jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:165/455)

ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 263

feta,dokładnie mieszamy,podduszamy jeszcze razem ok.3 minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem

Z Majeczką w kuchni
Tarta z porem i boczkiem 190

patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek (ja użyłem już pokrojonego gotowca) Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz pora pokrojonego w talarki i dusimy aż por zmięknie Farsz odstawiamy do przestygnięcia W misce mieszamy dokładnie na jednolitą masę jajka, mleko oraz śmietanę po czym dodajemy do tego przestudzony por z boczkiem doprawiamy odrobina soli i pieprzu Foremkę wykładamy ciastem francuskim Na to wylewamy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
ISPANAKLI KIYMALI BÖREK, czyli börek z mięsem i szpinakiem 188

Börek z mięsem i szpinakiem — najbardziej popularny börek w Turcji. Smacznego! Składniki 5 razy yufka (cienki placek) Składniki (farsz) 300 g mielonego mięsa wołowego 500 g szpinaku 1 duża cebula sól czarny pieprz 3 łyżki oleju Składniki (sos I) 1 jajko + 1 białko 5 łyżek mleka 10 łyżek oleju Składniki (sos II) 1 żółtko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka

Tureckie Przepisy
Pierożki makówki 133

Odkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto • 4 żółtka • 2 jajka • 125 g masła • 2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz • 1 puszka masy makowej • 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka miodu • 1 cukier waniliowy • 1 litr oleju(...)mało. • Zagnieść ciasto – najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać. • Dodać śmietanę i zagnieść. • Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. • Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. • Rozgrzać olej w metalowej misce i smażyć po kilka pierożków. • Podczas smażenia

To co kocham
krokiety z pieczarkami i serem 281

Propozycja na obiad! Siup… Robimy! SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu. Farsz 50 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula pieprz sól 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 jajka bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem(...)być jej bardzo mało. Całość wystudzić, a następnie wymieszać ze startym na drobnych oczkach serem. Naleśniki smarować cienko farszem, rozprowadzać go głównie na środku, ponieważ wygodniej będzie je zawijać. Boki naleśnika składamy do środka, a następnie całość zawijamy w rulon. Jajka roztrzepać na głębokim talerzu. Zawiniętego naleśnika dokładnie w nim obtoczyć, a następnie w bułce. Na patelni rozgrzać olej

zabawa smakiem
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 170

Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki z waniliowym serkiem 166

patelni smakują jeszcze lepiej.  Składniki: Naleśniki: 0,5l mleka 3.2% 250ml wody niegazowanej lub przegotowanej ok 350g mąki pszennej 1 jajko 1 białko 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki oleju rzepakowego  Farsz: 0,5kg sera białego 1 żółtko 0,5 szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1/2 buteleczki olejku waniliowego  Ponadto: tłuszcz do smażenia naleśników(...)jajko, białko, sól, cukier waniliowy oraz olej rzepakowy łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy cienkie naleśniki, uważając by się nie przypalały. Jeśli nie posiadamy dobrej patelni, użyjmy do smażenia dodatkowego oleju. 2. Ser miksujemy z żółtkiem i cukrem kryształem. Dodajemy cukier oraz aromat waniliowy. Mieszamy.  3. Naleśniki smarujemy cieniutką warstwą farszu

Kuchnia w czekoladzie
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 118

wegetariańskie i z wędzonym łososiem. Uwielbiam zapraszać gości i razem z nimi gotować! Te naleśniki to idealne danie na tego typu spotkania – każdy dostaje swoją stertę usmażonych naleśników, farsz i zaproszenie do pracy Właściwie nie do pracy, bo gotowanie to czysta przyejmność! Appetizers again! But this time healthier, cause whole wheat version of pancakes with various fillings. Perfect(...)hill of fried pancakes, filling and invitation to work Not work actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 186

wegetariańskie i z wędzonym łososiem. Uwielbiam zapraszać gości i razem z nimi gotować! Te naleśniki to idealne danie na tego typu spotkania – każdy dostaje swoją stertę usmażonych naleśników, farsz i zaproszenie do pracy Właściwie nie do pracy, bo gotowanie to czysta przyejmność! Appetizers again! But this time healthier, cause whole wheat version of pancakes with various fillings. Perfect(...)hill of fried pancakes, filling and invitation to work Not work actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej

Martyna Cooks
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 208

wegetariańskie i z wędzonym łososiem. Uwielbiam zapraszać gości i razem z nimi gotować! Te naleśniki to idealne danie na tego typu spotkania – każdy dostaje swoją stertę usmażonych naleśników, farsz i zaproszenie do pracy Właściwie nie do pracy, bo gotowanie to czysta przyejmność! Appetizers again! But this time healthier, cause whole wheat version of pancakes with various fillings. Perfect(...)hill of fried pancakes, filling and invitation to work Not work actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie fety (270 g) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku olej

Martyna Cooks
Jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu. 162

pokrojoną wędlinę i mięso, chwilę smażymy, aż cebula się zarumieni. Po tym czasie dodajemy pokrojony jarmuż, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do kokilek nakładamy farsz, robiąc niewielkie wgłębienie, a w nie wbijemy po jednym jajku, solimy. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy białko się ścięło (żółtko powinno

Rozpustne gotowanie
Jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą 154

jajka w skorupkach kroimy ostrym nożem na pół. Delikatnie wydrążamy. Białko z żółtkiem ugniatamy widelcem wraz z serem i połową masła. Doprawiamy pieprzem. Farszu nie solimy, gdyż ser jest wystarczająco słony. Patelnie nagrzewamy z pozostałym masłem. Jajka maczamy w bułce tartej i układamy na patelni skorupkami do dołu. Chwilkę smażymy do zarumienienia. Gotowe! Smacznego

Kolizje Smaków
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 211

farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE(...)minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę. 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Do posypania bułeczek wykorzystałam siemię lniane, które otrzymałam od firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 193

naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany sok z kiszonej kapusty(...)Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym

Stare Gary
Otrębowa tarta ze szparagami 193

naturalnego 0,25 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec farsz: 0,5 cebuli 0,5 mozzarelli light pęczek białych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka opcjonalnie kilka plastrów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość