Składniki na naleśniki : 13-15 łyżek mąki pszennej 350 ml mleka 150 ml wody gazowanej 1-2 jajka sól olej do smażenia Składniki na farsz: szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 25 g grzybków mun 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części(...)ok.20 min Pokrojoną cebulę przesmażyć razem z osuszonymi, ugotowanymi grzybami Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół Obsmażyć w jajku i bułce Można podawać do czerwonego barszczu. Jeśli ktoś nie toleruje mleka, niech spróbuje usmażyć naleśniki na innym mleku niż krowie
Proste PotrawyŁatwy , smaczny posiłek dla całej rodzinki.Zapraszam.Grzyby suszone możemy zastąpić np.grzybkami shitake. Omlety: ******************** 8 łyżek mąki pszennej 4 jajka 1/2 l.mleka lub wody szczypta soli masło do smażenia i do formy Farsz : ****************** 20 dag.mielonego mięsa z kurczaka 2 dag.suszonych grzybków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 dag.mąki 1 szkl.šmietany 1 mała cebula Olej 3 łyżki startego żółtego sera(...)Olej rozgrzać na patelni , wrzucić cebulę , zeszklić. 4 . Dodać mielone mięso z kurczaka i grzyby , przyprawić solą , imbirem i papryką sypką , wymieszać . Dodać do farszu , wymieszać .Dusić 5 minut. Omlety - 1 . Jajka mocno roztrzepać , wlać mleko , dodać mąkę i szczyptę soli .Dokładnie wymieszać .Masło rozgrzać na patelni i usmażyć 8 omletów. 2 . Formę do zapiekania natłuścić . 3 . Na omletach
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚwietnie nadają się na szybki obiad. Wszyscy je uwielbiamy! Do wspólnego gotowania zaprasza #myAmbition ! Składniki na naleśniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka 3 jajka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 50 dag dowolnych grzybów 2 cebule Sól, pieprz Ponadto: Bułka tarta 2 jaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając(...)użyłam grzybów mrożonych. Przed zamrożeniem gotowałam je ok 30 minut). Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut. Na każdy naleśnik nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki obtaczam w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę
Słodki Zakątektemat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego sera 2 łyżki serka kremowego sól, pieprz, posiekany pęczek mięty ciasto: z podanych składników zagniatam dość elastyczne ciasto. Jeśli
W kuchni Karmel-itkizamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy. Składniki na ciasto: 2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli mąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki) Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów: pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą(...)Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. ( jak zwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem
upichcicfarsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi
królestwo garówjeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza manna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * sól – do smaku FARSZ: * tuńczyk w oleju Princes – 2 puszki * świeży szpinak baby – 3 garści * kapary – 1 garść * ser żółty cheddar – ok. 150 g + do posypania * biała cebula(...)manną, proszek do pieczenia i ok. łyżeczkę soli. Wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na prostokąty ok. 20 cm długości. FARSZ: Olej z tuńczyka przelewamy na patelnię, podsmażamy drobno posiekaną cebulkę
Ostra na Słodkowystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, dodajemy aromat, zaczyn z drożdży i ostudzone masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Składniki na farsz: - 200 g twarogu - 1 żółtko jajka - 2 łyżki cukru - 3 czubate łyżki rodzynek - aromat - powidła (u mnie dżem aroniowo-jagodowy) Rodzynki namaczamy w gorącym mleku/wodzie aby zmiękły. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy
Zdrowie na języku :Psklepu internetowego https://www.greenpack.pl/ SKŁADNIKI NA CIASTO: 25g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 250g mąki pszennej 50g cukru 50g masła szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka SKŁADNIKI NA FARSZ: 140g jagód DO POSMAROWANIA BUŁEK: 1 żółtko 1 łyżka mleka SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 3/4 szkl cukru pudru WYKONANIE: 1. Mleko delikatnie rozgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać
Dziś Ja gotujePasztet rybny SKŁADNIKI: CIASTO 350 g mąki jajko -1 szt margaryna -200 g sól FARSZ filety z łososia -0,5 kg słodka śmietanka -400 g białko jaj -1 szt sok z 1 cytryny pieprz kajeński świeżo zmielony pieprz sos worcester sól PONADTO żółtko -1 szt marchewki -2 szt seler -1 szt por -1 szt bulion warzywny filety rybne o białym(...)zwartym mięsie -250 g przyprawa do ryb-1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować
Kuchnia Danusiwytapianym smalcem Rolnik . Smalec swój smak zawdzięcza dzięki odpowiedniej kompozycji składników takich jak cebulka, jabłka i przyprawy. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki smalcu Rolnik 1 cebula sól pieprz FARSZ: 250 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek 1 cebula Przygotowujemy ciasto na pyzy: Ziemniaki obrać. Połowę ziemniaków ugotować. Surowe(...)ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Połączyć ze sobą ziemniaki ugotowane i surowe. Dodać jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 części. Przygotowujemy farsz: Cebule obrać i pokroić w kostkę. Połączyć z mięsem. Przyprawić z solą i pieprzem oraz majerankiem. Każdą porcję ciasta ziemniaczanego spłaszczyć w dłoniach, nałożyć
Kuchnia w oparachjajko 100 g żółtego sera w kawałku łyżeczka bazylii Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki(...)pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Wrzucić pieczarki, lekko posolić i usmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać przeciwległe rogi. Jajko rozbełtać i wymieszać z bazylią. Posmarować bułeczki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczach i pospać sakiewki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapoduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie zrobimy farsz do poduszeczek. A więc szpinak przesmażamy(...)dodajemy jajka, mąki dodajemy tyle, aby zagniecione ciasto było dość twarde :) Z ciasta formujemy wałki i kroimy na porcje. Każdą porcję spłaszczamy i nakładamy farsz, po czym tworzymy średniej wielkość poduszeczki. Wszystkie poduszeczki obtaczamy w jajku i w bułce tartej wymieszanej z otrębami żytnimi. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego
vegetaniesurowych. Kartacze nadziane są farszem mięsnym Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -1200g ugotowanych ziemniaków -550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz FARSZ -około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga(...)stawiamy nad miską, bo będziemy potrzebować skrobię, która się wytrąci z soku z ziemniaków. Do ziemniaków gotowanych dodajemy surowe, dodajemy mąki, skrobię, jajka,sól oraz pieprz i zagniatamy ciasto, jak się klei można dodać troszkę mąki. FARSZ Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukażdy dzień tygodnia. Nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam:) SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI schab sól, pieprz FARSZ 1 duża papryka 2 średnie cebule 0,5 kg pieczarek sól, pieprz PANIERKA 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem dość cienko, najlepiej przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa(...)cebulę. Dodać pieczarki i paprykę i na sporym ogniu podsmażyć do odparowania płynu. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Na rozbity plaster schabu położyć porcję farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, z każdej strony, do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatą. Artykuł SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ
Pieguskowa Kuchniajajek nie yobrażam sobie Wielkanocnego śniadania 😀 Dlatego jajka faszerowane awokado to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem - nie tylko fantastycznie smakują, ale też pięknie i wiosennie prezentują się na talerzu... Podczas przygotowania farszu, które zajmuje naprawdę chwilę, najważniejsze jest dokładnie skropienie sokiem z cytryny (lub limonki) pokrojonego w kostkę awokado. Jest to niezbędne, aby awokado nie ściemniało przed(...)stół i zachowało swój apetyczny wygląd. Mimo wszystko zostawiłam sobie w lodówce jedną nadzianą połóweczkę na następny dzień - wniosek jest taki, ze farsz prezentował się mało atrakcyjnie, ale za to smak pozostał wyborny 😘 Takie jajka możecie oczywiście przygotować na inne okazje: spotkanie z przyjaciółmi, Sylwestra czy inne przyjęcie. Na pewno każdemu posmakują! 😊 SKŁADNIKI: 5 jajek 1 duże awokado
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól letnia przegotowana woda farsz: ok. 500g mięsa z rosołu ok. 200g mrożonego szpinaku cebula sól pieprz majeranek 2 łyżki oleju 200g słoniny Sposób przygotowania: ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno
Prosto i Smacznie z Anetą