rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szkl - masło – 100 g - jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - pory – 3 szt - wędlina – 150 g - masło – 50 g - sól – do smaku - pieprz – do smaku - cebula(...)piekarniku nagrzanym do 180C. FARSZ: Na patelni roztapiamy masło , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w talarki pory. Dusimy razem kilka minut. Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę , dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy. SOS: Ser żółty trzemy na tarce. Pleśniowy drobno kroimy. Mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. CAŁOŚĆ : Nadzienie wyciągamy
Ostra na Słodkobułka tarta do smażenia: masło lub olej Odkrój trzonki pieczarek. Zblenduj je (lub drobno posiekaj) z czosnkiem i cebulą. Dodaj serek, sól, pieprz i wymieszaj. Nadziewaj farszem kapelusze pieczarek, obtaczaj w jajku i bułce tartej i smaż na złoto. Podawaj ciepłe. Sprawdź ile przebiegłeś Źródło/Source: www. polskabiega.sport.pl Jeśli też lubisz biegać, to polecam stronę http://www.runningmap.com/ (po angielsku). Sprawdzisz
Qlinarnie i Qlinarnieniewielkiej ilości oleju. Ziemniaki i ser łączymy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek, przestudzoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Smarujemy cienką warstwą farszu naleśnik, boki zaginamy do środka i rolujemy. Tak postępujemy z każdym naleśnikiem. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto. Ja smażę(...)patelni i krokiety przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krokiety można mrozić i po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku. Jeśli zostanie wam farsz, to możecie na drugi dzień dodać do niego jajko i odrobinę mąki i usmażyć placuszki. Krokiety proponuję podać z barszczem na zakwasie. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Przepis na najlepszy barszcz jest
ladykitchenSkładniki: Ciasto: 500g mąki pełnoziarnistej pszennej letnia woda jajko sól 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz: 300g szpinaku mrożonego 200-250g sera białego chudego 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku olej rzepakowy sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto
Prosto i Smacznie z Anetąkażdego dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać(...)proszkiem i solą, dodać masło i posiekać na drobno, dodać żółtka, jajka i śmietanę, po czym zagnieść gładkie ciasto. Umieścić je w misce i wstawić do lodówki (im dłużej tam pozostanie tym lepiej, ja trzymałam je ok. 5 godzin). W międzyczasie przygotować rosół. Zmielić mięso w maszynce, raz z warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylkotwardo. Studzimy, kroimy na pół i do miseczki przekładamy żółtko. Żółtka rozgniatamy widelce, dodajemy drobno pokrojoną rukolę, majonez, sól, pieprz i całość mieszamy. Białka wypełniamy przygotowanym farszem i podajemy. Smacznego! Artykuł Jajka faszerowane rukolą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sól i pieprz. Smażyć około 5 minut, ja podlałam 4 łyżkami rosołu. Zdjąć z patelni, wystudzić. Gdy wystygnie wymieszać z 3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Naleśniki napełnić farszem, formując krokiety. Obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
dom-agi.plwada. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki ciasto na pierogi 150 g mąki 1 jajko szczypta soli 1/4 szklanki letniej wody łyżka oliwy farsz (na ok 48 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 mała cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe(...)wszystko razem. Lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. uszka Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu ), pokroić na małe kwadraty - 4x4 cm lub nieco mniejsze. Nakładać po małej porcji farszu, kwadrat składać po przekątnej, dokładnie zlepić brzegi, a następnie zlepić dwa przeciwległe rogi
Stare Garyszklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki(...)przy tym pamiętać by bardzo mocno zalepić brzegi ciasta, ponieważ w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć i uleci z nich farsz. To samo analogicznie robimy z drugą częścią ciasta. Powierzchnię ulepionych pierogów obsmarowujemy za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem (ja dodatkowo oprószyłam je jeszcze zmieloną solą morską i szczyptą curry). Kolejno wstawiamy je do nagrzanego do 180*C piekarnika
Symfonia SmakówFASZEROWANE JAJA Jajka faszerowane dobre na przystawke,sniadanie, kolacje czy impreze. Bardzo latwe do zrobienia i bardzo smaczne :) Czesto robie je zamiast jajek w majonezie. Ponizej przepis. SKLADNIKI: Podam wieszka ilosc J taka jak np: na impreze -6 jaj -jedna bardzo mala cebula lub ½ sredniej cebuli - około 10-12 pieczare -olej -sol,pieprz Sposób przygotowania: Jaja gotujemy na twardo(...)kostke i dodajemy do pieczarek, doprawiamy. Wystudzone jaja obieramy i kroimy na polowki, wyciagamy zoltka. Zoltka laczymy z usmażonymi pieczarkami, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Faszerujemy jaja przygotowanym farszem, dekorujemy. Zycze smacznego
PychaDaniaprzygotowując – pierogi z mięsem z rosołu. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki(...)dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni przesmażamy boczek z cebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko
mojewypiekiinietylkomarchewkę i korzeń brokuła. Dorzucić Groszek tradycyjny Bonduelle z puszki. Dosypać kaszę manny i bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić całe jajko i doprawić przyprawami, sosem sojowym, sosem worcestershire i tabasco. Wyrobić farsz ręką na jednolitą masę. MAKARON: Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę po gotowania brokuła
Grunt to przepis!wróciłem z pracy i już czekały na stole. Madzia zrobiła. Okazały się równie dobre jak te z Lwowianki. Potrzebujemy: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/4 szklanki wody sól Na farsz: 0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Jeżeli kupujemy mięso już zmielone to cebulę ścieramy na tarce
Marder&Marder Manufacturegarść szpinaku ( zabrać z tych 250g do farszu ), ok. 1/2 szklanki wody ( szklanka o pojemności 250ml ), 1 szklanka mąki, szczypta soli, 1 jajko, 60ml mleka, olej. Ponadto: 65g startego sera żółtego - można pominąć. Przygotowanie: Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, wcisnąć do niej czosnek. Ze szpinaku pourywać grubsze ogonki i odłożyć garść szpinaku(...)feta i wymieszać. Naleśniki: Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do 180stopni
W kuchni u MonikiPyszna przekąska z farszem z makreli. Nie tylko na świąteczny stół! Składniki: 5 jajek 1 mały słoik dzwonków makreli w oleju 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól do smaku świeża bazylia lub pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem wraz
Ze smakiem i z pasją