mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu, sezam do posypania Farsz: Kapustę wyłożyć na durszlak i przepłukać wodą. Przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma szklankami wody. Gotować kilka godzin (ok. 3-4 godzin aż kapusta będzie(...)miejsce do czasu podwojenia objętości (ok. 45 minut). Ciasto dzielić na części i każdą wałkować w kształt prostokąta (podsypywać mąką). Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić w poprzek na paszteciki (ok. 3 cm). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut
Bullioporcje: 2 dorady sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 2 łyżki masła Farsz: 80 g ugotowanych na parze brokułów 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekany 2 łyżki masła natka pietruszki 2 łyżki tartego sera żółtego 1 małe jajko 1 szklanka śmietany 18% 1 cukinia sól, pieprz Na patelni roztopić masło, zeszklić(...)napełnić farszem. Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć po bokach naczynia. Na środek położyć pozostały farsz. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać cukinię. Posypać natką pietruszki. Na środek położyć ryby. Na każdą rybę dodać kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę
Moja Galeria Smakuskładniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki pszennej 2 łyżki śmietny 18 % 2 łyżki oleju 1 jajko duża szczypta soli farsz brokułowo-serowy 2 brokuły (nieduże po 500 g) ok 400 g zmielonego białego sera ( jak na sernik) 1 duży ząbek czosnku sól,pieprz Brokuły podzielić na różyczki(...)Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto naleśnikowe nie powinno być bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika
Monia miesza i gotujeGwarantuje że w taki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Składniki: 1 cały kurczak 4 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sól, pieprz, Składniki na farsz: 1 filet z piersi kurczaka 1 jajko 1 łyżka śmietany 30% 100 g suszonej żurawiny Helio Łyżeczka konfitury z żurawiny Stovit 60 g obranych pistacji Helio 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki(...)szkielet. Powstanie prostokąt. Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak aby było ono równomierne. Posypujemy solą, pieprzem. Przygotowujemy farsz. Piersi przepuszczamy dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki. Kurę rozkładamy skórą
Podróż w kulinariapietruszki, zagotowałem. Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części. Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje. Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem
R'n'G Kitchentortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3 średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra(...)wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę wypełnić mięsnym farszem a następnie przykryć go pozostałym ciastem rozwałkowanym w kształt koła. Brzegi ciasta docisnąć pomagając sobie nożem lub widelcem. Nadmiar ciasta można odciąć i wykorzystać go do dekoracji ciasta, ja jednak zostawiłam go wokół brzegów ciasta. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec go w temperaturze 190°C przez
Mama Gotujetwaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). DODATKOWO: 2 jajka bułka tarta olej Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy tak jak tutaj , obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe
Rozpustne gotowanieilością mąki, bo pierożki nie tracą przez to na smaku. Składniki na ciasto: 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 1 jajko bułka tarta szczypta soli Na farsz: 8 plasterków chudej szynki 200g pieczarek mozzarella sól do smaku słodka i ostra papryka ketchup Szynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać(...)Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichcenieziemniakami puree. Składniki: 700 g polędwicy wołowej (ja dałam łopatkę wołową) 100 g masła 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 6 dużych pieczarek Farsz 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 1 jajko sól pieprz papryka słodka 2 łyżki posiekanego koperku Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę(...)drobno posiekane. Dusimy na wolnym ogniu aż odparuje woda. Zdjąć patelnie z palnika, doprawić solą, pieprzem,słodką papryką i dodać koperek. Wszystko wymieszać z jajkiem i ponownie postawić na mały ogień. Stale mieszamy aż farsz będzie gęsty. Zestawiamy do ostygnięcia. Mięso podzielić na kotlety, a następnie każdy rozbić tłuczkiem. Na każdy kotlet ułożyć farsz, zawinąć w roladki
O kuchni z uczuciempojawią. Są lepsze od kotletów z mięsa. Z farszem z kaszy i serem rozpływają się. Taki jesienny obiad leśny. 9 grzybów kanie różnej wielkości 2 jajka duże bułka tarta sól, pieprz olej rzepakowy farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula czerwona natka pietruszki 1 papryka czerwona mała 10 dkg sera żółtego sól, pieprz papryka słodka pieprz czerwony kulki Kanie pozbawiam(...)nóżek, myję. Najpierw obtaczam kapelusze w jajku potem w bułce tartej. Posypuje solą, pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Kasze płuczę, przekładam do garnka i wlewam szklankę wody. Gotuję do miękkości. Cebule kroję drobno i smażę na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w małą kostkę i dalej smażę. Kaszę przekładam do miski, dodaję paprykę z cebulą wystudzone, starty ser żółty
wesoła kuchniaroślinnego Smakowita Pajda . Ciasto: 200 dag mąki 1/4 kostki drożdży 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki Smakowitej Pajdy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 4 czerwone cebule 3 jajka 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% 2 łyżki Smakowitej Pajdy sól, pieprz Mleko lekko podgrzać razem ze Smakowitą Pajdą, dodać drożdże i mieszać aż się
Jadło i czytadłowww.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Młynów Stoisław typ 650 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka ciepłej wody Farsz : 350 g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków 200 g ser białego pół tłustego sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła(...)podsypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy ciasto nie za grubo. Wycinamy za pomocą szklanki koła lub jesli macie taki przyrząd kwadraty, następnie nakładamy po łyżeczce kopiastej farszu i dobrze zlepiamy. Zmielony ser mieszamy z ziemniakami, jajka ścieramy, cebulę podsmażamy na maśle i dodajemy do reszty składników, przyprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oleju, wrzucamy partiami
Sama słodycz i szczypta chiliPojawiła się też zapiekanka (przepis) . A jakie Wy robicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego kurczaka (wykorzystałam mięso z udek i piersi) 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 jajka bułka tarta(...)porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Farsz Mięso oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać nożem. Szczypiorek posiekać Wszystko razem dokładnie wymieszać wraz z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Na naleśnik nakładać mięso i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć
O kuchni z uczuciemByło to ryzykowne zagranie, ale kto nie ryzykuje, ten nie upoluje i głodnym pozostanie! Zatem do garów! Składniki na ciasto 350g mąki pszennej 150g mąki kukurydzianej 1 jajko ciepła woda Składniki na farsz 200g jarmużu ser mozzarella z zalewy, ok 150g 1 ugotowany ziemniak 2 łyżeczki zielonego pesto 1-2 ząbki czosnku sól Sos zielone pesto oliwa z oliwek(...)ząbki czosnku Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Mąki przesiewamy, dodajemy jajko i stopniowo dolewamy ciepłej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto wkładamy do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Teraz czas na farsz! Ziemniaka ugotować. Jarmuż kupiłam już umyty i poszatkowany. Wrzucamy go na patelnię z odrobiną oleju i dusimy. Ważne by usunąć wszystkie
Karczma Honoriettyżółtka i jedno jajko -2 łyżki jogurtu naturalnego -1/3 szklanki słodkiej śmietanki -1 dkg drożdży -szczypta soli Składniki farszu: -30 dkg kwaszonej kapusty -20 dkg kaszanki -1 cebula -przyprawa warzywna, pieprz, olej oraz jedno jajko do smarowania. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odcedzamy. Do mąki dodajemy jajka(...)kapustę i smażymy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki o wielkości dopasowanej do foremek. Wykładamy do foremek, uzupełniamy farszem, przykrywamy mniejszymi krążkami ciasta i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego
Maminek kulinarny