zwykłą kolację, dla urozmaicenia menu ;) Brakuje tylko pajęczyny no nie? ;) Jestem bardzo zadowolona z farszu, bo wyszedł idealnie dosmakowany, no i o dobrej konsystencji. Polecam na poprawę humoru :D Pomysł na pająki został podpatrzony u Renaty z Apetytu na więcej . Składniki: 4 jajka kilka różyczek brokułów (6-7 sztuk) ząbek czosnku 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarne oliwki(...)nich żółtka, majonez, sól i pieprz. Blendujemy. Do zblendowanego farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek. Przygotowanym farszem wypełniamy białka. Oliwki kroimy na pół, jedna połówka będzie brzuszkiem pająka. z drugiej połówki wycinamy nóżki. Układamy na jajkach. Warto, żeby jajka postały 1-2 godziny w lodówce przed podaniem. GOTOWE
Czerwona Porzeczkasól * pieprz * słodka mielona papryka * olej do smażenia * łyżka masła * bułka tarta * jajko Przygotowanie: Kotlety nacinamy nożem do połowy tak aby powstała kieszonka do faszerowania. Nakłuwamy je widelcem a następnie przyprawiamy solom, pieprzem oraz słodka papryką. Odstawiamy na minimum 3 godziny. Zabieramy się za przygotowanie farszu. W rondelku rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam na nim pieczarki pokrojone w kostkę(...)Smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Gdy farsz ostygnie dodajemy starty lub drobno pokrojony ser oraz posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanymi farszem nadziewamy nasze kieszonki. Każdą zamykam wykałaczką. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złocisty kolor. Smacznego! Zapraszam do oglądania materiału z przygotowań oraz subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodycienkie plastry. Rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki ostygną nakładamy farsz na plastry schabu i zwijamy. Zwijając trzeba zawinąć końce tak aby farsz nam nie uciekał podczas pieczenia. Roladki maczamy w jajku a potem obtaczamy w bułce. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą roladkę kładziemy kawałek masła, lub smarujemy olejem. Pieczemy w 180C przez
Passion of Cookingplastry, rozbić, doprawić. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle. Na rozbite plastry schabu układać na jednej połówce przyrządzony farsz, złożyć na pół, obtoczyć kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor
Kuchenne aromatySkładniki: * 6 rozbitych cienko kotletów ze schabu * 300 g pieczarek * 6 kawałków suszonych pomidorów * garść natki pietruszki świeżej * cebula * sól * pieprz * olej do smażenia *jajko * bułka tarta Przygotowanie: Kotlety doprawić solą pieprzem z oby dwu stron i odstawić na pół godziny. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni a następnie dodajemy pieczarki(...)natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pierzem. Na każdego kotleta nakładamy łyżką farsz zostawiając wolne brzegi ( tak jak na filmie) aby farsz nie wypadał. Kotlety z farszem rolujemy i sczepiamy wykałaczką. Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej następnie smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Smacznego ! zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania kanał
Kulinarne przygodyPolecam Wam kurczaka pieczonego w piekarniku i nadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka(...)kostkę. Na koniec dodać posiekaną trawę cytrynową. Wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.Wszystko dodać do cebuli , wbić jajko i wymieszać do połączenia się składników. Napełnić farszem kurczaka i wykałaczkami spiąć skórę. Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach C, a następnie
O kuchni z uczuciemsmakują podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy najbardziej. Krokiety z kapustą i pieczarkami SKŁADNIKI: 7 naleśników 300 g kiszonej kapusty z marchewką 250 g pieczarek 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na małej ilości oleju podsmażamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy się podsmażą dodajemy pokrojoną kapustę. Gdy kapusta(...)wodzie i dokładnie odciskamy. Całość podsmażamy aż kapusta będzie miękka i wyparuje cała woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zamykamy tworząc krokiety. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na każdej ze stron
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić(...)Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy
Słodka Stronaszklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem(...)Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy
Słodka Stronastały się jeszcze pyszniejsze i aromatyczne! To naprawdę nic trudnego... Koniecznie spróbujcie! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek ( Cykoria ) bazylia pieprz ziołowy pieprz naturalny sól Farsz: 300g grzybów 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo: olej Ponadto: ulubiony sos (u mnie czosnkowy z ziołami włoskimi - Fanex ) P rzygotować farsz(...)placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej. (Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.) Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu grzybowego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej
Di gotujezawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy na czas przygotowania farszu. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Kapustę miksujemy w robocie(...)drobno. Łączymy z kaszą, dodajemy posiekaną pietruszkę, lubczyk, doprawiamy, solą, pieprzem, chili do smaku. Na sam koniec mieszamy z jajkiem i dodajemy bułki tartej. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju , z dwóch str.(jedna
Moniki SmakołykiJestem zdecydowanym miłośnikiem roladek. Zarówno wieprzowych jak i drobiowych! Dziś z farszem z papryki, cebuli i pieczarek. Składniki na roladki: 2 kotlety schabowe wieprzowe ½ papryki czerwonej 10 dag pieczarek ½ białej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku szczypiorek jajko bułka tarta do panierki Wykonanie roladek: Kotlety rozbić bardzo cienko, posypać solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Pieczarki(...)cebulę, paprykę oczyścić, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, następnie ostudzić i wymieszać z posiekanym szczypiorem. Kotlety posmarować bardzo cienko masłem, nakładać przygotowany farsz i zwinąć w rulon i spiąć wykałaczkami Następnie maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzany oleju z każdej strony na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniadokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki dojrzewającej lub dobrego bekonu jedna szalotka szklanka serka – ja użyłam takiego do serników 1 jajko sól, pieprz Szparagi obieramy, jeśli jest taka potrzeba i odcinamy zdrewniałe końcówki. Przycinamy je około(...)natychmiast przelewamy je zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i zachować jędrność szparagów. Do serka wbijamy jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni i doprawiamy. Bardzo ostrożnie z solą, bo szynka jest słona! Dajemy sporo pieprzu, żeby farsz miał kopa, można dodać odrobinę płatków suszonego chilli. Farsz wlewamy na podpieczone ciasto, na nim układamy blanszowane główki szparagów i wkładamy tartę
ladykitchencebule 2 łyżki oleju jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz przepis Cebulę i pieczarki drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy z ognia , przestudzamy . Farsz przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą , jajko i dokładnie mieszamy. Z przesianej mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki .Na każdym krążku układamy porcję
Smakowite DaniaSucha marynata: 1 łyżeczka majeranku 1/2 łużeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 2 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę Farsz: 200 g surowego boczku 200g watrobki drobiowej ( u mnie z kaczki) 2 namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 8-10 średnich mięsistych jabłek goździki pietruszka(...)rozgrzć olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Lekko podsmazyć. Wątróbkę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz podduszony boczek przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy, masło i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zaszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na kolejne 24 godziny. Po tym czasie kaczkę lekko posmarować
Gosia gotuje