żeby nie było w nim ani masła, ani mąki – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić mleczkiem kokosowym i gorzką czekoladą. Wbrew pozorom nie trzeba bardzo kombinować, żeby to było ciasto bez cukru i mąki pszennej, nie zawierało też tłuszczu (oprócz tego pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości(...)czubata łyżka) mąki ziemniaczanej 145 g banana – czyli 1 duży banan 100 g płatków owsianych górskich 60 g (2 łyżki) miodu Wykonanie POLEWA W rondelku rozgrzej mleko kokosowe. Wrzuć do niego kostki gorzkiej czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw masę do przestygnięcia. Oczyść truskawki z szypułek, umyj je dokładnie i osusz na papierowym ręczniku. Truskawki poprzekrajaj na połówki
Eat me! Fit me!Polecam pyszną babkę kokosowo kakaową. Z powodzeniem możecie zrobić ją na Wielkanoc. Jest mięciutka i wilgotna. Do jasnej części dosypałam wiórki kokosowe, a do ciemnej kakao i odrobinę powideł. Polałam lukrem kakaowym i posypałam wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Uprażyłam za dużo wiórek i zrobiłam bałagan na stole :) Fajnie się rozsypywało, gorzej się sprzątało :) Składniki: 1 kostka margaryny(...)szklanka cukru 5 jajek szczypta soli 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka powideł 1/2 szklanki wiórek kokosowych + 2 łyżki do posypania Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao kilka kropel soku z cytryny 3 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, cały czas
Agusiowe smakołykiLubicie ciasta o bardzo wyraźnym smaku wiórków kokosowych? Jeśli tak, to ciasto to jest w 100% dla Was :) Ostatnio z biblioteki wypożyczyłam sobie książkę Idy Kulawik " Słodka kuchnia roślinna" ten przepis pochodzi właśnie z tej książki. Muszę Wam powiedzieć że póki co jestem oczarowana tą książką. Postanowiłam sobie że jeśli zrobię jakieś wybrane przeze mnie ciasto i mi wyjdzie(...)Ciasto jest wilgotne, pachnie i smakuje bardzo kokosowo. Jako taka zdrowa przekąska jest super. Zdrowo i pysznie <3 Składniki: 2 miękkie banany 4 łyżki ksylitolu 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1,5 szkl. wiórków kokosowych 2 szkl. płatków owsianych Sposób przygotowania: Banany miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe, ksylitol i ponownie miksujemy. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki i łyżką mieszamy wszystko
Różne smaki w kuchniglutenu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 10 dkg oleju kokosowego 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek gorącej wody 10 dkg cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg mąki jaglanej 2 łyżki kakao 1 duże jabłko 1 łyżka(...)soku z pomarańczy 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych margaryna roślinna do wysmarowania blachy Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami Przygotowanie. Mielone siemię lniane zalać wrzącą wodą, wymieszać i odstawić na 10 minut aby napęczniało. Do miski wsypać cukier puder oraz olej kokosowy. Ubijać mikserem przez 3 – 4 minuty po czym dodać siemię, sok pomarańczowy oraz mleko. Miksować
mecooksWitajcie :) Mamy weekend więc musi być oczywiście coś słodkiego do kawy. Dzisiaj tak na szybko powstały 4 babeczki z nutellą, olejem kokosowym i kremem waniliowym. Pyszne lekko wilgotne i łatwe w przygotowaniu.Do ciasta dodałam również wyśmienite wafelki śmietankowe firmy Cukry Nyskie które bardzo polecam. Zainteresowanych zapraszam na stronę internetową KLIK . Składniki : 8 wafelków śmietankowych CUKRY NYSKIE(...)szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 3 kopiaste łyżki miękkiego oleju kokosowego 3 kopiaste łyżki nutelli 2 łyżeczki z brzuszkiem proszku do pieczenia około 1/2 szklanki wiórek kokosowych 300 ml mleka 1 krem waniliowy Dr. Oetkera kwiatki cukrowe do dekoracji 4 foremki o średnicy 14 cm i wys. 7 cm lub papilotki do muffinek
Sama słodycz i szczypta chiliziemniaczanej Składniki na masę serową: 500g mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka) 1/4 szklanki cukru pudru 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% Masa kokosowa: 250 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 niebieska galaretka + 1 i 1/2 szklanki wody 1 opakowanie ptasiego mleczka(...)masy na biszkopt. Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno za drugim *** *** Na ptasie mleczko wylewamy resztę masy, wygładzamy i przykrywamy drugą połową biszkoptu *** *** MASA KOKOSOWA. Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan fiksem. Dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na wierzch ciasta i całość wkładamy do lodówki. W tym czasie niebieską
Blog z ApetytemProsta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/4 szklanki mleka wykonanie: Przesianą mąkę mieszam w proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Cukier ucieram z olejem przez kilka minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika
babka w formieTort rodem z PRLu. Krem z masą budyniową był bardo popularny i w miarę tani. Wystarczyło mleko, budyń i masło. Biszkopt kokosowy też często był pieczony. W moim rodzinnym domu i w domach znajomych często pojawiał się na urodzinowych stołach. Jeżeli użyjemy budyń bezglutenowy to otrzymamy tort bezglutenowy . biszkopt: 8 jajek, 250 g cukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, ½ łyżki(...)sól krem: 2 opakowania budyniu (śmietankowego, waniliowego) bezglutenowego, 1 l mleka 3,2%, 3 łyżki cukru pudru, 360 g miękkiego masła, 3 łyżki brandy (to już według uznania), wiórki kokosowe do dekoracji, Biszkopt : ż ółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli
królestwo garówmleka • 1 jajko • 1 czubata łyżeczka proszku dopieczenia Serowo kakaowy frosting: • 300 g serka śmietankowego np Alemette • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki kakao • 150 ml śmietanki 30% Kokosowe nadzienie: • 100 g białej czekolady • 2 łyżki śmietanki 30% • 6 łyżek wiórków kokosowych • 2 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao umieść w misce(...)obrotach do połączenia składników na gładką masę. Przełóż ciasto do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min. Przygotuj kokosowe nadzienie. Rozpuść w rondlu czekoladę ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj serowo kakaowy frosting. Dodaj wszystkie skadniki do wysokiego naczynia i ubij. Kokosowe nadzienie wykładamy
Rusty Forksłodkie to mniej) i podsmażamy. Jak będą robić się już miękkie wsypujemy budyń, mieszamy, żeby połączył się z jabłkami i zdejmujemy z gazu. Odkładamy na chwilę. Warstwa kokosowa: 6 białek 3/4 szklanki cukru 3 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. W misie miksera ubijamy białka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie miksujemy(...)ciasto, które wyłożyliśmy na blaszkę dajemy ciepłe jabłka z budyniem, na to warstwę kokosową. Na warstwę kokosową ścieramy na tarce drugą część kruchego ciasta :-) Ciasto pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Studzimy na kratce, po upieczeniu dobrze jest wyjąć z blaszki i odsunąć od boków papier. Smacznego
kruche babeczkikulki mocy z suszonymi malinami znajdziecie tutaj . Takie domowe słodycze to wspaniały pomysł na prezent dla bliskiej nam osoby! Składniki: 500g suszonych daktyli 300ml ciepłej wody 400g wiórków kokosowych 100g orzechów nerkowca 65g orzechów włoskich 30g surowego sproszkowanego kakao (lub zwykłego kakao) do obtaczania - możecie użyć dowolnych posypek wiórki kokosowe kakao zmielone orzechy włoskie Daktyle zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy(...)około 30 minut, by ładnie odciekły. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca blendujemy na małe kawałki, osobno blendujemy odsączone daktyle. W dużej misce daktyle, orzechy oraz kakao, dodajemy partiami wiórki kokosowe i zagniatamy masę. Gotowa powinna być niczym plastelina, jeśli jest za rzadka (chociaż nie powinna, bo robiłam ten przepis trzykrotnie) to dodajemy jeszcze trochę wiórek kokosowych (ok. 50g). Masę dzielimy
Gotowanie i blogowaniewpisie #11 wspomniałem o mleku kokosowym, więc grzechem byłoby niewykorzystanie go w potrawie na słodko. Ten przepis to idealny pomysł na śniadanie. Z reguły mam mało czasu, aby je przygotować, więc robię coś na szybko, bądź owsiankę wieczór wcześniej. Ostatnio jednak miałem wolny poranek, więc mogłem w końcu zrobić coś na ciepło. I tak powstał kokosowe placki! Potrzebujemy: 300ml(...)mleka kokosowego (może być 250ml mleka krowiego lub pół na pół kokosowe i krowie) * 200g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka miodu 2-3 jajka (w zależności od wielkości) marmolada, cukier puder * mleko krowie dobrze się nadaje, jednak na mleku kokosowym wychodzą bardziej puszyste Mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miód, żółtka
Taste of imaginationsprężystym cieście. Podstawą ciasta są jajka, jednak poprzez wymieszanie charakterystycznych smaków nie ma smaku jajecznicy w ustach, a naprawdę bardzo dobry i smaczny wypiek! 😋 Ciasto bezglutenowe-z użyciem mąki kokosowej- jak również z dodatkiem wartościowego oleju kokosowego sprawiają, że śmiało można zaliczyć je do tych 'zdrowszych' wypieków 😉 Przepis na pewno warty spróbowania! Przepis (z moimi niewielkimi modyfikacjami) zaczerpnięty(...)Kingi Paruzel (klik). Blaszka 20x20 cm: * jajka- 6 szt. * mąka kokosowa- 1/2 szklanki * olej kokosowy- 1/4 szklanki * cukier trzcinowy- 1/4 szklanki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * mango- 1 mniejsze * laska wanilii- 1/2 szt. * cukier puder- do posypania Mango pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka ubić wraz z cukrem na jasną i puszystą masę i cały czas ubijając wlać olej
Kraina Miodem Płynącałyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód(...)proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około
The Slow Life Wifepołączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 140 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej(...)opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Przygotować silikonową lub tortownicę o średnicy 20-22 cm i posmarować tłuszczem. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce
Ola la LCHF