jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:78/455)

Kukurydziane naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym 119

KUKURYDZIANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Z podanych składników wyszło 9 naleśników Ciasto naleśnikowe 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki owsianej 60 g mąki kukurydzianej Jajko Woda Odrobina oleju Farsz 200 g świeżego szpinaku Ser z niebieską pleśnią 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego Ząbek czosnku Składniki na naleśniki wymieszać dodając tyle wody aby uzyskać dość płynną konsystencję Naleśniki

HealthyCreations
Tartaletki z pieczarkami i suszonymi pomidorami. 98

małe kawałki i podsmazyc razem z pokrojoną cebula, czosnkiem i przyprawami na 2 łyzkach oliwy( może być ta z suszonych pomidorów) Nastepnie podpieczone tartaletki napełnić farszem, smietane wymieszać z jajkami, doprawic. Zalac pieczarki, na wierzchu posypać pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Zapiekac około 20 min, w 200st.   Podawac na ciepło lub zimno!      Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 251

sól, pieprz 2 ziela angielskie, listek laurowy Ciasto 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 żółtko do smarowania sól Sposób przygotowania Farsz Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Kapustę mocno odcisnąć. Mięso, warzywa(...)drożdżami zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wykrawamy szklanką krążki ciasta, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi pierożków, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pyszne-drozdzowo-kruche-pieczone-pierogi-z-miesem-z-rosolu-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku   Artykuł Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania

Mieszam w Garnku
Tarteletki z leśnymi grzybami 112

przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie cebulki jest łagodzony smakiem masy jajeczno-śmietanowej.   Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki(...)posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa

Pyry na Gaz
Leniwe poduszeczki 167

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki. Składniki farszu: -25 dkg chudego twarogu -5 ugotowanych ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -1 jajko -warzywko -pieprz    Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy(...)gotowy.    Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca.    Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz.    Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi.    Na poduszeczce robimy wzorek. Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę z ciasta.    Smarujemy jajkiem i do pieca na 15 minut w 180 st. C.    Jak to smakuje? Rewelacja! Świetnym uzupełnieniem

Maminek kulinarny
Sosy do jajek - sos tatarski i tysiąca wysp 107

jajka to główny symbol Wielkanocy, najczęściej poszukujemy do nich nowych farszów aby "w tym roku" pojawiły się na stole świątecznym w nowej odsłonie.  Zaraz po farszach poszukujemy przepisów na sosy do jajek, do mięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Pyzy faszerowane kapustą kiszoną z kiełbaską 155

tego kawałek kiełbasy i jedzonko prawie gotowe..Pyzy przygotowałam w ramach akcji prowadzonej na fb  przez Pawła  ..tak więc zamiast marszu niepodległości..mamy farsz .. ugotowane ziemniaki  mąka ziemniaczana  jajka sól kiełbasa kapusta kiszona Kapustę odcisnąć i poddusić na patelni, pod koniec dodać kiełbasę, doprawić do smaku i wystudzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Przełożyć do miski(...)wyjąć 1/4 ciasta,wsypać  w to miejsce mąkę .Dodać tą 1/4 ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować placuszek , położyć farsz z kapusty i zlepić formując w podłużne wałeczki.Gotować w osolonej wodzie.Podawać polane zeszkloną cebulką. W Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli:[ dziękuję bardzo za wspólne farszowanie] Paweł z bloga Chleby.info

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z serem na słodko 189

Dzisiejsza propozycja to przepyszne naleśniki z serowym farszem. Jest to kolejny przepis, który otrzymałyśmy od naszej Cioci z Jawora i niezwykle przypadł nam do gustu. Ubóstwiają go również dzieci. Ponadto nie wymaga wielu przygotowań, a dodatkiem mogą być świeże owoce(...)dżem w zależności od tego, co mamy w domu. Naprawdę warto wypróbować :) Ilość porcji: 10 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ kg twarogu półtłustego I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) ½ łyżka zwykłego cukru Mały jogurt naturalny ( ok. 250g) 1 żółtko Ok. 50 g masła Margaryna  Przygotowujemy ciasto na naleśniki

Kolizje Smaków
KROKIETY Z MIĘSEM 211

DODATKOWO :  2 jajka  bułka tarta do panierowania                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Mięso z obranymi warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz(...)Mięso i jarzynę wyciągamy, studzimy, następnie mielimy w maszynce do mięsa łącznie z obraną cebulą i czosnkiem. W wywarze moczymy bułkę, wyciskamy ją i dodajemy do farszu. Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i magi. Dokładnie mieszamy.  Na naleśniki kładziemy porcję mięsa, rozsmarowujemy i zwijamy. Każdy naleśnik tniemy na kawałki, które panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Gryczane naleśniki faszerowane porami. 170

jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju dużo tymianku, pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy(...)oliwek, przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze przepłukany z zalewy. Przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Farsz gotowy :) Na każdego naleśnika nakładamy farsz i ścieramy na tarce wędzoną goudę. Zawijamy każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym

vegetanie
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 608

zabierze nam czasu,  który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki(...)cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec w temp 200*C około 20 minut. Najlepiej smakują podawane z czerwonym barszczem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Rożki białostockie 187

cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju. Odstawić do przestudzenia. Mięso z kurczaka pokroić bardzo drobno. Jajka na twardo, posiekać. Połączyć kurczaka, cebulkę i jajka. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeżeli farsz będzie się wam wydawał zbyt suchy, można dodać kilka łyżek bulionu, w którym gotowaliśmy kurczaka. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Wsypać(...)kopytka). Z ciasta uformować wałek i pokroić na 12-15 porcji. Każdą porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, formując rożki. Rożki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Źródło: mirabelkowy.pl  z kilkoma zmianami linkwithin

Świat Domowej Kuchni
Pieczone pierożki z wytrawnym farszem 331

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki   Wykonanie: Normal 0 21 false false(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przesianą przez sito mąkę posiekać razem z masłem.   Dodać jajko, śmietanę i sól. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto i szklanką wycinać kółka. Farsz: Boczek, cebulę i pomidorki pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki

Pasja Smaku
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 271

Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 250g margaryny 250g ricotty Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Margarynę posiekać nożem i wyłożyć na podsypany mąką blat. Następnie dodać mąkę wraz z serem. Wyrobić ciasto. Zawinąć z folię spożywcza i umieścić    w lodówce na jakieś 20 minut. W między czasie(...)dorzucamy rozmrożony szpinak. Całość chwilkę dusimy na patelni. Suszone pomidory kroimy w paski i dorzucamy do szpinaku. Fetę rozdrabniamy i dorzucamy do farszu, całość mieszamy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wyłączamy gaz i wrzucamy jajko, delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykrajamy paski. Na każdy nakładamy farsz i zawijamy w rurkę. Układamy w formie do tarty rozpoczynając

Kolizje Smaków
Krokiety cannelloni z szpinakowym farszem 377

fetą tworząc szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 12-14 rurek cannelloni 600g mrożonego szpinaku 60g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 jajka bułka tarta olej pieprz sól Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą(...)ponownie całość dokładnie wymieszać. 2. Makaron rurki wrzucić na osolony wrzątek i gotować chwilę tak aby zmiękł. Odcedzić i przelać zimną wodą. 3. Makaronowe rurki nadziać szpinakowym farszem, obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania