NALEŚNIKI Z SEREM W SOSIE POMARAŃCZOWYM 212smakują obłędnie. No to zaczynamy :) SKŁADNIKI dla 12 sztuk: Naleśniki ciasto 1.5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka cukru brązowego 2 jajka 1 łyżka oleju Farsz 300 g sera białego 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki cukru wanilinowego Sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki śmietany Sos pomarańczowy Sok z 2 pomarańczy
Gotowanie Patki
Szwajcarska tarta szpinakowa 252Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli farsz: 450 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa … Czytaj dalej Szwajcarska tarta szpinakowa
czarrna od kuchni
JAJA FASZEROWANE MAKRELĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 162przepisem przygotujcie pastę. Jaja ugotujcie na twardo. Obierzcie je, przekrójcie na połowę, wyciągnijcie żółtka. Żółtka wymieszajcie dokładnie z pastą z makreli. Przygotowany farsz nakładajcie na połówki jajek smarując dosyć niedbale. Posypcie szczypiorkiem i dosyć obficie świeżo zmielonym pieprzem
OliveandThyme
Gołąbki – przepisy na gołąbki 951dodaj do cebuli wraz z pietruszką i pieprzem. Smaż przez 2 minuty. Ryż i mięso umieść w dużej misce. Dodaj cebulę z grzybami i pietruszką oraz jajko, dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw więcej. Podziel kapustę na liście. Na każdy ułóż porcję farszu i zwiń. Układaj gołąbki na blasze, ciasno jeden obok drugiego. Wlej bulion, a na wierzchu poukładaj
codojedzenia
Naleśniki ze szpinakiem 199wartościowe danie a w dodatku można je łatwo i szybko przygotować. Ciasto na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g pieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki
Literackie pieczarki nadziewane 253Jednym z podstawowych zapachów jesieni jest zapach grzybów. Uwielbiam dania z leśnymi grzybami, jednak mimo rodzinnej tradycji grzybobrania, sama boję się zbierać. Dlatego najczęściej zadowalam się
Wiszniówka
PIEROGI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM 623wody 3 łyżki oleju 1 jajko sól do smaku Farsz : 1/2 główki młodej kapusty
Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z jagodami 163muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 gram jagód cukier Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, szklanką
Bajeczna Kuchnia
Pasta kanapkowa z dynii 175Bardzo fajna pasta do kanapek. W smaku przypomina pastę jajeczną. Pastę tą można również wykorzystać jako farsz do pomidorów lub jajek. Składniki: 1 szklanka gęstego musu z dyni 1 cebula oliwa do usmażenia cebuli 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości na oliwie. Cebulę
Mama Gotuje
Pierogi z kapustą i pieczarkami 223robię dołek wsypuję sól i wlewam po trochu bardzo ciepłej wody ,czły czas mieszam mąkę z wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma jajek , dokladniej mówiąc bialek. Farsz 1 kapusta świeża , 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego 1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być
Eli Gotowanie
Naleśniki z serem i czekoladą 233Naleśniki: · mąka pszenna 2 szkl · mleko 1 szkl · woda gazowana 1 szkl · jajka 3 szt · sól FARSZ: · twaróg 400 g · cukier waniliowy · smietana 18% · cukier SOS: · czekolada mleczna 1/2 tabl · czekolada deserowa 1/2 tabl · masło 2 łyżki · woda 2 łyżki Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni
Camilla w kuchni
Kulanki gruszkowe 196Hahn , czyli Związku Farmerów Południowego Tyrolu. Sielsko i swojsko - tak jak lubię! Składniki na ciasto 400g ziemniaków 180g mąki orkiszowej 50g masła 4 łyżki kaszy manny 3 jajka sól Składniki na farsz 1-2 gruszki cukier Składniki na sos 1 gruszka kilka listków melisy 2 łyżeczki soku z cytryny oliwa/olej cynamon do smaku otarta skórka z cytryny Przygotowanie Przecisnąć przez
Karczma Honorietty
Jajka z wędzonym łososiem 227świąteczny stół jajka podawać można na wiele różnych sposobów. Jeden z moich ulubionych, do którego często wracam i to nie tylko od święta, są jajka z wędzonym łososiem. Farsz do nich przygotowuję łącząc żółtka, łososia i parmezan, zagęszczam majonezem wymieszanym z jogurtem oraz doprawiam pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Banalnie proste i bardzo smaczne
Milion Smaków
Ślimaczki szpinakowe 217serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis. Ciasto naleśnikowe 3 szklanki mleka 3 jajka 3 szklanki mąki Farsz szpinakowy z twarożkiem 1 opakowanie szpinaku w brykiecie 1 kostka białego sera półtłustego 15 - 20 dag żółtego sera pieprz, sól Sposób Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy
Kuchenne aromaty
Muszle makaronowe zapiekane z kurczakiem i papryką 6074posiekać w drobne kawałki. Podsmażyć krótko na łyżeczce oliwy. Dodać mielone mięso i smażyć aż zmieni kolor na biały. Doprawić solą, wystudzić nieco i wymieszać z jajkiem, które ładnie scali farsz. Dodać posiekaną natkę. Sos: na łyżeczce oliwy zeszklić posiekany czosnek z selerem naciowym. Zalać passatą doprawić solą i oregano. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewać
Kulinarne Inspiracje
Naleśniki ze szpinakiem 285jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo i szybko przygotować. Ciasto na naleśniki 2 szklankimąki pszennej 1 szklankamleka 1 szklanawody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300 gramświeżego szpinaku (może być mrożony) 200 grampieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki
Wigilijne uszka z grzybami 416zmrożone uszka/pierogi długo trzymają swoją świeżość. Mrożone uszka/pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Składniki: ciasto 450 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3 łyżki oleju farsz 450 g suszonych grzybów leśnych 2 cebule 50 g masła lub margaryny ( nie może być olej!) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut
Niezły Młynek
Bakłażan zapiekany z kaszą krakowską i boczkiem 207zabek czosnku i pokrojony boczek.Smazyc ,az boczek straci surowy charakter,ale go nie przypiekac na brazowo kasze polaczyc z zawartoscia patelni,dodac pokrojone oliwki,ziola, papryczke chilli ,jajko oraz pieprz.Dokladnie wymieszac. farszem wypelnic polowki baklazanow,ulozyc na blaszce .Ulozyc na gorze plasterki mozarelli lub innego sera.Zapiekac okolo 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Uszka wigilijne 686produkcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej bułki, bułka tarta, cebula, sól, pieprz Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka. Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno
Anioły w kuchni
jajka z łososiem... 266zimno bardzo drobno posiekać i dodać do żółtek dodać startą dużą rzodkiewkę, posiekany cienki szczypiorek, świeżo zmielony pieprz, majonez i śmietanę widelcem wszystko połączyć i każde jajko nadziać sporą porcją farszu wierzch ozdobić kawałeczkami łososia i koperkiem...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 256wodę. Szybko zagnieść i wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 minut. Farsz: 30 dag pieczarek 15 dag kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła pieprz sól 100 ml kwaśnej śmietany 2 jajka szczypiorek majeranek Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić w talarki. Smażyć na maśle przez(...)przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami , śmietaną, solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczoną tartę, zalać masą śmietanową. Piec jeszcze ok. 30 minut
Apetyczna babeczka
Naleśniki z dżemem 227Obiad zniknął w 5 minut, a talerze zostały dosłownie wylizane :) Ilość porcji: około 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 1 ½ szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu
Kolizje Smaków
Razowe Ruskie 226głównym składnikiem. Białe pieczywo jest zatem kaloryczne. Ciemne zawiera znacznie mniej skrobi, mniej tuczy." Składniki: Na ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej około 250-300ml. 2 jajka 500ml. mleka sól Farsz: 500 gram ziemniaków kostka sera pół tłustego 2 cebulki olej do smażenia pieprz, sól 2 ząbki czosnku Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem..odstawiamy
NaKońcuJęzyka
Naleśniki z serem i borówkami na słodko 235obiad, jak i słodki deser. Wyśmienite, delikatne, wprost idealne dla dorosłych i dzieci. Ilość porcji: 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ kg twarogu półtłustego I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) Mały jogurt naturalny ( ok. 250g) Opakowanie borówek Ok. 50 g masła Ok. 25 g margaryny Przygotowujemy ciasto na naleśniki
Kolizje Smaków
Z dalekich wypraw #3 Szaro- Burek 217bardzo cieeeeenki placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną z jajkiem). Oba końce ciasta zwinęłam do środka, a następnie po długości w ślimaka. Naczynie do pieczenia wysmarowałam masłem, wierzch burka także. Zapiekałam 20-25 min. w 180st
bastalena
1542. Quiche jajeczny 243formę wysmarować masłem , wylepić ciastem, nakłuć widelcem.Zrumienić w gorącym piekarniku. Cebulę posiekać , podsmażyć na maśle, dodać posiekane jajka ugotowane na twardo.Doprawić do smaku.Wylać roztrzepane jajko [ ja dodałam do farszu i razem wymieszałam] i posypać serem.Wstawić do piekarnika i piec,aż wierzch się zetnie.Podawać na gorąco , posypany natką pietruszki
Moje domowe kucharzenie
Krokiety 379drugiej patelnie smazymy mieso mielone(500 gr ). Doprawiamy. Obgotowujemy kapuste I grzyby. Na woku obsmazylam kapuste z grzybami, dodajemy sol I pieprz. Na nalesnik ukladamy farsz I rolujemy. Rozbijamy jajko, obtaczamy krokiet w jajku I bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu, ze wszystkich stron. Smacznego
Smaki Edyty
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 251mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto: 250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną(...)patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka: Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można
Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierożki świąteczne 231Mięsny dodatek do świątecznego barszczu. Pierożki z pysznym nadzieniem, które dla odmiany są smażone a nie gotowane. Przepyszne! Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz: 50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą(...)wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków
Pobite gary Barbary
Świąteczne pierożki 211Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz: 50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy(...)wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków
Pobite gary Barbary
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 353mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 jajka Dodatkowo: kminek 1 jajko do smarowania pasztecików 500 g ulubionego farszu (u mnie z kapustą i grzybami - np. z tego przepisu) Wykonanie: Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić. Mąkę przesiać do miski z solą. Mleko zagotować(...)masło, odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać dwa jajka i wymieszać. Mleko z jajkami dodać do mąki, następnie wlać drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą rozwałkować na stolnicy i wzdłuż dłuższego bogu ułożyć pasek farszu, następnie zwinąć i odciąć od reszty ciasta. Dobrze skleić wszystkie boki, by paszteciki nie rozpadały
Pasja Smaku