jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:135/455)

koperty z pikantnym farszem węgierskim 219

letniej wody 30 g drożdży 4 łyżki oleju łyżeczka soli łyżeczka cukru na farsz: 2 cebule  2 czerwone papryki 2 białe papryki stożek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 150 g chorizo lub salami pepperoni łyżka pikantnej pasty paprykowej sól, pieprz dodatkowo: jajko zioła prowansalskie 4 łyżki startej mozzarelli Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać letnią wodę, sól, cukier(...)czosnek zetrzeć. Wszystkie składniki farszu podsmażyć i doprawić, wystudzić.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i pokroić w kwadraty. Na każdy nałożyć farsz, posypać mozzarellą (połowę odłożyć) i sklejać rogi po przekątnej. Jajko rozbełtać i posmarować nim koperty. Posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zielone jajka z groszkiem 126

ziarna 1 łyżka sosu winaigrette Groszek gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wyjmuję żółtka, przekładam połowę ich do pojemnika wysokiego, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, groszek, oliwę. Miksuje blenderem i doprawiam solą, pieprzem. Farsz(...)przekładam do szprycy i napełniam nim połówki jajek.Dekoruję łososiem i pieprzem czerwonym. Sałatę układam na talerzu, dodaję pozostałe żółtka na które wyciskam też zielony farsz, układam pomidorki koktajlowe, papryczkę chili.Polewam sosem, układam jajka

wesoła kuchnia
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 274

Mielone mięso podsmażone z cebulą, z dodatkiem pomidorów w puszce może być świetną bazą dla wielu potraw. Raz możemy zrobić spaghetti po bolońsku, innym razem napełnić takim farszem naleśniki, a następnie zapiec je w piekarniku, jeszcze kiedy indziej, do takiej patelni z mięsem i sosem dodać surowy makaron i poddusić – otrzymamy wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Tym razem chciałabym podzielić(...)Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Wykładamy nimi dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Warstwę ziemniaków posypujemy solą oraz pieprzem. Rozprowadzamy farsz mięsny, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy zapiekankę. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe kapuśniaczki 132

wybrednym gościom. Drożdżowe kapuśniaczki przepis na ok. 30 sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50 g stopionego masła + farsz z kapustą i grzybami KLIK Do miski rozkrusz drożdże, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, roztopione i przestudzone masło oraz 2 jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj elastyczne ciasto, powinno Ci to zająć ok. 10 minut. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1h). W tym czasie przygotuj farsz według przepisu – KLIK Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 4 części. Każdą

365 dni dookoła kuchni
Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami 1409

tego przepisu: 1/2 szklanki kefiru 1 jajko szczypta soli 4 łyżki mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 1 łyżeczka do smażenia Przygotowanie: Jajko ze szczyptą soli roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy kefir, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy posiekany koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki(...)posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - 100 g ser typu feta - 2 jajka ugotowane na twardo - mix sałaty z buraczkami - 2 łyżki jogurtu greckiego - chili w młynku - trochę kukurydzy, fasoli i groszku z puszki Ser rozcieramy z jogurtem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z cukinią i mięsem mielonym. 252

się blogerką kulinarną ;), dostaję ich coraz więcej. I niech to się nie zmienia! ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 cukinia 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki(...)curry 1 łyżeczka majeranku olej Masa jajeczna: 2 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 100 g startego sera żółtego sól  pieprz  Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki

zadanie-gotowanie
Śniadaniowe bułki z jajkiem 152

się nudzić tradycyjne kanapki, więc stwierdziłyśmy że pora wymyślić coś nowego. Pierwsze co przyszło nam do głowy to wydrążyć bułki, delikatnie zapiec i napełnić jakimś fajnym farszem. Tego dnia akurat miałyśmy ochotę na jajka, więc one stały się nadzieniem do naszych bułek. Wyszły super! Rewelacyjne drugie śniadanie do pracy!:) Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 bułka

Kolizje Smaków
Naleśniki ruskie – krokiety z ziemniakami 114

cebulką. Można je po zawinięciu po prostu podsmażyć na maśle, lub zanurzyć w cieście naleśnikowym i podsmażyć. naleśniki : 400 g mąki pszennej, sól, 4 jajka, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz : 750 g ziemniaków (obiadowych Typ B), 250 g białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej, masło do smażenia naleśników, Naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka(...)łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Farsz : z iemniaki dokładnie umyć (nie obierać) ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ser zemleć. Cebulę posiekać i poddusić na oleju. Ziemniaki

królestwo garów
Najlepsze pierogi ruskie 174

Sprawdźcie i przekonajcie się sami. Składniki na ciasto: - 700 g mąki tortowej - 300 g mąki typ 00 (Manitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 600 g twarogu - 450 g wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów(...)Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 209

Sprawdźcie i przekonajcie się sami. Składniki na ciasto: - 700 g mąki tortowej - 300 g mąki typ 00 (Manitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 600 g twarogu - 450 g wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów(...)Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło

mojewypiekiinietylko
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 216

odrobiny miodu; poszukaj przepisów na ciasta pieczone z małą ilością jaj albo na samych białkach – np. na pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 156

Pierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :)  Składniki na ciasto: 250 g mąki 1 jajko 250 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Składniki na Farsz: kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier Naleśniki

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kapustą i grzybami oraz olejem lnianym 306

zamiast oleju lnianego dodaję olej konopny (wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat). Ale olej lniany też świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody   sól(...)kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany.  Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch.  Podawać polane olejem lnianym. insertCookd("5ee925331baff56c1eea3100b41b014c

Pasja Smaku
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 144

pieprz mielony  - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony .  W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze

Różne smaki w kuchni
Naleśniki z soczewicą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą 104

ukryć, że nie jest to najzdrowsze dania świata i nawet wolę nie liczyć ile ma kalorii. Ale nie serwujemy sobie takich smakołyków na co dzień. Naleśniki nadziane farszem z soczewicą, zapieczone w sosie pomidorowym z ciągnącą się mozzarellą to danie bardzo proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wspaniale. Syci i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jeśli nie podajemy dania najmłodszym, warto(...)ketchupem lub dosypać cayenne, bo wtedy jest najlepsze. Polecam :) naleśniki 8 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz: puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju (użyłam oleju rzepakowego z bazylią) 3 łyżki ketchupu opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz

Mienta blog