lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Do malaksera wsyp ugotowaną soczewicę, słonecznik, pokrojoną cebulę i czosnek, pietruszkę, siemię lniane, pszenne zarodki i przyprawy. Wlej olej, dodaj jajko i zmiksuj składniki na farsz. Dopraw solą i zrób 22 kotleciki wielkości włoskiego orzecha. Rozgrzej olej w małym garnku. Wlej tyle aby kotleciki pływały. Jeśli będą dotykać dna to za mocno się
codojedzeniawigilijkę" albo sylwestrową domówkę;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki wody, 2 łyżki mleka. lub jajko do posmarowania pasztecików sezam Farsz pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula sól pieprz kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie: Farsz: Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na złoto. Zdejmujemy
Smakowity Blog KulinarnyXIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta
Zasmakuj KuchniCiasto: Mąka 1 Jajko Szczypta soli Ciepła woda Farsz: truskawki zasypać cukrem Ciasto zagniatamy. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy truskawki i lepimy - jak komu wyjdzie ;) Gotujemy w garnku z wodą. Odcedzamy. Można podać z posłodzoną śmietaną
Olga Piecze i GotujeDzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna ! Składniki na ciasto: - opakowanie szpinaku mrożonego, - 2 ząbki czosnku, -1 łyżka masła, - 4 jajka, - łyżka mąki, Składniki na farsz: -2 serki typu almette śmietankowe, - ząbek czosnku, lub czosnek w proszku, - 2 łyżeczki chrzanu ( opcjonalnie) - łosoś w plastrach ok. 350-400 g Szpinak podsmażyć na patelni
Pudełko rozmaitościwyłożyć nim dno formy, zawijając lekko brzegi ku górze. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto przez około 10 minut. farsz: 500 g bobu 4 jajka 100 ml kwaśnej dobrej śmietany 200 ml greckiego jogurtu 150 g sera typu feta 1 mała ostra papryczka 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Codzienna kuchnia niecodziennaWycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20-30 min. Odciskamy wgłębienia na każdej bułce na miejsce dla farszu z cebuli. Smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy cebulę, posypujemy czarnuszką i szczypiorkiem. Pieczemy w 200 st. C / 20-25 min. Po wyjęciu studzimy i po 15 min. gotowe do zjedzenia. Smacznego
chleba naszegołyżka bułki tartej 1 łyżeczka oliwy z oliwek WYKONANIE: szalotkę i por kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą, faszerujemy wydrążone papryki, pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. mięso się zrumieni, a papryka będzie miękka
Kuchnia Beatypiekarnika i nakładamy na podpieczone ciasto podsmażoną cukinię w plastrach, na nią układamy małe kawałki sera feta. Dodałam także pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory w zalewie. Farsz zalewamy śmietaną z roztrzepanymi jajkami. Ja używam około 100 ml kwaśnej śmietany 12% (można użyć jogurtu naturalnego bądź greckiego) i 2 jajka...do smaku sól i pieprz. Tartę należy jeszcze piec około
upichcicbardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto
Państwo Wojtczuk gotująXIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta
Zasmakuj KuchniPomysłów na jajka faszerowane jest wiele. Zwykłe jaja ugotowane na twardo i wysmarowane majonezem także smakują bardzo dobrze. Mi pomysł na taki farsz podsunęła babcia. Z racji tego, że bardzo lubimy i jajka i pasztetową połączyłam to w jedno. Jest idealna propozycja na wielkanocny stół, ale także na różne imprezy jako przystawka. Farsz jest tak delikatny, że aż niemal
Kuchnia Paulettesczosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:) SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk CIASTO: 250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 50 g Masła 250 ml Gorącej Wody 2 Jajka najlepiej L Szczypta Soli FARSZ: 3 Łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego 250 g Białego Chudego Sera 5 plastrów boczku wędzonego 1 Biała Cebula 4 Ziemniaki sól i pieprz do smaku SOS: 5 Łyżek
Gotowanie Patkioczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni
Kuchnia MagdaLenyoczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni
Kuchnia MagdaLenyprzykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto musimy podzielić na 4 części, każdą cienko musimy rozwałkować. 2 części posmarować trzeba białkiem z jajka ,i łyżeczką wykładamy odrobinę farszu w równych odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta, docisnąć ciasto,delikatnie i musimy pokroić na kwadraciki. Boki pierożków zacisnąć razem. Gotujemy w osolonym wrzątku
Viola cooks with passionłupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut
VioletoweKucharzeniemieszając około 10 minut. Zrób sos: w miseczce połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj. W misce ułóż umyty i osuszony szpinak, połącz z sosem, przypraw do smaku, wrzuć jajka pokrojone w plasterki oraz farsz z patelni. Wymieszaj dokładnie, smacznego
Zasmakuj Kuchniwięc tej słodyczy wystarczy. Owoce wiadomo mogą być inne :)) Miłego dnia :) Składniki: 2 szklanki mąki około 1,5 szklanki mleka woda (daje na oko) 1 jajko ok. 30 g roztopionego masła Farsz: serek naturalny 2-3 łyżki miodu jeżyny Składniki na naleśniki daje do miski i miksuję. Smażę naleśniki. Serek przekładam do miseczki, w drugiej rozgniatam trochę jeżyny, dodaję
kruche babeczkiPierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki. Składniki: Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody Farsz: 1 brokuł 1 serek topiony ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej 2 plastry sera żółtego 2 łyżki mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły
Na Ciasteczkowych Papierachmąki pszennej typ 550 - 65 g cukru - 18 g świeżych drożdży - 80 g roztopionego masła - 100 ml letniego mleka - 150 ml maślanki o temperaturze pokojowej - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego farsz - 250 g serka białego w temperaturze pokojowej - cukier do smaku - 2 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki ciemnego cukru - 80 g miękkiego masła dodatkowo roztopione maslo i ciemny cukier
Wypieki Renetego obowiązkowo czerwony barszczyk i danie jak ta lala :) Składniki: na ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g śmietany 18 % 1 jajko pół łyżeczki soli 1 jajko 180 g margaryny na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli mamy
na moim stole...wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką. Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemsolimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu) Gdy kasza jest gotowa dodajemy cebule , odstawiamy do przestudzenia Do kaszy dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą Zamykamy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęhodują w Tyrolu. Czerwonony Kogucik zapewne zna odpowiedź. Zatem sięgnijmy po pomarańczowe, okrągłe lub te całkiem niekształtne dynie. Składniki na ciasto: 1/2kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda. Składniki na farsz: 400g dyni, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 125g serka ricotta, 2 papryczki chili, gałka muszkatołowa, czosnek, curry, tymianek, natka pietruszki, sól. Okrasa: 1 papryczka chili, pół słodkiej papryki
Karczma Honoriettymąki dodać zmielony ser, żółtko, śmietanę i zimne masło. Doprawić odrobiną soli i zagnieść. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Ciasto rozwałkować, wykroić prostokąty i nakładać farsz. Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać szczyptą chilli. Piec w 250 st C do uzyskania ładnego brązowego koloru ok 20 min..... Smacznego
Gaździnka warzypatelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później z drugiej
Smaki Ewyoliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem
R'n'G Kitchenjeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło
Kuchenne Wariacjenieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę
Kuchenna Kontrrewolucyaobiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany 18% 100-150 ml jogurtu gęstego 6-10 łyżek cukru pudru do smaku Dekoracja
KreatywnePinyodstresować po dzisiejszym seminarium, bo normalnie totalne załamanie;| Składniki: naleśniki (około 4 bardzo cienkich): 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 (bardzo) czubata łyżka budyniu waniliowego 2 jajka 5 (rozkruszonych) tabletek stewii farsz serowy: 400-500g sera białego chudego (Emilka) 1 żółtko 7 (rozkruszonych) tabletek stewii na wierzch: 1 białko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 (rozkruszone) tabletki stewii
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką, jajkiem, kaszą, fetą i Maggi. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu. Zalej je gorącą wodą
Wielki apetyttakiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno czosnek dodajemy szpinak, odrobinę wody i dusimy, aż szpinak
zdrowa vege kuchniamoim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka
e-PrzepisyKulinarnemoim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka
e-PrzepisyKulinarneuznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj
prawdziwe jedzenieCzas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy cukier waniliowy Kruszonka: 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 40 g roztopionego masła Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy
Kulinarne przygody Gatitygniazdka z wgłębieniem w środku. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry. Jednego kroimy w grube plastry (4). Pozostałe wraz z szynką, mozzarellą kroimy w kostkę. Mieszamy z rozbełtanym jajkiem i śmietaną. Gniazdka napełniamy farszem, a masą jajeczną polewamy makaron. Na każdym gniazdku kładziemy plaster pomidora i posypujemy rozdrobnionymi ziołami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200st i 20 min. Po upieczeniu posypujemy
Brzuszki Łakomczuszkiszynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać pojdeńyczo liście. Sos pomidorowy: Dla leniwych - z torebki. Dla pozostałych
kolorowotorcikowouzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) sól pieprz masło klarowane Masa jajeczna: 3 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g sera koziego w talarkach(...)piec jeszcze 10 minut. Por oczyścić, przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka. Podsmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną. Rozłożyć talarki koziego sera. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym
zadanie-gotowaniejakie, u mnie akurat wołowe) pół główki kapusty 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki (200 g) ugotowanego ryżu 1 jajko ok. 3 łyżki otrębów żytnich w zależności od konsystencji farszu (może być też bułka tarta lub kasza manna) pieprz, sól Kapustę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem(...)drobno pokroić i zeszklić na oleju. W misce wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem
Dobra karmaTakie jajka mogą zagościć nie tylko na Wielkanocnym stole ale możemy je serwować przez cały rok. My jajka lubimy pod każdą postacią i z różnymi farszami. Od jakiegoś czasu ten przypadł nam do gustu i dosyć często je robię. Przy okazji mogę "przemycić" awokado. Talerz na jajka Porcelana Bogucice z kolekcji Jesień. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo(...)łyżki majonezy sól pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Jajka przekroić na połówki, wyciągnąć żółtka do miseczki i rozgnieść widelcem. Awokado i paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę. Wymieszać z żółtkami dodać szczypiorek, majonez, sok z cytryny ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki białka
Ala piecze i gotuje