odmówić. Koniecznie zróbcie sobie tą przyjemność i zasmakujcie w smykowych gofrach o smaku PinaColady ;-))) SKŁADNIKI: GOFRY: - 1 szklanka nektaru Ananas- Hortex - 2 jajka rozmiar L - 1 szklanka wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - szczypta kardamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki śmietanki kokosowej + olej kokosowy do wysmarowania gofrownicy WYKONANIE: Białka i żółtka ubij na puszystą masę, dodaj wiórki(...)kokosowe, mąkę, nektar z ananasa i pozostałe składniki. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie na nagrzanej gofrownicy smaż małe gofry na złoty kolor. PONADTO: - 1/2 świeżego ananasa - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - dla tych co lubią bardzo słodkie: cukier puder bądź syrop z agawy - nektar Ananas Hortex do picia Ananasa kroimy w grubą kostkę. Wiórki
SMYKWKUCHNIRobiąc placki oreo zostało mi trochę kokosowej masy. Zrobiłam więc przepyszne kulki - połączenie rafaello z ferrero rocher - po prostu pysznie! I zdrowo :) Składniki: 180 g tofu puszka mleka kokosowego (część stała) 50 g wiórków kokosowych (można dać więcej) miód do smaku (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub z agawy) czekolada gorzka 70 % około 3/4 tabliczki 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)orzechów (użyłam pecan) Przygotowanie: Tofu zmiksować ze stałą częścią z mleka kokosowego i miodem na gładką masę. Miodu lub syropu dodać wg preferencji. Dodać wiórki kokosowe (miałam tylko 50 g, ale z powodzeniem można dać dużo więcej) i wymieszać Masę schować do lodówki na kilka godzin lub na całą noc Następnie formować kulki i zamrozić (na zamrożonych czekolada będzie momentalnie
pyszne zdrowościbiszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka) 150g oleju kokosowego 3 jajka 150g stewii 100g wiórków kokosowych 50g orzechów włoskich Składniki na krem: 250g fasoli cannellini 4 łyżki stewii 80g wiórków kokosowych Dodatkowo: połowa świeżego ananasa Sposób przygotowania: Białka ubij(...)puszysta masę razem ze słodzikiem. Orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe zmiksuj mikserem lub w młynku. Mikserem wymieszaj z żółtkami oraz olejem kokosowym. Następnie dużą łyżką lub szpatułką wymieszaj razem z białkami. Przełóż do małej natłuszczonej blaszki do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180 º C. Następnie ostudź, przekrój na pół. Fasolę (ja użyłam z puszki) odcedź i zmiksuj
wysmienityczęsto, to mąka zazwyczaj starcza mi na dość długo. Tą postanowiłam wykorzystać do przygotowania naleśników razowych, więc przepis na pewno niedługo się pojawi. Napój migdałowy / Mleko kokosowe Jedne z moich ulubionych produktów w kuchni. Mleka roślinne używam ostatnio bardzo często, wręcz codziennie, do przygotowania porannej owsianki, jaglanki czy sporządzenia koktajlu. Mleczko kokosowe również świetnie nadaje się do tego(...)typu dań, a jego intensywny, kokosowy smak jest przecudowny i nadaje genialnego smaku potrawom. Kakao surowe Już dawno chciałam spróbować ten rodzaj kakao. Surowe już próbowałam, ale to dodatkowo nie zostało pozbawione cennych tłuszczów. Przez co produkt smakuje nieco inaczej niż zwyczajne kakao, ale jest równie pyszne. Nadaje potrawom kremowości i cudownego czekoladowego smaku. Na zdjęciu widać jedynie
Zdrowie na języku :PWitajcie kochani! Na dzisiaj przygotowałam pyszne, kruche kokosowe ciasteczka przełożone kwaskowatym dżemem. Wyglądają apetycznie i uroczo w kształcie serduszek. Aromatyczne, delikatnie kokosowe i waniliowe, będą idealne na dzisiejszy walentynkowy wieczór. W przygotowaniu są szybkie, proste. Bardzo polecam i zapraszam do obejrzenia filmu i subskrypcji kanału Małej Cukierenki . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem Składniki na około 30 sztuk: 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego) 180g schłodzonego masła 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 jajka 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Dodatkowo: 4 kopiaste łyżki konfitury malinowej lub dżemu z porzeczek cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Mała Cukierenkapralinki o nazwie Rafaello.. prawdziwe niebo w gębie! To kolejna odsłona popularnych słodyczy w odchudzonej i ulepszonej przeze mnie wersji. Wykonałam je z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i odrobiny białej czekolady. Do masy dodałam również nieco odżywki białkowej (waniliowy smak), ale możecie zastąpić ją drobnymi płatkami jaglanymi i dodać więcej miodu bądź cukru. Chodzi(...)możecie śmiało je dodać do środka pralinek, wtedy będą jeszcze bardziej przypominały oryginał. 😻 Składniki: na około 12 pralinek 100 g kaszy jaglanej 1/2 tabliczki białej czekolady wiórki kokosowe łyżka płynnego miodu/drobnego cukru 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym* 2 łyżki dowolnej mąki/skrobi łyżeczka oleju kokosowego blanszowane migdały (opcjonalnie) *możecie z powodzeniem zastąpić płatkami jaglanymi, w ilości
Kuchnia Ellieprzygotuję dań takich jak Oni ale choć część pomysłów mogę wdrożyć w mojej kuchni:) Dziś zapraszam na Curry z kurczakiem i warzywami. Danie przygotowuję oczywiście na mleczku kokosowym a mięso smażę na oleju kokosowym. Pysznie i zdrowo:) Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki warzyw do WOKA ( pędy np fasoli, papryka,marchewka,groszek) 500 ml mleczka kokosowego(...)Natka pietruszki 3 łyżki pasty curry Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam) Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki 1 łyżka wegety Kasza kuskus Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodaję dwie łyżki oleju kokosowego a następnie dodaję mięso. Doprawiam i smażę
Gotowanie PatkiSmaczny torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru. Prosty i szybki w przygotowaniu, ale do jego upieczenia będziemy potrzebowali dwóch tortownic o średnicy 20cm. Nie jest za słodki, lekko kokosowy… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 170g roztopionego oleju kokosowego 90g erytrolu 1/3 szklanki syropu z agawy (80ml) 3 łyżki zmielonego(...)wanilii 1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki kakao bez cukru 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 250ml mleka migdałowego 2 kopiaste łyżki mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) Krem: 1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko
Mała Cukierenkaktóry możecie sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia i który nie zaprzepaści kilku tygodni wyrzeczeń, jeśli trwacie jeszcze w noworocznych postanowieniach dotyczących zdrowej diety i zrzucania zbędnych kilogramów. Te jaglano-kokosowe praliny są wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe, a do ich przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników i chwila czasu. Ale pewnie zastanawiacie się jak smakują i czy warto się za nie zabierać(...)pyszne, choć masę jaglano-kokosową radzę dosłodzić wg własnego uznania i smaku, bo może okazać się, że 3 łyżki ksylitolu nie wystarczą. Dla mnie są wystarczająco słodkie, ale po detoksie cukrowym i trzytygodniowej abstynencji od słodkości, moje kubki smakowe są nieco bardziej wrażliwe na słodki smak. Spróbujcie więc masy w trakcie przygotowywania i dodajcie tyle ksylitolu lub cukru, aby były
