kokosowe - 19941 przepisów (strona:64/1330)

Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 343

Bardzo smaczne, bogate ciasto rafaello, tym razem z ajerkoniakiem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki(...)opakowanie cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka ajerkoniaku (lub advocaata) w temperaturze pokojowej 350g masła w temperaturze pokojowej 100g wiórków kokosowych 100g płatków migdałowych Wierzch: 100g wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru     Krem: 1. Z mleka, cukru wanilinowego, 3-4 łyżek cukru i 2 budyniów w proszku ugotować

Mała Cukierenka
Rafaello z mleczkiem kokosowym 185

Niedawno znalazłam na innym blogu taką wersję Rafaello i musiałam go czym prędzej wypróbować. Ciasto okazało się niesamowicie pyszne i jest zdecydowanie w pierwszej piątce naszych ulubionych ciast:) Lekki, kokosowy biszkopt na samych białkach pokryty jest kremem śmietanowo-czekoladowo- kokosowym. Wierzch wieńczy polewa z białej czekolady. Jak dla nas rewelacja! Na kalorie nie zwracam uwagi i Wam też to radzę(...)foremka 24x24cm Ciasto:  3 białka,  70g wiórków kokosowych,  70g cukru,  czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na blaszkę o wym. 24x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odkleić papier. Ciasto wyłożyć

Z miłości do słodkości
Ciasto kokosowo-budyniowe 191

Kruche ciasto z budyniem i masą kokosową to wypiek idealny do weekendowej kawy. Ciasto jest bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania :) Poniższe ciasto podarowałabym swojej siostrze, ponieważ uwielbia wiórki kokosowe. Ponadto ciasto kokosowo-budyniowe to świetny wypiek na poprawę humoru w chłodny, deszczowy dzień, ponieważ swoim kolorem i zapachem zachęca do jedzenia. Przepis dodaję do akcji "Piecz(...)Delecta 3 jajka (rozmiar m lub l) masa budyniowa 5 szklanek mleka (1,25 l) 3 budynie o smaku waniliowym z dodatkiem wanilii Delecta 3 łyżki zwykłego cukru masa kokosowa 2 jajka (rozmiar l) 200 g wiórków kokosowych 1/2 kostki masła (100 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru Na samym początku przygotować spód ciasta. Składniki zagnieść ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć

Ugotować
Smoothie z mleka kokosowego i owoców 155

Smoothie z mleka kokosowego i owoców Na 2 porcje:    250 ml schłodzonego mleka kokosowego    1 banan    1 mango    2 mandarynki Do posypania:    wiórki kokosowe    kakao Mango i mandarynki myjemy. Mango obieramy i okrawamy wokół pestki, rozdrobnione wrzucamy do blendera, zalewamy mlekiem kokosowym i miksujemy. Banana obieramy, łamiemy(...)mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, miksujemy. Mandarynki obieramy, pozbawiamy białych skórek i pestek, wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy do dwóch szklanek, delikatnie posypujemy kakao i wiórkami kokosowymi. Uwaga: Opcjonalnie możemy dosłodzić syropem z agawy, ale jak dla mnie smoothie wyszło wystarczająco słodkie ;-)  Smoothie z mleka kokosowego i owoców Smoothie z mleka kokosowego i owoców SMACZNEGO

peggiwkuchni
Kokosowy torcik 120

Mały kokosowy tłuścioszek, którego ulubionym zajęciem jest kuszenie swoim niezwykłym smakiem. Jeśli myślisz, że będziesz w stanie się mu oprzeć, nie bądź zaskoczona gdy ulegniesz jego urokowi. Znika on z talerzyka w mgnieniu oka, nim się obejrzysz sięgniesz po kolejny kawałek. Z mojego zostało mniej niż połowa, a przecież miał być to smakołyk na tłusty czwartek. Czyżby szykowała się powtórka(...)nieziemskiej rozpusty ? SKŁADNIKI SPÓD szklanka płatków jaglanych 5 daktyli garść suszonych wiśni (można zamienić śliwkami) łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki wody MASA 3/4 szklanki nerkowców 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą na 10 min, to samo robimy z nerkowcami. Płatki jaglane mielimy na mąkę, po czym blenujemy z pozostałymi składnikami

