jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:120/455)

ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI 109

ulubionych kuchni! ). Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży. Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs(...)moim stole! SKŁADNIKI: ZIELONE PIEROGI: * mąka pszenna – ok. 450 g * ciepła woda – 125 ml * szpinak – 180 g * świeża kolendra – 1 pęczek * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka FARSZ: * grzybki mun- 2 szt * zmielona wieprzowina – 150 g * krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g * dymka – 1 mały pęczek * olej roślinny – 2 łyżki

Ostra na Słodko
smaczne aromatyczne pierogi z kiszoną kapustą i prawdziwkami... 127

Składniki: mąka tortowa 3 szklanki, woda ciepła 250 ml, jajka 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, Farsz: - w opisie, cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 łyżeczki, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku mąkę, gorącą wodę, jajko, sól, olej wsypać do robota i wyrobić hakiem na sprężyste ciasto,można też wyrobić ręcznie, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Jesień... Pierogi z pieczoną dynią. 232

obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia 2 duże marchewki 1 pietruszka cebula 2 ząbki czosnku szczypta chili szczypta imbiru 1 łyżka startego twardego sera + do posypania sól, pieprz(...)przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy chili, imbir i ser - mieszamy.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, sól, olej i zagniatamy. W miarę zagniatania dodajemy wodę. Wyrabiamy co najmniej przez 5 minut, Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Farsz układamy na środku i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię

Miksturownik
Migdałowe kule z kieliszka do jajek 113

Niezwykle chrupiące ciastko, które po upieczeniu zachowuje swoją formę. Moje zrobiłam wspomagając się kieliszkiem do jajek, w czasie pieczenia nie rozlały się i nadal były kształtnymi kulkami. W środku migdałowe nadzienie. Pycha! Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli(...)kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać farszem migdałowym i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego boki opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem włożyć farsz i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Na samym końcu posypujemy

Jadło i czytadło
KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM 137

jajka, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, mąka. Składniki na nadzienie: 1 kg pieczarek, 5 cebul średniej wielkości, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych(...)doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, farsz ma być wyrazisty), mieszam i smażę jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści. Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor

JejKuchnia
PIEROGI Z SEREM I RODZYNKAMI 138

wyśmienicie. Jest elastyczne. Z podanych proporcji wychodzi ok 20 dużych pierogów.  Smacznego :) SKŁADNIKI NA 20 SZTUK: Ciasto 3 szklanki mąki Szczypta soli 1 szklanka wrzątku Farsz 400 g sera białego 1 jajko 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier wanilinowy 2 łyżki śmietany 30% 4 łyżki rodzynek Dodatkowo Olej ok 1 łyżeczki Sól-szczypta Śmietana 30% PRZYGOTOWANIE:  W misce(...)stolnicę i wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formuję kule i odstawiam pod przykryciem np. owinąć w folię, na ok 30 min by ciasto odpoczeło. Międzyczasie przygotowuję farsz. Do miski przekładam składniki farszu, mieszam.  Ciasto dokładnie, bardzo cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka, szklanki, foremki

Gotowanie Patki
Muffinki śniadaniowe 138

sera żółtego 1/2 papryki 1 pomidor 1/2 cebuli czerwonej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1-2 kromki chleba Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Jajka wbić do miseczki i rozbić. Dodać mleko i masło. Cebulę drobno posiekać, pomidora i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić na małe plasterki. Warzywa i wędlinę wymieszać razem. Chleb pokroić(...)żółty zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Foremki wyłożyć papilotkami. Na dno włożyć kawałek chleba, tak żeby pokrywał całą powierzchnię. Na wierzch wsypać farsz. Gdy wszystkie będą przygotowane, zalać jajkami i natychmiast włożyć do piekarnika. Zapiekać 10-20 minut. Podawać lekko ostudzone po wyciągnięciu z foremek. marcelina

Czerwony Gupik
koperty naleśnikowe a'la pizza 21918

czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka tarta 2 jajka mąka olej do smażenia Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem(...)naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść gruby plasterek mozzarelli i dużą łyżkę farszu. Składać boki do środka formując kwadrat. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną 159

Składniki: Farsz 1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy. Kapustę(...)składniki farszu dobrze się wymieszały. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki ciasta naleśnikowego. Wszystko razem miksujemy. Smażymy naleśniki.  Na ciepłe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w koperty. Panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju

Qchnia po prostu
Tarta z mięsem mielonym, pieczarkami i cukinią 171

możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki  100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g pieczarek sól czosnkowa lub czosnek w granulacie sól, pieprz papryka słodka i ostra ser żółty (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: Składniki

Tagebuch po polsku
paszteciki drożdżowe z kaszanką 217

drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę mleka, jajka i sól. Wyrabiać ciasto powoli dolewając roztopione i wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką.  W tym czasie przygotować farsz: na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zeszkli dodać rozdrobnioną kaszankę(...)podsmażyć. Na końcu dodać odciśniętą kapustę i doprawić pieprzem. Gotowy farsz przestudzić.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty. Na każdy nałożyć po trochę farszu, złożyć na połowę i skleić brzegi. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować ciasto i posypać z wierzchu kminkiem i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zatrzymac lato 157

czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 jajko 50g sera gouda - startego na duzych oczkach sol, pieprz okolo 0,5 lyzeczki chili tymianek oregano wykonanie: Tarteletki wykladamy ciastem francuskim, na ktorym ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np grochem i tak podpiekamy okolo 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W tym czasie robimy farsz. Cukinie scieramy na tarce o duzych(...)starty ser i dobrze roztrzepane jajko. Dokladnie mieszamy. W razie potrzeby solimy, ja nie solilam poniewaz cukinia byla juz wystarczajaco slona. Wystudzone tarteletki napelniamy farszem i ponownie wkladamy do piekarnika. Zapiekamy az do chwili gdy jajko sie zetnie. Smacznego

Przysmaki Karolki
Paszteciki z kapustą i grzybami 130

podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej  sól,pieprz Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy(...)kawałek wałkujemy na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy równomiernie 1/4 farszu. Zwijamy, układając łączeniem do dół. Kroimy na małe kawałki.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut . Paszteciki możemy podawać same lub z czerwonym barszczykiem

Bajeczna Kuchnia
Balotyna z kaczki 316

jajko gałka muszkatołowa majeranek vegeta sól pieprz  Wykonanie. Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem. Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania