodem. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (7-8 sztuk). Twarożek mieszamy z mleczkiem kokosowym i cynamonem
Mienta blog