łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Gdy czosnek(...)smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz i całość zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego! Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód
MarcinChefSzybkie w przygotowaniu i bardzo proste naleśniczki. Przecież naleśniki nie muszą być tylko i wyłącznie na słodko,te z wołowym farszem. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Farsz: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 3 łyżki keczupu Przyprawa meksykańska Sól Pieprz
VioletoweKucharzenieSkładniki: na ciasto 155g mąki pszennej typ 405 5g soli 110g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na farsz 170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki 200g śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: W malakserze posiekać w trybie pulsacyjnym mąkę(...)papieru i opaść podczas wstępnego pieczenia. Można też zamiast papieru wysmarować blachę masłem. Piec 15 minut w temperaturze 230 stopni. W tym czasie przygotować farsz. Podsmażyć na patelni chorizo z cebulą. Wymieszać w miseczce jajka, śmietanę i parmezan, doprawić solę i pieprzem. Wyjąć ciasto. Wypełnić ciasto chorizo z cebulą, zalać mieszanką śmietany z jajkiem, na wierzchu położyć cukienię, posolić
W kuchni wieczoremnazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis 1 liść laurowy Kamis 1 cebula 1 łyżka masła Do smaku pieprz(...)leciutko zaszklić. Dodać pieczarki i dusić do odparowania nadmiaru wody. Do odsączonej kapusty dodać pieczarki i doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Farsz odłożyć do wystudzenia. Do miski robota przesiać mąkę. Dodać jajka, sól i cukier. Mleko podgrzać, wsypać drożdże i dodać masło. Gdy masło się rozpuści całość wlać do mąki. Robotem z końcówka do wyrabiania drożdżowych ciast zagnieść
Ala piecze i gotujePierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól. Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą
kuron.com.plkapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie: Ciasto: Mąkę(...)rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie
Aga w kuchnimielonych, możemy przygotować je w ulepszonej wersji, czyli nadziane pieczarkami z serem i pietruszką. Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt bułka czerstwa kajzerka - 1 szt sól i pieprz Farsz : pieczarki - 250 g cebula - 1 szt ser w kawałku - 100 g natka pietruszki - 0,5 pęczka sól i pieprz Panierka(...)bułka tarta Dodatkowo tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na tłuszczu. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa z jajkiem i cebulą. Doprawić mięso solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Farsz: Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać pieczarki, przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ser pokrojony
Kuchnia Danusiostry sos i przekąska gotowa :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru Farsz: 500 g grzybów (mogą być mrożone) 1 cebula 3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka(...)około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól, olej i wlać ciepłą wodę. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i przez około kilka minut energicznymi ruchami wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Farsz: Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy nadzienie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy
My simple kitchenpostanowiłam podwoić ilość składników i wyszło mi ponad 100 ruskich pierogów. Podaję przepis na ok. 50 małych pierogów: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej 1 jajko szczypta soli Składniki na farsz: 30 dag białego sera 75 dag ziemniaków 3 cebule 20 dag boczku sól pieprz do smaku Sposób wykonania Ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i obrać. Przepuścić przez(...)się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w kostkę boczek. Połączyć razem zmielone ziemniaki i ser, dodać wystudzoną cebulę i doprawić wszystko do smaku. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, Dodać ciepłą wodę i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, podsypując mąką ( grubość 2- 3 mm) i wykrawać kółka szklanką. Na każde kółko nakładać
Na słodko lub wytrawniedrugiej serek homogenizowany i mus z kiwi. Składniki na ciasto: 60 g mąki pszennej 10 g drobnego cukru szczypta soli 1 jajko 160 ml mleka 50ml śmietany kremówki Farsz 1: 1/2 budyniu waniliowego 2 batony Mars 1 Danonek bananowy 1 banan Farsz 2: 1/2 budyniu waniliowego 1 serek homogenizowany Mus: 4 kiwi cukier Mąkę, cukier i sól(...)mieszamy z jajkami, mlekiem i kremówką. Odstawiamy na godzinę. Smażymy naleśniki, smarując patelnię odrobiną tłuszczu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozdzielamy na dwie porcje. Do pierwszej porcji, jeszcze gdy jest ciepła, dodajemy dwa batony Mars pokrojone na mniejsze kawałki i Danonka. Mieszamy na gładka masę. Do drugiej porcji, gdy już budyń ostygnie, dodajemy serek homogenizowany
Olikowa kuchniaKotlety z karkówki , nadziewane po białorusku Kotlety po białorusku , są po prostu pyszne . Proste do wykonania , a zarazem naprawdę ciekawe . Farsz niewątpliwie wyróżnia tą potrawę . Jednym z jego składników jest siekane jajko na twardo i dodatkowo ,smażone pieczarki i cebula . To sprawia że kotlety są naprawdę wyjątkowe i pyszne . Polecam , nawet na wielkanocny stół będą , całkiem trafioną pozycją Składniki(...)muszkatołową, tarty ser , czosnek ,sól i pieprz do smaku . Mieszamy do uzyskania jednolitego farszu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na każdy plaster karkówki , kładziemy łyżkę farszu , rozprowadzamy i zamykamy , jak książkę Dociskamy delikatnie dłońmi . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej , dwukrotnie , ponownie lekko dociskając dłońmi . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , to sprawi ,że kotlety nie będą się rozpadać . Smażymy
Ogrodnik w podróżytaki łatwy sposób w każdej chwili można je wyjąć i zamrożone wrzucić do wrzącej wody. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli gałka muszkatołowa farsz 450-500 g kapusty kiszonej wraz z zalewą 50 g suszonych grzybów 2 male cebule sól, pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Dzień wcześniej przygotować farsz(...)szklanki wody i dusić pod przykryciem. Tak długo, aż cała woda wyparuje, a farsz zmieni kolor na ciemniejszy. Odstawić do ostygnięcia. Następnie farsz zmielić w maszynce na największych oczkach. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli, odrobinę gałki muszkatołowej. Za pomocą łyżki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na sam koniec wlać gorącą wodę i zagnieść ciasta
Ugotowaćpięknie się prezentują oraz naprawdę dobrze smakują. Polecam! Składniki na ciasto: 100 ml wody (lub 100ml soku z buraka) 1 łyżka masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 35 gram suszonych grzybów 1 szklanka wody 1 cebula 2 łyżki masła sól oraz pieprz *** Przygotowujemy farsz: Grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą(...)garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy aż tłuszcz się stopi. Na stolnicy wysypujemy mąkę, posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprzu, dodajemy wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajko i zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem uszek *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i kolejno
Blog z Apetytemzbędnego brudzenia rąk :) Składniki na formę o śr. 25cm Ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko ⅓ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 400g ugotowanego i obranego bobu Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek 4 jajka 1 trójkącik sera z niebieską pleśnią Pęczek natki botwinki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła Sposób przygotowania w Tefal Companion(...)robi Agnieszka z bloga Lady Kitchen- wyparzonych kamyczków J Tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut. Farsz- Pieczarki myjemy, osuszamy, a jeśli są większe przekrawamy na pół. Rumienimy na maśle ze szczyptą soli. Jajka ubijamy przez 45 sekund przy prędkości 5, dodajmy cząstki sera, bób, pieczarki oraz posiekaną natkę botwinki. Doprawiamy do smaku- głównie pieprzem. Przelewamy
Kuchnia w czekoladziecebulę obrać i pokroić w kostkę, całość przyprawić wegetą i pieprzem, podsmażyć. Gdy farsz będzie już gotowy ścieramy na grubych oczkach żółty ser i dodajemy do całości, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy z pieczarkami i cebulą. Ciasto naleśnikowe: 200 gram mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni. Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron
Krakowskie smaki Ani