zimno, który wymyśliłam z okazji dnia dziecka dla naszej Rodzinki :) Sernik, a w zasadzie skyrnik - bo zrobiony z islandzkich jogurtów skyr, które są bogate w białko, dzięki dodatkowi mleka kokosowego pachnie i smakuje kokosem, jest w sam raz słodki - ale bez użycia cukru. Czyli ciacho pyszne, fit i w dodatku wysokobiałkowe. Koniecznie zróbcie i dajcie znać, jak wyszło(...)spód: 300 g ciasteczek owsianych (najlepiej bez cukru) 100 g masła Masa: 600 g jogurtu naturalnego skyr (możecie zrobić też np. z borówkowego, będzie sernik jagodowo-kokosowy :)) 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 7-8 łyżek erytrolu (może być inne słodzidło) 2 łyżki żelatyny Na wierzch: 4 łyżki wiórków kokosowych ulubione owoce :) PRZYGOTOWANIE Masło
Moje Kuchenne Rewelacjekokosowy pudding ryżowy z powodzeniem pełni przeróżne funkcje, np. śniadania czy deseru:). Jest mocno kokosowy, kremowy i pyszny! Sami możemy regulować jego słodycz i konsystencję - im dłużej będziemy go gotować, tym bardziej będzie kremowy. Przepis na 4 sycące porcje. 200g suchego ryżu 2 łyżki cukru 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka mleka 4 łyżki wiórków kokosowych(...)truskawkowy: 150g dżemu truskawkowego 100 ml mleka truskawki 1. Ryż przekładamy na sito, płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, mleko kokosowe, dodajemy cukier i wiórki. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut często mieszając. Studzimy. 2. Przygotowujemy sos truskawkowy: mieszamy ze sobą dżem i mleko. 2 łyżki wiórków prażymy na patelni
Szefowa kuchniżeby nie było w nim ani masła, ani mąki – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić mleczkiem kokosowym i gorzką czekoladą. Wbrew pozorom nie trzeba bardzo kombinować, żeby to było ciasto bez cukru i mąki pszennej, nie zawierało też tłuszczu (oprócz tego pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości(...)czubata łyżka) mąki ziemniaczanej 145 g banana – czyli 1 duży banan 100 g płatków owsianych górskich 60 g (2 łyżki) miodu Wykonanie POLEWA W rondelku rozgrzej mleko kokosowe. Wrzuć do niego kostki gorzkiej czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw masę do przestygnięcia. Oczyść truskawki z szypułek, umyj je dokładnie i osusz na papierowym ręczniku. Truskawki poprzekrajaj na połówki
Eat me! Fit me!Polecam pyszną babkę kokosowo kakaową. Z powodzeniem możecie zrobić ją na Wielkanoc. Jest mięciutka i wilgotna. Do jasnej części dosypałam wiórki kokosowe, a do ciemnej kakao i odrobinę powideł. Polałam lukrem kakaowym i posypałam wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Uprażyłam za dużo wiórek i zrobiłam bałagan na stole :) Fajnie się rozsypywało, gorzej się sprzątało :) Składniki: 1 kostka margaryny(...)szklanka cukru 5 jajek szczypta soli 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka powideł 1/2 szklanki wiórek kokosowych + 2 łyżki do posypania Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao kilka kropel soku z cytryny 3 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, cały czas
Agusiowe smakołykiLubicie ciasta o bardzo wyraźnym smaku wiórków kokosowych? Jeśli tak, to ciasto to jest w 100% dla Was :) Ostatnio z biblioteki wypożyczyłam sobie książkę Idy Kulawik " Słodka kuchnia roślinna" ten przepis pochodzi właśnie z tej książki. Muszę Wam powiedzieć że póki co jestem oczarowana tą książką. Postanowiłam sobie że jeśli zrobię jakieś wybrane przeze mnie ciasto i mi wyjdzie(...)Ciasto jest wilgotne, pachnie i smakuje bardzo kokosowo. Jako taka zdrowa przekąska jest super. Zdrowo i pysznie <3 Składniki: 2 miękkie banany 4 łyżki ksylitolu 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1,5 szkl. wiórków kokosowych 2 szkl. płatków owsianych Sposób przygotowania: Banany miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe, ksylitol i ponownie miksujemy. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki i łyżką mieszamy wszystko
Różne smaki w kuchniglutenu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 10 dkg oleju kokosowego 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek gorącej wody 10 dkg cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg mąki jaglanej 2 łyżki kakao 1 duże jabłko 1 łyżka(...)soku z pomarańczy 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych margaryna roślinna do wysmarowania blachy Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami Przygotowanie. Mielone siemię lniane zalać wrzącą wodą, wymieszać i odstawić na 10 minut aby napęczniało. Do miski wsypać cukier puder oraz olej kokosowy. Ubijać mikserem przez 3 – 4 minuty po czym dodać siemię, sok pomarańczowy oraz mleko. Miksować
mecooksWitajcie :) Mamy weekend więc musi być oczywiście coś słodkiego do kawy. Dzisiaj tak na szybko powstały 4 babeczki z nutellą, olejem kokosowym i kremem waniliowym. Pyszne lekko wilgotne i łatwe w przygotowaniu.Do ciasta dodałam również wyśmienite wafelki śmietankowe firmy Cukry Nyskie które bardzo polecam. Zainteresowanych zapraszam na stronę internetową KLIK . Składniki : 8 wafelków śmietankowych CUKRY NYSKIE(...)szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 3 kopiaste łyżki miękkiego oleju kokosowego 3 kopiaste łyżki nutelli 2 łyżeczki z brzuszkiem proszku do pieczenia około 1/2 szklanki wiórek kokosowych 300 ml mleka 1 krem waniliowy Dr. Oetkera kwiatki cukrowe do dekoracji 4 foremki o średnicy 14 cm i wys. 7 cm lub papilotki do muffinek
Sama słodycz i szczypta chiliziemniaczanej Składniki na masę serową: 500g mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka) 1/4 szklanki cukru pudru 1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% Masa kokosowa: 250 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 niebieska galaretka + 1 i 1/2 szklanki wody 1 opakowanie ptasiego mleczka(...)masy na biszkopt. Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno za drugim *** *** Na ptasie mleczko wylewamy resztę masy, wygładzamy i przykrywamy drugą połową biszkoptu *** *** MASA KOKOSOWA. Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan fiksem. Dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na wierzch ciasta i całość wkładamy do lodówki. W tym czasie niebieską
Blog z ApetytemProsta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/4 szklanki mleka wykonanie: Przesianą mąkę mieszam w proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Cukier ucieram z olejem przez kilka minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika
babka w formieTort rodem z PRLu. Krem z masą budyniową był bardo popularny i w miarę tani. Wystarczyło mleko, budyń i masło. Biszkopt kokosowy też często był pieczony. W moim rodzinnym domu i w domach znajomych często pojawiał się na urodzinowych stołach. Jeżeli użyjemy budyń bezglutenowy to otrzymamy tort bezglutenowy . biszkopt: 8 jajek, 250 g cukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, ½ łyżki(...)sól krem: 2 opakowania budyniu (śmietankowego, waniliowego) bezglutenowego, 1 l mleka 3,2%, 3 łyżki cukru pudru, 360 g miękkiego masła, 3 łyżki brandy (to już według uznania), wiórki kokosowe do dekoracji, Biszkopt : ż ółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli
królestwo garówmleka • 1 jajko • 1 czubata łyżeczka proszku dopieczenia Serowo kakaowy frosting: • 300 g serka śmietankowego np Alemette • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki kakao • 150 ml śmietanki 30% Kokosowe nadzienie: • 100 g białej czekolady • 2 łyżki śmietanki 30% • 6 łyżek wiórków kokosowych • 2 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao umieść w misce(...)obrotach do połączenia składników na gładką masę. Przełóż ciasto do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min. Przygotuj kokosowe nadzienie. Rozpuść w rondlu czekoladę ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj serowo kakaowy frosting. Dodaj wszystkie skadniki do wysokiego naczynia i ubij. Kokosowe nadzienie wykładamy
Rusty Forksłodkie to mniej) i podsmażamy. Jak będą robić się już miękkie wsypujemy budyń, mieszamy, żeby połączył się z jabłkami i zdejmujemy z gazu. Odkładamy na chwilę. Warstwa kokosowa: 6 białek 3/4 szklanki cukru 3 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. W misie miksera ubijamy białka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie miksujemy(...)ciasto, które wyłożyliśmy na blaszkę dajemy ciepłe jabłka z budyniem, na to warstwę kokosową. Na warstwę kokosową ścieramy na tarce drugą część kruchego ciasta :-) Ciasto pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Studzimy na kratce, po upieczeniu dobrze jest wyjąć z blaszki i odsunąć od boków papier. Smacznego
kruche babeczkikulki mocy z suszonymi malinami znajdziecie tutaj . Takie domowe słodycze to wspaniały pomysł na prezent dla bliskiej nam osoby! Składniki: 500g suszonych daktyli 300ml ciepłej wody 400g wiórków kokosowych 100g orzechów nerkowca 65g orzechów włoskich 30g surowego sproszkowanego kakao (lub zwykłego kakao) do obtaczania - możecie użyć dowolnych posypek wiórki kokosowe kakao zmielone orzechy włoskie Daktyle zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy(...)około 30 minut, by ładnie odciekły. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca blendujemy na małe kawałki, osobno blendujemy odsączone daktyle. W dużej misce daktyle, orzechy oraz kakao, dodajemy partiami wiórki kokosowe i zagniatamy masę. Gotowa powinna być niczym plastelina, jeśli jest za rzadka (chociaż nie powinna, bo robiłam ten przepis trzykrotnie) to dodajemy jeszcze trochę wiórek kokosowych (ok. 50g). Masę dzielimy
Gotowanie i blogowaniewpisie #11 wspomniałem o mleku kokosowym, więc grzechem byłoby niewykorzystanie go w potrawie na słodko. Ten przepis to idealny pomysł na śniadanie. Z reguły mam mało czasu, aby je przygotować, więc robię coś na szybko, bądź owsiankę wieczór wcześniej. Ostatnio jednak miałem wolny poranek, więc mogłem w końcu zrobić coś na ciepło. I tak powstał kokosowe placki! Potrzebujemy: 300ml(...)mleka kokosowego (może być 250ml mleka krowiego lub pół na pół kokosowe i krowie) * 200g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka miodu 2-3 jajka (w zależności od wielkości) marmolada, cukier puder * mleko krowie dobrze się nadaje, jednak na mleku kokosowym wychodzą bardziej puszyste Mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miód, żółtka
Taste of imagination