farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy, czy szkoły. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: - 30 dag mąki; - 20 g świeżych drożdży; - olej; - 200 ml letniej wody; - 20 dag pieczarek; - 20 dag twarogu; - cebula; - natka pietruszki; - sól, czarny pieprz, mielona ostra papryka; – 2 jajka(...)pieczarki w kawałki, podsmażyć na oleju, przyprawić mocno solą, pieprzem i papryką mieloną. Gdy wystygnie dodać rozgnieciony twaróg, posiekaną natkę pietruszki i jedno jajko. Wszystko wymieszać. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać farsz dokładnie zlepiając. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Smacznego
dom-agi.plmąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki zimnej wody farsz: 200 g śmietany gęstej 18 % 160 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary 1 jajko 2 białka sól, pieprz 100 g sera feta natka pietruszki 25 dkg łososia filet sól, pieprz przyprawa do ryb 1 por biała część(...)Łososia kroję w kostkę, doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowym jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę, pieprz. Na wystudzony spód tarty wylewam połowę farszu, dodaję łososia, wylewam resztę farszu. Por kroję na plastry 1 cm i gotuję w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Wystudzony układam
wesoła kuchniaziemniaków gotowanych. Danie dobre i bardzo proste do zrobienia :) Składniki na pyzy (wyszło 18 pyz- 3 porcje): 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz Składniki na farsz: 40 dag pieczarek 2 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku 4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby wygodnie(...)pozostałe części, a powstałą lukę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dosypujemy dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i wbijamy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy
Smak mojego domuwarto przyrządzić je wcześniej i zamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie(...)przestygło. Przygotowanie uszek: Mąkę wraz z jajkiem i wodą wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy odrobinę wody. Ugniatamy aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Ilość ciepłej wody jaką dodajemy do ciasta zależy do rodzaju mąki, więc trzeba dodawać stopniowo. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy kwadraty. Następnie na środek wykładamy farsz* i lepimy uszka: najpierw zaginamy
Kolizje Smakówpyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi. Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy lub skwarki do okraszenia Przygotowanie: Ziemniaki obrać(...)dokładnie wymieszać. Drugą połowę kilograma ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać
Smaczne Potrawypieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak już woda z grzybów wyparuje to zdjąć patelnię z ognia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, rozgnieść widelcem i dodać do masy z grzybami. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnioną mozzarellę. Jeszcze raz doprawić, farsz powinien być pikantny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną lekko(...)mąką i rozwałkować ciasto. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 2-3 mm. Za pomocą wycinaczki lub dużego kubka wyciąć kółka. Na każdym położyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut. Są pyszne, idealne do barszczu i nie tylko. Polecam
Kuchnia Pokoleńmenu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek. Warto spróbować :) Składniki: 5 jajek 100g łososia wędzonego 4 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz posiekany szczypiorek do posypania Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek
kuchnia doskiZapraszam na filety z kurczaka z pysznym farszem. Słodki smak gruszki pasuje do intensywnej w smaku gorgonzoli. 2 duże filety z kurczaka 150g sera gorgonzola 100g tartej mozzarelli 1 nieduża gruszka 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Gruszkę kroimy w kostkę, gorgonzolę rozgniatamy(...)dokładnego połączenia składników. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Przyprawiamy przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie przygotowanym farszem. Spinamy wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. 3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez
Szefowa kuchnikaszą jaglaną. Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne. A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * Mąka – 1 szklanka * Mleko – 250 ml * Jajko – 1 szt * Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * Sól – 1 szczypta * Olej – 50 ml FARSZ: * Kasza jaglana – 2 szklanki * Bulion warzywny – 400 ml * Pieprz – do smaku DODATKOWO : * Bułka tarta do panierowania * Jajko – 1 szt * Olej do smażenia SPOSÓB(...)Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce . FARSZ : Kaszę jaglaną zalewamy bulionem i na wolnym ogniu gotujemy przez około 10-12 minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Po ugotowaniu doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ : Przygotowane naleśniki smarujemy kaszą jaglaną , zamykamy do wewnątrz i zwijamy w krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno
Ostra na Słodkodobrze rozgrzanej patelni. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną kapustę kiszoną, smażymy razem przez 5min w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Kiedy farsz mamy już gotowy przygotowujemy naleśniki. W misce z rozmąconych dwóch jajek, mleka, szczypty soli, dwóch łyżek oleju i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Na teflonowej patelni z naprawdę minimalną ilością, lub nawet bez dodatku(...)oleju smażymy naleśniki na złoty kolor – powyższe składniki wystarczą na około 10szt naleśników. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, składamy boki do środka i zawijamy w rulon tworząc krokieta. Tak przygotowane krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale
Księga-Smakułyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego FARSZ: 300g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą do mięsa mielonego/mięsa duszonego itp. 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu(...)połowę zmniejszą swoja objętość . Dorzucić do reszty podsmażonych składników. Do miski z mięsem, cebula i pieczarkami dosypać kaszę manną, bułkę tarta i przyprawy. Wbić całe jajko. Wyrobić przez kilka minut ręką na jednorodną masę. Farsz gotowy! Sos Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić w średnią kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut na średnim
Grunt to przepis!wymieszać z mąką, odstawić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego
Zielona Kuchnianigdy ich nie próbowaliście to koniecznie musicie je przygotować! Czebureki Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml) 2 łyżki oleju 4 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu sól Farsz: 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku sól pieprz ulubione przyprawy – u mnie papryka słodka i ostra Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia(...)łączymy z jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem. Ciasto musi być cienko rozwałkowane (tak jak na pierogi). Szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy farsz i zlepiamy
PatiGotujenigdy ich nie próbowaliście to koniecznie musicie je przygotować! Czebureki Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml) 2 łyżki oleju 4 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu sól Farsz: 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku sól pieprz ulubione przyprawy – u mnie papryka słodka i ostra Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia(...)łączymy z jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem. Ciasto musi być cienko rozwałkowane (tak jak na pierogi). Szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy farsz i zlepiamy
PatiGotujezimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk. Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto(...)czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia