kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oregano Składniki na farsz: 350 g mięsa z kurczaka 50 g pieczarek 1 łyżka kaparów 4 jajka 150 ml mleka 150 ml śmietany kremówki szczypiorek sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać(...)pieczarki i drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać, jajka, mleko, śmietanę, szczypiorek, gałkę muszkatałową oraz kapary. Na podpieczony spód rozłożyć kurczaka z pieczarkami i zalać przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy w 180ºC przez 35-40 minut aż farsz ładnie się zarumieni i stężeje. Smacznego
Zabawa smakiemostry, a przede wszystkim wyrazisty smak. Składniki (na ok. 70 szt. – w zależności od wielkości): Ciasto: 700 g mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki oleju 2 duże szczypty soli ok. 1-1 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody Farsz: ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 300 g twarogu 2-3 duże cebule 2 jajka pieprz sól Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną(...)kulkę i wkładamy pod miskę odwróconą do góry dnem, aby nie wyschło do czasu lepienia. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Jeszcze lekko ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia mięsa wraz z twarogiem. Do powstałej masy dodajemy jajka oraz podsmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą
MyCookBook.plniewielką ilością śmietany. Placki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układać na nich upieczoną paprykę, tak aby brzegi ciasta posmarowane jajkiem nie były zakryte, natomiast na środku, w farszu z papryki zrobić wgłębienie, w które będzie później wbijane jajko. Placuszki piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie blachę wyjąć z pieca
Codzienne Gotowanieznikają szybko . To pomysł na krokiety w całkiem odmiennym wydaniu niż te z mięsem. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 40 dag mąki pszennej luksusowej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 1 średnia główka młodej kapusty 30 dag wędzonego surowego boczku 20 dag sera żółtego np. gouda ½ szklanki wody 1 pęczek koperku 2 cebule(...)kapusta będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać. Do prawie miękkiej kapusty dodać posiekany koperek wymieszać zestawić z ognia, wystudzić. Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem żółtym zawijać w ciasne rulony. Jajka rozkłócić na talerzu z odrobiną soli panierować krokiety w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na oleju na złocisto, podawać
Wanilia i Kardamonnaleśniki tutaj Farsz: kawałek gotowanego królika gotowane udko z kurczaka kawałek ugotowanej marchewki kawałek ugotowanej pietruszki 1 cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy jajko olej bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz - mięsa i gotowane warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mielonego mięsa. Wszystko wymieszać, doprawić solą(...)pieprzem czarnym i ziołowym. Gotowy farsz ułożyć na naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Nasza propozycja podania - z sosem pomidorowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBartoldzik , Wiera i Dobromila . Ciasto: 170g mąki 85g masła 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Farsz: 200g bekonu 1 mała cebula 1 papryka (najlepiej czerwona) 0,5 papryczki chili szczypta tymianku pieprz 4 małe jajka 4 łyżki śmietany łyżka fety kilka niedużych, jędrnych, białych pieczarek W misce mąkę wymieszać z solą, a następnie rozgnieść(...)niezbyt grube plasterki pieczarki, przesmażyć. Doprawić pieprzem i szczyptą tymianku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tartletki. Wbić jajka, jeżeli są zbyt duże, można odlać nieco białka, wypełnić farszem, zalać łyżką śmietany i posypać niewielką ilością pokruszonej fety. Zapiekać około 15 minut. Podawać natychmiast. Smacznego
Codzienne Gotowaniejajka sól, pieprz , wegeta Sposób wykonania: Ugotowane , dobrze przestudzone ziemniaki zmielić wraz z twarogiem. Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę, delikatnie podsmażyć, dodać do zmielonego farszu. Doprawić solą i pieprzem i wegetą. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez
Darcia w kuchniminut Składniki: * opakowanie rozmrożonego szpinaku (rozdrobniony) * 1 szklanka mleka (ja dałam wodę i 3 łyżki śmietany - nie miałam mleka :-)) * 1 szklanka mąki * 2 jajka * sól, pieprz * kostka sera białego ( lubię dużo farszu - dałam 2 kostki) * 3 ząbki czosnku * cebula * pęczek pietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego
sierotka maRysia w kuchnipieprz, wędzona słodka papryka, czosnek, - przyprawa do dań kuchni meksykańskiej (opcjonalnie) Naleśniki (6 sztuk) - szklanka maki orkiszowej - 3/4 szklanki wody lekko gazowanej - odrobina soli - jajko Dodatkowo - odrobina startego żółtego sera Wykonanie Farsz Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Paprykę oraz pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i dodajemy do cebuli. Delikatnie przyprawiamy. Całość smażymy(...)dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku. Naleśniki Do miseczki wsypujemy mąkę. Wlewamy wodę i wbijamy jajko. Dodajemy sól. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy smażmy cieniutki naleśniki na suchej patelni lub odrobinie oleju. Na każdym naleśniku układamy farsz a następnie zwijamy w rulon. Posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku około 10 min - do roztopienia sera
Health-Fit-LifePolecam serdecznie. Bułeczki z pieczarkami Składniki: (na 9 sztuk) ciasto: 500 g mąki pszennej 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli farsz: 550 g pieczarek 3 średnie cebule 1 łyżka majeranku sól pieprz 20 g masła dodatkowo: 1 jajko Mąkę przesaić do miski, wymieszać(...)solą i drożdżami. Wlać mleko z wodą, wbić jajko, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować z ciasta kulę, dstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotować farsz: pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki. Smażyć, aż cały płyn odparuje. Wyrośnięte ciasto króko zagnieść, podzielić na 9 równych części. Każdą rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal(...)usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenżółty – 300 g * szpinak świeży – ok. 400 g * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała – 1 szt * sól, pieprz gałka muszkatołowa, czarnuszka * masło * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy
Ostra na SłodkoSkładniki: farsz: - w opisie, bakłażan 2 sztuki, pomidory 3 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ser żółty morski 15 dag, woda 1/2 szklanki FARSZ DO GOŁĄBKÓW: ryż-jajka-mięso mielone z łopatki-papryka ostra-czosnek-kucharek - składniki w ilości wg uznania wszystko dobrze wymieszać pomidory sparzone rozdrobnić razem ze skórką i natką pietruszki bakłażany przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć
W Mojej Kuchni Lubięziemniaków 1 jajko 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 żółta papryka sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka masło oliwa z oliwek farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko wykonanie: Obieramy ziemniaki i marchewkę. Pyry przekrawamy na pół, a marchewkę kroimy w półksiężyce. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gotujemy 10 min od momentu(...)pokrojone pieczarki i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 185 st. Myjemy kurczaka, nacieramy czosnkiem, oprószamy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i posypujemy tymiankiem. Faszerujemy kurczaka cebulowo-pieczarkowym farszem. Nóżki wiążemy dratwą lub zwykłą nitką. Odcedzamy warzywa. Do miski, która pomieści ziemniaki i marchewkę
Ania i Marcin gotujągładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy tartę oplecioną warkoczem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C przez ok. 7 minut. FARSZ: Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę (5 szt ). Wrzucamy posiekaną natkę, szczypiorek, surowe, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy
Ostra na SłodkoHiszpanie, zwłaszcza w rejonach Salamanki i Avili w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo jajek, chorizo i boczku/schabu/mielonego mięsa. Często zdobiony jest także na wierzchu winogronami, orzechami lub stylizowanym ciastem. Składniki (8 porcji) -750 g mąki pszennej -10 g drożdży(...)Rozwałkować na dość gruby prostokąt około 20x50cm (dłuższym bokiem do siebie). Krótsze brzegi delikatnie posmarować wodą. Na środkowej części rozłożyć połowę boczku z chorizo i jajek. Przykryć jednym bokiem. Na warstwę ciasta kolejną część farszu i przykryć drugim bokiem. Dokładnie zalepić. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
Zielona Kuchniajajko sól, pieprz, majeranek opcjonalnie pęczek natki piertuszki łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie Mięso zmielić razem z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Farsz włożyć do foremek - posypać jeszcze szczyptą soli, pieprzu i delikatnie skropić sosem sojowym..Włożyć do pieca na ok 1 godzinę. Góra-dół..180 st C Smacznego
Gaździnka warzy