jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:104/455)

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI 137

barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.     SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, wlewamy śmietanę(...)drożdżami, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, chowamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości. Wykonanie rogalików: Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, kroimy na 8 kawałków, na szerszym końcu kładziemy farsz, zawijamy

słodki bratek
Krokiety z pieczarkami i zieloną soczewicą 302

zielonej soczewicy (polecam Skworcu ) Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 350 ml mleka Pozostałe składniki: 2 jajka + sól + pieprz około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu: Do wykonania farszu potrzebujemy dużej patelni. Zanim odparujemy wodę z pieczarek, będą miały dużą objętość. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek(...)widelcem. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz. Na każdego naleśnika (trochę niżej, niż na środku) wykładamy dość dużo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, następnie dół, a na koniec zwijamy w górę. Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w bułce. Krokiety smażymy na średnio gorącym oleju, z obu stron. Olej powinien mieć warstwę około

Smak mojego domu
Makaron z naleśników ze szpinakiem i filetem z morszczuka (fit) 164

mało!). Wyszło niezwykle efektownie i bardzo smacznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Szczypta soli Na farsz szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)     ½ słoika suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko Ponadto: 4 filety z morszczuka ½ cytryny Przyprawy: świeżo

Kolizje Smaków
Papryczki ala Dynia na Halloween 115

przekąski i napoje na ten dzień. Co powiecie na taką mini "dynię" na jutrzejszy obiad lub kolację? Dzieci na pewno będą zadowolone :) 2-3 żółte papryki Farsz: 30 dag mięsa mielonego 1 jajko 1/2 bułki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu sól, pieprz papryka słodka majeranek Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do miski przełożyć wszystkie składniki na farsz

Smakołyki Asi
NALEŚNIKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 170

ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić na cieście widelcem kilka malin i mamy gotowy farsz. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne, dosłownie jak puszek, a olej nadaje im elastyczność. Z podanych składników w ychodzi ok. 12 sztuk cieniutkich naleśników. :) Składniki: - 4 jajka - 1/2 szkl mleka - 10 bardzo kopiastych łyżek* mąki orkiszowej(...)wody gazowanej - 1-2 łyżeczki oleju - 1-2 łyżeczki ksylitolu -  szczypta soli + olej kokosowy do smażenia i dowolne dodatki jako farsz * 1 kopiasta łyżka to ok.40g mąki Jajka wbić do miski lub garnka dodać sól , mleko i lekko ubić. Następnie dodać troszkę wody, ksylitol i wymieszać. Dodawać po łyżce mąkę i mieszać. Ciasto będzie dość gęste ale dobrze się

Smaczne Zdrowe
Krokiety z kapustą i grzybami 137

moją wersję. Wielkość krokietów zależna będzie od średnicy patelni, jakiej użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól(...)kapustę. Całość smażymy około 10 minut aż składniki się połączą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładać kopiastą łyżkę farszu, równo go rozprowadzić i zawijać krokiety. Każdego krokieta obtaczać najpierw w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na margarynie aż mocno się zrumienią

My simple kitchen
Pierogi ruskie 201

jakimś cudem zostaną na później – to najlepsze są odsmażone. Przedstawiam zatem swój przepis na pierogi ruskie. Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 200ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 500g twarogu półtłustego 1 duża cebula 50g wędzonego boczku 1 ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz Przygotowanie: Do miski(...)wsypujemy mąkę. W mące robimy wgłębienie i wbijamy jajko, sól, masło. Cienkim strumieniem dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od ręki. Jak już kiedyś wspomniałem, ilość wody i mąki uzależniona jest też od wilgotności powietrza, temperatury, rodzaju mąki. Dlatego w tym przypadku wodę warto dodawać partiami, aby ciasto nie było zbyt lejące. Zagniecione ciasto

Jacob Tastes
Krokiety z kapustą i grzybami 181

świeżo zrobione. Polecam." Krokiety z kapustą i grzybami (przepis własny) Składniki na 16 szt.   Ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu   Farsz: 800g kiszonej kapusty 500g pieczarek 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku   Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 szklanka(...)jasny kolor. Odłożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 15 naleśników. Na każdym naleśniku kłaść po 2 łyżki farszu. Zwijać podobnie jak kopertę. Najpierw zawinąć dolny brzeg, później boczne i ciasno zrolować.  Roztrzepać jajka z mlekiem. Gotowe krokiety maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce. Obsmażyć na oliwie z wszystkich stron na jasnozłoty kolor

