szklanki mąki, 1 jajko, około 1 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków, 600 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki miękkiego masła, 4 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Kiedy zobaczyłam te pierożki po raz pierwszy od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym(...)ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać do wrzącej
Świat Domowej Kuchnizmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Farsz: ok. 20 dag pieczarek 50 g żółtego sera 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka masła dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżka rozpuszczonego masła i odrobina(...)margaryny do wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zagniatamy ciasto.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Szczypiorek myjemy, siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy go na 1 łyżce masła. Farsz studzimy. Do przestudzonego farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (by rozpuścił się
psgotujemySkładniki na naleśniki (na ok. 6 sztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko Szczypta soli Olej rzepakowy Rapso do smażenia Składniki na farsz: 1 kulka mozzarelli 7 łyżek roszponki 5 pieczarek 1/2 cebuli Olej rzepakowy Rapso do smażenia Przepis na naleśniki: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej mleko, jajko oraz szczyptę soli. Całość
Emcia Pichcimięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 por (tylko biała część) 1 pomidor 200 ml śmietany 12 % 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Ciasto francuskie układamy na dnie prostokątnej blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy farsz. Por kroimy w talarki i smażymy chwilę na oleju rzepakowym. Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej do miękkości, po czym przyprawiamy(...)Farsz rozkładamy równomiernie na cieście francuskim. Pomidora kroimy w plasterki i rozkładamy na mięsie mielonym. Następnie przygotowujemy masę jajeczną. W tym celu mieszamy jajka ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Masę rozlewamy po farszu. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Krokusowy Domokazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad, jak i danie na imprezy. Polecam :) Składniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli(...)przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać i podsmażyć, by pieczarki były miękkie. Dodatkowo: * plastry żółtego sera (tyle ile będzie krokietów) * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika położyć plaster sera, nie dużą ilość mięsnego farszu. Po obu brzegach naleśniki złożyć do środka, po przeciwnych brzegach naleśnika zwijać w rulon. Do jednej miski wbić jajka, rozklepać
Zrób to smaczniedanej chwili znajdziecie w lodówce (łącznie z resztkami). Danie dobre na obiad, kolację lub przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii cebula 2 jajka 300 ml śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry Wykonanie: Wszystkie
Taste Of My Dayjajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona), 3 – 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ½ szklanki bulionu z kostki, olej Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Przygotować farsz(...)kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub plastry marchew
Nie tylko w kuchniNaleśniki z serem (bezglutenowe) . * * * Składniki (proporcje na około 10 naleśników): Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej półtora szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru kapka oleju Farsz: 300 g twarogu ok. 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli twaróg jest zbyt kwaśny) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 żółtko ok. 1 łyżka śmietany (w przypadku(...)wymaga użycia miksera. Wystarczy mieszadło. Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka, olej, cukier, szczyptę soli i mieszamy mieszadłem do połączenia składników. 2. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy mieszadłem. W ten sposób unikniemy grudek. Gdy już wszystkie składniki będą wymieszane - odkładamy ciasto na bok i zajmujemy się farszem. 3. Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy
Kawa z mlekiemWaszych najbliższych. Zwolnijcie tempo życia, przystańcie na chwilę i rozkoszujcie się tą spokojną chwilą :) SKŁADNIKI: Na około 100 pierogów. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła gorąca woda Farsz: 1,5 kg kiszonej kapusty (odsączonej) 80 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) 2 łyżki masła 2 cebule sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto(...)stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i sól. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką
W kuchni Katierzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko kawałek kiełbasy jałowcowej GTS 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją) Wykonanie(...)ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno
Malinowe Pocałunkidodajemy jajko. Krótko całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku, Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, w razie potrzeby obieramy i ścieramy(...)drobno pokrojonej cebulki. Łączymy rozdrobnione mięso z pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi). Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem
Pudełko rozmaitościniedzielny obiad wymyśliłem przepyszną pieczeń :) Składniki: Warstwa mięsna: - ok. 1,5 kg mięsa mielonego, - 2 małe cebule, - 2 jajka, - 6 łyżeczek ajvaru łagodnego, - szczypiorek, - sól, pieprz. Farsz: - 450g szpinak mrożony, - 250g sera feta, - sól, pieprz, czosnek granulowany. Sposób przygotowania: Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojone w kostkę cebule oraz szczypiorek, jajka, ajvar łagodny i przyprawy. Mieszamy dokładnie składniki i zabieramy
Przepisy Mikołajanastępnie dodaje pieczarki. Całość mieszam i doprawiam solą,pieprzem,suszonym koprem, papryką mieloną. Kiedy całość się zeszkli . Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka smaruję majonezem. Na każdą połówkę jajka, za pomocą łyżeczki (małej) nakładam farsz. Posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem wkładam do lodówki
Gotowanie PatkiSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 kostki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1 żółtko szczypta soli Składniki na farsz : 250 g borowików 4 wsiowe jajka 1,5 cebuli 250 % śmietany 30 % 50 g sera twardego , np. gouda duży ząbek czosnku sól, pieprz garść zielonej pietruszki pół szklanki
pieprzny smaczekosolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na liście buraka. Zawijamy. Do garnka wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy
Smaki Ewy