masełkiem z bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 350g dyni 400g ziemniaków 1 jajko 230g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól oliwa Farsz: 350g białego sera 2 żółtka 4 łyżki cukru skórka starta z jednej cytryny Dodatkowo: bułka tarta masło cynamon Wykonanie: 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć(...)zblendować do postaci gładkiego puree. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę. 3. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 4. Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto
Szalona Kuchnia Ewelinyciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie zagniatamy a następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. składniki na farsz: ok. 250 g sera feta ok. 250 g mozzarelli 1 jajko wykonanie: Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniawody (najlepiej gazowanej) 2 i 2/3 szkl mąki 4 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć(...)Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku ( farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś ć nie wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć
Kto ugości moich gości?Popielcowej obchodzony jest Pancake Day, swego rodzaju odpowiednik naszego Tłustego Czwartku. Należy się bowiem najeść do syta przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu. Tradycja sięga XV wieku, kiedy to mąka, jajka i mleko były dobrami luksusowymi.W tym dniu odbywają się wyścigi z patelniami. Podczas biegu należy oczywiście podrzucić naleśnika przynajmniej kilka razy. Tradycję zapoczątkowała pewna kobieta, która pochłonięta smażeniem naleśników(...)Dzisiaj jest też Międzynarodowy Dzień Pizzy :) Składniki (na ok. 10 naleśników): Ciasto: 2 szkl. mleka - 1,20 zł 2 szkl. mąki - 1,20 zł 1 duże jajko - 0,70 zł 2 łyżki oliwy Farsz: 4 cebule - 1,50 zł 3-4 łyżki startego żółtego sera - 2 zł sól pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki masła (do podsmażenia cebuli
zadanie-gotowaniefill the form with diameter 28 cm. SKŁADNIKI (6 kawałków): Ciasto: 75 g masła 60 g mąki pszennej 60 g mąki żytniej razowej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli i proszku do pieczenia Farsz: 300 g kurek 200 g jarmużu 1 średnia czerwona cebula 200 g sera typu bałkańskiego 200 g jogurtu greckiego 1 jajko sól, pieprz, estragon INGREDIENTS(...)sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę, dodaj jarmuż i jak zmięknie, dodaj kurki. Duś wszystko razem aż kurki puszczą wodę, a ta odparuje z patelni, odstaw farsz na bok, niech przestygnie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki, poczekaj chwilę i dość cienko rozwałkuj, tak aby było na tyle duże, żeby wypełniło formę
Martyna CooksKarp nadziewany z pieczarkami. Składniki : Farsz : 20 dkg filetów rybnych 15 dkg pieczarek świeżych włoszczyzna 2 średnie cebule 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 łyżki masła ziele angielskie sól przyprawa ziołowa pieprz czarny Karp : 1 karp ( około 1,5 kg ) 3 łyżki żelatyny folia aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać(...)resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć w kilku miejscach. Rybę włożyć do wywaru i gotować
Przepisy i porady kulinarneNadziewane kotlety wyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w połączeniu z sosem czosnkowym. składniki: masa ziemniaczana 800 g ugotowanych letnich ziemniaków 1 duże jajko 2 łyżki maki pszennej sól,pieprz słodka papryka tymianek, gałka muszkatołowa farsz 300 g ugotowanego brokuła 1 ząbek czosnku sól dodatkowo bułka tarta siemię lniane złote Kresto olej Rapso do smażenia Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać(...)soli. Dokładnie wymieszać i odstawić. Letnie ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać długo bo będzie robić się jeszcze rzadsza. Uformować kotlty. Ręce oprószyć tartą bułką i nabierać trochę masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć ją na placuszek i nałożyć farszu z brokuła. Dokładnie zlepić. Następnie opruszyć bułką oraz ziarnami siemienia i uformować
Monia miesza i gotujeoleju 200 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kurkumy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1 łyżeczka soli Farsz: 1 filet z kurczaka 1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra olej + roztrzepane jajko, sezam 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi. 4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchnipodania, pyszna i bardzo efektowna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda- 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 1 szczypta FARSZ: * pasztet Wielkopolski PROFI – 260 g * borowiki – 120 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * cukier – 1 duża szczypta * białe(...)jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy „gniazdka” na blachę wyłożoną papierem. Wyciskamy jedno gniazdo obok drugiego, tak by się łączyły i tworzyły okrągłą tartę. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C. FARSZ: Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka
Ostra na Słodkoserem feta. Moja propozycja to wykwintny obiad, który jest inny od wszystkich. :) Składniki: Ciasto: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1/2 łyżeczki proszku to pieczenia 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego zioła prowansalskie Farsz: 6 brykietów rozmrożonego szpinaku 2 łyżki jogurtu naturalnego czosnek granulowany bazylia 1/4 kostki sera feta półtłustego oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę
Truskawkowa Fiestaporcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450g mrożonego szpinaku 150g szynki parmeńskiej - Prosciutto (7 plastrów) 150g wędzonego oscypka (1/2 dużego) 1 mała cebula pieprz, oregano ostra papryka 1 jajko 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i na małym ogniu rozmrażamy. Gdy zrobi się miękki doprawiamy pieprzem i oregano, mieszamy i smażymy ok. 2 min. na średnim ogniu - wrzucamy(...)rozwałkowujemy. Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko dociskając. Gotowy warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy papryką. Pieczemy w 190 stopniach ok. 25 min. i 5 min na opcji grill - na środkowej półce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z dipem
Alutka-GotujeDanie dla osób które lubią dobrze zjeść , smacznie i zdrowo a zarazem konkretnie . Ciasto: **************** 20 dag . mąki pszennej 1 szkla.piwa 1 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżka oliwy sól masło do smażenia Farsz : ***************** 25 dag.cukinii 1 cebula 25 dag.boczku wędzonego 10 dag.sera fety 10 dag.białego twarogu 3 łyżki masła 50 g.sera żółtego startego ****************************** 1 . Mąkę(...)piwo , mleko i oliwę ubić trzepaczką . Wymieszać z jajkami i solą . Odstawić ciasto na 30 minut .Na patelni usmażyć cienkie naleśniki . 2 . Cukinię umyć i pokroić w cienkie słupki . Cebulę obrać , posiekać .Boczek pokroić tak jak cukinię . 3 . Fetę i twaróg rozdrobnić widelcem . 4 . Na maśle zeszklić cebulę , dodać cukinię i chwilę smażyć .Dodać boczek i smażyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blaszkę. Odstawiamy i bierzemy się za resztę składników. Składniki farsz: 1 duży brokuł 1 duża cebula 5 jajek 1 szklanka tartego żółtego sera 1 duży jogurt naturalny w typie greckim (gęsty) gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich
vegetanieśrednicy 26 cm Składniki: Ciasto: 180 g mąki 120 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 1/2 pęczka zielonych szparagów 30 dag pieczarek 200 g śmietany 18 % 3 jajka 120 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatałowa 2 łyżki posiekanego świeżego koperku Ciasto: Wszystkie składniki szybko ze sobą zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć(...)kawałki (wcześniej odcinając zdrewniałe końce). Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać ze sobą jajka ze śmietaną, dodać podsmażone pieczarki, szparagi oraz żółty ser. Na końcu dodać posiekany koperek oraz przyprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Wymieszać. Gotowy farsz wyłożyć na ciasto. Tartę piec około 60 minut w temperaturze 190 stopni
My simple kitchenbobu 100 gram twarożku 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka sól, pieprz, oliwa do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki olej sól ciepła woda jajko do okraszenia podsmażona cebulka na maśle lub oliwie Sposób wykonania: Farsz: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną z drobną kosteczkę cebulkę, zeszklij. Do wysokiego naczynia wsyp obrany bób, dodaj podsmażoną cebulkę, obrany; przeciśnięty przez praskę(...)smaku. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj ściereczką żeby się nie zeschło. Wykonanie pierogów: Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wytnij krążki np. szklanką, układaj na nich farsz a następnie sklejaj. Do gotującej, osolonej wody wkładaj
Darcia w kuchni