dzieciom należałoby zrezygnować z procentów. Deser ten jest idealny na przyjęcia dla dorosłych, gdzie będzie się cudownie prezentować i przede wszystkim zachwyci fanów kokosu. Składniki: Na blaty kokosowe: 5 białek 10 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 g wiórek kokosowych Na masę śmietanową: 600 ml śmietany 30 % 3-3,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)Owoce brzoskwiń i ananasa pokroić na mniejszą kostkę. Parę brzoskwiń pozostawić do udekorowania wierzchu. Poncz: Zalewę z ananasa wymieszać ze spirytusem. Powinien powstać stosunkowo mocny poncz do nasączania blatów kokosowych. W razie potrzeby dodać jeszcze spirytusu. Blaty kokosowe: Białka ubić ze szczyptą soli i partiami dosypywać cukier. Do ubitych białek delikatnie wmieszać kokos. Powstałą masą wypełnić wcześniej narysowane okręgi
My sweet a lifeimprezie, czy jako zdrowy deser. Nie wymagają dużo pracy, a ich zjadanie sprawia ogrom radości! Spróbujcie! Składniki: – 130g mąki owsianej (lub innej) – 100ml mleka – 40g wiórków kokosowych – ok. 1 niepełnej łyżki cukru/ksylitolu/miodu – 2 jajka – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 3 banany *opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia, wiórki kokosowe i gorzka czekolada do dekoracji Wszystkie(...)sobą mieszamy (ciasto będzie gęste). Banany kroimy na grubsze plastry. Każdy plaster maczamy w cieście i smażymy z dwóch stron na patelni bez tłuszczu lub delikatnie natłuszczonej olejem kokosowym. Dekorujemy wiórkami i roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego! Artykuł Banany w cieście kokosowym FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongDziś zapraszam Was na pyszny kokosowy koktajl w czekoladowe kropki. Idealny na śniadanie lub zdrowszą formę deseru. Moje dzieci (i ja go uwielbiają). To taka nasza mniej konwencjonalna forma podania ulubionych płatków Polecam i Wam spróbować takiego połączenia. Składniki: 1 banan 200 ml mleka kokosowego 85% 4 czubate łyżeczki musu kokosowego BIO 4 łyżki płatków Corn Flakes Kakao i Miód(...)Lubella + do ozdoby Przygotowanie: Do misy blendera wkładamy obranego banana, dolewamy mleko kokosowe 85% i dodajemy 4 czubate łyżeczki musu kokosowego. Dokładnie miksujemy, następnie dodajemy 4 łyżki płatków. Krótko miksujemy, płatki mają być rozdrobnione i tworzyć urocze czekoladowe kropki. Koktajl podajemy od razu z porcją płatków na wierzchu. Smacznego #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Słodkie okruszkiKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki(...)kokosowej sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta zmielonych goździków 1 szczypta mielonej kolendry 1 łyżka miodu 1 łyżka tłuszczu kokosowego 2 łyżki prażonego sezamu Wykonanie: Dynie i marchew należy obrać, opłukać oraz pokroić na małe kawałki. W przygotowanym garnku rozpuścić tłuszcz kokosowy, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz
Wino Francja Kuchniaszybki do przygotowania. Składniki na biszkopt: 75 g ryżu lub mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru kokosowego Dodatki: śliwkowe czeko love / gruszkowe czeko love / białe jabłuszko (Małe Szczęścia), mleko kokosowe, maliny, mleko roślinne Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka ucieraj(...)dodaj ubite białka i na najmniejszych obrotach całość zmiksuj. Wybrane formy (u mnie dwa małe serduszka ok. 11x11 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Podziel masę na dwie części i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. Biszkopty pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty każdy
Zdrowie na języku :PBardzo czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami i dodatkiem truskawkowego dżemu Jamar . Istna słodka i pyszna rozpusta na weekendowe popołudnie! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja 4 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej(...)szklanki cukru trzcinowego 150 g mrożonych malin (bez rozmrażania) Składniki na polewę: 100 g czekolady gorzkiej 55 g słodkiej śmietanki 18% 3 łyżki dżemu truskawkowego Jamar wiórki kokosowe lub maliny do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm lub okrągła blachę o średnicy 23 cm wyłożyć
Zasmakuj Kuchnizainspirują do zrobienia czegoś z czym już od dawna zwlekacie :)? Fit ciastka bez pieczenia przepis na 12 ciasteczek 200 g płatków jaglanych 50 g płatków owsianych 50 g wiórek kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek masła orzechowego łyżka miodu W rondelku rozpuść olej kokosowy, miód oraz masło kokosowe. Mieszaj cały czas, aby składniki się nie przypaliły. Gdy uzyskasz już(...)płynną masę, wyłącz ogień, dodaj płatki owsiane, jaglane i wióki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Tacę lub talerze wyłóż folią spożywczą. Wykładaj na nią niewielkie ilości masy, tak aby kształtem przypominały okrągłe ciastka. Następnie wstaw je na 3 godziny do lodówki i tam je przechowuj Smacznego Artykuł Fit ciastka bez pieczenia pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnibezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę(...)gotujących się wiśni wlać zawartość szklanki, dokładnie wymieszać, od momentu zagotowania pogotować jeszcze 1 minutę na małym ogniu, zdjąć z palnika, wystudzić. Składniki na krem: 2 puszki śmietanki kokosowej min 20% tłuszczu (schłodzona min 24 h w lodówce) 2 łyżeczki agar agar 25 g ksylitolu W mleczku kokosowym zrobić dwie dziurki, odlać wodę kokosową, to co zostanie to śmietanka kokosowa
moj przepis nachrupiącą skorupkę. Składniki na 8 muffinek: Spód: 100 g daktyli (Targroch) 100 g mąki migdałowej (Targroch) 50 g pistacji (Targroch) 2 łyżeczki lucumy 2 łyżki olej kokosowy (Targroch) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki wanilii Karmel daktylowy: 200 g daktyli (Targroch) 2 łyżki oleju kokosowego (Targroch) Polewa czekoladowa: 8 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka(...)oleju kokosowego (Targroch) Przygotowanie: Na początku wszystkie daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut, aby były mięciutkie. Spód → namoczone daktyle (100 g) wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj w malakserze lub blenderze. Masę podziel na 8 części i wyłóż spód muffinek. Formując spód pomóż sobie zwilżoną łyżeczką. Karmel daktylowy → daktyle zmiksuj z olejem kokosowym oraz 2 łyżkami
Zdrowie na języku :Pmałą okrągłą formę, z której otrzymamy 8 kawałków fantastycznej szarlotki. Nie dajcie się prosić dwa razy... ;). Składniki: (na formę o średnicy ok. 20 cm) Ciasto kruche: 75 g oleju kokosowego 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g mąki kukurydzianej 50 g cukru trzcinowego 2 żółtka Nadzienie jabłkowe: 4 duże i słodkie jabłka 2 łyżki soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka(...)cynamonu Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego i mąki pszennej pełnoziarnistej do przygotowania formy 2 białka (te pozostałe po cieście kruchym) 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, poszatkować na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie) Umieścić w garnku, zalać sokiem z cytryny, dodać cynamon. Całość dusić na średnim ogniu przez kilka minutek, aż jabłka zmiękną (mieszając co jakiś czas). Zdjąć
Nastoletnie Wypiekanieutrudniają wchłanianie jodu przez tarczycę. Działanie kwasu szczawiowego można zmniejszyć poprzez jedzenie ze szpinakiem produktów bogatych w wapń dlatego u Nas w połączeniu z bogatym w ten składnik mlekiem kokosowym. Mleko kokosowe posiada sporo właściwości prozdrowotnych – m.in. znakomicie wpływa ono na rozwój mózgu małych dzieci i wzmacnia odporność. Jest bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybobójcze. Do tego czosnek, cebula(...)kasza jaglana. Pysznie, zdrowo i smacznie - czyli tak jak lubimy :) Składniki: - 2,5 szklanki kaszy jaglanej - surowej - 1 kg szpinaku - 500 ml mleka kokosowego - 4 cebule - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki - 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżka trawy cytrynowej - sól i czarny pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na patelnię z grubym dnem i prażymy do czasu
Szkrab Je SamMocno kokosowy pudding z musem mango, dla miłośników słodkich deserów :) SKŁADNIKI 1 puszka mleczka kokosowego 20-22% 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru kokosowego 1 duże dojrzałe mango owoce (u mnie borówki) i mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE Połowę mleczka kokosowego mieszamy z jogurtem i chia. Resztę mleczka ubijamy z cukrem kokosowym jak śmietankę. Mango
Moje Kuchenne RewelacjeProste w wykonaniu, zdrowe i lekkie pralinki. kokosowe. Smakują podobnie do wafelków princessa. Dzięki waflom ryżowym są chrupiące w środku, więc jeśli wolicie żeby wafle nie namokły nie wkładajcie ich do lodówki tylko od razu zadowólcie się ich smakiem. A takimi zdrowymi słodkościami można się zajadać bez wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 30 g wafli ryżowych (naturalnych) 8 łyżek wiórków kokosowych(...)łyżki miodu 80 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego lub serka homogenizowanego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Wafle pokruszyć w dłoniach na drobne części. Dodać do nich wiórki kokosowe, miód i jogurt. Wszystko wymieszać dłońmi do połączenia. Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w dodatkowych wiórkach kokosowych i odkładać na talerz. Schłodzić. Smacznego
Słodka StrefaBanany to sycące, bogate w witaminy i minerały owoce dla dzieci i dorosłych, które ze względu na swój słodki smak, często wykorzystywane są w różnych dietach. Smażone w cieście kokosowym, smakują doskonale jako gorący deser, można je również podać na słodką kolację. składniki na 3 porcje 3 banany 1 szklanka wiórków kokosowych 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżka cukru kryształu 1 łyżka cynamonu olej do smażenia przepis Do miski wsypujemy mąkę, 1/2 szklanki wiórków kokosowych oraz cukier, dodajemy jajka i całość dokładnie razem łączymy. Z obranych ze skórki bananów odcinamy obie końcówki, banany przekrawamy na pół a następnie każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż na pół. Pokrojone banany oprószamy cynamonem, obtaczamy w przygotowanym wcześniej cieście a następnie panierujemy
Smakowite Daniapożyteczne mikroby zapobiegają biegunkom, wzdęciom oraz zaparciom. Polecane są przede wszystkim podczas antybiotykoterapii, która niszczy pożyteczną florę bakteryjną jelit. Konsekwencją tego jest osłabienie odporności. Natomiast mus kokosowy jest smacznym źródłem m. in. błonnika, potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy D i K. Czym się różni od oleju kokosowego? Ma bardziej zwartą konsystencję i jest produktem gotowym do spożycia(...)doskonale podkreśla smak przeróżnych deserów, koktajli, owsianek, ciast, ciasteczek, czy naleśników. Kto się skusi na porcyjkę zdrowia? (1 porcja) 200 ml zsiadłego mleka 1 banan 1 łyżka musu kokosowego ( Foods by Ann ) 1 łyżka wiórków kokosowych Wszystkie składniki należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przelać do szklanki. Koktajl opcjonalnie podawać posypany dodatkową porcją wiórków kokosowych
Di gotuje