Smakowity Blog KulinarnyJaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny oraz Czekoladowy Murzynek Joanny. Składniki: na spód: 300 gram biszkoptów 100 gram masła na masę kokosową: 1½ szklanki mleka 3,2% 300 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru na czekoladową polewę: 100 g czekolady mlecznej 80 ml śmietany(...)kremówki Przygotowanie: Spód: Biszkopty miksujemy i ucieramy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód formy. Masa kokosowa: Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe. Masę kokosową musimy schłodzić w lodówce. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy masę kokosową. Schładzamy w lodówce. Tężejącą masę wykładamy na ciasto. Czekoladowa polewa: Śmietankę podgrzewamy w garnku, podgrzewamy
Życie zaczyna się w kuchnikasztanowej i musu jabłkowego. Dla mnie pycha! Przepis źródłowy. SKŁADNIKI: 80 g mąki kasztanowej 20 g mąki z tapioki 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 100 ml domowego mleka kokosowego 100 ml domowego musu z deserowych jabłek (bez cukru) 25 g oleju kokosowego + do smażenia do podania śmietanka kokosowa i pestki granatu WYKONANIE: Obie mąki i proszek(...)pieczenia wymieszać. Dodać mleko kokosowe i mus jabłkowy, wymieszać na jednolitą masę. Olej kokosowy stopić, dodać do ciasta i wymieszać aż się wchłonie. Rozgrzaną teflonową patelnię (do innej mogą przywierać) smarować niewielką ilością oleju kokosowego, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron do zrumienienia. Odwracać ostrożnie, ponieważ placuszki są dość delikatne. Podawać ze śmietanką kokosową i pestkami granatu
Kuchenne zapiski Edytybyło. No nie powiem - satysfakcja jest. Batoniki nie zawierają glutenu (czekoladę można kupić gluten free), laktozy i cukru. Nie wymagają pieczenia i są białkowo-tłuszczowe. Namówiłam? :) Składniki: 100g wiórek kokosowych 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (co najmniej 70%) 1 łyżka stewii (lub 2 cukru kokosowego/ksylitolu) + 5 łyżek mleczka kokosowego Przygotowanie: Wiórki kokosowe(...)blendujemy z mleczkiem i roztopionym olejem kokosowym. Formujemy batony i wkładamy na 2h do zamrażarki. Następnie roztapiamy gorzką czekoladę ze słodzidłem i mleczkiem kokosowym. Polewamy nasze batony i wkładamy ponownie do zamrażalnika
Czarnawisienkaprzewagę nad tymi poprzednimi ... można je jeść bez ograniczeń (co było małym problemem przy tych z inuliną...). Pyszne, mięciutkie i meeega zdrowe. Przygotowane z kaszy jaglanej, gotowanej w mleczku kokosowym, z dodatkiem wiórków i migdałów... pyszności, nie tylko od święta, także na co dzień... :-) Słodkości bez mleka, bez cukru, bez glutenu, dodatkowo także wegańskie. Z poniższych ilości wychodzi ok.15-20 pralinek(...)Inspiracją był ten przepis. Składniki: - 60g suchej kaszy jaglanej - puszka mleczka kokosowego 400ml - 1 bardzo kopiasta łyżka ksylitolu lub nawet 1,5 łyżki (można dać cukier) - 3 pełne łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: - blanszowane migdały (15-20 sztuk) - wiórki kokosowe do obtoczenia W rondelku podprażam kaszę jaglaną na małym palniku (mieszając), do czasu aż będzie ciepła. Do rondelka dodaję mleczko
Smaczne Zdroweprzepisów zeszłego roku pokazało, że największym powodzeniem cieszą się wszystkie ciasta, ciasteczka, batoniki oraz pieczywo. Specjalnie dla Was rozpoczynamy rok od kolejnych słodkości ! Dziś rolada paleo z nadzieniem z kokosowej bitej śmietany. Ciasto jest pyszne, wbrew pozorom całkiem proste do przygotowania, a smakuje wybornie. Nadzienie możecie zastąpić jakimś swoim ulubionym (no ale kto nie lubi kokosa ). Składniki: 1 szklanka mąki(...)migdałowej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu szczypta wanilii ½ łyżeczki goździków mielonych 4 jajka ⅓ szklanki miodu szczypta soli Składniki na krem kokosowy: puszka mleka kokosowego (schłodzonego) 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, kakao, żelatynę i przyprawy. Ubijamy białka na sztywno, a w kolejnej misce ubijamy żółtka i dodajemy
PaleoLife