kokosowe - 19941 przepisów (strona:128/1330)

Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello 216

bardziej słodkie jednak równie smaczne.  Pralinki charakteryzuje aksamitny krem na bazie białej czekolady z dodatkiem śmietanki kremówki oraz malibu, którego serce stanowi podprażony migdał, a całość zdobią wiórki kokosowe. Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Składniki: (ok. 16-18 pralinek) 200 g dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady)  90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu(...)wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie przelewamy do mniejszego naczynia. Całość umieszczamy w lodówce na ok. 6 godzin, a najlepiej całą

Słodka Strona
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym 244

lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego do indyjskiego daalu, czyli curry (gulaszu) z soczewicy. Takim sposobem powstała soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo prosta i wyjątkowo szybka do przygotowania. Pachnąca kuminem, rozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam ją ponownie – tym razem na moje przeziębienie. Pomogła. Soczewica w sosie pomidorowo(...)kokosowym: 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także aromatyzowana np. czosnkiem lub chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy po ½ łyżeczki: chili

Poezja smaku
Egzotyczne lody styczniowe 182

może lepiej poprawić humor? No dobrze, jest... Lody czekoladowe... Tym razem jednak poszłam w inną, nieco bardziej egzotyczną stronę. Podyktowane to było bardziej chęcią zużycia zalegającej resztki mleczka kokosowego niż wewnętrzną głęboką potrzebą, jednak efekt mile mnie zaskoczył. Lody są słodkie, puszyste i intensywnie kokosowe. Smakują egzotycznymi krajami, plażą pod palmami i błękitnym oceanem, co, nie ukrywam, idealnie komponuje się(...)moim zimowo-depresyjnym nastrojem. Polecam więc je ogromnie, jeśli też potrzebujecie pomarzyć o ciepłych krajach. Lody kokosowe Składniki: (na 800 ml lodów) 250 ml mleczka kokosowego 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g cukru pudru 2 łyżki białego rumu Mleczko kokosowe i kremówkę dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przelać je do miski, dodać przesiany cukier puder

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowe bułeczki 166

ręku.  Ostatnio miałam bardzo nerwowy tydzień,  a dom był jedynie sypialnią. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będę miała trochę więcej czasu. Dzisiaj podam przepis na wspaniałe kokosowe bułeczki, na które przepis znalazłam na tej stronie.  Są niezwykle delikatne i aromatyczne, dosyć długo zachowują swoją świeżość. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszło mi 12 bułeczek Składniki(...)kokosowego mleka z puszki 115 mleka 450 g mąki pszennej 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki soli 50 g drobnego cukru 25 g wiórków kokosowych 40 g miękkiego masła lub margaryny 4   g ( 1 łyżeczka ) suchych drożdży lub 8 g świeżych Dodatkowo do posmarowania bułeczek: 50 g roztopionego masła 2 łyżki drobnego cukru Normal 0 21 false false

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 336

lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową. A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie je na adres fotki@ugotujmyto.pl. Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka(...)cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Masa: 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka od żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną

UgotujmyTo.pl
Kotlety z pomarańczy z sosem z granatu 137

koniec dnia mam dla Was szybką, smaczną i zdrową przekąskę. Plastry pomarańczy w panierce z mąki kokosowej z odrobiną sosu z owocu granatu. Chcesz zabić głód bez wyrzutów sumienia? Spróbuj pomarańczy na gorąco! Jedyną słodyczą jak zawsze będzie ksylitol :) Zapraszam do kuchni jak i polubienia Kuchni PROzrowotnej!Dla 1 osobyCzas przygotowania: 10 minutSkładniki:Pół pomarańczy1/4 granatamąka ziemniaczana1 jajkoksylitolmąka kokosowaolej kokosowyPrzygotowanie(...)Kroimy dwa grube plastry pomarańczy, odkrajamy skórę, panierujemy w roztrzepanym jajku posłodzonym ksylitolem a następnie w mące kokosowej i tak dwukrotnie. 2/ Wyciskamy sok z 1/4 granata słodzimy ksylitolem, podgrzewamy w małych garnku i gdy będzie wrzał zagęszczamy roztworem mąki ziemniaczanej i wody.3/ Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, smażymy z obu stron panierowane pomarańcze. Wykładamy na talerz i polewamy

Kuchnia PROzdrowotna
Kokosek 199

kakaowe* 2 czubate szklanki mąki pszennej* 1 czubata szklanka cukru* 250g margaryny* 6 jajek* 1op. cukru wanilinowego (16g)* 12 łyżek mleka* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka kakaociasto kokosowe* 1(niepełna) szklanka cukru* 200g wiórków kokosowych* 2 białka* sok z połowy cytryny* 1op. cukru wanilinowego (16g)* 5 łyżek słodkiej śmietany (18%)* 1 łyżka mąki ziemniaczanejpolewa* 60g margaryny* 4 łyżki(...)cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko, kakao i dokładnie wymieszaćZ białek ubić pianę, dodac do ciasta, delikatnie wymieszaćCiasto kokosoweBiałka ubić na sztywną pianęDodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę, wiórki kokosowe, sok z cytryny, śmietanę i lekko wymieszaćBlaszkę o wymierasz 24x40 cm yłożyć papierem do pieczeniaPołowę ciemnego ciasta słożyć do foremkiNa wierzch wyłożec ciasto kokosowe a następnie resztę ciasta z kakaopiec

Mix smaku
Zupa z czerwonej soczewicy 149

Czerwona soczewica należy do produktów, które zawsze mam w mojej „spiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną  zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach(...)gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli

mojewypiekiinietylko
Truskawkowy wirek 141

wiosnę, jak nie koktajlem. Truskawkowy wirek – pełen witamin, smaków, zapachów… i nie tylko. Może być uzupełnieniem śniadania, obiadu, czy kolacji.     Składniki: - 400g truskawek- 400 ml mleka kokosowego- do słodzenia:  cukier lub stewia- łyżeczka soku z limonki Samo przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Więcej czasu zajmuje jego podanie, a właściwie sposób podania. Odkładamy kilka dorodnych, umytych(...)pozbawionych szypułek  truskawek. Pozostałe miksujemy w blenderze z dodatkiem cukru lub stewii (ilość według gustu). Do szklanki wlewamy kilka łyżek musu truskawkowego. Do pozostałej części wlewamy mleko kokosowe (zostawiamy trochę do ozdoby wierzchu koktajlu) – miksujemy i wciskamy 1 łyżeczkę soku z limonki (wyostrzy kolor i smak). Ponownie miksujemy z mlekiem i sokiem. Pozostawione truskawki kroimy na cienkie plasterki

mojewypiekiinietylko
Zupa z porów 169

jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów.   Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie(...)myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki

mojewypiekiinietylko
RAFAELLO 272

Puszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymiSKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)Biszkopt6 jajek6 łyżek mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem800 ml śmietany 30%2 tabliczki białej czekoladycukier waniliowyłyżeczka żelatyny200 g  wiórków kokosowych Sposób  przygotowania:Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę oraz wiórki, cukier waniliowy oraz żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przestudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć likierem kokosowym. Krem podzielić na 3 części i posmarować nim każdy blat. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi .rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Zupa krem z dyni 171

Wczoraj przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki(...)warzywnegosok z 1 pomarańczy1 łyżka startego świeżego imbiru1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili1/4 łyżeczki mielonego cynamonusól, świeżo mielony pieprzpestki dyniPrzygotowanie:Dynię podsmażyć przez 10 minut na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać sokiem z pomarańczy i bulionem. Gotować na małym ogniu aż dynia stanie się miękka. Następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładko

Food Square
Ciasto " Wiśniowy szyk" 354

górką)1 proszek do pieczenia (10 g). szczypta soli 200 g  mąki ( 2 szkl mąki)Na nadzienie: 1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.) 2 łyżki wiórek kokosowych Kokosowy lukier: 300 g  śmietany  ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )¾ szkl cukru pudru 1 szkl wiórków kokosowychwanilina lub cukier waniliowydodatkowo od siebie dodałam łyżkę budyniu śmietankowego(...)następnie  przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się.Umieścić ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Na ciasto położyć wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° C przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zezłocić W tym czasie przygotować lukier kokosowy. W małej misce lekko ubić śmietanę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY I BEZ CUKRU 286

tego ciasta, jeśli oczywiście lubimy wilgotne ciasta, a my takie właśnie uwielbiamy. :-)Piekłam na ciemnej blaszce o wym.38x24cm.Ciasto jest bez cukru, bez pszenicy, a także bez laktozy (na mleczku kokosowym), kruszonkę zrobiłam więc także bez laktozy, na oleju kokosowym.Składniki suche:- 640g mąki orkiszowej, u mnie typ750   (pszennej troszkę mniej)- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 płaskiej łyżeczki sody(...)płaskiej łyżeczki soli- 1,5 szklanki ksylitolu         (lub cukru)Składniki mokre:- 400ml mleczka kokosowego (cała puszka)- 100g oleju kokosowego (stopionego)- 2/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego- 4 jajkaDodatkowo:- 2 jabłka- 200g malin (dałam mrożone)- mielony ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba)- płatki migdałów do posypania ciastaSkładniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g

Smaczne Zdrowe
Prosta tajska zupa rybna 287

Powoli wracam do zdrowia, więc i kuchnia powoli odważniejsza ;) Moja dzisiejsza propozycja to szybka, baaardzo prosta w wykonaniu i smaczna tajska zupa rybna na mleku kokosowym. Zapraszam do gotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego(...)duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 limonki 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) 4 liście curry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe.  Gotujemy

Tajskie smaki