Jasny rum, śmietanka kokosowa i sok ananasowy to tradycyjny karaibski koktajl. Przepyszny. Ale drinki na śniadanie nie przejdą, prawda? Jeśli tak jak ja lubicie połączenie tych tropikalnych smaków, zamknijcie je w tym prostym i efektownym owsianym cieście, które tak samo dobrze jak na deser, nadaje się na zdrowe słodkie śniadanie! Można zrobić ją na śniadanie, albo na deser – tak podana(...)minut pieczenia i pyszna owsianka wjeżdża na stół! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 24/24cm smarujemy olejem kokosowym. Jeśli chcecie użyć innej formy na taką ilość składników będzie pasować też okrągła, wysoka (3,5 -4 cm) ceramiczna forma na tartę albo prostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie
Karo in the Kitchenwięc bym nie tknęła. Wyrzucić ? Szkoda...a i nie wpisuje się to wcale, a wcale w politykę niemarnowania żywności. Szybki przegląd szafek kuchennych, zamrażarki. Są maliny mrożone, jest mleko kokosowe, kilka połamanych bezików ... i jest pomysł na DESER ! Czasem wystarczy chwila, by skomponować coś ekstra. Dajcie się ponieść kulinarnej fantazji i twórzcie sami nowe połączenia. Ale dziś - zróbcie deser(...)kokosowy z mojego przepisu. PRZEPIS NA DESER KOKOSOWY Z MALINAMI Składniki: 1 ugotowany budyń - waniliowy lub śmietankowy ( budyń na 0,5 l mleka ) puszka mleka kokosowego - tylko gęsta część 200 g mrożonych malin 2 łyżki cukru trzcinowego kilka bez Przygotowanie deseru 1. Do zimnego budyniu dodać mleko kokosowe. Nie wlewać całej puszki, a dodać jedynie gęstą, białą "śmietankę
kolorowotorcikowodużego wysiłku. Daktyle w połączeniu z malinami i delikatnym mascarpone tworzą przyjemne w smaku ciasto. Spód tarty z daktylami i mascarpone bez pieczenia wykonany jest tylko z daktyli, oleju kokosowego i herbatników. Herbatniki śmiało, można zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi, wtedy tarta będzie bezglutenowa. Daktyle są tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania więcej cukru. Cukru dodajemy(...)tarta nie jest zbyt słodka. Składniki: (forma silikonowa do tarty o średnicy 24 cm) Spód: 200 g suszonych daktyli 150 g herbatników 2 łyżeczki kakao 3 - 4 łyżki oleju kokosowego W wersji bezglutenowej herbatniki zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi. Warstwa z malin: 400 g mrożonych lub świeżych malin 6 - 7 łyżek cukru trzcinowego (ilość dostosować do stopnia
Kuchcik gotujeforma na babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar(...)ksylitolu 160ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej 50g płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego + 2 łyżki do wysmarowania formy Przygotowanie 1 Formę do ciasta obficie smaruję olejem kokosowym lub masłem klarowanym, oprószam dokładnie mąką gryczaną i wstawiam do lodówki. 2 Czekoladę rozpuszczam z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiam do przestudzenia. 3 Mąkę kasztanową, gryczaną i ryżową mieszam
Book of spellsforma na babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar(...)ksylitolu 160ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej 50g płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego + 2 łyżki do wysmarowania formy Przygotowanie 1 Formę do ciasta obficie smaruję olejem kokosowym lub masłem klarowanym, oprószam dokładnie mąką gryczaną i wstawiam do lodówki. 2 Czekoladę rozpuszczam z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiam do przestudzenia. 3 Mąkę kasztanową, gryczaną i ryżową mieszam
Book of spellsprostu pyszne. Zawsze jadłam ryż gotowany na wodzie, ponieważ nikt w domu za mlekiem nie przepadał (przepis tutaj ). Dziś wersja wzbogacona, ponieważ ryż ugotowałam na mleku kokosowym i do masy ryżowej dodałam wiórki kokosowe. Danie dietetyczne, lekkostrawne i na pewno nie tylko dzieci zjedzą taki obiad ze smakiem. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki(...)wiórków kokosowych szczypta soli 5 jabłek sok z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru/ksylitolu masło Wykonanie: zagotować mleko kokosowe, wsypać ryż, szczyptę soli, zamieszać i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. W międzyczasie można kilka razy zamieszać obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mrożonych małży św. Jakuba (przegrzebków) I. Sos: 250 g pomidorów z puszki 1 mała szalotka 1/3 łyżeczki czarnuszki oregano bazylia sól pieprz odrobina soku z cytryny olej kokosowy II. Chrupiąca posypka: kilka orzechów arachidowych kilka pistacji 1 łyżka bułki tartej 1 ząbek czosnku olej kokosowy III. Do dekoracji: ozdobne liście rzodkiewki (te fioletowe) liście brokuła(...)małe) odrobina makaronu nitek z brązowego ryżu olej kokosowy Sposób przygotowania: Przegrzebki rozmrażamy, umieszczając je na sicie. Nie polewamy ich ciepłą wodą, nie moczymy ich w wodzie i absolutnie nie wkładamy do mikrofali, która jest moim wrogiem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i szklimy. Dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i podsmażamy chwilę
DominikaDolciSłodkie białe kremowe kokosowe kulki, a środku ukryty chrupiący migdał. Nie może być inaczej - to rafaello (celowo napisałam przez jedno F). Z tą jednak różnica, że moje rafaello przygotowałam na bazie kaszy jaglanej, więc każda słodka kaloria jest bardziej zdrowa, niż w tradycyjnych pralinkach. Składniki (na 20-24sztuki): 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego (400ml(...)szklanka wiórków kokosowych 3 łyżki syropu z agawy (lub 2 łyżki cukru) 20-24 blanszowane migdały wiórki kokosowe do obtoczenia kulek (ok 2/3 szklanki) Mleko kokosowe wymieszać, żeby uzyskało jednolitą konsystencję, przelać do rondelka, zagotować. Kaszę opłukać i przelać wrzątkiem, wsypać do mleka, przykryć, gotować na małym ogniu przez 20 minut. W połowie gotowania dosłodzić do smaku syropem lub cukrem
Obiad gotowyzabawy na świeżym powietrzu sprawiło, że dzieciaki wróciły do domu z fajnymi rumieńcami. A co najlepiej smakuje po takich zabawach na mrozie? Ciepła herbata i kawałek dobrego ciacha. Najlepiej kokosowy torcik z delikatnym nadzieniem, który smakuje jak ptasie mleczko. Pyszny i słodki, do tego zdrowy spód z chipsów koko i robi się pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów kokosa :). Jak zawsze(...)glutenu, cukru, zbóż, a nawet orzechów A jak żelatynę zamienić na agar agar to będzie nawet wegański Składniki na spód: 3 szklanki chipsów kokosowych ½ szklanki daktyli (namoczonych) 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na nadzienie: (puszka mleka kokosowego schłodzonego) 3 łyżki miodu wanilia 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3-4 łyżkach ciepłej wody Przygotowanie: Daktyle odcedzamy, składniki na spód blendujemy
PaleoLifeZnowu ryba. Ale jaka pyszna!! Dorsz pieczony w folii z warzywami i mlekiem kokosowym. Zapraszam Was na prawdziwą ucztę, którą ekspresowo przygotujecie. Pieczenie ryby w folii aluminiowej to bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie obiadu. Zapakowana w folię ryba z pewnością nie będzie sucha, a jej przygotowanie to góra pół godziny. Więc jeśli uważacie, że nie macie czasu(...)publikowałam pieczoną w folii solę . Czasem przeglądam sobie stare wpisy i widzę, jak bardzo mój blog się rozwinął przez te kilka lat. Tam użyłam śmietany, dziś wersja z mlekiem kokosowym. Tak na prawdę możecie przygotować w ten sposób każdą białą rybę, ale także łososia. Składniki na 2 porcje : 300g polędwicy z dorsza (może być też inna ulubiona ryba) 1 średnia