healthy dreams
Pudding jaglany o smaku mango 171

temu, że deser powstaje na bazie kaszy jaglanej, jest zdrowy i pożywny. Równie dobrze sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakuje sam, bez dodatków, jednak śmietanka kokosowa i kwaśna marakuja idealnie podkreślają jego słodki smak. Polecam każdemu, kto tak jak ja tęskni za wakacjami :)   Składniki na 4 porcje: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleczka(...)kokosowego szczypta soli 200-250 g pulpy z mango od DeCare.pl 4 łyżki smietanki kokosowej (tzn. gęstej warstwy mleka kokosowego, która wytrąca się na jego powierzchni) 2 owoce marakui   Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do rondelka. Prażymy ją na dużym ogniu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Ostrożnie dodajemy mleczko kokosowe (uwaga: może pryskać!), szczyptę soli, mieszamy

Zawsze głodna!
Kokosowa babeczka z fasolki podana z musem jabłko-cynamon-rozmaryn 149

zapas na kilka dni i mieć awaryjny składnik w razie deficytu innych źródeł białka w lodówce. Resztkę wcześniej gotowanej fasolki wykorzystała jako podstawowy, bazowy składnik babeczki, którą urozmaiciłam smakiem kokosowym, dzięki mące i mleczku kokosowemu. Lenistwo podpowiadało dobór o tyle wygodnych składników, aby nie wymagała ona obróbki cieplnej, więc dorzuciłam nasion chia, które miały ewentualnie zapewnić stałą strukturę babeczki. Całość(...)Mały dodatek, który zadecydował o smaku całości. Idealna kompozycja. Kto by pomyślał, że kokos i jabłko idą razem w parze? SKŁADNIKI: 100g białej fasolki (ugotowanej) 2 czubate łyżki mąki kokosowej łyżka nasion chia 2 łyżki mleka kokosowego (gęstej części) 1/3 szklanki mleka sojowego jabłko szczypta rozmarynu 1/2 łyżeczki cynamonu wiórki kokosowe do posypania WYKONANIE: fasolkę blendujemy razem z mlekiem

healthy dreams
Proste ciasto kokosowe. Z jabłkami i żurawiną 178

nawet myśleć! Tym razem upiekłam więc ciasto na jogurcie greckim, który ostatnio ciągle mam w lodówce (a C. się zastanawia, co ja z nim właściwie robię...), dodałam wiórków kokosowych i kokosowego cukru. Dzięki niemu ciasto ma cudownie karmelowy kolor i smak. Na wierzchu wylądowały jabłka i żurawiny, bo taki miałam kaprys. Okazało się, że całość smakuje wybornie. Ciasto jest dość(...)ciężkie, konkretne, a jednocześnie puszyste. Wyborne z kwaskowatymi żurawinami. Ciasto kokosowe z jabłkami i żurawiną Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 225 g jogurtu greckiego 3 jajka 100 ml oleju 250 g mąki pszennej 110 g cukru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 2 jabłka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) 204

pokojowej 200 gr cukru 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 gr każdy) 200 gr orzechów włoskich lub laskowych zmielonych na mąkę lub drobno pokrojonych, mogą być też wiórki kokosowe lub inne orzechy 400 gr mleka kokosowego (takiego z warstwą śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce min 12 godzin lub 200 ml śmietany(...)równą grubość. Białka ubić na prawie sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Wyłączyć mikser. Orzechy wymieszać z budyniem, delikatnie wmieszać do białek szpatułką. Mleko kokosowe wyjąć z lodówki, NIE WSTRZĄSAĆ, otworzyć, wbić dwie słomki do samego dna. Przez powstałe dziurki wylać mleko kokosowe, a śmietanę kokosową przełożyć do misy miksera. Śmietanę kokosową ubić mikserem, bardzo

moj przepis na
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 174

góry, chyba po prostu nie jest ciastowy. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko w 2 i 1/4 szklankach wody 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 3-4 łyżki cukru lub miodu (u mnie po dwie łyżki miodu i cukru, ale wyszło dość słodkie, więc następnym razem zrezygnuje z cukru) 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)takiej konieczności) garść orzechów włoskich Piekarnik nagrzać do 180 st., grzałka góra-dół. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Kaszę umieścić w misie malaksera, dodać mleko kokosowe, cukier, gruszki, przyprawę do piernika, kakao, zmielić na gładką masę, która przy rozcieraniu między palcami będzie jednolita i gładka, może to potrwać kilka dobrych minut. Masa serowa ma być gęsta

moj przepis na
Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym 152

Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym Gotowanie ma te zalety, że można eksperymentować do woli. Często zdarza się jednak tak, że najprostszy przepis okazuje się tym najlepszym. Tak było m.in. w przypadku tej zupy - kremu z pomidorów z mlekiem kokosowym. Mleka kokosowego użyłam do zagęszczenia, nadania kremowej konsystencji, poza tym jest to dla mnie świetny zamiennik zwykłej śmietany, której(...)najlepsze w tym wszystkim jest to, że krem ten można przygotować w zaledwie pół godziny! Zobacz również inne przepisy na ----> Zupy-kremy Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym - przepis: Składniki: (na około 3 porcje) 2 niewielkie marchewki 1 pietruszka pomidory w puszcze (1 puszka) 3 szklanki wody 3-4 łyżki mleka kokosowego (lub mała puszka 165 ml) sól, pieprz

Moje Qulinaria
Kokosanki - najlepsze! 218

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone sztucznym aromatem. Te z popularnych przepisów, choć smaczne, nie miały niestety konsystencji o którą mi chodziło - zbyt chrupiące, zbyt bezowe, stanowczo za słodkie, nie takie... W końcu udało się :) Kokosanki są dokładnie takie(...)chciałam - lekko chrupkie ale i ciągnące, mocno kokosowe. Doskonałe! Ich wykonanie jest banalnie proste. Polecam! Składniki: Na 15-18 szt.: 200 g wiórków kokosowych 75 g cukru 30 g nierafinowanego oleju kokosowego 10 g skrobi ziemniaczanej 2 duże białka  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wiórki kokosowe lekko podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Dzięki temu zabiegowi kokosanki będą miały równomiernie

maniapieczenia
Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji 445

Proste, pyszne, klasyczne, kruche ciasto z dodatkiem aromatycznych powideł z warstwą orzechową oraz chrupiącą pierzynką kokosową. Połączenie tych wszystkich składników tworzy ciekawy i wyjątkowy wypiek, który z pewnością warto wypróbować w naszych domach. Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 80 g cukru 4 żółtka czubata łyżka kwaśnej(...)śmietany (lub więcej) płaska łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Kokos: 4 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  Warstwa Orzechowa: 4 jajka 150 g orzechów włoskich (mielonych) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g powideł śliwkowych Polewa Czekoladowa

Słodka Strona
Co zrobić z kokosem? Szybkie domowe mleko kokosowe i wiórki. 237

Taki napój to dobry izotonik, bogaty w witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, potas i fosfor.  Po drugie możemy wydrążyć miąższ i zrobić domowe, świeże wiórki kokosowe.  No i po trzecie - z wiórków robimy pyszne, świeże mleko kokosowe . Z 3 kokosów wyszło mi 400 g wiórków, co przekłada się na około 1,5-2,5 litra(...)mleka, w zależności od pożądanej gęstości płynu. Wychodzi dużo, dużo taniej niż w sklepie. Mleko możesz wykorzystać do kawy lub np. do domowego, ptasiego mleczka kokosowego (link) - wtedy powinno być dość gęste, żeby masa stężała. Od czego zacząć? 1. Wbij śrubokręt lub wąski nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa. Włóż do środka słomkę i wypij płyn

Powiedz dietom nie
Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem 259

Pyszne warstwowe ciasto, które szybko znika. Delikatny, kakaowy biszkopt, mocno owocowy krem brzoskwiniowy i kokosowe oczko. Ciasto warto zrobić w sezonie na brzoskwinie, gdyż wtedy są najbardziej aromatyczne. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao CIASTO KOKOSOWE: 2 białka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych KREM BRZOSKWINIOWY: 1 1/2 kg brzoskwiń 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 25g masła 50 g czekolady mlecznej BISZKOPT: Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić

https:KKuchniaMniam