jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:146/455)

krokiety wigilijne 431

mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię. składniki na farsz: 1000 g kapusty białej(...)odciskamy z nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
Sernikowa owsianka! 144

malinami Równie dobry, sprawdzony przepis z suszoną żurawiną! Pracę rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury około 180C. Gdy piec nabiera ciepła zajmujemy się przygotowaniem farszu, w tym celu do miski dodajemy ser, jajka, cukier. Wszystko razem miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i jogurt naturalny. Delikatnie mieszamy łyżką! Otrzymaną masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy owoce

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Gęsie szyjki faszerowane 168

bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona)  6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę  duży pęczek pietruszki posiekany 2 jajka majeranek sól, dużo pieprzu przygotowanie wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć

Stare Gary
Pierogi ruskie 174

szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 8 dag cebuli sól pieprz Podane składniki wystarczają na około 50 szt. Najpierw należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i mielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z pieca ze szpinakiem 98

komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać(...)sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem

Bullio
Pierogi z pieca ze szpinakiem 108

komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać(...)sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem

Bullio
Pierogi z pieca ze szpinakiem 350

komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać(...)sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem

Bullio
Roladki drobiowe z kozim serem i ananasem 98

sezamu olej kokosowy sól, pieprz Przygotowanie Filety oczyszczamy, rozbijamy. Ananas kroimy w kostkę, mieszamy z miodem i serem, obficie oprószając pieprzem. Na każdy filet kładziemy farsz, zawijamy. Mięso oprószamy solą, obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na oleju kokosowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 223

porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz   Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy szpinak(...)kawałek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę nadając odpowiedni kształt. Następnie nakładamy ostudzony farsz. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta francuskiego, które nakłuwamy umożliwiając usunięcie nadmiaru powietrza. Zapobiegnie to także nadmiernemu puchnięciu ciasta w trakcie pieczenia. Z reszty ciasta dekorujemy naszą rybkę. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut

MarcinChef
Szpinak z jajkiem w cieście francuskim 167

francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy w poprzek na paski ok 1-1,5 cm.  Na węższą część nakładamy farsz szpinakowo- serowy. Robimy w dołki i wbijamy jajka. Delikatnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta, dociskamy na brzegach. Pieczemy 20 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku, do zarumienienia się ciasta. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi z mięsem 206

Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Przepis na ok 50 pierogów Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka) sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pokrojona drobno świeża bazylia 3 marchewki 1 pietruszka(...)niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę  farszu a następnie skleić

Na słodko lub wytrawnie
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 165

ciepło jak i na zimno. Gdy posmakujecie takich mielonych z pieczarkowym farszem staną się nr jeden. Kotlety nadziewane pieczarkami są też bardziej sycące, a ich zrobienie nie zajmie więcej czasu niż klasycznych mielonych. Polecam! Jak zrobić kotlety mielone faszerowane pieczarkami? Przygotowanie: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 łyżeczka suszonej cebuli i czosnku lub 1 cebula pokrojona drobno(...)bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 łyżka majeranku sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie odciśniętą bułkę, suszony czosnek z cebulą, oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z podgrzybkami 153

polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc możecie wybrać tą, która odpowiada Wam najbardziej. Składniki na 30-35 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 2/3-1szklanka wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: 1,5 talerza pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz taki jak do zupy) tj. taki   czubaty pojemnik podgrzybków jak po lodach litrowych 1 cebula Sól Pieprz

Fabryka pomysłów
Omlety śródziemnomorskie 168

jajka 4 łyżki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżeczki drobno startego parmezanu masło do smażenia Farsz: feta (ok. 100 g) kilka suszonych pomidorów z zalewy mieszanka sałat z rukolą lub sama rukola Jajka energicznie wymieszać widelcem z wodą i solą. Dodać zioła prowansalskie i parmezan i całość dokładnie wymieszać. Patelnię nagrzać i wysmarować masłem przy pomocy

Bullio
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 199

letniego mleka 50 ml letniej wody 1 łyżka mleka w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g masła farsz: 150 g sera cheddar 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka Do miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić(...)Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posmarować farszem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon. Przekroić wzdłuż na pół, zwinąć farszem na wierzch. Uformować wieniec.  Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty wieniec opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać dodatkowo solą i pieprzem.  Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, aż ciasto będzie złoto

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania