średniego ogórka zielonego – ok. 60 g 1 łyżka majonezu – ok. 30 g 2-3 gałązki szczypiorku (do farszu + odrobina do ozdoby) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na wiosenne jajka faszerowane: Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo? ). Po ugotowaniu jajek należy zalać je zimną wodą, lekko stłuc skorupki(...)dokładnie wymieszać. Białka jajek poukładać na talerzyku, a w każde wgłobienie nałożyć czubatą łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu wiosennego. Mi została jedna czubata łyżeczka farszu, którą po prostu wykorzystałam jako pastę na kanapkę :) Przed podaniem posypać jajka posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Do naszych ulubionych jajek faszerowanych, które koniecznie muszą pojawić się na Wielkanocnym stole, zaliczamy szczególnie jajka faszerowane suszonymi pomidorami . Jeśli szukacie
Kulinarne Przebojechrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 500 g odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz 1 szklanka wody oraz olej do smażenia(...)płyn, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z wcześniej ciasta usmażyć naleśniki. Na każdego nalśnika nałożyć ok 2 łyżki farszu. Boki złożyć do środka i zrolować. W ten sam sposób przygotować pozostałe krokiety. Potemkrokiety panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce wymieszanej z siemieniem. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku
Monia miesza i gotujenożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo: 2 cienkie wędzone kiełbaski i Szczypiorek(...)praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Wyjmujemy z miski 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Na dłoni formujemy niewielkie placki na środku układamy farsz, czyli mięsną kulkę i zawijamy knedel, zlepiając boki i formujemy kulę w dłoni, najlepiej ręce za każdym razem umączyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszkiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2-3 cm - formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki. Przygotować farsz. Twarożek wymieszać ze śmietaną, jajkami i koncentratem pomidorowym, dodać fasolę, cukinię, kiełbasę, cebulę (można ją zeszklić na oleju, ale nie jest to konieczne), pomidory, sól, pieprz, przyprawy, zieleninę oraz zmiażdżony lub drobno
Czerwień i błękitkaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól(...)pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam. Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu
Gosia gotujekiedyś wydawało. A Wy jaki macie przepis na pierogi z serem? :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 50 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 400 g białego sera 1 żółtko słodka śmietanka 50 g rodzynek cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie(...)jakiś czas, aby zmiękły, po czym odcedzamy je na sitku. 2. W misce rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. Dodajemy jajko oraz śmietankę. Dokładnie mieszamy. Śmietanki dodajemy tyle, aby masa twarogowa się zlepiła. Za dużo śmietany sprawi, że farsz będzie rzadki i ciężko będzie lepić pierogi. 3. Dodajemy rodzynki i cukier puder według własnych preferencji słodkości. Ponownie mieszamy - farsz gotowy :) Pierogi
W kuchni Katiewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 500g grzybów 1 duża cebula sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki masła Usmażyć placki naleśnikowe. Jajka ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę
Di gotujeowoce są najlepszej jakości, najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką TARTA Z CUKINIĄ I SZYNKĄ Ciasto 1/3 kostki masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól, tłuszcz do formy Farsz 2 marchewki średnia cukinia mały kawałek pora 15 dag szynki 1 szklanka śmietany 30 % 4 jajka 10 dag startego sera żółtego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz, sól
Pieguskowa Kuchniabrukselką i kurczakiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki zimnej wody farsz: 500 g brukselki 380 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 2 jajka 1 żółtko 100 ml śmietany kremówki (38%) 80 g żółtego sera sól
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrawa serwowana na śniadanie w Tunezji,w kuchni marokańskiej, egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem. 3 jajka 70 dkg pomidorów lima 1 cebula 1 i 1/2 szklanka obranej dyni pokrojonej w kostkę 10 oliwek czarnych sól, pieprz papryka wędzona, papryka ostra 2 ząbki czosnku natka pietruszki olej rzepakowy(...)cebuli dodaję pomidory i dalej przesmażam, na końcu dodaję pokrojoną dynię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Jak dynia będzie prawie miękka, robię w farszu wgłębienia i wbijam jajka, smażę jeszcze chwilę aż zetnie się białko. Przed podaniem posypuję natką i dodaję oliwki
wesoła kuchniaSmaczne i estetycznie wyglądające jajeczka do przygotowania w kilka minut :). Farsz najlepiej doprawić po swojemu, gdyż każdy koncentrat różni się smakiem. Składniki: 6 jajek 4 łyżki drobno startego żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, usunąć delikatnie żółtka. Żółtka wraz(...)startym na drobnych oczkach serem, koncentratem i majonezem zblendować na jednolitą masę (lub rozdrobnić dokładnie widelcem). Dodać posiekany drobno koperek oraz sól i pieprz. Gotowy farsz przełożyć do szprycy lub nałożyć łyżeczką bezpośrednio na jajka. Smacznego
Mojewlasne.plprzygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)) Składniki: Farsz wykonany według tego przepisu: Kapusta z grzybami Ciasto: 350g mąki 200g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstej kwaśnej śmietany *** W pierwszej kolejności wykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) *** *** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy(...)Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta *** *** Wałek kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia
Blog z Apetytembyć wypełnione przeróżnymi nadzieniami. Ja przygotowałam tradycyjne pierogi z serem z dodatkiem wiórków kokosowych. Wyszły przepyszne. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz: 200g sera białego, 2 łyżki wiórków kokosowych, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, Dodatkowo: 100g masła, 1 łyżka cukru do posypania, sól(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagniatam ciasto, tak aby było elastyczne. 2. Farsz: Ser, wiórki kokosowe, żółtka oraz cukry przekładam do miski i ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek krążków nakładam porcję farszu. Krążki składam na pół, brzegi dokładnie sklejam
Tradycyjna kuchnia KasiPOTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów) Składniki na naleśniki: 90 0 g mąki, 4 jajka, 1 l mleka, 1,5 szklanki wody, 3 większe pomidory (najlepiej malinowe), 4 łyżki oleju, sól, 2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 2 kg pieczarek, 50 dag tartego sera żółtego, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 2 łyżki masła(...)Podsmażone warzywa osączam na sicie, następnie dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku. Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju
JejKuchniacebulą, jednocześnie formowałam mielone gniazdka. Efekt końcowy cieszy wzrok i zaspokaja największy apetyt. Bardzo Wam polecam mięsne gniazdka z farszem pieczarkowym. Zapraszam Składniki na 4 duże gniazdka mielone: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do mięsa, np. sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek granulowany 2 łyżki bułki tartej i sucha(...)mięsa i zagęszczą je) Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule 50 g serka topionego sól i pieprz do smaku Jak przygotować mięsne gniazdka z farszem pieczarkowym? Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, namoczoną bułkę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok, a w między czasie przygotowujemy farsz. Oczyszczamy pieczarki, kroimy je w kostkę. Cebule również kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię