jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:123/455)

Pierogi srokate – kuchnia podkarpacka 156

wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Składniki: Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu, ale ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast(...)twaróg. Solimy i pieprzymy do smaku. Z mąki odkładamy około 1 szklanki na podsypywanie, a do pozostałej mąki dodajemy jajka, olej (1-2 łyżki) i ciepłą wodę. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto i rozwałkowujemy je cienko. Wycinamy kółka i nakładamy farsz. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy omaszczone skwarkami. Po przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ . Znajdziecie tam między innymi

Trzeci talerz
Drożdżowy wieniec ze słodką kapustą 158

jajko do posmarowania ciasta, ·                      cały kminek, ·                      mąka do podsypania. Przygotowanie: Farsz: Możemy wykorzystać niewykorzystaną kapustę z przygotowania gołąbków Kapustę kroimy(...)mieszamy i pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, oliwy, jajka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąki, mieszamy, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 50cm/30cm. Przekładamy na niego farsz, który rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając kilka cm czystego ciasta po jednej str. dłuższego boku. Delikatnie zwijamy ciasto

Moniki Smakołyki
Kotlety ziemniaczane z farszem 196

takiej ilości by powstało ścisłe ciasto( ilość różna zależna od rodzaju użytych ziemniaków, u mnie 3 łyżki) sól Składniki na farsz: filet z piersi kurczaka 1 cebula ok. 5 dag żółtego sera pieprz, sól tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta- do panierowania Przygotowanie : Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut twardsze od tego na kopytka(...)stracą surowiznę, doprawić do smaku solą i pieprzem- wystudzić Z ciasta ziemniaczanego odrywać tyle masy by "rozpłaszczyć" ją na dłoni podsypanej mąką, nakładać farsz, posypać wiórkami sera żółtego i sklejać brzegi formując kotlety Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano Podawać z sezonowymi warzywami. Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł

Proste Potrawy
Naleśniki pełnoziarniste z budyniem czekoladowym i owocami 155

mąki pszennej 1-2 łyżki cukru pudru 1 1/2 szklanki mleka troszkę wody gazowanej ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka) 1 jajko (można dodać 2) olej do smażenia   Farsz: 1 budyń czekoladowy 40 g bez cukru 2 - 3 łyżki cukru 500 ml mleka 2% owoce (u mnie borówka i malina) polewa czekoladowa 1. Do misy

kruche babeczki
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 484

olej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól,pieprz sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta oraz 1 jajko do posmarowania sezam do posypania Przygotować farsz. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce(...)serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. W ten sam sposób przygotować pozostałe pierogi. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 20 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 132

liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut z każdej strony . W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze

Słodkości i nie tylko
Jajka z farszem chrzanowym z ciecierzycą. 115

zostawiamy aby wyschły. W tym czasie robimy farsz. Do żółtek dodajemy ciecierzycę, majonez i chrzan. Blendujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy do smaku. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i napełniamy jajka. Dekorujemy rukolą. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Makaronowe sajgonki 138

mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron ugotowany nitki , sos teriyaki , gałkę ,  oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą . Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody(...)pojedynczo namaczam nasze placki ryżowe , a kiedy zmiękną , wykładam na deskę i układam nasz farsz i zwijamy naszą sajgonkę,tak postępujemy do wykorzystania całego farszu . Kiedy mamy już wykonane sajgonki , do osobnych talerzy wpijamy jajka , a do drugiego bułkę tartą , i panierujemy nasze sajgonki , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju smażymy na złoty kolor .  Po usmażeniu wszystkich sajgonek ,gotowe

Mój Smak
Tarta ze szparagami i cukinią 235

szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2  łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta

kolorowotorcikowo
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 142

kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem  z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek nasiona chia, wiórki grana padano i płatki chili do posypania sól(...)liście szpinaku. Calość dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy odjętość, a nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy

Moja smaczna kuchnia
Empanady z tuńczykiem 331

porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki mąki(...)patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno

Zakręcony Widelec
Zapiekane, faszerowane cukinie pod pierzynką z jajek i sera 159

wiele smacznych potraw. Dzisiaj propozycja na kolację. Może się skusicie. Polecam. Składniki: 1 młoda cukinia Ok. 100 g boczku wędzonego lub szynki ( zależy od wielkości cukinii ) 1 cebula 4 jajka Ok. 100 g sera mozzarella ( zależy od wielkości cukinii ) Sól Pieprz 1 ząbek czosnku ( opcjonalnie ) Vegeta naturalna olej Wykonanie: Cukinie przekrawamy wzdłuż, odcinając tylko górę, aby pozostawić jak największe(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą. Wydrążone cukinie układamy na foli aluminiowej ( można zrobić łódeczki, lepiej będzie się później wyjmowało ) posypujemy vegetą i napełniamy przygotowanym farszem. Na górę wbijamy po 2 jajka i posypujemy serem mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180  o  C przez ok. 15. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Rolada serowa 212

słonecznikiem 2 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu kawałek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać majonez i rozetrzeć. Ogórki, jajko i paprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić do smaku. Ser w foli włożyć do wody(...)mięciutki. Od czasu do czasu ser odwrócić by równo się nagrzewał. Gorący ser przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. Rozłożyć farsz i zwinąć roladę. Roladę owinąć w papier na którym był rozwałkowany ser i włożyć do lodówki najlepiej na całą

Ala piecze i gotuje
Krokiety z farszem z indyka. 194

podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Zapraszam :)   Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta soli 1.5 szklanki mąki Składniki na farsz : 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku 1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu   1 łyżka oregano od Skworcu

Sama słodycz i szczypta chili
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 212

świeżego szpinaku 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody może być gazowana 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia farsz 800 g twarożku użyłam kanapkowo-sernikowego Wieluń 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku sól ziołowa Kamis do smaku jogurt naturalny 2-3 łyżki Przygotować ciasto(...)naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt

Monia miesza i gotuje