Postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjne kaloryczne i słodkie wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę: Spód: 50 gram mąki kokosowej (zamiennie jakiejkolwiek orzechowej) 50 gram mąki orzechowej 30 gram mąki migdałowej (mogą być migdały tarte) 80 gram masła lub oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżka erytrytolu (lub ksylitolu) opcjonalnie Masa(...)twarogu, może być mielony z wiaderka 2 jajka 4 łyżki erytrytolu (nie martwimy się, erytrytol ma 0 kalorii :-). O właściwościach erytrytolu pisałam w tym wpisie klik 2 łyżki mąki kokosowej do zagęszczenia 1/2 kostki masła (lub 100 gram oleju kokosowego zamiennie) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki spodu zagnieść i wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy. Mikserem utrzeć jajka
Marta próbujesmak bananów i kokosa. Co ważne, placuszki są bezglutenowe, bez zbóż i dodatku cukru. Proteinowe fit placuszki kokosowo - bananowe Składniki: 3 jajka 1/2 szkl jogurtu naturalnego lub śmietanki kokosowej (może być tez kefir) 3 łyżki mąki kokosowej 1 miarka (ok. 15 gram) odżywki białkowej naturalnej łyżka oleju kokosowego roztopionego - do ciasta 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku(...)pieczenia 2 banany maliny lub inne owoce olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia Wykonanie: Jajka zmiksować z bananami, jogurtem (lub śmietanką). Cały czas miksując dodawać odżywkę, proszek do pieczenia i po łyżce mąkę kokosową. Na koniec dodać olej kokosowy i jeszcze raz wymieszać mikserem. Masa ma przypominać zwykłe ciasto na racuszki. Gdyby była za gęsta po prostu dodajcie
Marta próbujePrzeleżała trochę czasu w zamrażalce, stała się bardziej zwarta, ale wciąż prosta do krojenia. Za pierwszym i drugim razem dodałam do niej posiekane orzechy, za trzecim i czwartym - wiórki kokosowe. Była też odżywka białkowa, ale skończyła się jak chciałam nagrać film, więc podaję przepis bez jej dodatku. Natomiast jeśli ją posiadacie i chcecie ją dodać, użyjcie jej zamiast mleka(...)mąki pełnoziarnistej 2-3 czubate łyżki naturalnego kakao 2-3 czubate łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) 2-3 czubate łyżki mleka w proszku (w wersji wegańskiej można użyć kokosowego) 2-3 czubate łyżki wiórków kokosowych 1 czubata łyżka masła orzechowego 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka (zamiennie z kokosowym) Wykonanie? Nic prostszego! Do miseczki przekładamy masło
Kuchnia Elliecukru Składniki: około 350-380g oczyszczonego rabarbaru pokrojonego na kawałeczki 2-3 łyżki płynnego miodu 160g zmielonych migdałów 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 3 łyżki mąki kokosowej 5 białek 100g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki ksylitolu 2-3 krople aromatu migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego dwie garście posiekanych migdałów lub płatków migdałowych 1. Pokrojony(...)blachę, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 220C przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. 2. Do oleju kokosowego dodać 1/3 zmielonych migdałów i wymieszać mikserem, aż powstanie kremowa masa. 3. Do pozostałych migdałów dodać proszek do pieczenia, mąkę kokosową i wymieszać. 4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać ksylitol
Mała Cukierenkawafle ryżowe po 10 g każdy 2 czubate łyżki naturalnego kakao 2 łyżki siemienia lnianego 2 banany 2/3 szklanki cukru pudru lub innego słodzidła ok. 60 g oleju kokosowego mąka Banany zblendować z odrobiną wody na gładki mus. Olej kokosowy roztopić. Płatki owsiane zmielić w malakserze z siemieniem lnianym, kakao i rozkruszonymi wcześniej waflami ryżowymi na drobny ,,pył". Wymieszać(...)podpiekać przez ok. 15-20 minut w temp. 20 stopni C. W tym czasie przygotować ,,serowe" nadzienie. sernikowe nadzienie 200 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego light ok. 100 g cukru pudru lub innego słodzidła łyżka roztopionego oleju kokosowego opakowanie budyniu waniliowego wiórki kokosowe + ananas z puszki Kaszę jaglaną najlepiej ugotować dzień przed pieczeniem naszego sernika
Kuchnia Elliekażdego – cudowne połączenie kokosa pod różnymi postaciami z czekoladą, a do tego prosty, nieskomplikowany przepis na bazie kilku produktów, czy muszę dalej przekonywać do wypróbowania? Wykonanie Wstaw mleko kokosowe do lodówki (najlepiej dzień wcześniej). Oddziel białka od żółtek i do wysokiej miski wlej białka, dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je mikserem na sztywną pianę. Wsyp ksylitol (lub ewentualnie(...)biały, drobny cukier) i ubijaj aż masa zacznie lekko błyszczeć. Wsyp wiórki kokosowe i chwilę miksuj. Przy użyciu pędzelka lub ręcznika papierowego posmaruj odrobiną oleju kokosowego blaszkę – dzięki temu po upieczeniu bez problemu wyjmiesz gniazdka z foremki. Nakładaj po łyżce masy do każdego otworu a w środku zrób lekkie wgłębienie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza
Eat me! Fit me!była jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Bardzo nam smakowała, więc gorąco polecam. Składniki: 50 gram płatków quinoa 40 gram mąki quinoa 60 gram mielonych migdałów 60 gram maki kokosowe 60 gram mąki z tapioki (manioku) 100 gram masła kokosowego 100 gram cukru kokosowego 2 łyżki likieru amaretto 500 gram młodej marchwi 300 ml soku z mandarynek pół startego ziarenka(...)mielonej gałki muszkatołowej 7 łyżeczek żelatyny 150 ml gorącej wody pół szklanki mini marchewek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 10 młodych listków bazylii Wykonanie: Jajka, olej kokosowy (zimny), mielone migdały, płatki quinoa, mąkę quinoa, mąkę kokosową, mąkę z tapioki, likier amaretto i cukier kokosowy umieszczamy w malakserze i miksujemy na ciasto. Ewentualnie wyrabiamy ręcznie. Gotową masę zawijamy
Quinoa Raz!stycznia obchodzę urodziny, więc zawsze mamy przedłużone noworoczne świętowanie. Na tę okazję wybrałam tort cappuccino (uwielbiamy wszystko co kawowe). Upiekłam klasyczny kakaowy biszkopt rzucany, środek tortu to kokosowe ciasto z przepisu Siostry Anastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał mój tort idealny, pierwszy z którego jestem naprawdę zadowolona(...)przepisie możemy pominąć ciasto kokosowe, zamiast tego możemy zwiększyć proporcje na biszkopt i przekroić go na 3 blaty. Polecam! Tort cappuccino Składniki na tortownicę 24cm: Na ciemny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao Na ciasto kokosowe: 3 białka 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki
Smak mojej kuchniBabeczki kokosowe. Eleganckie i bogate w smaku. Słodkie jak to babeczki z kremem tym bardziej, że krem jest z białej czekolady. Z prażonym kokosem i dżemem malinowym. Można się w nich zakochać Na około 14 babeczek 120 g mąki pszennej 3 jajka 150 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru do wypieków 70 g wiórków(...)kokosowych 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu kokosowego Dodatkowo Połowa szklanki dżemu malinowego 70 g wiórków kokosowych podprażonych na suchej patelni 14 sztuk ulubionych pralinek ( miałam ferrero rocher) Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać, przesiać i połączyć z wiórkami kokosowymi. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując. Dodać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpotrzeba, Słodkości mogą też być fit! A jeśli interesuje Was inny przepis, to zaglądnijcie tutaj: RAFFAELLO . Składniki: 200 g suchej kaszy jaglanej 500 ml mleka kokosowego 6 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego ( mozna pominąć) 4-5 łyżki miodu całe migdały do środka pralinek dodatkowo wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Migdały sparzamy wrzątkiem(...)sposób łatwo obierzemy je ze skórki. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. W garnuszku zagotowujemy mleko kokosowe z miodem, dodajemy kaszę, gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn. Kiedy już to nastąpi dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy. Odstawiamy an min godzinę do lodówki, po tym czasie formujemy kuleczki,do każdej wkładamy po jednym migdale, obtaczamy
Z Majeczką w kuchnisamo proste jak jego poprzednika, a smak niesamowity, połączenie kokosa i malin to czysty Sztos! Dziś zrobimy go trochę inaczej, aby nie było za nudno Składniki: Puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 3-4 łyżki miodu ½ szklanki malin szczypta soli Składniki na polewę: 1 duża gorzka czekolada 3 łyżki oleju koksowego 2-3 łyżki mleka kokosowego Przygotowanie batonów: Podgrzewamy(...)mleko kokosowe z miodem oraz malinami i solą (ja maliny wcześniej jeszcze zblendowałem, ale nie jest to konieczne). Jak wszystko się połączy i powstanie jednolita masa, dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Jeśli macie bardzo płynne mleko w puszcze to możliwe, że będziecie zmuszeni dosypać troszkę więcej wiórków, tak aby można było łatwiej je przerobić na batoniki. Masę kokosową formujemy
PaleoLifeciasto bananowe, bezglutenowe oczywiście. Jestem fanką bananów i uwielbiam je w każdej postaci, czy to w koktajlu, czy w cieście lub po prostu solo. Co ciekawe jako mąkę użyłam kokosowej, która ku mojemu zaskoczeniu w ogóle nie jest wyczuwalna. Ciasto jest wilgotne i zwarte. Dużo razy eksperymentowałam z ciastem bananowym jednak nigdy nie wychodziło tak jak należy, jednak dzięki pomocy(...)mojej mamy udało się to! Musicie je koniecznie upichcić i nacieszyć swoje kubki smakowe tym cudownym bananowym wypiekiem. Składniki: (na keksówkę) 4 łyżki mąki kokosowej 3 dojrzałe banany Łyżeczka proszku do pieczenia bg 2 łyżki miodu 4 jajka 2 łyżki oleju kokosowego Polewa: 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka migdałowego Sposób przygotowania: Banany
madamekuchnia.wordpress.comdyni – 2 szklanki ( przepis ) jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) kakao surowe albo karob – 1 szklanka gorzka czekolada – tabliczka (100 g) miód – ½ szklanki mąka kokosowa – ⅓ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana – ⅓ szklanki olej kokosowy – 4 łyżki ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki soda oczyszczona – łyżeczka sól ( kłodawska lub himalajska ) – ½ łyżeczki Dynia jest sezonowym(...)odmierzonymi porcjami purée.Teraz, kiedy tylko mamy ochotę na smaczny dyniowy chleb ( Chleb dyniowy AIP ) albo ciasto z dyni, sięgamy po zapasy. W miseczce ubij jajka z roztopionym olejem kokosowym. Zwykle robię to ciasto z jajkami, ale raz zastąpiłem je żelatyną i efekt wyszedł znakomity (zobacz więcej: Zamiast jajek – czym zastąpić jajka? ). Dodaj mokre składniki, a potem wszystkie suche
PaleoSMAKmocno czekoladowe ciacho, które zachwyci każdego smakosza słodkich smaków i nawet nie poczuje, że jest zrobione z ciecierzycy! Ciasto wyszło genialne! Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne, aksamitne! Słodziutkie, z akcentem kokosowym i waniliowym. Czekolada odgrywa tu główną rolę i występują pod postacią kakao oraz tabliczki czekolady. Coś pysznego! Polecam 😀 Składniki: 1 puszka ciecierzycy 50 g gorzkiego kakao 1 duży, mocno(...)dojrzały banan 50 g cukru kokosowego 60 g oleju kokosowego 60 g masła orzechowego 3 duże łyżki wiórków kokosowych (Polski Koszyk) 1 łyżka lucumy (Polski Koszyk) 100 ml napoju owsiano-waniliowego (Polski Koszyk) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (Polski Koszyk) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (Polski Koszyk) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo
Zdrowie na języku :P