wielkości cukinie 1 opakowanie mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypiorek 5-10 dag żółtego sera Wykonanie: Cukinię szoruję pod bieżącą wodą, kroję wzdłuż na połowy i wydrążam środek z nasionami. Delikatnie wydrążam miąższ powiększając miejsce na farsz(...)przekładam na patelnię. Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki. Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty
Bea(u)ty kitchentartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula,posiekana 1/2 pęczka pietruszki posiekany 1 jajko majeranek sól, dużo pieprzu 1 łyżka gęsiego smalcu farsz drobiowy 300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka) 110 g wątróbki drobiowej ok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może(...)posiekany 1 jajko 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, dużo pieprzu 1 łyżka gęsiego smalcu przygotowanie Wątróbkę włożyć do gotującej wody, gaz wyłączyć a wątróbkę parzyć przez ok 15 minut. Cebulę obsmażyć na gęsim tłuszczu. Zmielić mięsa i wątróbkę z cebulą. Wątróbkę podzielić na 2 części. W oddzielnych miskach wymieszać składniki farszów. Aby sprawdzić
Stare Garymąki gryczanej 1 łyżeczka gumy guar 50 g świeżych drożdży (+ 3 łyżeczki cukru) 3 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 całe jajka 3/4 szklanki mleka Składniki na farsz: 4 kiełbasy 1 cebula 200 g sera żółtego w kostce ok. 300 g pieczaarek 1 papryka np. czerwona 1 pomidor sparzony bez skórki ketchup sól, pieprz, oregano(...)mnie nie przekona) Wykonanie: 1. Drożdże rozdrabniamy w miseczce i zasypujemy 3 łyżeczkami cukru, odstawiamy na chwilę aż się rozpuszczą. 2. Mieszamy wszystkie suche składniki w misce. 3. Dodajemy jajka, olej oraz rozpuszczone drożdże i mieszamy. 4. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. 3/4 szklanki mleka powinno wystarczyć, ale jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to trzeba odrobinę dolać. Następnie wyjmujemy
Kawa z mlekiemnudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie(...)francuskie kroimy na 12 równych kwadratów. Na sześciu z nich układamy: kurczak- brokuł- rozdrobniona mozzarella, na sześciu pozostałych: por- kawałki łososia- mozzarella. Rogi każdego z kwadratów sklejamy za sobą. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy każdą sakiewkę. Posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15-20 minut. Smacznego
Cook&Lovezabek czosnku, posiekany drobno 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki 150 g świeżego szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki crème fraîche 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (320g) 1 jajko, roztrzepane, lub odrobina wody (opcjonalnie) sól i pieprz sezam, lub mak, do posypania po wierzchu (opcjonalnie) Oliwę rozgrzej na sporej patelni, dodaj cebulę i czosnek, smażymy 3 - 4 minuty, mieszając(...)solą (sporo!) i pieprzem, zdejmij z ognia. Zostaw do ostudzenia. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Ciasto francuskie pokrój na prostokaty (lub kwadraty - dla uzyskania trójkatnych pierożków), nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi. Smaruj jajkiem, posypuj sezamem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut, aż pierożki nabiorą złotobrązowego koloru
Lejdi of the houseSól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone(...)przygotowane ciasto wylewamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki na rumiano z obu stron. Zwijanie i smażenie Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy nasze krokiety. Tak przygotowane krokiety panierujemy wkładając je kolejno do rozmąconego jajka z solą, pieprzem i łyżką mleka, a następnie obtaczając je dokładnie w bułce tartej. Nasze krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Programista w kuchniSól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone(...)przygotowane ciasto wylewamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki na rumiano z obu stron. Zwijanie i smażenie Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy nasze krokiety. Tak przygotowane krokiety panierujemy wkładając je kolejno do rozmąconego jajka z solą, pieprzem i łyżką mleka, a następnie obtaczając je dokładnie w bułce tartej. Nasze krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Programista w kuchnilistki laurowe szczypta lubczyku, tymianku kilka kropel sosu sojowego ciemnego sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 2 szklanki mąki 250 g margaryny 250 g śmietany szczypta soli jajko Przygotowanie: Cebulę obrać i przypalić na ogniu. Do garnka wlać zimną wodę, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera i 3 nie obrane ząbki czosnku. Przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, sosem(...)ząbki czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wlać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać. Ciasto cieniutko rozwałkować, pokroić na prostokąty i zawijać farsz. Każdy zawinięty pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w 170 st C przez ok 15 min (aż się ładnie zrumienią).... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cebulka olej do smażenia Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody(...)Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatyburaczane liście, czas ucieka! :D Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim Potrzebujesz: Ciasto: 120g zimnej margaryny 220g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 2 średnie cebule pęczek botwiny 1/2 łyżki miodu 1 łyżka wody sól pieprz olej do smażenia Zalewa: 2 jajka 150ml mleka sól(...)tymianku oberwij listki i dodaj je do ciasta. 3. Szybkimi ruchami zagnieć wszystko na gładkie ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. 4. Włóż do lodówki na 30min. Farsz: 1. Cebule obierz i pokrój w półplasterki. 2. Zeszklij na oleju i dopraw solą. 3. Kiedy cebula zmięknie dodaj łyżkę wody i miód - podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia się miodu
Kuchnia w Słońcu Skąpanafarszu, gdyż same pierogi jak pierogi, ale spróbujcie tego niecodziennego farszu, naprawdę polecamy, jarskie i smaczne pierożki warte polecenia! Składniki: 0,5 kg mąki 1 jajko 3 łyżki oliwy 1 szklanka wrzącej wody Składniki farszu: 1 kg kapusty słodkiej 0,25 dkg białego sera 1 duża cebula kawałek boczku wędzonego pieprz, sól Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy na miękko, lekko solimy
kgwjanczewotrzeba ich nikomu polecać. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju 1 jajko 30 g świerzych drożdży 250 ml wody FARSZ : 2 pasztety paprykowe firmy Profi 2 garście szpinaku PRZYGOTOWANIE : Mąkę i mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy jajko, wodę rozmieszaną z drożdżami, olej i wyrabiamy elastyczne
Kulinarne Fantazje Marioliwydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Składniki: Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu, ale ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast(...)twaróg. Solimy i pieprzymy do smaku. Z mąki odkładamy około 1 szklanki na podsypywanie, a do pozostałej mąki dodajemy jajka, olej (1-2 łyżki) i ciepłą wodę. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto i rozwałkowujemy je cienko. Wycinamy kółka i nakładamy farsz. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy omaszczone skwarkami. Po przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ . Znajdziecie tam między innymi
Trzeci talerzjajko do posmarowania ciasta, · cały kminek, · mąka do podsypania. Przygotowanie: Farsz: Możemy wykorzystać niewykorzystaną kapustę z przygotowania gołąbków Kapustę kroimy(...)mieszamy i pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, oliwy, jajka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąki, mieszamy, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 50cm/30cm. Przekładamy na niego farsz, który rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając kilka cm czystego ciasta po jednej str. dłuższego boku. Delikatnie zwijamy ciasto
Moniki Smakołykitakiej ilości by powstało ścisłe ciasto( ilość różna zależna od rodzaju użytych ziemniaków, u mnie 3 łyżki) sól Składniki na farsz: filet z piersi kurczaka 1 cebula ok. 5 dag żółtego sera pieprz, sól tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta- do panierowania Przygotowanie : Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut twardsze od tego na kopytka(...)stracą surowiznę, doprawić do smaku solą i pieprzem- wystudzić Z ciasta ziemniaczanego odrywać tyle masy by "rozpłaszczyć" ją na dłoni podsypanej mąką, nakładać farsz, posypać wiórkami sera żółtego i sklejać brzegi formując kotlety Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano Podawać z sezonowymi warzywami. Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł
Proste Potrawy