taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli
Martyna Cooksoraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, 10 dużych suszonych borowików, cebula, 2 jajka, olej, sól, pieprz, kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą(...)oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem
Z miłości do słodkościfasolki szparagowej sól, pieprz, sos sojowy łyżeczka miodu 250 g mąki 115 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli i estragonu 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki śmietany 2 jajka szczypta soli, tymianku i estragonu 1/4 szklanki mleka Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w jedną cebulą. Podsmażyć na łyżce oleju oczywiście z przyprawami i czosnkiem. Fasolkę podgotować w osolonym(...)Rozwałkowanym spodem wykleić foremkę do tarty, przykryć folią i posypać grochem. Piec 15 min w 180 st C i jeszcze 5 min po usunięciu grochu. Farszem wypełnić upieczony spód, zalać śmietaną z jajkami i mlekiem (ja wlewam kiedy już mam tartę na blaszce w piecu, gdyż inaczej zawsze porozlewałam przenosząc formę do pieca) posypać startym parmezanem i mozzarellą. Piec
Gaździnka warzyjajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2 pęczki, papryka 10 większe FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA GOŁĄBKÓW Z BIAŁEJ KAPUSTY Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać i do pełna nakładać farsz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 ciasto francuskie kapusta kiszona 400 g pieczarki 500 g 2 cebule 1 jajko przyprawy: vegeta natur, pieprz, sól, papryka słodka i ostra - wg uznania siemię lniane do posypania wierzchu klarowane masło Wykonanie: Kapustę przepłucz kilkakrotnie, pokrój w kostkę, gotuj we wrzątku do miękkości, następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj, smaż na klarowanym maśle(...)przygotowaną i posiekaną kapustę. Przypraw i smaż kilka minut do połączenia składników. Rozwałkuj lekko ciasto, pokrój na niewielkie trójkąty. Na każdego z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp ostrą papryką, zlep. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami siemienia lnianego. Piecz aż rożki z zewnątrz się zrumienią. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipiersi z kurczaka bez kości – filet 0,5 kg pieczarek 100 g wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 jajko folia spożywcza 2 łyżki masła Piersi z kurczaka rozkrawamy na połowę , po czym każdą połówkę, przecinamy jeszcze na pół , tak, żeby uzyskać z każdej dwa plastry . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , mają(...)boczku , ale czasem trzeba dolać ciut oleju . Doprawiamy solą , pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , dodajemy siekana natkę pietruszki , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach i wbijamy do niego jajko – mieszamy do połączenia składników ( jajko można wcześniej roztrzepać widelcem , łatwiej się wymiesza ) . Rozklepana pierś kładziemy na dość dużym kawałku folii , solimy , nakładamy dużą
Ogrodnik w podróżycoraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma żytniej mąki jasnej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 400 gram sera białego 2 cebule Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym(...)oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz, pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju
Bajeczna Kuchniawarzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów ( u mnie domowy, który przygotowałam gdy robiłam suszone pomidory ). W zamian można użyć(...)łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy Smażymy naleśniki z obu stron. Ja smażyłam bez tłuszczu Każdy naleśnik nadziewamy farszem i zjadamy :) Smacznego! :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniawarzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów ( u mnie domowy, który przygotowałam gdy robiłam suszone pomidory ). W zamian można użyć(...)łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy Smażymy naleśniki z obu stron. Ja smażyłam bez tłuszczu Każdy naleśnik nadziewamy farszem i zjadamy :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca. składniki 1/2 bochenka chleba tostowego (11x11x 9 cm wys) z tego przepisu farsz jajeczny (ok 1/3 zostawiamy do posmarowania tortu na wierzchu) 4 jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione 2 łyżki majonezu 2 łyżki pokrojonego drobno szczypioru lub szczypiorku 1 niewielka cebulka, pokrojona w kostkę 1 łyżka startego sera(...)trzeci blat, na nim reszta farszu tuńczykowego, przykrywamy ostatnim blatem. Do pozostałego farszu jajecznego dodać trochę majonezu, garść koperku i posmarować nim tort ze wszystkich stron.Tak przygotowany zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego! Uwagi. Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie
Stare Garyziół. Takie naleśniki to świetny pomysł zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę. Składniki: Ciasto: 100g mąki pszennej 100g mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 200ml pikantnego soku pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia Ewelinykoncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie. Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut. Polecam! Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem Składniki: Na masę serową: 300g sera żółtego, drobno startego 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Na nadzienie: 2 piersi z kurczaka(...)łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę
Smak mojej kuchnijajko * 250ml cieplego mleka * 6 lyzek masla * 1/2 kg mak i Farsz: * 30dag pieczarek(...)pozostalego po wycieciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl. Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na okolo
w mojej kuchniKamis majeranek Kamis gałka muszkatołowa Kamis Ciasto na naleśniki 3 szkl mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 jajka sól szczypta Do panierowania bułka tarta jajko Do smażenia olej rzepakowy Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną wodą. Oczyścić marchew, pietruszkę, seler i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodać do mięsa. Gotować(...)gotowanego mięsa. Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki zmiksować blenderem i odstawić na pół godziny żeby odpoczęło. Smażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Na każdym naleśniku rozłożyć farsz mięsny i zwinąć. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z wszystkich stron
Ala piecze i gotujeminut Składniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany(...)łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 2 ząbki czosnku posiekane, 2 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować
SzczyptaSmaQ