jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:94/455)

Krokiety 142

wieprzowej, 400 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe:  30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce(...)Przekładamy nasz farsz na patelnię i dusimy podlewając bulionem, w którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników. Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Aga w kuchni
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 141

patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka. W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę farszu, składamy(...)pierogi, uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność, że dobrze się skleiły. Empanadille układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią. Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki szpinakowe z cukinią, papryką i kurczakiem 173

spróbuje chociaż jednego naleśnika,  będzie chciał skosztować następnych. Radość dla podniebienia gwarantowana.  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 150g mrożonego szpinaku, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki żółte, oliwa, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażam. Odciskam nadmiar wody(...)Mleko miksuję z jajkiem, solą oraz szpinakiem. Stopniowo dodaję mąkę. Miksuję. 2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 3. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram. Z papryk usuwam gniazda nasienne. Cebulę, cukinię i paprykę kroję w kostkę.  4. Na patelnię z oliwą dodaję kurczaka oraz cebulę. Smażę około 5 minut. Następnie dodaję cukinię

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki tradycyjne - wersja nr 1 196

już robię to porcję na dwa obiady co najmniej :) Także dziś i jutro objadamy się gołąbkami :) Składniki: główka białej kapusty, 50 dag mięsa mielonego, 3/4 szklanki ryżu,  cebula, jajko, przyprawy, Sos: cebula, masło, koncentrat pomidorowy, bulion, śmietana, mąka, przyprawy,  W pierwszej kolejności trzeba rozprawić się z kapustą. Wycinamy z niej głąb - u mnie zrobił to Mąż :) jak widać(...)żeby łatwiej było je zwinąć. Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dokładnie mieszamy mięso mielone, ryż, cebulkę, jajko. Przyprawiamy do smaku.  Tak przygotowany farsz nakładamy łyżką na liść, zaginamy górę liścia, a później boki i ciasno zwijamy.   Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, na warstwie liści zbyt małych

Co w głowie piszczy
Quiche Lorraine 114

starczy dla 4 osób) potrzebujemy: ciasto: – 175g mąki pszennej – 100 g masła, pokrojonego w kawałki – 1 żółtko farsz: – 200g wędzonego boczku – 50g sera Gruyere lub innego – 200ml creme fraiche (1 kubeczek) – 3 jajka, dobrze ubite – szczypta mielonej gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować ciasto – zagnieść z podanych składników. Należy(...)ciasto musi na ok 30 minut znaleźć się w lodówce i 30 minut przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki. Podczas chłodzenia ciasta można przygotować farsz. Boczek pokroić i podsmażyć. Do miski wbić jajka, rozbić trzepaczką i dodać creme fraiche. Dodać wcześniej podsmażony boczek, wymieszać i doprawić do smaku – zazwyczaj boczek jest dość słony, więc dobrze dodać pieprzu

Szybko Tanio Smacznie
Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami. 131

mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku   Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek  2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku(...)cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano, najlepiej na oleju roślinnym.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym 109

piekarnika pod beszamelowym sosem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 4 filety z rybne (duże) ½ cytryny Farsz: 200 g sera feta ½ papryki czerwonej ½ pęczku koperku ½ pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko Sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka (1 szklanka) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego(...)łyżeczka tymianku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczkę soli Przygotowanie: Filety rybne opłukać, osuszyć, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Farsz: W miseczce rozdrobnić ser, dodać zmiażdżony czosnek, jajko, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać. Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki. Ułożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 273

nadzieniem. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej; 20 g drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz:  I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych;  Drożdże rozcieramy(...)ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Okręgi ciasta dzielimy na trójkąty. Posypujemy ciasto przygotowanym farszem i rolujemy od podstawy do czubka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. i posypujemy ziołami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 min. Studzimy na kratce. Smacznego

Miksturownik
Drożdżowe kapuśniaczki 234

Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku(...)ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia. 2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia. 3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście

Kuchnia domowa Ani
Pieczarki faszerowane. 168

soli i pieprzu . Dokładnie wymieszać . - Farszem wypełnić wydrążone pieczarki. - Na talerzyku zmieszać bułkę tartą i posiekane orzechy. Jajko rozkłucić. - Na faszerowane pieczarki zamoczyć w jajku potem odsypać panierka . Kłaść na rozgrzaną patelnie   stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym

Eli Gotowanie
Faszerowane papryczki z mięsem i pieczarkami 213

następnie obieramy pieczarki i kroimy w paseczki ( nie za drobno, fajnie jak są wyczuwalne). W papryce obcinamy czapeczkę i drążymy środek ( tak aby oczyścić z pestek).  Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę.  Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym.  Ja nie dodaję

Niezły Młynek
Ruskie pierogi (bezglutenowe) 173

polecam :-) Składniki na ciasto (na około 30 pierogów): 200 g mąki gryczanej (+ do podsypywania) 100 g skrobi ziemniaczanej 100 g mąki ryżowej szczypta soli 1 jajko około 3/4 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz (podaję tyle, ile ja zwykle robię, farsz zostaje, więc można znów namieszać mąki i dalej lepić pierogi, albo zrobić tak zwane naleśniki ruskie, oczywiście bezglutenowe(...)część uduszonej cebulki, sporo solimy i pieprzymy, możemy dodać koperku i wszystko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Farsz musi mieć wyrazisty smak. 3. W osobnej misce mieszamy mąki ze szczyptą soli. 4. Dodajemy jajko i mieszamy go z mąkami. 5. Stopniowo dolewamy wody i mieszamy. 6. Gdy już mąki połączą się z wodą, wtedy przekładamy ciasto

Kawa z mlekiem
Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka 180

pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha!   Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz: 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności od wielkości, może być inne mięso drobiowe) 1 mała cebula Dodatkowo: olej Opcjonalnie: sos serowo-czosnkowy (opis na końcu(...)pieprz biały   Przygotować farsz. Ugotować ćwiartki z kurczaka (w rosole). Mięso zmielić (na drobno) i połączyć z podsmażoną cebulą. (Jeśli farsz jest za suchy - podlać rosołem.) Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne

Di gotuje
Rolada drobiowo - wieprzowa 219

lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka,  włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 192

naprawdę jest dobra :-) Składniki na pieczeń: 1 kg   karkówki   lub innego mięsa wieprzowego w miarę chudego 2 jajka 2 bułki 2 łyżki majeranku Sól 4 listki świeżej bazylii Pieprz 2 ziarnka ziela angielskiego 2 cebule Bułka tarta Dodatkowo farsz pieczarkowy * Składniki na pieczarki w śmietanie 1 kg pokrojonych pieczarek 3 drobno pokrojone cebule sól pieprz 3 listki świeżej(...)mielimy dwukrotnie , dodajemy   suszony majeranek,   drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku   i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie: Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię   Całość dusić

Na słodko lub wytrawnie