Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 700 g mięsa wieprzowego (szynki) 2 cebule 6 łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sposób(...)garnka, dodajemy masło, solimy i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy jajka i resztę mąki. Wyrabiamy elastyczne,miękkie ciasto. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso mielimy. Dodajemy
Qchnia po prostuTadeusz", ks. XII, Kochajmy się Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: pół kilograma wołowiny 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem(...)kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie
Bon Appetit Małgorzatykaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu. Składniki: 1 kg filetów z dorsza 8-10 suszonych pomidorów z zalewy 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka 1 jajko sok z cytryny bułka tarta do farszu i do obtaczania sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam :) Składniki na ciasto : około 410 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku(...)łyżki suszonego szczypiorku. Doprawić do smaku i wszystko dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut aby smaki się przegryzły. Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić dołek , dodać sól, jajko , olej i delikatnie wlewać wodę zagniatając ciasto. Przyznam się Wam że ja zawsze ciasto na pierogi zarabiam w misce a potem przekładam na wysypaną mąką stolnicę . Jeśli ciasto wyda Wam się
Sama słodycz i szczypta chilifarszem, który w smaku będzie przypominał mięso. Zielona soczewica z aromatycznymi ziołami, suszonymi pomidorami i wędzoną papryką spełniła swoje zadanie :) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju farsz: 150 g zielonej soczewicy (suchej) cebula 7-8 plastrów suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju (użyłam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami) łyżka sosu sojowego
Mienta blogPrzepis autorski (mój). Jeśli robię pierogi, to zawsze staram się swoje farsze lekko "udziwniać". Pamiętacie np. te z dynią i miętą ( klik )? Tym razem w pośpiechu postawiłam na prostotę i wcale tego nie żałuję. Pierogi miały być na dwa dni, a zniknęły w ciągu jednego. To chyba(...)czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja. Sami spróbujcie! (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500-600g pasztetu (u mnie z koperkiem - Profi ) Dodatkowo: cebula olej Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek, wlać wodę
Di gotujekurczakiem, Będziemy potrzebować kawałek marchewki albo papryki na dzióbek, pieprz czarny na oczy no i odrobinę cierpliwości i fantazji na wycinanie jajek. Jajko należy przeciąć na pół, wyjąć żółtko i ponacinać tak aby powstały ząbki. Z farszu należy ulepić kuleczkę i położyć ją w miejscu żółtka. Żeby nasze kurczaki nie były takie łyse (jak te moje), można zrobić grzebyk
Czerwona Porzeczkaszklanka = 250 ml pół szklanki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) pół szklanki roztopionego masła pół szklanki wody pół łyżeczki soli 4 szklanki mąki 1 duże jajko, lekko rozbełtane olej do głębokiego smażenia Farsz do arabskich pierożków z daktylami 500 g miękkich daktyli około trzech czwartych szklanki wiórków kokosowych 5-6 łyżek cukru 2 łyżki masła ghee Uwaga: Świeże, bardzo(...)odrobinę więcej daktyli. Przepis na arabskie pierożki z daktylami Ciasto na arabskie pierożki z daktylami Sól rozpuścić w wodzie. Mąkę zalać osoloną wodą i wymieszać. Dodać olej i rozbełtane jajko. Wyrobić dość miękkie ciasto (w razie potrzeby dodawać zimnej wody). Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoliwą. Nie potrzebują nic więcej. Składniki na pyzy (wyszły 24 pyzy - 3 porcje): 1 kg ziemniaków 210 g mąki ziemniaczanej 1 jajko pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz Składniki na farsz: 15 dag kapusty kiszonej 25 dag pieczarek brązowych 1 duża cebula 1 płaska łyżeczka majeranku 4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie(...)Jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Całość wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy
Smak mojego domuwielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care. Dla mnie połączenie bardzo udane, z pewnością będę do niego wracać. Ogromnym plusem empanadas jest również to, że smakują wyśmienicie zarówno na ciepło(...)końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut
zadanie-gotowaniednia. Składniki: 200 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki pieprzu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju farsz: 5 pieczarek 1 cebula 6-7 plastrów szynki na wierzch: 15 dag żółtego sera szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: *Cebulę, pieczarki i szynkę kroimy
Z Majeczką w kuchniNaleśnikowy cordon bleu SKŁADNIKI: CIASTO mleko -2 szkl jajko-2 szt woda mineralna niegazowana -2 szkl mąka -2 szkl sól olej -1/2 łyżki tłuszcz do smażenia FARSZ ser żółty -7 plastrów szynka -7 plastrów polędwica sopocka -7 plastrów papryka czerwona -0,5 szt papryka żółta -0,5 szt keczup(...)Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu, położyć po plastrze szynki, polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej i czerwonej. Farsz nakryć żółtym serem,a w koło naleśnika ułożyć natkę pietruszki. Naleśniki składamy, zanurzamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem. Panierujemy w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
Kuchnia Danusijajka, starty na tarce o dużych oczkach ser, 1 łyżka majonezu, pokrojona w drobną kostkę kiełbasa zwyczajna, sól. Wykonanie: Z bułek wyciąć środki. Rozbite jajka wymieszać z serem, majonezem, solą i kiełbasą, nadziać farszem bułki. Bułki układamy na blaszce i zapiekamy w nagrzanym do 180'C piekarniku około 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe a nam posmakowały polane ketchupem :) SMACZNEGO
Zrób to smaczniekrokietach będzie królował farsz, zamiast naleśników. Składniki /30-40 szt./: Naleśniki: 500 ml mleka 500 ml wody gazowanej 500 g mąki pszennej 4 jajka 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru Farsz: 1-1,5 kg Czytaj dalej... Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzyprawy. -Masę wyrobić dodając bułkę tartą / masa nie może być rzadka/. -Z przygotowanego farszu uformować małe kulki , nałożyć we wgłębienie kapelusza wypełniając całe wnętrze. -Gotowe kulki pieczarkowe panierować w jajku i bułce tartej. -Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor /zaczynając od strony farszu
Zakamarki mojej kuchni