Roladki ze szpinakiem i jajkiem 212kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Taki farsz nakładamy na kotletach i zwijamy w roladki. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do gotującej się wody na 3-4 minutki. Wyciągamy z wody, zdejmujemy folię i podsmażamy
Aga w kuchni
Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 230drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku, smażyłam chwilę, do połączenia składników Lekko rozmrożony płat ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp. 220 stopni C do zarumienienia Uwagi : wyszły
Proste Potrawy
Naleśniki z maki ryżowej z nadzieniem bananowo- kokosowym i musem z kiwi 256kokosowych z bananem i orzeźwiającym musem z kiwi... Składnik na ciasto:(5 grubszych naleśników) 1, 1/2 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka Składniki na farsz: pół kostki twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 banany 2 kiwi 2 płaskie łyżki cukru pudru Składnik na ciasto naleśnikowe miksujemy
NaKońcuJęzyka
We are the... champignons 266Każde ułożyłam na papierze do pieczenia na blasze i pozostawiłam do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 min. Następnie w każdym placku zrobiłam wgłębienie, które uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie posypałam jeszcze odrobiną bazylii i wstawiłam do piekarnika na 15 min. w 180st. Świetnie sprawdzają się jako przekąska
bastalena
Cebulaczki 271wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka lub wody 6 łyżeczek cukru 1 jajko 4 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 2 duże cebule cukrowe olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz oliwki Czytaj dalej
Gotuj z Misiem
Mortadela z pieczarkami 242Moje dzieciaki i wnuki mówiły na to ,,ptasie gniazdka " . Czasem specjalnie smażyłam jeszcze malutkie pieczarki ( kapelusze) i umieszczałam w farszu . Można też ugotować na twardo jajka przepiórcze i obrane ułożyć w ,, gnieździe". W każdym razie danie pomimo swej prostoty i niesłusznego lekceważenia mortadeli jako wędliny uważam danie jako smakowite. Czas : 30 minut Składniki : 2 grubsze plastry szerokiej mortadeli
Buniabaje w kuchni
Rolada szpinakowa (Rotolo di spinaci) 226Buon appetito :) SKŁADNIKI 300 gr szpinaku 2 ząbki czosnku 30 gr m ą ki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 2 łyżki oleju s ó l, pieprz Farsz 250 gr ricotty 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 40 gr czarnych oliwek 30 gr parmezanu suszone oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI(...)jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną pianę ubitą z 2 białek , dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę
La grande e la piccola cuoca
krokiety z farszem do pierogów ruskich 245składniki: naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Farsz: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram twarogu 1 średniej wielkości cebula sól i pieprz Sposób wykonania: Jajka zmiksować, dodać mleko i mąkę naprzemiennie( ciągle miksując ). Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki
Darcia w kuchni
Tradycyjne ruskie pierogi 229czym najbardziej tęsknie podczas zagranicznych wakacji? .... za pierogami :D Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree(...)oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem
Bon Appetit Małgorzaty
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 223popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję(...)ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok 3. Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę. * farsz do gołąbków możemy doprawiać naszymi ulubionymi ziołami i przyprawami, mogą to być : lubczyk suszony lub maggi, przyprawa typu 'jarzynka', mieszanka przypraw do potraw z kapusty
Moja Książka Kucharska
Pieczarki faszerowane ... jajkiem! 312ostrej papryki szczypta tymianku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Pieczarki umyj lub obierz i odetnij nóżki - delikatnie wydrąż łyżeczką, aby było więcej miejsca na farsz. Kapelusze (w środku) oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajka - wymieszaj widelcem, następnie wrzuć posiekane pomidory, drobno pokrojoną wędlinę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę i tymianek - wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnij wydrążone pieczarki
Alutka-Gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami + film 182Narodzenia . składniki na 10 krokietów ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz 500 g kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka masła łyżeczka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) 2 jajka szklanka bułki(...)zostawiamy, będzie potrzebna do farszu . Dobrze odsączone grzyby drobno siekamy. Wystudzoną kapustę kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy posiekane grzyby, wodę z ugotowanych grzybów oraz zrumienioną cebulę. Całość doprawiamy pieprzem oraz domową przyprawą typu wegeta, wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy krokiety. Krokiety obtaczamy w doprawionych solą i pieprzem roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce
Smakowite Dania
Calzone 331kurczaka ( dwie większe piersi pojedyncze), pokrojone w paski, 80 g pomidorów suszonych, odsączonych z oliwy i pokrojonych, oregano, przyprawa do gyrosa. Ponadto: 1 jajko, roztrzepane, kminek lub majeranek (można pominąć). Przygotowanie: Farsz: Cebulę i czosnek podsmażyć na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka(...)Rozwałkować (najlepiej robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga. Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić
W kuchni u Moniki
Czebureki z mięsem i z sosem czosnkowym 193Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 700 g mięsa wieprzowego (szynki) 2 cebule 6 łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sposób(...)garnka, dodajemy masło, solimy i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy jajka i resztę mąki. Wyrabiamy elastyczne,miękkie ciasto. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso mielimy. Dodajemy
Qchnia po prostu