Dzisiaj wyjątkowe święto, Światowy Dzień Blogera , ale także ostatni dzień wakacji. Z tej okazji przygotowałam przepyszny, bezalkoholowy koktajl na bazie mleczka kokosowego, z ananasem, popularnie zwany piña colada. Wierzch posypałam nasionami chia i wiórkami kokosowymi, idealne zakończenie wakacji, doskonała propozycja na świętowanie Dnia Blogera, taki dzień zdarza się tylko raz w roku! Cudownie! ŚwiętuJEMY! W głośnikach Ace of Base(...)wakacje będą już tylko wspomnieniem. Koleżankom i kolegom blogerom, nie tylko kulinarnym, a także sobie, życzę wielu inspiracji i radości! Bezalkoholowy koktajl piña colada Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 300 g ananasa z puszki, w plasterkach, bez soku wiórki kokosowe do posypania chia do posypania cukier do smaku * można użyć świeżego ananasa Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy mleczko kokosowe
Moja smaczna kuchniaDziś brownie. Proste i pyszne, z dodatkiem mleka kokosowego na wierzch zadowoli każdego smakosza czekolady. Mimo że jest to ciasto jest również bogactwem wielu wartości odżywczych. Jakich? Dodatek kakao to dodatek magnezu. Nie muszę chyba wspominać o cudownych wartościach oleju i mleczka kokosowego. Banan? To przecież skarbnica potasu! A więc nic tylko się zajadać. Składniki: 200g mąki ryżowej 100g gorzkiej(...)czekolady 1 kamienia winnego 2 banany 200 ml mleczka kokosowego 5 łyżeczek ksylitolu 2 łyżki kakao 200 ml mleka ryżowego 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego) Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. Mokre dodajemy do innej miski i miksujemy na gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy. W razie gdyby
madamekuchnia.wordpress.comWielu z was pytało mnie jak to jest z tym mlekiem kokosowym, zdrowe czy nie, oczywiście, że zdrowe pisałam o jego właściwościach wielokrotnie, ale przecież taka puszka mleka zawiera mnóstwo niepotrzebnych składników a dodatkowo jest puszką (BPA) i co tu zrobić ? więc chciałam wam dzisiaj zaprezentować mleko kokosowe, którego używam, żeby rozwiać wasze dylematy :) w składzie mleko ma wyłączenie kokos(...)być rozsądna 15 zł za cały litr mleczka :) ja swoje znalazłam tutaj na bioindygo.pl. a wracając do przepisu ostatnio bardzo posmakowało mi połączenie gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego smak jest niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata
zdrowa vege kuchnialimonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę kokosową, którą ostatnio bardzo polubiłam :) Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem Ciasto: 580g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 czubata łyżka mąki kokosowej 4 dag świeżych drożdży 25 g masła(...)oleju kokosowego 300ml+3 łyżki mleka 50g ksylitolu 1 łyżeczka cukru brązowego (jako pożywka dla drożdży) skórka otarta z 1 limonki 2 jajka łyżeczka soli Mąkę umieścić w misce, dodać skórkę z limonki. Drożdże zasypać łyżeczką cukru i solą, wlać 3 łyżki mleka, wymieszać. Delikatnie przysypać mąką, odstawić na 15 minut. Dodać stopione masło z olejem kokosowym, pozostałą mąkę
FitKotznajdziemy typowych składników takich jak jak jajka, mąką czy nabiał, za to poczujemy kokosy, awokado i kakao. Konsystencja jest aksamitnie kremowa, dominuje smak czekolady :) Składniki: Spód: ♥ 2 szklanki wiorków kokosowych ♥ 1/4 szklanki płynnego słodzidła (np.syrop z agawy, miód itp) ♥ łyżka oleju kokosowego ♥ szczypta soli Krem: ♥ 2 awokado ♥ puszka mleka kokosowego 400ml ♥ 1/2 szklanki kakao ♥ 1/2 szklanki płynnego słodzidła ♥ 2 łyżki(...)oleju kokosowego ♥ szczypta ekstraktu waniliowego Polewa: ♥ 3 łyżki kakao + kilka łyżek płynnego słodzidła (lub roztopiona gorzka czekolada) Wykonanie: Spód: Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż zmielą się na "mąkę". Mieszamy je z pozostałymi składnikami i formujemy spód naszego ciasta. Krem: Wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym miksujemy w blenderze lub ubijamy ręcznie, tak aby powstał krem. Mleko kokosowe miksujemy
Kasia Sarnapowodu moich ograniczeń żywieniowych domownik kupił mi niedawno maszynkę do lodów i teraz kręcę ;) Oto moje ostatnie dzieło, całkiem udany deser lodowy z mleka kokosowego i orzechów laskowych z ekspandowaną quinoą i solonymi orzechami macadamia :) Jeśli nie macie maszynki lody można zrobić tradycyjną metodą, czyli co jakiś czas wyjmować z zamrażarki i mieszać, tak jak robiłam niebiańskie lody z mleka(...)kokosowego i quinoy . Składniki: 5 łyżek ekspandowanej quinoy 300 ml mleka kokosowego 3 - 4 łyżki masła z orzechów laskowych (można je wykonać samodzielnie, ale ja użyłam gotowego) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru kokosowego (opcjonalnie) garść orzechów nerkowca garść mieszanki orzechów włoskich, brazylijskich i solonych orzechów macadamia Wykonanie: Mleko kokosowe blendujemy z masłem z orzechów laskowych, namoczonymi
Quinoa Raz!szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej – użyłam tej drugiej) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mleka (może być roślinne) 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru trzcinowego) 1/4 szklanki oleju kokosowego (ewentualnie oleju rzepakowego) 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki gorzkiego kakao 2 wiejskie jajka 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (100 g) 1 łyżka(...)syropu klonowego lub miodu 3 łyżki gęstej warstwy mleka kokosowego (zebranej z wierzchu schłodzonej puszki) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej - użyłam tej drugiej) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mleka (może być roślinne) 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru trzcinowego) 1/4 szklanki oleju kokosowego (ewentualnie oleju rzepakowego) 1 szklanka
Poezja smakuPotrzebujemy: Spód: 1 szklanka migdałów lub orzechów 1 szklanka daktyli Masa: 2 kostki tofu naturalnego po 180 g ( u nas od Polsoji ) pół puszki dużego (400ml) mleczka kokosowego (stała część) 12-15 łyżeczek cukru (w zależności jak słodki smak chcemy uzyskać) sok z jednej dużej cytryny 3 łyżeczki agaru 1 łyżeczka oleju kokosowego Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady reszta stałej(...)części mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie: Na samym początku tworzymy spód ciasta. Migdały lub orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki
Bananowe Poleprzygotowania śniadaniowych placuszków – pyszne placuszki jogurtowe na mące ryżowej lub lżejsze placuszki twarogowe . Polecam Wam do spróbowania oba przepisy. A wracając do ciasteczek… Są mięciutkie, z lekką kokosową nutą, lekko przypominają a la biszkopty. Moje ciasteczka dodatkowo nadziałam żurawiną z sokiem granatu, która daje im dodatkowej słodyczy. Przepis na ciasteczka jest naprawdę prosty i szybki. Spróbujcie. U mnie(...)chwili w ich buziach. Nie ukrywam, że sama też zjadłam swoją porcję bardzo szybko Składniki: (na około 12 sztuk) 150 g mąki ryżowej + 4 łyżki 1 łyżka półpłynnego oleju kokosowego (u mnie Woj-len) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g żurawiny z sokiem granatu (można użyć tradycyjnej) 2 pełne łyżeczki kremu mlecznego z wiórkami kokosowymi
Słodkie okruszkiudostępniony post przez Vegabanda nie mogłam przestać myśleć o tym jaglanym bounty i jak to u mnie często bywa na myśleniu się nie skończyło. Przecież moje dziecko uwielbia kokosowe, ja też. Jaglane zdrowe i jak jeszcze kokosowe to musi być pyszne i z czekoladą :) Czytając przepis zdziwiłam się, że aż 5 szklanek płynów, tu zmodyfikowałam przepis, bo u mnie(...)reguły jak ta kasza komu wejdzie :) Składniki: 1 szklanka (250 ml) kaszy jaglanej , surowej 3 szklanki (750 ml) mleka 2 szklanki (500 ml) wody 200 g wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego najlepiej Sposób przygotowania: Na początku chcę Was poinformować, że deserki te przygotowuje się bardzo szybko. W pierwszej kolejności
Blondynka Gotujemnie swoim smakiem i to do takiego stopnia, że miałam ochotę zjeść całą blachę na raz, ale dzięki temu, że ciasto zawiera dużo błonnika i zdrowego tłuszczu z mleka kokosowego, w przeciwieństwie do innych niezdrowych słodyczy daje uczucie sytości na długo i nie da się go zjeść całego (podobno:) Idealne połączenie mleka kokosowego i gorzkiej czekolady, a to wszystko(...)prostu przepyszne :) koniecznie wypróbujcie :) Składniki (na kwadratową blachę *połowa tradycyjnej): Na spód: szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki 1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane) Krem : puszka mleczka kokosowego ok 140g
zdrowa vege kuchniawegańskie, bezglutenowe, super jedzenie, herbaty, kakao, kawa, zdrowa żywność, drogeria, dla dzieci. Napiszę tak - jest w czym buszować :D A poniżej produkty, które wybrałam w ramach współpracy Mleko kokosowe Z wielu dostępnych na stronie sklepu napojów roślinnych wybrałam właśnie to, choć nie ukrywam, że zdecydować się na konkretny było ciężko :) Przekonał mnie nawet znaczący udział mleka kokosowego(...)brak dodatku cukru. Słodyczy natomiast dodaje syrop ryżowy, którego i tak nie ma w nadmiarze. Szkoda, że w składzie znajdziemy maltodekstrynę :( Mimo to napój kokosowy w mojej ocenie wypada bardzo dobrze :) Mąka kukurydziana Mąka kukurydziana wpadła do mojego koszyka, ponieważ od jakiego czasu planuję zrobić kukurydziane tortille/placki. Teraz nie będę miała wyjścia i zabiorę się do pracy :) Warto
Zdrowie na języku :Pdwóch smakach 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy(...)piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Odstawiamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora można wcześniej sparzyć i łatwo usunąć skórkę. Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, bazylię, sól, pieprz i ostawiamy. Do serka wiejskiego dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy
My Chcemy Jeśćwielką miłością i co jakiś czas eksperymentuję z różnymi warzywami i owocami w poszukiwaniu jego mniej kalorycznych zamienników smakowych. Mam już za sobą karmel z batata i z cukru kokosowego. Dziś, do warstwy karmelowej użyłam świeżych daktyli Medjool. Są większe niż te sklepowe i wymagają wypestkowania, równocześnie są dużo bardziej mięsiste. Dorwałam je na jednym z Warszawskich targów, całkowicie przypadkiem(...)wada, oprócz tego mają same zalety! Karmelowe batoniki bez pieczenia na jaglano-owsianym spodzie Składniki spód 160g (szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej 50g bezglutenowych płatków owsianych + do posypania 50ml oleju kokosowego 30g wiórków kokosowych 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 15g suszonych daktyli (zwykłych sklepowych) szczypta soli Karmel 120g świeżych daktyli Medjool 3 łyżki syropu z agawy
Fill The Bowl