kokosowe - 19941 przepisów (strona:72/1330)

CURRY RYBNE W MLEKU KOKOSOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 194

mnie zna ten wie, że jestem fanką przyprawy curry i garam masala, czyli indyjskich klimatów Dzisiaj zatem kolejny przepis z tej serii. Rybny gulasz curry w mleczku kokosowym to niesamowicie aromatyczne, smaczne, bardzo sycące i jak zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. U mnie podawane ze spaghetti z cukinii lub makaronem konjac . Składniki: 500 g białej ryby np. dorsza(...)pół łyżeczki mielonej chili 5 g kurkumy 5 g curry lub garam masala sól himalajska , pieprz biały lub czarny, imbir mielony, kolendra – do smaku 4 łyżki miąższu kokosowego rozpuszczone w 400 ml ciepłej wody lub 400 ml gotowego mleczka kokosowego 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego (ilość dopasować pod makro) 30 ml soku z cytryny Cebulę i papryczkę

Ola la LCHF
Ciasto orzechowo - kokosowe z masą ananasową 257

pewnością się coś znajdzie :) Składniki: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 7 dag mąki tortowej 5 dag mielonych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych Masa ananasowa: 1 puszka ananasów + zalewa 1 budyń waniliowy 20 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka Wierzch: dowolna polewa(...)galaretka i wiórki kokosowe Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt orzechowy: ubić białka i stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24x36cm). Piec w 180 st.C do suchego patyczka. 2. Zrobić ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowe ciasto bez pieczenia, wegańskie, bez glutenu 223

Czekoladowe ciasto bez pieczenia Składniki - spód: 1 szklanka rodzynek 1 szklanka żurawiny pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki masła kokosowego Składniki - czekolada: 2 puszki mleka kokosowego (tylko stała część, w miarę możliwości:)) pół czekolady gorzkiej (nie miałam więcej :)) 3 łyżki kakao 1 łyżka wiórków kakaowca 1 łyżka masła  kokosowego agawa Wszystkie składniki na spód zblendowałam. Jeśli składniki(...)zbyt suche, aby się połaczyły, należy dodać więcej masła kokosowego. Gotową masę wyłożyłam do tortownicy i wstawiłam do lodówki. W międzyczasie do garnka wrzuciłam masło kokosowe, mleko kokosowe, czekoladę, agawę, kakao, na sam koniec dodałam wiórki kakaowca. Wszystkie składniki podgrzałam, jednocześnie mieszając. Gotową masę wystudziłam i wyłożyłam na spód. Ciasto ponownie powędrowało do lodówki... w naszym przypadku na kilka godzin

nietadieta
Tort ,, Lodowy'' 163

mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka śmietankowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 łyżka żelatyny 2 łyżki gorącej wody Kulki kokosowe: 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilka rożków waflowych niebieska cukrowa posypka posypka cukrowa śnieżynki(...)łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia kulek Wykonanie:  1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut

Izabelawkuchni
JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 185

owoców), to powstają u mnie takie właśnie ciacha. Skorzystałam z tego, co akurat miałam w szafce i powstało bardzo fajne, zdrowe ciasto ze śliwkami. Zamiast białego cukru użyłam cukru kokosowego, który jak na substancję słodzącą ma całkiem niezły indeks glikemiczny (IG=35). Spotkałam się też z obliczeniami australijskich naukowców, którzy twierdzą, że IG cukru kokosowego wynosi 54. Nie wiem komu(...)wierzyć, dla porównania biały cukier ma IG = 68, więc w obu przypadkach wyżej. Jako największą zaletę przyjąć to, że cukier kokosowy nie jest oczyszczony, więc ma większość zawartość składników mineralnych, ale trzeba pamiętać, że to też cukier. Jego bardzo oryginalny kokosowo-karmelowy posmak skłonił mnie do tego, żeby nie dodawać żadnych innych przypraw (normalnie pewnie dodałabym cynamon, bo bardzo lubię

Dietolog
Kokosowa Panna Cotta z musem z mango 185

Kokosowa Panna Cotta, przygotowywana z mleczka kokosowego oraz obowiązkowo śmietanki! A dlaczego 'obowiązkowo'? Ponieważ włoskiego pochodzenia deser panna cotta oznacza 'gotowana śmietanka/krem'- więc bez niej nie byłaby już 'panną' 😜 Sam deser jest dosyć tłusty, aby więc dodać lekkości wystarczy wierzch deseru zwieńczyć świeżymi owocami- w tym przypadku jest to genialny i jakże prosty mus z mango podkręcony limonką, który(...)cudownie orzeźwia i bosko smakuje 😋 * mleko kokosowe- 400 ml * śmietanka 30%- 200 ml * cukier puder- 2 czubate łyżki * żelatyna- 3 płaskie łyżeczki * mango- 1 bardzo duże * limonka- 2 łyżeczki soku i 1 łyżeczka skórki * wiórki kokosowe- do posypania (opcjonalnie) Mleko kokosowe wraz ze śmietanką wlać do rondelka, dodać cukier, wymieszać i podgrzać, aby było bardzo ciepłe (nie zagotować!). Do ciepłej

Kraina Miodem Płynąca
Kokosowe babeczki 149

Bardzo dobre, delikatne babeczki z kokosową nutą. Całość dopełnia pyszna polewa na bazie białej czekolady. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na polewę: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 2-3 łyżki mleczka kokosowego(...)łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, mleczkiem kokosowym, olejem i wanilią. Do mokrych składników dodać wymieszane składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Ciasto nałożyć do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku około 30 minut. Studzić na kratce. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i ostudzić. Wystudzone babeczki polać

Pysznie & Pięknie
Raffaello z migdałami 250

lubi kokosowe wypieki to z pewnością jest to przepis godny wypróbowania. Ciasto można zrobić tak jak ja na biszkopcie lub w wersji przyśpieszonej użyć herbatników, krakersów lub biszkoptów. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,75 l kremówki 30% 300 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego(...)mleka 2 szczypty aromatu kokosowego w proszku 7 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl gorącej wody płatki migdałów  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka kokosowe – tylko 2 składniki 219

Dwuskładnikowe ciastka owsiane to już klasyka. Szukając pomysłu na to jak wykorzystać pozostałe po produkcji mleka kokosowego wiórki, postanowiłam zmodyfikować ten przepis. I tak powstały doskonałe ciasteczka kokosowe – bez dodatku cukru i chemii. Doskonałe dla maluchów. Takimi łakociami mogą rozkoszować się już 8 miesięczne dzieci. 2 duże banany ok. 200 g wiórków kokosowych ( mogą być wiórki, które zostały(...)przygotowywaniu mleka kokosowego ) Banany blendujemy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowej formy na ciasteczka, albo formujemy okrągłe ciastka i wykładamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić.Gotowe

Dieta bez mleka
Tort porzeczkowy 314

bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy: - 3 białka, najlepiej z wiejskich jaj - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag cukru Jeśli nie lubicie kokosu przygotujcie zwykły jasny biszkopt. Masa maślano - kokosowa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń śmietankowy(...)łyżek cukru pudru - 15 dag masła - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masa porzeczkowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 25 dag serka mascarpone - 1 i 1/3 szklanki mrożonych porzeczek - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Polewa: - 2 szklanki mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto

Apetyczna babeczka
Jaglane kulki kokosowo-wiśniowe [ENG] 168

słodka przekąska, idealna na drugie śniadanie. Bogata w białko, żelazo, miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamin z grupy B i E. Zblenduj składniki, zrób kulki, optocz we wiórkach kokosowych, włóż do lodówki i gotowe. Healthy and quick sweet snack, perfect for a second breakfast. Rich in protein, iron, copper, magnesium, folic acid, potassium, vitamins B and E. Just(...)recipe): approx. 82 kcal SKŁADNIKI  |  INGREDIENTS kopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej  |  a  glass of cooked millet (ca. 180g) 6 łyżek wiórkow kokosowych  |   6 tablespoons of desiccated coconut 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego  |   2 tablespoons of thick natural yoghurt 2 łyżki oleju kokosowego zapachowego  |   2 tablespoons

Better Life By Auntie Ju
IDEALNA KAWA KULOODPORNA – BPC (keto, LCHF, optymalna, paleo) 218

kwasów tłuszczowych MCT. Istnieje jej wiele wersji i tak osoby unikające laktozy rezygnują z masła, które znajduje się w oryginalnym przepisie i zastępują go masłem klarowanym. Niektórzy używają oleju kokosowego jako źródła MCT, a inni tak jak mój mąż stawiają na czysty olej MCT z racji tego że to właśnie on zapewnia szybkie działanie kawy, czyli pobudzenie oraz zwiększoną koncentrację(...)sprawność umysłową. Olej kokosowy rzeczywiście zawiera duże ilości MCT ale największą jego część stanowi kwas laurynowy, który jest metabolizowany przez wątrobę przez co nie posiada takich właściwości jak kwasy MCT kaprynowy i kaprylowy zawarte w czystym oleju MCT. Ci, którzy spróbowali BPC z olejem MCT bezapelacyjnie zauważyli różnicę porównując ją do tej z olejem kokosowym. Wiele osób dodaje do niej

Ola la LCHF
OLEJ MCT CZY OLEJ KOKOSOWY? 163

aspekcie zdrowotnym, jak i pod kątem aktywności fizycznej. Może on stanowić cenne uzupełnienie diety w kwasy tłuszczowe o unikalnych właściwościach, których niestety nie uzyskamy w pełni stosując olej kokosowy, zawierający tylko 60% MCT. Poza tym to oleje MCT i tylko te najlepszej jakości (polecam marki Dobropolski ), mające odpowiednie proporcje n/w kwasów tłuszczowych a szczególnie C8 i C10, dają prawdziwego kopa(...)energetycznego. Szczególne korzyści z włączenia go do menu odnieść mogą osoby odchudzające się, stosujące diety niskowęglowodanowe oraz aktywne fizycznie. NAJLEPSZE ŹRÓDŁA MCT: – olej kokosowy (około 60%) – nierafinowany olej palmowy (< 50%) – nabiał (10-12 %) TŁUSZCZAMI MCT SĄ: C6 – kwas kapronowy – najszybciej przekształca się w energię, ale jest niesmaczny i często prowadzi do boleści brzucha. Olej kokosowy

Ola la LCHF
Placek śliwkowo-kokosowy 102

mniej śliwek niż było w przepisie i okazało się, że nie był to dobry pomysł, z większą ilością ciasto byłoby smaczniejsze ale od czego są kolejne razy :). Placek śliwkowo-kokosowy 1 kg śliwek 1 szkl mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 dag cukru pudru cukier waniliowy 15 dag+3 łyżki wiórków kokosowych 12 dag masła 2 żółtka 1 jajko(...)cytryna 2 białka Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Mąkę pszenną i 3 łyżki mąki ziemniaczanej przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i wymieszać. Na suche składniki zetrzeć na tarce o grubych oczkach zimne masło, wlać żółtka i całe jajko, zagnieść dość luźne ciasto. Wylepić nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Pieguskowa Kuchnia
Skrzydełka kokosowe z nutą limonki 187

Skrzydełka, to ostatnio bardzo popularne przekąski na różne okazje. W przygotowanej dzisiaj wersji oprócz tego, że są marynowane w mleczku kokosowym to juz upieczone posypane są prażonymi wiórkami kokosowymi z orzeszkami ziemnymi i przyprawami. Palce lizać. SKŁADNIKI na 4 porcje: 750 g skrzydełek 200 ml mleczka kokosowego 2 limonki + otarta z limonek skórka 1/2 średniej główki czosnku szczypta suszonych płatków(...)chili 4 łyżki oliwy lub oleju 1 pęczek świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki 4 łyżki serundeng (prażony z przyprawami wiórki kokosowe) Wykonanie: Limonki sparzyć, umyć skórkę z ewentualnych chemicznych konserwantów i zetrzeć na tarce. Oczyszczone i osuszone papierowymi ręcznikami skrzydełka wymieszać w mleczku kokosowym z sokiem z limonek i otartą skórką z limonek. Marynować przez 2 godziny np. w zamkniętym

Sztuka gotowania w/g Samiry