NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU 201Składniki: ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 2 jajka odrobina soli 1 łyżka oleju farsz: ok. 500g mięsa wieprzowego np. łopatka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 serek topiony gouda sól pieprz bazylia oregano przyprawa do mięsa mielonego olej ponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać(...)mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek. Wbić całej jajka i nadal miksować. Następnie dodać sól i olej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki. farsz: Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami
Prosto i Smacznie z Anetą
Krokiety z kapustą i pieczarkami ! :) 178każdemu się to uda. Do przygotowania krokietów będziemy potrzebować farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz. Przepis na farsz. Składniki: -0,5kg kapusty kiszonej -0,5kg pieczarek -cebula -przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -smalec -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Musimy usmażyć osobno pieczarki i kapustę(...)zawijania krokietów Będzie nam potrzebne: -bułka tarta -jajko z mlekiem *Smażymy naleśnik... * Kładziemy usmażony naleśnik na talerz, na środek układamy farsz, zaginamy boki na farsz i zawijamy krokieta. Zamaczamy w jajku i mleku a następnie w bułce tartej. * Kiedy usmażymy już wszystkie naleśniki i zawiniemy krokiety. * Zaczynamy smażyć je na gorącym oleju. * Z jednej i drugiej strony, na złocisty
Magia jedzenia.
Ravioli z mięsem krabowym 213przygotowalam z miesa krabowego, ricotty, koperku i sporej ilosci przypraw, dzieki czemu byl bardzo aromatyczny i dosc ostry - jednym slowem - pyszny! Ciasto: 300g maki pszennej 3 jajka (rozklocone w miseczce) lyzeczka soli Farsz: 1 puszka miesa krabowego (120g) (musze przyznac, ze w Polsce (Lodz) mialam problem z jego kupnem, ale jezeli wiecie gdzie mozna dostac, to prosze o informacje - dziekuje(...)pieprz Przygotowanie ciasta: Make wysypac na stolnice i wymieszac z sola, zrobic zaglebienie i wlac jajka, zagniesci je z maka i dokladnie ugniatac przez okolo 5 minut, az ciasto bedzie jednolicie gladkie. Zawinac w folie i odlozyc do lodowki na 15-30 minut. Przygtowanie farszu: Mieso krabowe dobrze odsaczyc i przelozyc do miski, dodac ricotte, platki chili, slodka papryke, pieprz
Codzienne Gotowanie
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 270moje ulubione ciasto pierogowe, które zawsze wychodzi cudnie miękkie i nadzienie, które świetnie zastępuje mięso – zieloną soczewicę. To moje najbardziej sprawdzone ciasto i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy składników. Jest miękkie i łatwe do wałkowania, bardzo elastyczne. Mąkę przesiewamy (ja ciasto mieszam(...)dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. Do tych
Karo in the Kitchen
Pierożki z ciasta francuskiego 185dziesiątkę – nagle pokochały warzywa Składniki: dla 4 osób 2 rulony ciasta francuskiego farsz warzywny pozostały z dnia poprzedniego, z tego obiadu podwójna pierś z kurczaka przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków 1 mały jogurt naturalny 1 duży ząbek czosnku świeża natka pietruszki i koperku(...)kroimy, doprawiamy do smaku, opcjonalnie dodajemy starty żółty ser. Każdy rulon ciastka francuskiego dzielimy na mniej więcej równe kwadraty i nadziewamy albo pokrojoną piersią kurczaka, albo warzywnym farszem. Formujemy pierożki. Pierożki smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C (termoobieg) piekarnika na 25 minut lub na 190 stop. C (grzanie góra/dół). Wybrane warzywa (u nas marchewka, żółta
gutfut
Quiche z kurkami i kurczakiem 213przygotowań! Składniki na spód do formy 20x30cm: 350 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 całe jajko 2 żółtka 200 g zimnego masła, posiekanego Składniki na farsz: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g kurek, umytych, posiekanych z grubsza 1 pierś z kurczaka, pokrojona(...)woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, śmietankę, tymianek i rozmaryn, doprawiamy odrobiną soli. Na schłodzony spód wykładamy przestudzony farsz, zalewamy jajeczną masą, całość posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut, aż farsz się zetnie, a wierzch ładnie zarumieni. Przed
My Culinary Art
Przepis na pierogi ruskie 132sera i cebulki. Niebo w ustach! Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 0,5 kg białego sera- twarogu 0,5 kg ziemniaków 1 duża cebula łyżka masła (najlepiej klarowanego) sól, pieprz opcjonalnie maggi w płynie *** Przygotowujemy(...)tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Ziemniaki gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę lub mielimy
Blog z Apetytem
Jajka faszerowane pastą rybną 196Jajka faszerowane pastą rybną ze śledzia to świetny dodatek nie tylko na świąteczny stół. Składniki: 3 duże jajka, śledź w pomidorach - puszka, łyżka majonezu, 2
Lena Gotuje
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 203Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami.Pyszne były, robiłam je jakiś czas temu. Naleśniki: 1 szkl. mąki 2 jajka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 40 dkg kiszonej kapusty 25 dkg pieczarek cebula sól, pieprz, wegeta Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Masę odstawiamy na ok 20 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta(...)zeszkli dodać pieczarki i całość podsmażać ok 8 minut, następnie dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę.Wymieszać i doprawić do smaku.Wystudzić Na każdy naleśnik nałożyć farsz. Naleśniki zwinąć na krokiety, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej ze stron
Moje domowe kucharzenie
Tarta ze szpinakiem i serem feta 168Składniki na dużą tartę : Ciasto : 250 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki jogurtu Kostka sera feta (sałatkowo-kanapkowego, najlepiej półtłustego) Pieprz Vegeta Natur Pikantna z chilli Przygotowanie : Zagniatamy krótko ciasto dolewając tyle wody, aby było zwarte. Ciasto
Czarnawisienka
Zapiekane naleśniki z serem 409Pyszne naleśniki z serem, rodzynkami w rumie, zapiekane pod budyniem śmietankowym. Są obłędne! Składniki: na naleśniki : 500 ml mleka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, jajko, szczypta soli na farsz: 500 g sera półtłustego, 3 łyżki cukru, 200 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka przyprawy do sernika, 100 g rodzynek, 3 kieliszki rumu, dodatkowo: 500 ml mleka, budyń śmietankowy, łyżeczka cukru
Lena Gotuje
Naleśniki 152także z twarogiem na słodko lub wytrawnie z dodatkiem szczypioru. Uwielbiam także krokiety, najczęściej z kapustą i grzybami lub mocno mięsne, smażone na chrupko z bułką i jajkiem. Możecie wypróbować także farsz na bazie twarogu półtłustego, żółtka i posiekanej świeżej mięty – orzeźwiający hit mojej Mamy na letnie dni z tym że faszeruje nim pierogi Smacznego Składniki: 1,5 szklanki
Zasmakuj Kuchni
Piątek: Calzone z warzywami 178kulkę i podziel na cztery części, z których utocz cztery kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, starając się nadać plackowi okrągły kształt. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem i sklej mocno, dociskając widelcem, lub robiąc warkocz, sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę, która sprawi, że ciasto nie rozklei się podczas pieczenia. Krok 4 Nagrzej piekarnik
Niedzielny kucharz
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4126podziel na cztery części, z których zrobisz cztery mniejsze kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, starając się nadać plackowi okrągły kształt. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem (w wersji wege – wegańskim mlekiem) i sklej mocno, dociskając widelcem lub robiąc warkocz, czyli sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę, która sprawi, że ciasto nie rozklei się podczas
Niedzielny kucharz
NALEŚNIKI Z SEREM W SOSIE POMARAŃCZOWYM 212smakują obłędnie. No to zaczynamy :) SKŁADNIKI dla 12 sztuk: Naleśniki ciasto 1.5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka cukru brązowego 2 jajka 1 łyżka oleju Farsz 300 g sera białego 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki cukru wanilinowego Sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki śmietany Sos pomarańczowy Sok z 2 pomarańczy
Gotowanie Patki