jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:158/455)

Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 198

Kruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a smak jest wprost fantastyczny. Szczerze polecamy! Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku. Potrawa wolna od glutenu.  *   Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku(...)stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia.  W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak.  Doprawiamy pieprzem oraz papryką

Kolizje Smaków
Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 203

sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać to, co Wam się akurat w lodówce nawinie :) Składniki: Naleśniki (8 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2-2,5 szklanki mąki Farsz: 300 g pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera

My simple kitchen
Kule ryżowe z pieczarkami. Yummy 163

leniuszków polecamy torebki z ryżem ugotować, aż będą pełne. Ryż ma być kleisty. Wrzucamy ugotowany ryż do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz to prosta sprawa ! Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek i pod koniec smażenia skrapiamy niewielką ilością grzybowego sosu sojowego

vegetanie
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 142

świętami. Postanowiłam, że spróbuję je zrobić. Efekt? Sami zobaczcie :) Składniki na pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami (około 50 sztuk): Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: 2 torebki kaszy jęczmiennej suszone grzyby około 500 g masło około 2 łyżek 3 cebule sól pieprz tymianek majeranek Jak w pozostałych moich przepisach(...)pierogowych przypominam instrukcję robienia ciasta: Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli, jajko. Wyrabiać stopniowo, dodając ciepłej wody (ciasto ma się odklejać od ręki). Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Ugotować kaszę w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać aż ostygnie. Grzyby gotować około 30 minut, odstawić do wystygnięcia, po czym należy pokroić je w drobną kostkę. Cebulę pokroić w małą

Karola gotuje
Placki ziemniaczane z pastrami 106

ziemniaczane podane z aromatycznym pastrami na ciepło. Placki ziemniaczane z pastrami Czas przygotowania: 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczka soli olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 6 pieczarek 4 grube plastry pastrami masło klarowane do smażenia gęsta śmietana posiekana natka pietruszki opcjonalnie sól i pieprz   Wykonanie(...)ścieramy na drobnej tarce. Ziemniaki lekko odciskamy, przekładamy do drugiej miski, dodajemy cebulę, rozkłócone jajko, sól i mąkę.  Sok, który powstał po odcedzeniu ziemniaków delikatnie odlewamy, zostawiając skrobię, która osiadła na dole miski. Dodajemy ją do startych ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Pastrami kroimy

Kulinarne przygody Gatity
KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 168

mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji,  ponieważ wszystko zależy od ilości jaką się chce ich usmażyć. Ja przeważnie potrzebuję dwa jajka, ok.1,5 szklanki mąki i mleka tyle, żeby konsystencja naleśników(...)była nie za rzadka. Trochę soli i oleju do środka, ponieważ smażę je na teflonowej patelni nie używając tłuszczu. Zawijam naleśniki z farszem i polewam np.sosem pieczarkowym bądź grzybowym. Nie jestem zwolenniczką obtaczania krokietów w jajku i bułce tartej,  ponieważ wchłaniają więcej tłuszczu i są bardziej kaloryczne... ale jak kto woli to...  Smacznego

potrawyregionalne
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 216

gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego, ale i świątecznego stołu. Namawiam zatem(...)minut). Po ugotowaniu grzyby odcedzamy i kroimy, a wywar zachowujemy. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na słoninie lub innym tłuszczu. Kaszę, cebulę, mięso, grzyby i surowe jajko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w przygotowane liście, układamy ciasno w brytfance wyłożonej pozostałymi liśćmi i zalewamy wywarem z grzybów wymieszanym z rosołem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około

Trzeci talerz
Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie 151

suszonych drożdży (7g) (25 gramów świeżych drożdży) 1 łyżeczka miałkiego cukru 1 łyżeczka soli (250 ml serwatki) pieprz do smaku (pieprz biały) 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 100g sera gouda startego na tarce (około 100 g pokruszonego koziego sera)  4-6 łyżek świeżych ziół (estragonu) 1 żółtko garść orzechów włoskich Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki(...)połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma. Farsz:  Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmażaj na łyżce masła na jasno brązowy kolor.   Dodaj jajko, ser, pieprz i posiekane zioła. Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt (30x40cm) posmaruj resztą masła i rozłóż farsz. Zwijaj jednocześnie

Gotuj Sam!
Paszteciki kruchodrożdżowe 138

miski, dodać sól i zimne masło. Rozetrzeć palcami. Śmietanę połączyć z białkiem i jajkiem. Do mąki dodać drożdże i śmietanę, wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować w kształcie prostokąta, podzielić na kilka pasów o szerokości 8-10 cm. Nakładać na jednym brzegu pasa farsz i zawinąć. Ułożyć zawinięciem do dołu, spłaszczyć lekko nożem. Kroić na kawałki(...)kopytka. Ułożyć paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować z wierzchu jajkiem czy tłuszczem. Piec w 180C aż będą rumiane, ok.25 minut. Uwaga: Im więcej farszu, tym szersze paszteciki należy odkrawać. Wtedy farsz nie będzie wychodził w czasie krojenia. marcelina

Czerwony Gupik
Pieczone pierożki z soczewicą 89

prawda trochę pracochłonne, ale naprawdę warto! Szczególnie ze względu na nietypowy, pyszny farsz. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 dag drożdży szczypta soli 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mleka Składniki na farsz: 2 cebule 20 dag pieczarek ½ kg soczewicy pieprz do smaku sól do smaku 1 łyżka

Tradycyjna Kuchnia
KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ 171

gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 2 szkl. masło zimne 125 gram cukier waniliowy 1 op. cukier kryształ 3 łyżki jajko 1 szt. żółtka 2 szt. kwaśna gęsta śmietana 1 i 1/2 łyżki kakao ekstra ciemne 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżka Farsz: mak niebieski 250 gram rum 1 kieliszek woda gorąca 1 szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki(...)cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: żółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Farsz: Mak zalać gorącą wodą z rumem. Odstawić na 30 min. Odsączyć przez ściereczkę.  Zmielić w maszynce

Kuchnia Paulettes
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 174

ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub  barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :)  Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny(...)świeżych drożdży, 1 ½   łyżeczki soli, 300 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 wiejskie jajo, pon adto: 1 jajko, mąka do podsypania, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: farsz: Grzyby płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękły. Czas namoczenia zależy od ich grubości, moje były bardzo cienkie, wiec wystarczyło 10 min. Grzyby odcedzamy

Moniki Smakołyki
Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim 186

pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone(...)rozwałkowane ciasto francuskie wykładamy niezbyt grubą warstwę ostudzonego farszu, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie kroimy plastry roladek (można je wcześniej umieścić na chwilę w zamrażalce, aby plastry lepiej się kroiły), przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 180°C przez ok. 15- 25 minut

Słodka Strona
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 308

szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa z rosołu (użyłam nóżki kurczaka) 1 średnia cebulka 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 serek Apetina India 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1 pełna łyżka świeżej kolendry 1 jajko 1 łyżka masła szczypta(...)ostudzony ryż, cebulkę, serek, imbir, chili i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi i z wierzchu ponacinać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Dip: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego

Oryginalny smak
pierogi ruskie --- gnocchi 133

cebul (drobno pokrojonych) pieprz, sól olej do smażenia cebuli Ciasto 560 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody (1 szklanka) 1 jajko 2 łyżki oleju 100g oliwy do wody Dodatkowo mąka do podsypywania (podczas wałkowania) Wykonanie Farsz Cebulę delikatnie smażymy na oleju. Ugotowane ziemniaki i ser miksujemy ,lub tłuczkiem do ziemniaków tluczemy.Doprawiamy farsz sola pieprzem i dodajemy przysmażona cebulkę

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania