wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Składniki: Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu, ale ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast(...)twaróg. Solimy i pieprzymy do smaku. Z mąki odkładamy około 1 szklanki na podsypywanie, a do pozostałej mąki dodajemy jajka, olej (1-2 łyżki) i ciepłą wodę. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto i rozwałkowujemy je cienko. Wycinamy kółka i nakładamy farsz. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy omaszczone skwarkami. Po przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ . Znajdziecie tam między innymi
Trzeci talerzjajko do posmarowania ciasta, · cały kminek, · mąka do podsypania. Przygotowanie: Farsz: Możemy wykorzystać niewykorzystaną kapustę z przygotowania gołąbków Kapustę kroimy(...)mieszamy i pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, oliwy, jajka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąki, mieszamy, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 50cm/30cm. Przekładamy na niego farsz, który rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając kilka cm czystego ciasta po jednej str. dłuższego boku. Delikatnie zwijamy ciasto
Moniki Smakołykitakiej ilości by powstało ścisłe ciasto( ilość różna zależna od rodzaju użytych ziemniaków, u mnie 3 łyżki) sól Składniki na farsz: filet z piersi kurczaka 1 cebula ok. 5 dag żółtego sera pieprz, sól tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta- do panierowania Przygotowanie : Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut twardsze od tego na kopytka(...)stracą surowiznę, doprawić do smaku solą i pieprzem- wystudzić Z ciasta ziemniaczanego odrywać tyle masy by "rozpłaszczyć" ją na dłoni podsypanej mąką, nakładać farsz, posypać wiórkami sera żółtego i sklejać brzegi formując kotlety Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano Podawać z sezonowymi warzywami. Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł
Proste Potrawymąki pszennej 1-2 łyżki cukru pudru 1 1/2 szklanki mleka troszkę wody gazowanej ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka) 1 jajko (można dodać 2) olej do smażenia Farsz: 1 budyń czekoladowy 40 g bez cukru 2 - 3 łyżki cukru 500 ml mleka 2% owoce (u mnie borówka i malina) polewa czekoladowa 1. Do misy
kruche babeczkiolej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól,pieprz sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta oraz 1 jajko do posmarowania sezam do posypania Przygotować farsz. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce(...)serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. W ten sam sposób przygotować pozostałe pierogi. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 20 minut, funkcja góra-dół
Monia miesza i gotujeliście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut z każdej strony . W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze
Słodkości i nie tylkozostawiamy aby wyschły. W tym czasie robimy farsz. Do żółtek dodajemy ciecierzycę, majonez i chrzan. Blendujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy do smaku. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i napełniamy jajka. Dekorujemy rukolą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron ugotowany nitki , sos teriyaki , gałkę , oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą . Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody(...)pojedynczo namaczam nasze placki ryżowe , a kiedy zmiękną , wykładam na deskę i układam nasz farsz i zwijamy naszą sajgonkę,tak postępujemy do wykorzystania całego farszu . Kiedy mamy już wykonane sajgonki , do osobnych talerzy wpijamy jajka , a do drugiego bułkę tartą , i panierujemy nasze sajgonki , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju smażymy na złoty kolor . Po usmażeniu wszystkich sajgonek ,gotowe
Mój Smakszparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta
kolorowotorcikowokapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek nasiona chia, wiórki grana padano i płatki chili do posypania sól(...)liście szpinaku. Calość dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy odjętość, a nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy
Moja smaczna kuchniaporcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki mąki(...)patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno
Zakręcony Widelecwiele smacznych potraw. Dzisiaj propozycja na kolację. Może się skusicie. Polecam. Składniki: 1 młoda cukinia Ok. 100 g boczku wędzonego lub szynki ( zależy od wielkości cukinii ) 1 cebula 4 jajka Ok. 100 g sera mozzarella ( zależy od wielkości cukinii ) Sól Pieprz 1 ząbek czosnku ( opcjonalnie ) Vegeta naturalna olej Wykonanie: Cukinie przekrawamy wzdłuż, odcinając tylko górę, aby pozostawić jak największe(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą. Wydrążone cukinie układamy na foli aluminiowej ( można zrobić łódeczki, lepiej będzie się później wyjmowało ) posypujemy vegetą i napełniamy przygotowanym farszem. Na górę wbijamy po 2 jajka i posypujemy serem mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez ok. 15. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewysłonecznikiem 2 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu kawałek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać majonez i rozetrzeć. Ogórki, jajko i paprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić do smaku. Ser w foli włożyć do wody(...)mięciutki. Od czasu do czasu ser odwrócić by równo się nagrzewał. Gorący ser przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. Rozłożyć farsz i zwinąć roladę. Roladę owinąć w papier na którym był rozwałkowany ser i włożyć do lodówki najlepiej na całą
Ala piecze i gotujepodałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta soli 1.5 szklanki mąki Składniki na farsz : 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku 1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu
Sama słodycz i szczypta chiliświeżego szpinaku 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody może być gazowana 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia farsz 800 g twarożku użyłam kanapkowo-sernikowego Wieluń 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku sól ziołowa Kamis do smaku jogurt naturalny 2-3 łyżki Przygotować ciasto(...)naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt
Monia miesza i gotuje