Dietologpyszne cukierki owocowe z nadzieniem zawierającym sok owocowy, wzbogacony ważnymi dla rozwoju dziecka witaminami. Taki cukierek to doskonała przekąska dla całej rodziny! Przepis na zdrowe domowe cukierki Składniki: – olej kokosowy – 1 szklanka – kakao ciemne – ¾ szklanki – syrop klonowy lub miód – 4 -5 łyżek lub wedle uznania – masło orzechowe – ¼ szklanki – ulubione dodatki, np. wiórki kokosowe, migdały, skórka pomarańczowa itp. Zmiksuj olej kokosowy(...)uformuj cukierki. Następnie każdy z nich obtocz w posypce. Cukierki należy przechowywać w lodówce. Smacznego! Cukierki czekoladowe z orzechami Składniki: – masło orzechowe z kawałkami orzechów – 120 g – olej kokosowy – 2 łyżki – syrop klonowy lub syrop z agawy – 3 łyżeczki – kakao gorzkie – 4 łyżeczki – mąka kokosowa- 4 łyżki – czekolada gorzka na polewę Do miski przełóż masło orzechowe, wsyp mąkę oraz wlej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneinnych słodkości, to po prostu poezja smaku. Mojej Rodzince posmakowało i to nawet bardzo. Piekłam w ciemnej tortownicy o śr. 25cm Składniki: - 6 jajek - 3 łyżki masła lub oleju kokosowego - 3 łyżki mleka kokosowego (dałam zwykłe bez laktozy) - 1 duża marchew - 1 duży banan - 200g mąki kasztanowej - 1 łyżeczka sody (dałam 1/2 łyżeczki sody i płaską łyżeczkę bezglutenowego proszku(...)tarce na drobnych oczkach, dorzucamy obranego banana i miksujemy np.blenderem na gładką masę. Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie cały czas mieszając dodajemy roztopione i ostudzone masło lub olej kokosowy, mleko i masę marchewkowo-bananową. Mieszamy do połączenia składników. Mąkę kasztanową łączymy z sodą (lub sodą i proszkiem do pieczenia), stopniowo dosypujemy je do mokrych składników. Na końcu dodajemy
Smaczne ZdroweProsty w przygotowaniu i smaczny sernik bez pieczenia. Cukier kokosowy oraz wiórki kokosowe nadają niesamowitego aromatu. Kajmak dodatkowo nadaje słodyczy. Forma 24x24 cm 1 kg twarogu z wiaderka 1 łyżka esencji waniliowej 5 jajek 200 g margaryny 0,5 szklanki cukru kokosowego 100 g białej czekolady 80 g budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mleka 0,5 szklanki(...)wiórek kokosowych 280 g herbatników maślanych ½ puszki kajmaku W garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy twaróg z wiaderka, esencję waniliową, jajka, cukier kokosowy i kawałki białej czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Budyń śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku. Przelewamy do masy serowej. Mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gotujemy tak długo
VioletoweKucharzenieChrupiąca i krucha domowa granola to zdrowe śniadanie dla każdego. Można ją jeść na wiele sposobów, ale najczęściej z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Potrójnie kokosowa dzięki dodatkowi wiórków i płatków kokosowych oraz oleju kokosowego nierafinowanego, który ma cudowny kokosowy smak i zapach. Składniki na litrowy słoik: 2 szkl. płatków owsianych szkl. płatków orkiszowych szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. płatków kokosa(...)szkl. posiekanych migdałów 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 3 łyżki syropu klonowego Piekarnik nastawić na 160 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki wsypać do miski. W rondelku podgrzać olej kokosowy z syropem klonowym. Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Wysypać na blaszkę, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Wyjąć
wyzwania kuchennePonadto zawartość wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Polecam. (około 9 sztuk) 1,5 banana (*) 6 łyżek mleka kokosowego 3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 3 łyżki mąki lnianej (płaskie) 2 łyżki mąki kukurydzianej (płaskie) Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na jednolitą masę(...)Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Najlepiej, aby banany były bardziej dojrzałe, dzięki czemu nadadzą placuszkom słodkiego
Di gotuje