jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:99/455)

Krokiety z łososiem i mozzarellą 164

dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 3/4 szkl * mleko – 1,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * olej – 3 łyżki FARSZ: * tatar z łososia Suempol – 200 g * mozzarella – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * sok cytrynowy – do smaku * świeży(...)koperek – 1 pęczek DODATKOWO: * jajko + bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy dość spore cienkie naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Łososia mieszamy w drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną cytryny. Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach. CAŁOŚĆ : Naleśniki pokrywamy łososiem i posypujemy startą mozzarellą

Ostra na Słodko
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 159

się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Na 5 dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć(...)czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką lub ulubionym

Smakołyki Asi
Pierożki ze szpinakiem 125

jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię:) Składniki: Na ok 40 pierożków Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli szczypta kurkumy Farsz: 100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony) 100g serka ricotta 50g pokrojonego w pół talarki pora szczypta soli Kilka łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy, solimy(...)dodajemy odrobinę kurkumy. Wbijamy jajko i powoli dolewamy przegotowaną wodę ciągle siekając całość nożem. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy na kwadraty (ok. 4x4cm).  2. Farsz: Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku.  3. Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy dodatkowo przygnieść boki widelcem. Pierogi

Kuchnia w czekoladzie
Pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym 187

wielka chęć skonsumowania czegoś przepysznego :) Składniki dla 4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 60 dag pół opakowania szpinaku mrożonego brykietu 2 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka masła jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Szpinak należy rozmrozić na sicie. Pierś myjemy i formujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy rozmrożony szpinak i podsmażamy(...)solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. W piersi ostrym , spiczastym nożem z grubszej strony, robimy kieszonki (nacinamy wzdłuż ). Do takiej kieszonki napychamy łyżką ostudzony farsz szpinakowy. Na talerzu roztrzepujemy jajko  moczymy w nim roladki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor

Różne smaki w kuchni
Pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym 124

chęc skonsumowania czegoś przepysznego :) Składniki dla 4 osób:   1 podwójma pierś z kurczaka ok. 60 dag pół opakowania szpinaku mrożonego brykieta 2 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka masła jajko i bułak tarta do panierowania olej do smażenia Szpinak należy rozmrozic na sicie. Pierś myjemy i formujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy rozmrożony szpinak i podsmażamy(...)solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. W piersi ostrym , spiczastym nożem z grubszej strony, robimy kieszonki (nacinamy wzdłuż ). Do takiej kieszonki napychamy łyżką ostudzony farsz szpinakowy. Na talerzu roztrepujemy jajko  moczymy w nim roladki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rogzranej patelni na złoty kolor

Słodkości i nie tylko
Tarta z kurczakiem i porem 120

mnie to najpyszniejsza spośród tart. Uwielbiam to połączenie smaków. Najczęściej gości na naszym stole... :D Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 2 piersi z kurczaka biała część pora 15 dkg startego żółtego sera Masa jajeczna: 3 jajka 180 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej(...)masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć

Krokusowy Dom
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 254

szybkie, a naleśniki będą równie smaczne następnego dnia. Poniżej znajdziecie mój szybki przepis… Składniki na ciasto naleśnikowe (3-4 naleśniki) 6 łyżek mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka szczypta soli Składniki na farsz do naleśników 200g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól pieprz 10 suszonych pomidorów 1/2 kostki kostki sera feta łyżka masła Przepis na ciasto naleśnikowe Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczne pierogi z grochem i borowikami 184

samym kolorze co powłoka wewnątrz. Są bardzo fajne idealne na  świąteczny prezent . Składniki na ciasto: 70 dag mąki tortowej 1,5 szklanki gorącej wody 1 jajko Szczypta soli 1 łyżeczka miękkiego masła Farsz: 1 litr kiszonej kapusty z marchewką 1 szklanka łuskanego grochu 40 dag mrożonych borowików 2 cebule 2 łyżki masła lub oleju Sól morska do smaku Świeżo(...)grochem doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wymieszać, wlać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek każdego ułożyć  łyżeczkę farszu. Zlepiać brzegi .  Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podawać z przesmażoną na oleju cebulą. Smacznego

Wanilia i Kardamon
naleśniki grillowane z mięskiem warzywnym... 174

jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, marchew 2 średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku(...)czosnek, natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać do mięsa, i pozostałych składników, dokładnie wymieszać z olejem i odstawić do lodówki aby mięso się zamarynowało smakami składników w rondlu podsmażać farsz mieszając co jakiś czas, gdy będzie gotowe wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystygnięcia na gorącej patelni do naleśników 22 cm posmarowanej olejem smażyć złociste naleśniki na każdy naleśnik

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 127

tych tradycyjnych - jak dla mnie są bardzo nietypowe ale bardzo smaczne. Składniki - (około 35 pierogów - w zależności od wielkości) Ciasto - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz - 200 gram szpinaku ( ja użyłam mrożonego) - 250 gram zmielonej piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona - olej(...)oleju. Dodałam zmieloną pierś z kurczaka. Kiedy mięso trochę się podsmażyło dodałam szpinak. Całość dusiłam około 10 minut. Następnie doprawiłam powstały farsz i odłożyłam do wystudzenia. Następnie przygotowałam ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam wodę. Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto.  Podzieliłam na mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła

Health-Fit-Life
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem + film 178

ciasto naleśnikowe 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 4 łyżki oleju spora szczypta soli                       farsz 1 kg pieczarek 3 cebule 30 dag żółtego sera 3 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól(...)pieprzem. Do miski, na tarce o małych oczkach ścieramy żółty ser. Na każdym naleśniku układamy porcję (czyli około 2 łyżki) wystudzonego farszu i posypujemy go niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zwijamy w krokiety. Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu

Smakowite Dania
Drożdżowy kulebiak z kapustą 131

łyżki oleju Nadzienie: 300 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania czarnuszka, kminek lub mak do posypania Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować(...)godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Kulebiaka podałam na półmisku Fala Ambition Przepis bierze udział w akcji

Smakołyki Asi
Roladki z kurczaka z pieczarkami 119

moja propozycja na smaczny obiad.   1 podwójny filet z kurczaka 250 g pieczarek  4 plastry żółtego sera 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki płatków kukurydzianych olej do smażenia   Filet z kurczaka umyć,osuszyć i podzielić na 4 kotlety. Każdy płat mięsa oprószyć(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć pieczarki drobno posiekaną cebulę i krótko przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster sera,łyżkę farszu pieczarkowego i zwinąć roladkę.  Jajko roztrzepać i wymieszać z przyprawą do gyrosa.  Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w  jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta z botwinką. 144

botwinką CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ: 250 g botwinki (same liście i łodyżki) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sera żółtego, startego na tarce o grubych oczkach(...)pietruszki i ser żółty, odstawiamy by masa nieco przestygła.      Z lodówki wyjmujemy pozostawiona 1/4 część ciasta i wałkujemy, tniemy paseczki na kratkę. Gdy farsz już nieco przestygł dodajemy rozmącone jajka (zostawiamy jednak około jednej łyżki jajek do posmarowania kratki) mieszamy i wykładamy na wyjęty z lodówki spód. Na masie rozkładamy paseczki ciasta tworząc kratkę i smarujemy pozostawionym

Rozpustne gotowanie
Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies 108

więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto. Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie doprawiłam solą i pieprzem. Jaki sos lubicie do gołąbków? Najczęściej gotuję sos pomidorowy, ale jak wspomniałam wcześniej próbuję podać gołąbki z innymi sosami jak grzybowym, krewetkowym czy curry. Gołąbki(...)ryż przez około 20 minut. Jak bulion wyparuje, wlej resztę i gotuj do jego wchłonięcia. Mieszaj ryż od czasu do czasu. Do przestudzonego risotto dodaj mielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj farsz. Odetnij większą część nerwu z liści kapusty. Ułóż 2 – 3 liście obok siebie, nałóż farsz i zroluj. Układaj gołąbki w naczyniu wysmarowanym masłem. Ugotuj pomidorowy

codojedzenia