jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:116/455)

Naleśniki po bretońsku 166

mąki razowej 30 dag mąki pszennej 2-3 jajka 2 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku ¾ litra wody gazowanej ½ litra mleka Składniki na farsz na jeden naleśnik: 1 plasterek szynki 1 jajko 1 plasterek sera żółtego Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z mięsem 129

Pierogi są dość pracochłonne, ale warto. Smak jest niepowtarzalny.     Składniki na przygotowanie farszu: -60 dkg łopatki -duża ćwiartka z kurczaka -jajko -3 marchewki -cebula -ząbek czosnku -seler, por, korzeń pietruszki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -ziele angielskie, listek laurowy         Składniki na ciasto: -ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550 -350 ml ciepłej wody(...)gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut. Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek. Rosół przecedzamy. Odłowione składniki mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi i sól do smaku. Dodajemy też nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy. Mieszamy i farsz jest gotowy. Do miski wsypujemy ok. 60 dkg mąki, dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli

Maminek kulinarny
Paszteciki z kapustą i grzybami 370

Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto Rozwałkować i pokroić na niezbyt duże prostokąty. około 6x8 cm. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej,  1 szklanka suszonych borowików,  3 łyżki bułki tartej,  łyżka przyprawy do dań z kapusty,  3 cebule,  2 liście laurowe(...)pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo: jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Piec ok. 25-30 min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym 170

mini 50 ml wytrawnego białego wina 1 płaska łyżka klarowanego masła 1 cebula dymka ze szczypiorem Ziarna sezamu do posypania Rozkłócone jajko do posmarowania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Por kroimy na pół krążki, cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem, wlewamy wino podsmażamy  chwilę(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego.  Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy  15 -17 minut- do zrumienienia. Podajemy ciepłe posypane szczypiorem z dymki. Na zimno

Wanilia i Kardamon
Tarta ze szpinakiem i łososiem 124

300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach - 400g świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania: Tarta: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło(...)smażymy.  Łososia doprawiamy sola i pieprzem i w całości smażymy. Kiedy łosoś jest usmażony, dzielimy go na małe kawałki.  Na podpieczony spód wykładamy farsz (szpinak, łosoś i mozzarellę). Na górę polewamy rozmąconym jajkiem i posypujemy mozzarellą. Pieczemy około

Pan i Pani Smith w kuchni
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 175

mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz: Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości(...)wymagały natłuszczania patelni :) Przygotowanie :   Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika  (ok. 3 czubate łyżki farszu) , dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.   Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Najlepiej smakują

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki z białym serem i pomidorami suszonymi 128

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto na naleśniki: 350 g mąki, 4 jajka, 60 g masła, 700 ml mleka, farsz: 3 cebule, 500 g sera białego półtłustego, 140 g pomidorów suszonych z zalewy, 3 ząbki czosnku, ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego, ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, 1 łyżeczka papryki(...)ostrej wędzonej, oliwa lub olej Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie dodając szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie dodać posiekany czosnek a następnie drobno posiekane pomidory suszone. Chwilę poddusić. Dodać

królestwo garów
Różowe jajka 144

godziny). Przed podaniem przeciąć na dwie części. Delikatnie wyjąć żółtka i wymieszać je z odrobiną majonezu oraz posiekanym szczypiorkiem. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać białka jaj. Przed podaniem jajka ułożyć na talerzu przyozdobionym rzeżuchą/kiełkami.  *Do zmiany koloru 4 jajek użyłam 0,5 l zakwasu buraczanego.  Ilość zakwasu zależy od tego, do jakiego naczynia

Ugotować
Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą 134

dodać czosnek i pokrojone ogórki. Pozostawić na patelni by smaki się przeżarły. Ziemniaki podgotować w mundurkach. Nie obierać. Wydrążyć środek pozostawiając ok 1 cm ścianki. Nałożyć farsz mięsny. Do dwóch ziemniaków wbić jajko.  Piec w nagrzanym na 180 stopni  piekarniku ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut otworzyć piekarnik i ziemniaki beż jajka posypać tartym serem. Można włączyć

MarciochaKucharzy
Tarta z łososiem i szpinakiem 175

przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić

Monia miesza i gotuje
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 179

mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz:  100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica ,  100g podgrzybków lub pieczarek,  cebula,  jajko,  sól, pieprz,  łyżka sosu sojowego,  2 łyżki bułki tartej,  olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą(...)razem około 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Podawać np. z podsmażoną

Z miłości do słodkości
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 138

pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso  umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek(...)pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby  i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.  Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu

Gosia gotuje
Nietypowe krokieciki 196

Krokieciki Składniki:   Na ciasto: - pół kg mąki - 1 litr mleka - 1 jajko - sól, pieprz - bułka tarta Na farsz: - 2 piersi z kurczaka - pieczarki ok. pół opakowania - 30 dkg sera zółtego   Dziś na sobotnio - niedzielny obiad zrobiłam " Nietypowe krokieciki". Jest to o tyle fajna potrawa, że do środka można wsadzić dosłownie wszystko wystarczy troszkę inicjatywy i pomysł lub jakieś(...)Zakupy:  2 piersi z kurczaka (ja kupiłam podwójne) koszt ok. 10 zł, 1/2 kg mąki - i tak musimy kupić kg - więc koszt ok. 1,65 zł, 1 jajko kosz ok. 0,40 zł, 1 litr mleka koszt ok. 2,35 zł, pieczarki opakowanie  400 dkg koszt ok. 3,50 zł, ser żółty w kostce waga

Tanio smacznie i prosto
Krokiety z kapustą i pieczarkami 160

Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz:   1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej   0,5 kg pieczarek (mogą być również(...)cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.  Przed spożyciem polać sosem czosnkowym, bądź ketchupem. Podawać z frytkami, bądź jako dodatek do barszczyku

Kuchenne aromaty
Uszka z grzybami 124

Składniki: farsz 50 g suszonych grzybów 1 cebula 2-3 łyżki masła sól, pieprz ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko ok 2/3 szklanki gorącej wody sól Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę. po tym czasie ugotować w tej wodzie co się moczyły. Cebulę oraz ugotowane grzyby drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na masełku, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem(...)Gdyby farsz był za rzadki można dodać trochę bułki tartej, wchłonie resztki płynu, wymieszać. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, powoli wlewamy wodę, zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkować dosyć cienko, wykrawać małe krążki. Na każdy nałożyć troszeczkę farszu, zlepić, połączyć razem dwa rogi. Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Podajemy do czerwonego barszczu

magiczna kuchnia Kasi