Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym Krokiety z pysznym nadzieniem . Są proste do zrobienia , a niesamowicie smaczne . W końcu farsz zawiera wszystko co tylko można sobie wymarzyć , pieczarki , pyszną kiełbachę i dodatek papryki . Po prostu niebo w gębie . Taki krokiet jest świetną propozycją obiadową lub kolacją . Doskonałe solo lub jako dodatek do zupy pomidorowej , czy jakiekolwiek innej Tani , szybki(...)ostudzeniu , przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach , dodajemy śmietanę , musztardę i pieprz w lubianej ilości . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy . Każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w krokiety . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej , najlepiej dwukrotnie . Na godzinę chowamy do lodówki , nie będą się rozpadać podczas smażenia . Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor . Serwujemy po odsączeniu
Ogrodnik w podróżyDzisiaj kolejny pomysł na naleśniki z warzywami, proste, a zarazem pożywne. Składniki: Ciasto naleśnikowe jajka - 2 szt mąka - 2 szkl woda - 1 szkl mleko - 1 szt sól szczypta tłuszcz do smażenia Farsz warzywa na patelnię - 450 g ( z ziołami i papryką ) HORTEX sos słodko kwaśny - 2 łyżki cebula - 1 szt czosnek - 2 ząbki sól i pieprz(...)tłuszcz Dodatkowo majonez - 1 łyżka keczup do polania kapusta pekińska do posypania naleśników. Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wybić jajka, dodać pozostałe składniki zmiksować. Smażyć naleśniki na patelni, z obu stron na złoty kolor. Farsz: Cebulę i czosnek obrać, pokroić, przesmażyć na tłuszczu. Warzywa wyłożyć do średnio rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Doprawić ziołami, dołączonymi do warzyw
Kuchnia Danusischabu papryka słodka majeranek pieprz sól słodka papryka 2 jajka bułka tarta 3 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki 1 spora cebula 1 mała marchewka zielenina Wykonanie: Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi). Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną(...)kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy). Tak wyglądał u mnie gotowy farsz. Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest to rozbity kotlet schabowy, tylko nieco grubszy
Walijskie PichcenieSkładniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić(...)tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na placki.. Na każdym placku nałożyć farsz z kawałeczkami masła. Zwilżyć brzegi ciasta, złożyć, zlepić i ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, grzebieniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, posmarować ponownie jajkiem i dopiec przez 30 minut. Podawać na ciepło
Tradycyjna KuchniaRusi Czerwonej. Pierogi ruskie Składniki na ciasto: 150 ml gorącej wody 100 ml wody o temp. pokojowej 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (560 g) 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 200 g twarogu 5 średnich ziemniaków (ok. 600 g) Składniki okrasy: duża cebula(...)łyżek oleju (70 g) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Wykonanie farszu: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed
KulinarneImpresje.pltego, woli lepić pierogi z przyjaciółmi. Tyle w tym frajdy... Zdecydowanie woli tak spędzać czas. PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 500g wędzonej makreli 6-8 niewielkich ogórków kiszonych pieprz świeżo mielony 300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy) 1/2 łyżeczki świeżego oregano(...)podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, która z łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę, po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól, a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej mąki/wody. Oddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucam do miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo
W kuchni Karmel-itkicoś kalorycznego i dlatego pomysł na naleśniki z dodatkiem ciemnego kakao. Dodatkowo znalazłam w zamrażalniku truskawki, które z białym serem idealnie nadały się na farsz:) Spróbujcie sami! 40 minut 8 naleśników Składniki : ciasto naleśnikowe: 2 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki łyżka oliwy z oliwek Farsz: 200 g białego sera
Ania i Marcin gotująsię jeszcze dopracować szpinakowy farsz wzbogacając jego wartości odżywcze :) Składniki: naleśniki (proporcję ustalam "na oko" żeby uzyskać dość rzadką konsystencję) mąka orkiszowa jajka (jeśli chcecie więcej naleśników to 2 sztuki) woda mineralna sól Farsz: 450g mrożonego szpinaku 100g serka kanapkowego z Lidla Linessa 5% tłuszczu (jest idealny, nadaje całości kremową konsystencję) białko jaja sól, pieprz opcjonalnie ząbek czosnku Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki: 450 g mąki 8 g drożdży świeżych 250 ml letniego mleka 30 g masła, roztopionego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: do smarowania bułek: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy ciasto (aż będzie(...)farsz, masło czosnkowo pietruszkowe: 60 g masła 6 ząbków czosnku 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Nacinamy je skośnie i w nacięcia wciskamy farsz (masło czosnkowo pietruszkowe) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. inspiracja z przepisu
Domowy Smak Jedzeniakurczaka bez kości 500g fileta z kurczaka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 kromki tostowego chleba 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz Farsz: 200g mrożonego, zielonego groszku 40g liści świeżej bazylii 70g orzeszków ziemnych, niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Dodatkowo: olej kokosowy(...)czosnek i chleb tostowy wcześniej namoczony w mleku, zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, bazylię , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do środka po jednej łyżce zielonego farszu i obtaczając w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju kokosowym
Szalona Kuchnia Ewelinyostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację. Prowansalska tarta z pomidorami SKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz: 1-2 pomidory czerwone 1 pomidor żółty 2-3 pomidorki koktajlowe 125 g sera mozzarella w kulce 50 g sera mozzarella twardego w bloku 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiformy ciastem nie sprawia więc żadnego problemu. Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to tym razem rolę główną otrzymał zielony groszek. Chyba próbuję przywołać wiosnę kolorami na talerzu :D Farsz wyszedł kremowy, delikatny z fajnym aromatem mięty. Dla przełamania smaku dodałam paprykę konserwową, ale spokojnie możecie zamienić ją na świeżą lub dodać inne ulubione warzywo. Fajnie wkomponowałby się tutaj także(...)łyżką Dodać serek/jogurt i połączyć w zwarte, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki Ciasto włożyć na chwilę do lodówki, w tym czasie przygotować farsz Wypełnienie Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać pokruszony twaróg Paprykę posiekać na mniejsze kawałki Warzywa dodać do masy jajecznej i przyprawić Ciastem wylepić formę, ja posmarowałam ją odrobiną
HealthyCreationswww.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :) Składniki na farsz : 500 g pieczarek 2 kg kapusty kiszonej 500 g mielonego mięsa może być drobiowe sól, pieprz do smaku 1/2 kostki masła 1 łyżka suszonej bazylii liść laurowy Składniki na ciasto : 1 l mleka 3 i 1/2 szklanki m ą ki pszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej(...)najlepiej pędzelkiem, wylewamy nabierką porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, boki naleśnika składamy do środka i po długości zwijamy w rulon. Naleśniki zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z barszczem lub same
Sama słodycz i szczypta chiliznajomymi – kwestia dosmażenia naleśników, zwiększenia ilości składników i znalezienia odpowiednio dużego naczynia Składniki (na 8 naleśników): 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka stopionego masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody Na farsz: 150g szynki 150g mrożonego zielonego groszku 200g kremowego serka twarogowego, np. Ulubiony mały pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka(...)gotując, do uzyskania kremowego, gęstego sosu. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski przekładamy serek twarogowy, dodajemy jajko oraz podsmażoną szynkę z groszkiem – część szynki z groszkiem możemy zostawiać, aby posypać danie z wierzchu, będzie sugerowało czego możemy spodziewać się w środku Pęczek koperku drobno siekamy
Smaczna Stronaciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki masła 2 jajka klasy M gorąca (!) woda – do 150 ml (ja wykorzystałam dziś 125 ml, patrz uwagi poniżej) Uwagi: Na tą ilość farszu należy wykonać podwójną porcję ciasta z tego przepisu. Ja przygotowuję najpierw jedną, a później drugą porcję. W między czasie(...)próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (na tym etapie można też dodać szczyptę ziół prowansalskich, jeśli chcecie lekko zmienić i podkreślić smak farszu). Farsz odstawiamy. Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie wbijamy w nie dwa jajka, dodajemy 2 łyżki masła i stopniowo powoli po troszku wlewamy gorącą wodę. Uwaga! Wodę wlewamy po troszku od razu mieszając ciasto
Słodkie okruszki