jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:86/455)

Pierożki świąteczne 173

Mięsny dodatek do świątecznego barszczu. Pierożki z pysznym nadzieniem, które dla odmiany są smażone a nie gotowane. Przepyszne!  Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz:  50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą(...)wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków

Pobite gary Barbary
Świąteczne pierożki 150

Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz:  50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy(...)wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków

Pobite gary Barbary
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 290

mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 jajka  Dodatkowo: kminek 1 jajko do smarowania pasztecików 500 g ulubionego farszu (u mnie z kapustą i grzybami - np. z tego przepisu) Wykonanie: Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić.  Mąkę przesiać do miski z solą. Mleko zagotować(...)masło, odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać dwa jajka i wymieszać. Mleko z jajkami dodać do mąki, następnie wlać drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą rozwałkować na stolnicy i wzdłuż dłuższego bogu ułożyć pasek farszu, następnie zwinąć i odciąć od reszty ciasta. Dobrze skleić wszystkie boki, by paszteciki nie rozpadały

Pasja Smaku
Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą 187

tarta - czyli quiche z kiełbasą Ciasto (wg przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne obiady"): 250 g mąki 100 g masła + odrobina do wysmarowania formy 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli    Farsz  2 czerwone cebule 400 g pieczarek 300 g wiejskiej kiełbasy 200 g śmietanki 30 3/4 szklanki mleka 4 jajka  250 g sera żółtego(...)ryż) a następnie wkładamy ciasto do piekarnika na 15 min. Po tym czasie ściągamy papier. Nałożymy nasz farsz: Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do zeszklenia, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. W międzyczasie przygotowujemy sobie masę do polania. Łączymy składniki: mleko, śmietanka, jajka, starty ser żółty. Mieszamy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy pieczarki i cebula lekko ostygną możemy

Kuchnia moimi oczami
Pierogi z mięsem + film 130

pierogi                  ciasto  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej jajko 2/3 szklanki gorącej wody                 farsz 40 dag mięsa mielonego łyżka oleju do smażenia 2 cebule 1/2 szklanki bułki tartej zioła prowansalskie sól pieprz 15 dag boczku(...)się wszystkich składników. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko i gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na  stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy

Smakowite Dania
Tarta z brokułami i kurczakiem 159

Piekłam ją w naczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki. Składniki na ciasto: 100g masła szklanka mąki jajko łyżka śmietany sól Składniki na farsz: 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pierś z kurczaka (około 250g) 100ml śmietany jajko łyżka oleju gałka muszkatołowa sól, pieprz Ciasto na tartę(...)miski przesypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, łyżkę śmietany i 1 jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto najlepiej wałkuje się pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm folii, położyć na nią spłaszczone ciasto i na górę znowu folię. Za pierwszym razem bałam się, że folia się poskleja

wysmienity
Pieczone pierogi pełnoziarniste z grzybami 168

Ilość: 10 szt. Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: Ciasto: – 160g mąki pełnoziarnistej orkiszowej – 1 jajko – 100g masła – woda – szczypta soli Farsz: – 250g gotowanych leśnych grzybów – 1 duża cebula – ciemny sos uniwersalny Łowicz – 1 łyżka sosu worcester (można pominąć) – przyprawy: tymianek, sól, pieprz, papryka słodka, chili – masło klarowane do smażenia(...)grubości 4-5 mm. Kroimy w kwadraty o wym. 8×8 cm. Na środku każdego kwadratu umieszczamy farsz, składamy na trójkąty. Brzegi trójkątów ściskamy widelcem. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka smarujemy pierogi z wierzchu roztrzepanym jajkiem. 5. Pierogi pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200st przez

Podwójnaporcja
Krokiety z cukinią 200

słońca cukinię. Warto wypróbować przy okazji swoich zbiorów! Składniki: Na ok 10 sztuk Naleśniki: 300ml mleka 2% 100ml wody mineralnej niegazowanej 50ml oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli ok 200g mąki pszennej Farsz: 1 kg obranej i wydrążonej cukinii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml wody 80 ml słodkiej śmietanki 30% 100g śmietankowego serka topionego sól(...)całkowitego rozpuszczenia i odparowania nadmiaru sosu. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem.  Farszem- najlepiej przestudzonym smarujemy naleśniki, zwijamy na krokiety i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy same lub z barszczem

Kuchnia w czekoladzie
,,SŁONECZKO PIZZOWE” 97

płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz: 1 op mrożonego szpinaku (450g), 6 łyżek kukurydzy 4 ząbki czosnku, 2 cebule 60 dkg sera mozarella 1 laska kiełbasy sól, pieprz, 1 jajko, garść słonecznika łuskanego, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, słonecznik do posypania Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy(...)rozwałkowanego ciasta. Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem, układamy na środku kubek i lekko go dociskamy. Boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .Całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w 180 C przez około 35min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem

Podróż w kulinaria
Mini quiche z pieczarkami i wędzonym kurczakiem 140

żółtko 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli 250 g maki pszennej 125 g masła Nadzienie 300 g pieczarek 1 wędzone udko z kurczaka czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka maki pszennej 1 łyżka masła Ketchup pikantny Kotlin sól i pieprz 2 łyżki tartego sera żółtego Kruche : Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią(...)kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z pieczarkami. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do pieczarek . Całość smażymy do wyprawowania wody. Śmietanę mieszamy z mąką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na upieczone ciasto, zalewamy śmietaną. Na wierzchu każdego placka umieszczamy kleks z ketchupu, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około

Kasia i jej kobiecy świat
Pizzerinki 170

Składniki ( na 8 sztuk ): Ciasto: 250g mąki pszennej + do podsypywania, 1/2 łyżki cukru ( 8g ), 7g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli ( 3g ), 1 jajko, 30g masła niesolonego, 1/2 szklanki mleka - 125ml. Farsz: 4 cebule, 350g pieczarek, 4 łyżki ketchupu, 200g startego sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, olej. Ponadto: 1 jajko, olej do wysmarowania papieru do pieczenia. Przygotowanie: Ciasto. Masło roztopić(...)naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180stopni C i piec niecałe 20minut. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tort naleśnikowy z tuńczykiem 110

dokładnie jak wyjdzie. Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z tuńczykiem, jest pyszny. Składniki: Naleśniki 300 ml mleka 2 jajka ok.2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram ) 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe ( ś rednie ) Sól Pieprz(...)kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy Pomidory z puszki bez skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

Smaki Ewy
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 123

sosem. Składniki – keto pyzy z mięsem (10 sztuk): Składniki na pyzy: 250 g twarogu tłustego prosto z lodówki 20 g łupin babki jajowatej 1 jajko sól himalajska lub kłodawska Składniki na farsz mięsny: 150 g mięsa mielonego – może być z łopatki wieprzowej lub z rosołu 20 g cebuli 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee(...)obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu. Podsmażony farsz doprawic do smaku, zmielić lub zblendować i przestudzić. Zimny ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, sól i łupiny babki a następnie całość dobrze wymieszać do uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki

Ola la LCHF
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 264

sosem. Składniki – keto pyzy z mięsem (10 sztuk): Składniki na pyzy: 250 g twarogu tłustego prosto z lodówki 20 g łupin babki jajowatej 1 jajko sól himalajska lub kłodawska Składniki na farsz mięsny: 150 g mięsa mielonego – może być z łopatki wieprzowej lub z rosołu 20 g cebuli 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee(...)obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu. Podsmażony farsz doprawic do smaku, zmielić lub zblendować i przestudzić. Zimny ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, sól i łupiny babki a następnie całość dobrze wymieszać do uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki

Ola la LCHF
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą 182

warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.   Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta soli łyżka zimnej wody Na farsz: Tuńczyk w sosie własnym 150g 1,5 średniej czerwonej cebuli Strąk czerwonej papryki Gałązka selera naciowego 3 jajka 150ml słodkiej śmietanki 12-18% 50g startego sera(...)formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem. Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania