się zwijać i nie pękać. Udało mi się uzyskać taki efekt i dzisiaj dziele się nim z Wami przy okazji tych oto krokietów. Farsz klasyczny bo pieczarkowy. Krokiety z pieczarkami SKŁADNIKI: naleśniki: 2 jajka szczypta soli 2 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 2 szklanki mąki pszennej olej do smażenia farsz: 1 cebula biała(...)tartej PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto na naleśniki: Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez 2 minut. Dolewamy mleko i wodę i ponownie miksujemy około 1 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Przygotowujemy farsz: Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibobem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków (w zależności od mąki ciasto może potrzebować nieco więcej wody, u mnie wzięło 3/4 szklanki) Farsz: 500 g świeżego bobu 100 g boczku, najlepiej wędzonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)mięsa. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do bobu. Dodajemy również drobniutko posiekany boczek, zmiażdżony czosnek i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolity farsz. Do mąki dodajemy sól, roztrzepane jajko z żółtkiem i stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko podsypując stolnicę lekko mąką. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy. Lekko
Trzeci talerzciasta francuskiego w rulonie 200 g twarogu półtłustego 2,5 łyżki brązowego cukru + do posypania spora garść rodzynek 1 małe jajko Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie i kroje w kwadraty, mniej więcej takie jak na zdjęciu: Następnie przygotowuję farsz - mieszam w misce twaróg, rodzynki i brązowy cukier, pamiętając(...)zostawić trochę brązowego cukru do posypania babeczek. Jajko roztrzepuje w filiżance. Do silikonowej foremki, np. w kształcie gwiazdki wkładam kwadrat ciasta francuskiego, daję łyżeczkę farszu serowego, zagniatam brzegi tworząc jakby zamknięty kwiat - sakiewkę. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru. Piekę w 180C na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu około 18 minut do zrumienienia. Słodkiego smacznego
Zasmakuj Kuchninich wypieki i smaczne pierożki takie jak tutaj zrobiłam.Polecam ogromnie ,cudownie smakują jak szarlotka i pachną niesamowicie cynamonem .... Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 jajko 1/2 szkl. letniej wody Farsz: ~~~~~~~~~~~~ 50 dag.jabłek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu sól Ponadto: `~~~~~~~~~~~~~~ 4łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ - Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać(...)jajko i szczyptę soli.Wyrobić ciasto,dolewając wodę. - Jabłka umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać z cukrem i cynamonem.Owoce podsmażyć na masełku,aby sok odparował. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy.Za pomocą szklanki wykrawać kółka.na każdym krążku układać po łyżeczce farszu z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSmażymy naleśniki: 1 jajko Ok łyżeczki Sody, szczypta soli, Szczypta Cukru Mleko Maka Robimy farsz: Kominki, cebula, pieprz, sól Kominki gotujemy(...)miękkości, następnie przekrecamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę podsmażamy żeby sie zeszkliła. Dodajemy do grzybków doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor
Olga Piecze i GotujeNajlepiej smakują z barszczem czerwonym... Składniki: na naleśniki: 2 szklaki mąki, 2 szklanki mleka, jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cukru dodatkowo: jajko i bułka tarta do obtaczania farsz: 500 g pieczarek, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy razem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, konsystencja typowa dla naleśniki - w razie potrzeby dodajemy(...)kolor. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy i doprawiamy solą z pieprzem do smaku. Na naleśnika nakładamy farsz. Skladamy po zewnętrznych stronach, a następnie w rulon. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy chwilę na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor
Lena Gotujekiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką(...)figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm, wytnij kółka np. szklanką lub wycinarką
karmelowyprzede wszystkim jest zdrowe. Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku, najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy(...)doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy na kwadraty czy kola (forma dowolna). Nakładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie . Układamy ja na papierze do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem . Pieczemy 15- 20 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180' C . Smacznego
cookplsól, pieprz olej naleśniki Panierka jajko bułka tarta Ugotowane podroby zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz zawinąć w naleśniki, obtoczyć w rozkłóconym jajku i następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rogrzanym oleju. Smacznego Artykuł Krokiety z podrobami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaZamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam. W wyglądzie trochę latające talerze mi przypominają, ale też „odlotowy” smak mają. Składniki: farsz: 1 mała biała kapusta ok. 1,2 kg, 3 średnie cebule, 4 łyżki masła klarowanego, pieprz(...)mąki pszennej typ 480, 30 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml wody, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, ponadto: mąka do podsypania, jajko, kminek grubo mielony. Przygotowanie: Farsz: Kapustę szatkujemy. W dużym garnku (o szerokim dnie) roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą). Kapusta powinna wymieszać się z masłem. Przykrywamy pokrywą
Moniki Smakołykiminut + 20 minut pieczenia + 1h na wyrośnięcie ciasta Składniki: Na ciasto: ½ kg mąki pszennej 250ml mleka ¼ opakowania świeżych drożdży (ok. 25g) 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na farsz: 2 piersi z kurczaka 100g żółtego sera 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 ostra papryczka 2 ząbki czosnku Ponadto: 1 jajko Suszony koperek lub/i czarnuszka(...)żółty ser, mieszamy całość. Od ciasta odrywamy mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 2mm. Wycinamy spore koła, nakładamy farsz i zamykamy jak tradycyjne pierogi. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20 minut. Na ostatnie 5 minut
Kolizje Smakówsera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz mięsny: 0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia Farsz pieczarkowy: 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy(...)kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** DO sera dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto
Blog z Apetytemmięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły. Jak to robię? To moje najbardziej sprawdzone ciasto na pierogi i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy podanej ilości składników i zrobić małą porcję. Jest miękkie i łatwe do wałkowania, bardzo elastyczne(...)dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy je na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania
Karo in the Kitchendrożdży łyżka cukru 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka soli 3-5 łyżek oleju 1 jajko ( ja nie dodałam) 1 jajko ( lub samo żółtko do posmarowania cebularzy) Składniki na farsz: 2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo) 50 g masła 2-3 łyżki oleju 3 łyżki maku gruboziarnista sól świeży(...)podzieliłam na równe części. Każdą z nich rozwałkowałam na około 15-20 cm placki o grubości około 1,5 cm. Następnie posmarowałam ciasto roztrzepanym jajkiem. Wystarczy, że posmarowane zostaną same brzegi. Nałożyłam farsz na placki. Palcami nagniotłam w paru miejscach ciasto, aby za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia. Wstawiłam cebularze do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około
potrawyregionalnejaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża(...)pieprzem czarnym oraz ziołowym – mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zawartość przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małą kostkę papryki, posiekany szczypior oraz kolendrę. Wbijamy całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy
mojewypiekiinietylko