Prosta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/4 szklanki mleka wykonanie: Przesianą mąkę mieszam w proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Cukier ucieram z olejem przez kilka minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika
babka w formieTort rodem z PRLu. Krem z masą budyniową był bardo popularny i w miarę tani. Wystarczyło mleko, budyń i masło. Biszkopt kokosowy też często był pieczony. W moim rodzinnym domu i w domach znajomych często pojawiał się na urodzinowych stołach. Jeżeli użyjemy budyń bezglutenowy to otrzymamy tort bezglutenowy . biszkopt: 8 jajek, 250 g cukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, ½ łyżki(...)sól krem: 2 opakowania budyniu (śmietankowego, waniliowego) bezglutenowego, 1 l mleka 3,2%, 3 łyżki cukru pudru, 360 g miękkiego masła, 3 łyżki brandy (to już według uznania), wiórki kokosowe do dekoracji, Biszkopt : ż ółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli
królestwo garówmleka • 1 jajko • 1 czubata łyżeczka proszku dopieczenia Serowo kakaowy frosting: • 300 g serka śmietankowego np Alemette • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki kakao • 150 ml śmietanki 30% Kokosowe nadzienie: • 100 g białej czekolady • 2 łyżki śmietanki 30% • 6 łyżek wiórków kokosowych • 2 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao umieść w misce(...)obrotach do połączenia składników na gładką masę. Przełóż ciasto do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min. Przygotuj kokosowe nadzienie. Rozpuść w rondlu czekoladę ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj serowo kakaowy frosting. Dodaj wszystkie skadniki do wysokiego naczynia i ubij. Kokosowe nadzienie wykładamy
Rusty Forksłodkie to mniej) i podsmażamy. Jak będą robić się już miękkie wsypujemy budyń, mieszamy, żeby połączył się z jabłkami i zdejmujemy z gazu. Odkładamy na chwilę. Warstwa kokosowa: 6 białek 3/4 szklanki cukru 3 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. W misie miksera ubijamy białka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie miksujemy(...)ciasto, które wyłożyliśmy na blaszkę dajemy ciepłe jabłka z budyniem, na to warstwę kokosową. Na warstwę kokosową ścieramy na tarce drugą część kruchego ciasta :-) Ciasto pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Studzimy na kratce, po upieczeniu dobrze jest wyjąć z blaszki i odsunąć od boków papier. Smacznego
kruche babeczkikulki mocy z suszonymi malinami znajdziecie tutaj . Takie domowe słodycze to wspaniały pomysł na prezent dla bliskiej nam osoby! Składniki: 500g suszonych daktyli 300ml ciepłej wody 400g wiórków kokosowych 100g orzechów nerkowca 65g orzechów włoskich 30g surowego sproszkowanego kakao (lub zwykłego kakao) do obtaczania - możecie użyć dowolnych posypek wiórki kokosowe kakao zmielone orzechy włoskie Daktyle zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy(...)około 30 minut, by ładnie odciekły. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca blendujemy na małe kawałki, osobno blendujemy odsączone daktyle. W dużej misce daktyle, orzechy oraz kakao, dodajemy partiami wiórki kokosowe i zagniatamy masę. Gotowa powinna być niczym plastelina, jeśli jest za rzadka (chociaż nie powinna, bo robiłam ten przepis trzykrotnie) to dodajemy jeszcze trochę wiórek kokosowych (ok. 50g). Masę dzielimy
Gotowanie i blogowaniewpisie #11 wspomniałem o mleku kokosowym, więc grzechem byłoby niewykorzystanie go w potrawie na słodko. Ten przepis to idealny pomysł na śniadanie. Z reguły mam mało czasu, aby je przygotować, więc robię coś na szybko, bądź owsiankę wieczór wcześniej. Ostatnio jednak miałem wolny poranek, więc mogłem w końcu zrobić coś na ciepło. I tak powstał kokosowe placki! Potrzebujemy: 300ml(...)mleka kokosowego (może być 250ml mleka krowiego lub pół na pół kokosowe i krowie) * 200g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka miodu 2-3 jajka (w zależności od wielkości) marmolada, cukier puder * mleko krowie dobrze się nadaje, jednak na mleku kokosowym wychodzą bardziej puszyste Mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miód, żółtka
Taste of imaginationsprężystym cieście. Podstawą ciasta są jajka, jednak poprzez wymieszanie charakterystycznych smaków nie ma smaku jajecznicy w ustach, a naprawdę bardzo dobry i smaczny wypiek! 😋 Ciasto bezglutenowe-z użyciem mąki kokosowej- jak również z dodatkiem wartościowego oleju kokosowego sprawiają, że śmiało można zaliczyć je do tych 'zdrowszych' wypieków 😉 Przepis na pewno warty spróbowania! Przepis (z moimi niewielkimi modyfikacjami) zaczerpnięty(...)Kingi Paruzel (klik). Blaszka 20x20 cm: * jajka- 6 szt. * mąka kokosowa- 1/2 szklanki * olej kokosowy- 1/4 szklanki * cukier trzcinowy- 1/4 szklanki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * mango- 1 mniejsze * laska wanilii- 1/2 szt. * cukier puder- do posypania Mango pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka ubić wraz z cukrem na jasną i puszystą masę i cały czas ubijając wlać olej
Kraina Miodem Płynącapołączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 140 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej(...)opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Przygotować silikonową lub tortownicę o średnicy 20-22 cm i posmarować tłuszczem. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce
Ola la LCHFKokosowy pudding z chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek jest dobrą przekąską na drugie śniadanie lub też pysznym deserem. KOKOSOWA CHIA z MUSEM z KARMELIZOWANYCH OWOCÓW Składniki: (2 małe porcje) 1,5 szkl mleka kokosowego 4 łyżeczki chia (szałwia hiszpańska) mus: 1 jabłko 1 gruszka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki brązowego cukru szczypta cynamonu skórka(...)cytryny Przygotowanie: Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją . (najlepiej odstawić na noc) Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny aby nie ciemniały. W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy
Bon appetit mon amiezniknęła w oka mgnieniu. Już słyszę prośby, aby ponownie zrobić to ciasto... Sernik jest kremowy i jednocześnie zwarty, a spód lekko miękki i idealny w krojeniu. Smak nerkowców oraz kokosowy posmak wyczuwalny jest w całym cieście. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie przepadacie za takimi zdrowszymi deserami. Szczerze polecam! (Tortownica o średnicy 16 cm) Spód: 200g daktyli 200g mąki(...)orzechów nerkowca (*) Masa: 200g orzechów nerkowca 150 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła) 3 łyżki soku z cytryny Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc. Przygotować spód. Daktyle wymoczyć w wodzie, dokładnie odcedzić i zblendować z mąką z orzechów nerkowca, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej
Di gotujewww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może być również krowie) Galaretka pomarańczowa: 180ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 łyżka syropu z agawy(...)klonowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki agar – agar Dodatkowo: 120-150g gorzkiej czekolady (wegańskiej) 1-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego Galaretka pomarańczowa: 1. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć folią spożywczą ( patrz FILM ). 2. Wszystkie składniki na galaretkę przełożyć do rondelka, dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia
Mała CukierenkaCiasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła(...)Posypka: 80g wiórków kokosowych, 1 łyżka masła, 3 łyżki cukru, Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut
Tradycyjna kuchnia Kasibardzo szybko a można stworzyć z niej naprawdę efektowny i piękny deser. Goście będą zachwyceni, gwarantuję! Dzisiaj prezentuję na blogu przepis na nietypową, ciut inną, bo z mleka kokosowego. Dzięki niemu deser ma piękny, śnieżnobiały kolor i delikatny posmak kokosa, który świetnie współgra z drugim bohaterem deseru – orientalnym rambutanem. Dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli posmakować – rambutan wygląda(...)zaskakuje niestety. Oprócz niezaprzeczalnych walorów wizualnych, nie udało mu się podbić mojego serca… Może z Wami będzie inaczej? Musicie koniecznie spróbować! Składniki (na Panna Cottę): 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 śmietany kremówki 36% (łącznie 400 ml) 50 gramów drobnego cukru do wypieków 1 laska wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) 1 łyżka i 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Garniec MagalieKruche na zewnątrz i miękkie w środku – kokosanki, smakują wyśmienicie. Tak samo smakują właśnie moje kokosowe babeczki. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez kilka dni ale u nas wytrzymały tylko dwa ;) . Składniki na 9 sztuk babeczek: 1 jajko 1/4 szklanki oleju 300 ml mleka kokosowego 1 szklanka(...)mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki wiórków kokosowych 1/4 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C. Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Połączyć mokre składniki z suchymi, lekko wymieszać, nie wyrabiając. Nakładać łyżką do foremek. Wstawić
Życie zaczyna się w kuchnimarchewką. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy zetrzeć warzywa, doprawić i usmażyć. Nie lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu, w szkole lub pracy, ale też świetne rozwiązanie dla osób, które jedzą wytrawne śniadania Placki(...)dodatkowo nie zawierają glutenu, bo użyłam jedynie mąki kokosowej i kukurydzianej. Smak mnie zaskoczył, bo gdyby nie specyficzne przyprawy, te placuszki nadawałyby się do zjedzenia na słodko i pewnie kolejnym razem zrobię je np. z dodatkiem cynamonu lub dodam jeszcze jabłko Mam nadzieję, że pomysł wam się spodoba i spróbujecie kiedyś je zrobić Jeśli macie ochotę na więcej przepisów
Fitkot