jest prostym zadaniem. Najlepiej sprawdzi się tutaj naprawdę porządny nóż. W zasadzie jajka możemy faszerować w sposób dowolny. Tutaj prezentuję zupełnie podstawowy przepis. Możemy dodać do farszu pieczarek, albo obrać całe jajka i faszerować tylko żółtko nadzieniem np. z żółtek i suszonych pomidorów czy żółtek i oliwek. W tym wydaniu na końcu po faszerowaniu, jajka obtaczamy w bułce tartej
Mieszam w Garnkumięsa z rosołu, 2 cebule, 3 czerwone papryki, oliwa, sól, cukier, ostra papryka, pieprz, 300 g mozzarelli, 7 naleśników , 1 jajko, 2 łyżki śmietany Ja do naleśników zamiast mleka użyłam piwo. Cebule pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2:3 cm. Mięso drobno pokroić, nie mielić. Cebule lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć naleśnik, ułożyć na nim 1/7 farszu mięsnego, posypać 1/7 mozzarelli. Przykryć kolejnym naleśnikiem... . Na ostatnim, siódmym naleśniku również ułożyć farsz mięsny oraz posypać mozzarellą. Jajko wymieszać ze śmietaną i doprawić, solą, pieprzem, papryką. Polać wierzch mieszaniną jajka ze śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Nie smarujemy całej
królestwo garównaleśnikiem. Polecam te krokieciki, są rewelacyjne SKŁADNIKI NALEŚNIKI -2 szklanki mleka -0,5 szklanki wody -0,5 szklanki wody gazowanej -4 łyżki cukru -2 jajka -4 łyżki oleju rzepakowego -mąka tortowa FARSZ -0,5 dużej główki kapusty młodej, lub jedna mała kapusta młoda -1 duża marchewka -300 g pieczarek lub grzybów -1 kostka rosołowa grzybowa(...)wszystko jest już miękkie, dodajemy ugotowany i odcedzony z wody ryż, mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz wegetą. Farsz nakładamy na naleśnik i zwijamy. Najpierw boki do siebie, a potem z góry na dół. Jajka wraz z solą i pieprzem roztrzepujemy, krokieta maczamy w jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i gotowe :-) Krokiety
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukrokiety z pieczarkami i mozzarellą SKŁADNIKI: na naleśniki: 2 szklanki mleka lub wody 1 szklanka mąki pszennej lub gryczanej* 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli tłuszcz do smarowania patelni farsz: 150 - 200g boczku wędzonego 300g pieczarek 2 małe lub jedna większa kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 cebule sól pieprz(...)kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do przestudzonego farszu z patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku, mieszamy. Krok 5. Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy w krokiety. Krok 6. Każdego krokieta panierujemy w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej, smażymy na tłuszczu z każdej strony na złocistobrązowy kolor. Podajemy z barszczem czerwonym lub jako samodzielne danie. Smacznego :) Zobacz
Moja Książka Kucharskaszklanki rosołu sól pieprz czarny mielony bazylia Cukinie... WYKONANIE Wydrążamy środek Robimy farsz: mięso mielone + cebulka drobno posiekana + czosnek przeciśnięty przez praskę + jajko = wyrabiamy na jednolitą masę. Do cukini wkładamy farsz. zatykamy wejscia mięsa wykałaczka i pieczemy w zaroodparnym naczyniy ,aż zmiękna ...do tego dodałam sos beszamelowy z pieczarkami...SMACZNEGO! Zucchine ripiene ..... INGREDIENTI : 3-5 zucchine medie
w mojej kuchniletniego mleka 0,5 szkl. letniej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Na farsz: 0,5 kg pieczarek 3 średnie cebule sól pieprz * jajko + łyżka wody do posmarowania bułeczek Wykonanie: Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania wody. Wystudzić. Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu. Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików. Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min. Jeść na ciepło
Walijskie PichcenieFarsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy(...)rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić
Kulinarny karnet Christopherajestem z siebie zadowolona. Danie jest bardzo smaczne, sos cytrynowy pyszny. Zostało mi nieco farszu, wypełniłam nim dwie podłużne papryki i upiekłam razem z cukinią. Letnie wspomnienie na jesienne dni. Bardzo polecam! składniki ok 1100 g cukinii (2 szt) 400 g baraniej łopatki 1 jajko 1 biała cebula ( ok 240 g) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz oregano(...)kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, drobno pokrojony środek z 1 szt cukinii (resztę odłożyć na bok). Dusić, mieszając ok 20 minut. Przestudzić. Przygotować farsz. W misce wymieszać mielone mięso, jajko, cebulę duszoną z cukinią, natkę pietruszki, oregano. Doprawić solą i pieprzem ( po ok 1/4 łyżeczki) Przygotowanym farszem napełnić cukinie. Ustawić cukinie pionowo w naczyniu do zapiekania
Stare Garyciasto : - 1 kg mąki pszennej u mnie typ 550 - 100 g świeżych drożdży - 550 ml letniego mleka - 2 jajka - 100 ml oleju - 2 łyżki soli - 1 łyżka cukru - pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki Składniki na farsze sa w dowolnych proporcjach ponieważ każdy lubi inne smaki i może chcieć farsz szpinakowy na kilka sztuk, dlatego podaję z czego(...)małym kawałku ciasta i każdy wałkujemy na krążki , ten sposób jest lepszy dla tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni ,blaszkę zostawiamy
Wypieki Renekażdemu. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 kostka masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g miąższu dyni 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu kilka kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć
Mama GotujeZamiast pora można dodać cebulę ale z porem jest lepszy. naleśniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól szczypta 2 jajka 1 łyżka oliwy farsz: 400 g pieczarek 1 por biała część sól, pieprz 200 g szpinaku olej sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka mleka 1 łyżka octu
wesoła kuchniatorcik o średnicy ok 10cm Naleśniki: 250ml mleka np 2% 6 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 250g sera białego mielonego 4 łyżeczki śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (55g) 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub migdałowego Dodatkowo
Kuchnia w czekoladziewynos i nie tylko. Stanowią fajną przekąskę podczas nie jednej szampańskiej zabawy do białego rana. 20 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży sól szczypta cukru 1 jajko 1/3 szklanka mleka farsz: 6 parówek cienkich 6 plastrów sera żółtego 7 pomidorów suszonych 1 łyżka słonecznika nasiona oliwa od pomidorów do posmarowania: 1 żółtko Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego
wesoła kuchniafetę rozdrabniamy. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty i przekładamy na nią ciepły farsz. Z wierzchu układamy kratkę z ciasta które nam zostało. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut
Kolizje Smaków