Wiem co jem
Cebularze 285

blacha): 230 g mąki pszennej (typ 650) 12 g świeżych drożdży 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 170 ml ciepłego mleka 20 g oliwy ----------------------------------- jajko do posmarowania bułek Składniki farszu: 3 duże cebule 4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka majeranku pieprz i sól do smaku Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia(...)połączą się ze sobą, ale są łatwe do rozdzielenia. Na zdjęciu widać, w którym miejscu rozdzielałam swoje bułeczki :) W każdym krążku, robimy palcami wgłębienie. Tak przygotowane bułeczki, smarujemy jajkiem, roztrzepanym widelcem. We wgłębienia bułeczek, wkładamy cebulkę. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ja bułeczki wkładam do wyłączonego piekarnika, który nagrzałam do temperatury 40 stopni. Piekarnik

Smak mojego domu
Krokiety z mięsem i kapustą 113

pieprz, cukier (opcjonalnie) CIASTO NALEŚNIKOWE: - 2 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ok. szklanki wody - sól PANIERKA: - 2 jajka - 2 łyżki wody - bułka tarta - przyprawy - sól, pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Mięso mielimy, kapustę płukamy i drobno szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy mięso i po kilku minutach kapustę. Dusimy(...)miękkości kapusty, doprawiamy do smaku. CIASTO NALEŚNIKOWE: Mleko wlewamy do miski, dodajemy tłuszcz, jajka, sól, wodę i stopniowo mąkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać (ja używam miksera). Pierwszego naleśnika zawsze smażę na odrobinie oleju, kolejne już bez tłuszczu. Na usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz, zwijamy boki do środka i zwijamy ciasto krokieta. Tak uformowane naleśniki układamy ciasto na blaszce

Kulinarne blogowanie
Chinkali z mięsem 154

tradycyjnych pierogów są bardziej soczyste, no i ten pyszny bulion, który wypływa ze środka… Pycha! Chinkali z mięsem Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sól Farsz: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku pęczek koperku pęczek pietruszki 150 ml bulionu pieprz sól Najpierw przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy(...)dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę. Powoli wyrabiamy stopniowo dodając letniej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie, ale nie wilgotne. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy tak jak na pierogi. Szklanką wycinamy krążki, na środek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy je na górze formując z nich sakiewkę. Końcówkę lekko zakręcamy. Pierożki

PatiGotuje
Pizzerinki z kurkami i jajkiem 187

sztuk   Ciasto: 250ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Ok 400g mąki + do podsypywania 3 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 1 duża cebula 200g kurek 6 jajek 6 łyżek sosu jasnego uniwersalnego Łowicz Pęczek szczypiorku 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Sposób przygotowania: W połowie ciepłej wody mieszamy drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy(...)12cm wykrajamy kółka, z resztek formujemy wałeczki i oblepiamy rant każdego koła. Smarujemy jasnym sosem uniwersalnym Łowicz. Farsz: Tłuszcz rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i kurki. Doprawiamy szczyptą soli. Rumienimy. Nakładamy do każdej pizzerinki lekko dociskając po czym wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pizzerinki pieczemy w rozgrzanym do 200⁰C piekarniku przez

Kuchnia w czekoladzie
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 190

małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu 4 łyżek  cukru pudru, (według własnego gustu) cukier waniliowy(...)żółtka 1-2 łyżki gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE Farsz Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto:   Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować.    Każdą części ciasta rozwałkowujemy

RAROSSA
Krokiety z kapustą 170

mieć konsystencje gęstej śmietany) i smażyć na rozgrzanej patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały. Farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2-3 cebule garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oliwa do smażenia 2 jajka i bułka tarta do panierowania   Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie gotować(...)posiekane grzyby i odciśniętą kapustę. Dusić ok. 20 minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić. Na przygotowane naleśniki nakładać po trochu farszu i zrolować je a następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor. Smacznego Post Krokiety z kapustą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 151

mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ: 1 pęczek botwinki (same liście i łodyżki) 10 pieczarek kawałek pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g sera żółtego, startego na tarce(...)mlekiem, mieszamy, aż masa zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem (masa ma mieć dość pikantny smak), wyłączamy grzanie. Dodajemy natkę pietruszki odstawiamy by masa nieco przestygła. Gdy farsz już nieco przestygł dodajemy rozmącone jajka i połowę porcji sera, mieszamy i wykładamy na wyjęty z lodówki spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Posypujemy

Rozpustne gotowanie